Språkträning

    
Jag tycker ju att det är så roligt att vara i Beijing och i Kina, över huvud taget. De år vi bodde där har nog präglat mig mer än vad jag egentligen förstår. Men å andra sidan behöver jag inte förstå allt.
Tyvärr, märker jag att det är svårt att hålla kinesiskan/mandarin vid liv här hemma. Jag repeterar glosor, grammatik och gamla texter under några timmar varje vecka, men det räcker inte långt.
 Jag hör inte dagligen kinesiska runt mig och jag kan ju inte heller träna på att prova fraser och uttal så att någon hör mig och kan rätta mig
I Beijing arbetade jag ganska mycket och hade följaktligen inte tid att ägna dagar åt studier i mandarin utan det blev kvällstid en gång i veckan och några timmar varje söndag, i princip, som Sofia kom hem och undervisade mig.
 Vi hade också en del praktisk träning ute på stan med bussåkande, shoppande, restaurangbesök m.m. Och det var verkligen både roligt och lärorikt. Det gäller att ha tungan rätt i mumnnen och få till rätt betoningen på orden.
Hur som helst, har jag faktiskt sådan tur att min kinesiska lärare från Beijing, Sofia, finns i Stockholm sedan ett par år tillbaka och vid ett eller ett par tillfällen i månaden ses vi under några timmar eller en hel dag och då blir det av att träna upp och damma av de gamla kunskaperna. Jätteroligt!
Sofia är numer väldigt duktig på svenska så vi blandar språken och har båda stort utbyte av att umgås. Och inte bara språkmässigt!
I går hjälpte jag Sofia att gå igenom en uppsats hon skrivit på svenska och där ämnet var "Namn". Hon hade skrivit tre A4 sidor och jag var verkligen imponerad av både ordförråd, grammatik och stavning.
Och jag som inte alls kan skriva några kinesiska tecken.......Sofia säger att det inte är för sent och skall förse mig med lämpliga böcker och då har jag inte längre ursäkter för att låta bli. Så det blir väl något att ta tag i under våren.
 
(Om jag varit tillräckligt motiverad hade jag förstås kunnat fortsätta med distansstudierna i mandarin, men jag tycker det är så tråkigt att sitta på min kammare med en dator och några böcker så jag har valt att avstå. Och jag tycker det är mycket roligare och mer motiverande med egen privatlärare...)
 
Gårdagens språkstudier; en glad och pigg duo som har nära till skratt.
 
 
 Och aftonen följde också i skrattets och mysighetens tecken och med viss kinaanknytning. Jag träffade  Sussie, en väldigt god vän från tiden i Beijing, över en bit mat, på Texas Longhorn i Sundbyberg. Och tänk att en fyra, fem, timmar bara kan susa i väg när man har så trevligt. Konstigt!


 
 
Iris

Härligt med språkstudier! Jag försöker förbättra mina spanskkunskaper, men vid manikyr- och pedikyrbehandlingen skulle jag vilja kunna kinesiska. I går när jag inte ville ha nagellack på tånaglarna försökte jag förklara på engelska att i Beijing kunde jag få vaxade tånaglarna i stället för lack (vill det här också under tiden det ä för kallt att gå hem i sandaletter). Men ingen lycka här med mina språkkunskaper:) Kram

Svar: Språk är svårt! Och det blir inte alltid rätt.....Men kul är det!Kramar!
Ditte

Katarina

Kul att du håller liv i kinesiskan. Och du kommer ju alltd att återvända till Peking. En jättehärlig stad som har allt.
Kram!

Freedomtravel

Roligt att lära sig språk, men svårt! Inte minst mandarin... jag är imponerad! Förresten så var du ju inte långt ifrån oss då, här i Sumpan :)

Svar: Sumpan är alltid trevligt att komma tillbaka till. Jag är i princip uppvuxen i Solna, Huvudsta och hade Sumpan på promenadavstånd.En småstad så nära storstan, mysigt.
Ditte

Monika

Återigen är så imponerad av din envishet! Vad roligt!

Ha en trevlig helg! Kram /Monika

Svar: Önskar också dig och din M en härlig helg. Och envis är jag....Kramar!
Ditte

SANNA

Hej kära du! Du är ju så duktig som håller igång med studier och allt! Snart kan du åka till oss i Kina och hälsa på!
Hälsa och krama Bosse.

Stor kram

Svar: Vad spännande med Kina! Jag kommer så gärna!Skriver ett mail för jag vill gärna höra mer.
Bosse hälsar tillbaka och hälsa de dina!
Många kramar till er!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: