Julen i grått och grönt

    
Så kom julafton 2013. Den försvann också ganska obemärkt. Årets julaftonsfärger gick mest i grått och grönt. Vädret var grått och marken var grön. Hade tänkt mig att vattnet skulle skiftat lite i blått, men inte alls. Grått där också.
I och för sig är ju både grått och grönt fina färger, men så här till jul hade de gärna, för min del, fått ha en del vita inslag.
Vädret kan jag inte alls påverka så varför låta sig bli nedstämd av en sådan detalj när det finns så mycket annat elände i världen.
Ett besök hos svärmor på äldreboendet blev det och sedan en välgörande promenad hemåt i regnet.
Tror jag var den enda i Mariehamn som kommit på tanken för jag såg inte vare sig en människa eller bil på vägen.
Visserligen hade vi tidigare på dagen varit på kyrkogården och där var det gott om både människor, levande alltså, och bilar som var parkerade. Men på stan var det öde.
 
Mariehamn, julafton vid 14 tiden, endast jag är ute...

Tog mig en närmare titt på havsviken nedanför huset för att se om den kanske skiftade i lite blått. Och det gjorde den. Rggnet upphörde för ett tag och med mycket god vilja kunde jag även ana små, mycket små, skiftningar i blått på himlen. Det vita och det röda fick de uppdragna båtarna stå för. Alltså lite mer färgglatt här.
Tittade jag åt andra hållet så lyste gräset grönt och havsviken och himlen fortsatte vara en smula blå.
Så Kalle Anka och hans vänner fick påminna om hur det var "förr", med snö och de tradditioner som varit när döttrarna var små och under deras" hemmaboendetid".
Julbordet dukades och eftersom vare sig jag eller Bosse är så där jätteförtjusta i den mer svenska, traditionella julmaten, så fanns också skaldjur med. (Kompletterat av köttbullar, Jansson, julskinka, gravad och rökt lax och lite sill.)
Egentligen är det ju inget på ett svenskt julbord som är speciellt just för julen. Skulle vara en del av kaffebrödet då och kanske lutfisken. Men den äter inte jag.
För liknande mat som äts till jul kommer ju ofta fram till påsk och midsommar också. Kanske har skinkan då bytt namn till påskskinka, sak samma. Och risgrynsgröt äts ju lite nu och då.
Men egentligen spelar det ju inte någon roll för oss vad man äter och när. Vi har ju förmånen av att kunna välja, vilket många inte alls har.
 
 
 
 
 
                                                                                                                                                                                                                                                          
 
                                                 
            Pratade med finaste Max på Skype och han önskade oss God Jul.
Trevligt med en liten sjörövare som kontrast till alla tomtar som rör sig runt.                 
 
 
 
Önskar alla en god fortsättning på julen!
 
 
 
 
Mariehamn den 25/12-2013
 
 
Annika

Hej Ditte
Här är det som du vet tråkigt väder, regnigt och grått. Jag har precis läst ut Hundraåringen som.... Tyckte den var bra och annorlunda. Vill smälta den lite innan jag börjar på en annan bok. Annars är det ju perfekt läsarväder. Söt sjörövare.
Kram

Svar: God fortsättning! Hoppas ni hade en trevlig julafton på Mondo! Visst är det bra läsväder och Hundraåringen som... gillade jag också. Skall nu före nyår passa på att se filmen.Visst är sjörövaren fin och ger lite uppiggning i det trista vädret. Men ni skall få sol i morgon, eller...
Vi åker till hem i morgon och jag vill gärna ha fint väder.
Kramar!
Ditte

Marika

God fortsättning på julen!
Vilken fin julpirat! Honom skulle jag gärna träffa på ute till havs.
Tror vädret har varit trist på många ställen, ingen direkt julstämning.
Men, som du skriver, inget man kan göra något åt.
Hoppas ni har det bra! Vi hörs av!
Kram!

Svar: Vi har det bra i det grå- gröna och i morgon är sista dagen på julen. Och har snön inte kommit nu så kan den ju dröja ett tag till. För nu går vi mot ljusare tider. Hurra!
Ditte

Preciosa

Buenas noches Ditte och Bosse! Ja nu är julen slut här nere. Skönt :-) Kommer tillbaka 5-6 dec...
Ösregn och halv storm i dag. Men sol i morgon.
Lutfisk älskar jag :) Och risgrynsgröt har jag glömt bort :) Måste jag nog fixa :)
Växterna fick vatten bra i dag så ingen oro för det :) Kanske mycket t.o.m. :( Tur att faten är upponer :-)
Ha en bra resa i morgon / Kram P

Svar: Tack! Har förstått att det varit lite krackigt med vädret i dag hos er också. Och jag har inte varit längre bort än balkongen. Ni lär enligt prognoserna få sol i morgon . Vad det blir på Ålands hav vet jag inte. Vi tar i alla fall den stora Åbobåten direkt till Stockholm i morgon em. Lite flärd är alltid trevligt....god mat dessutom. Vad gäller blommorna så torkar de upp igen och faten står som du säger upp och ner. Ha det bra med de dina! Kramar från oss på "kobben".
Ditte

lena

Hej finaste vänner! Kunde inte låta bli att fnissa åt din kommentar om kyrkogården. Firat jul med alla barnen hos Helena. Jag ,tyvärr, mest i Helenas säng.( Smärtan ville inte ta jullov) Vi önskar er en fortsatt trevlig helg! Kram Lena

Svar: God fortsättning finaste Lena. Trist att du fortfarande skall ha så ont. On det bara ville ge med sig!Mysigt med jul hos Helena och alla barn. Skönt att du orkade vara där.
Vi åker hem över havet idag och ända till Stockholm. Solen skiner som omväxling, men jag antar att mörkret hinner lägga sig , så någon utsikt att tala om blir det väl
inte. Men mysigt ändå.
kramar!
Ditte

Ama de casa

Juldagen regnade bort även här. Nu skiner solen igen men det blååååser. Aja, man kan ju inte få allt :-)

Det var allt en söt liten pirat :-)

Svar: Visst är piraten söt! Och en riktigt snäll pirat som gärna delar med sig.Även här på "kobben" skiner solen idag och tror inte ens det är blåst. Skönt, för vi skall hem över havet. Blir en längre tur idag då vi åker ändå in till STockholm, men det är nästan bara inomskärs. Tyvärr blir det väl mörkt så utsikten kan man nog gkömma.
Önskar er en fin dag och att blåsten avtar.
Ditte

Veiken

Hmmm...endast tomten är vaken ;)
Jag måste säga att jag föredrar det julbord som ni hade framför det traditionella. Jag arbetade en gång med en tjej från Serbien och hon gladde sig så när det var dags för ett svenskt julbord. Hon blev bittert besviken och frågade: Har ni inga rätter som bara tas fram till jul? Efter det ser jag mycket kritiskt på det som vi kallar julbord. Tänk om vi hade någon rätt som bara åts till jul. Nu finns det till och med påskvört.... BAH! God Fortsättning och en stor kram!

Svar: Skönt att få lite medhåll vad gäller "julbordet!. Håller helt med din serbiska vän. Dock finns här på Åland, Finland rätter som endast tes till jul, olika "lådor". Men vi har inte ordnat någon sådan.Idag bär det hemåt över havet.
Och solen skiner. Skönt!
Kramar och tankar till dig!
Ditte

Annika

Tittar in för att önska dig en god fortsättning. Ser u t som att vi får även en nyår som går i grönt.
Hej svejs.

Svar: Tack! Och god fortsättning till er också. Ja, ett grönt nytt år går ju också bra. Helst inte grått...Kramar!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: