Att välja...

    

 Valfrihet, friheten att kunna välja, åtminstone inom vissa givna ramar, vilken otrolig förmån. Och så många olika val man kan göra. Givetvis med många begränsningar men det är själva känslan som är så befriande och skön. Mycket kan jag förstås inte välja eller välja bort och jag är helt medveten om att världen och tillvaron för andra, både här hemma och runt om i världen, ser annorlunda ut. Tycker att jag har det så bra att jag ibland tar saker och ting för givna. Utan att fundera så mycket.

Så ibland, för att väckas upp ur min slummer av förnöjsamhet, frågar jag mig vad som är viktigt för mig här och nu och svaren kan variera kraftigt. Men familjen, upplevelser, vänner och resor finns alltid med på listan. Och jag försöker göra det bästa av den dag jag vaknar upp till och ta vara på möjligheterna och tillfällen som erbjuds. För de kommer kanske inte tillbaka. Då och då väljer jag ändå den lätta vägen, att ta saker och ting för givna.

Jag tycker ju om havet och har haft båt tidigare. Bosse är i princip uppvuxen på sjön så tanken att kanske skaffa en liten segelbåt höll på att växa fram ur mitt huvud. Vi pratade om det hela för ingen av oss hade tänkt på att skaffa någon mer båt. Saker och ting kan förändras och ganska snabbt blev vi med segelbåt Så, efter att ha funderat ett kort tag gjorde vi slag i saken.

Hösten 2012 inköptes en segelbåt, modell mindre, en Maxi 77, (7,70 m lång och 2,5 bred) och i våras återupptogs båtlivet och seglandet som i många år legat i träda.

 

Från tanke till handling
 

I sommar, under sammanlagt 37 dagar, från maj till augusti, har vi kajkat runt i Stockholms skärgård och planerat turerna efter väder och vind. Inser att det är just känslan av frihet som gör att jag tycker så mycket om båtlivet. Och att komforten i båten kunde vara bättre, det har jag överseende med. Oftast! För det behöver ju inte vara som hemma....

 

 
                                 
Stockholms södra skärgård
 
Många val i livet har det blivit, en del lättare och andra svårare, men jag har för länge sedan slutat att fundera på vad jag kunde gjort annorlunda. ”Gårdagen kan jag inte göra något åt, men morgondagen ger mig nya möjligheter”.
Ett val, som verkligen betytt mycket, var att tillsammans med min man tillbringade några år i ”Mittens Rike”. Jag fick ett infall när jag arbetat i 37 år som lärare i Sverige att söka arbete på Svenska Skolan i Peking. Och jag fick det! Så i den aktningsvärda åldern av 57 pigga år, kom min man och jag 2007,en kylig januaridag, till Peking.

Vilka upplevelser och erfarenheter! Fantastiskt! Så mycket nytt att lära sig, se och förstå, och så mycket roligt vi hade under våra år i Kina. Och många resor blev det, både inom Kina och till andra länder i Asien. Minnena består och de vänner vi fick i Peking, det är vänner för livet.

 

En mer orörd del av den Kinesiska Muren.
 
Soluppgång över Muren en tidig aprilmorgon. Magiskt!

 

Tiden gick och vi blev vi kvar i Peking fram till sommaren 2010. Tiden och tillfället kändes rätt och det blev dags för en ny fas i livet och ett nytt val; att gå i pension. Och med tanken ”det är inte inkomsterna jag blir rik på...”, så fortsätter jag att välja upplevelser. Ett mycket medvetet val.

Sedan tidigt i höstas har främst Thailand men också Vietnam och Filippinerna bytts ut mot Spanien och Torrevieja. Ett bra val tycker både Bosse och jag, för mina dagar i stark sol är förbi. Bara att inse. Och det gör jag. (Spanien är förstås inget för mig sommartid, men i övrigt så....)

Givetvis är jag också vädigt medveten om att man inte kan välja eller påverka allt här i livet. Det finns så mycket som sker som vi människor vare sig kan styra eller påverka...

 

Det härliga havet och vackra solnedgångar finns i Torrevieja också. Och nya vänner!

 

 
                                                             
 
 
 

 

 

 


 

 


 

 

 

 

 

 

 

 


 

 


 


 
Ama de casa

Visst är man privilegierad som ens har möjligheten att välja. Klart att man ska göra det då!
Kram

Svar: Så känner jag också. Priviligerad! Helt klart. Sen kan jag ju fundera på/överväga mina val...Kram!
Ditte

Veiken

Hela livet är ett enda stort val. Man står vid otaliga vägkorsningar och man vet aldrig var det slutar. Det är en tjusning att se vart det leder. Om man säger ja till något, så tackar man nej till något annat! Ditt inlägg är så klokt och härligt på alla vis! Bilderna njuter jag av! Ha det så gott!

Svar: Visst kan livet vara ett enda stort val. Och tyvärr kan vi ju ibland inte välja livet, även om vi så önskar. Så sant, tackar man ja till något så blir det nej till något annat. Och varför skulle vare sig livet eller valen man kan göra i livet vara enkla?
Roligt att du tycker om bilderna, de betyder något för mig och på olika sätt.
Kram!
Ditte

Anna G

Jag är så glad att vi träffades i Beijing och blev goda vänner. Ser fram emot att träffa er båda nästa vecka....
Me like you : )
kramis

Svar: Oh, goaste Anna! Jag saknar dig så...Längtar efter att träffas!Kramar både från mig och Bosse.
Ditte

Preciosa

Hola Ditte!
Ja nog kan man välja mycket, både vad man gör och också hur man är :-) fast det sista är svårast :-) Förr gjorde man huvudlösa val hahaha...Nu tänker man efter mer - tror jag :-) Vad som är viktigt osv...
Fina bilder!! Kram P ♥

Svar: Visst är det! Men vi är ju förändringsbenägna, visst....I varje fall till en del.Kramar!
Ditte

Marja

Ett fint inlägg med många intressanta tankar! Du har gjort flera goda val som säkert berikat dig och ditt liv på olika sätt. Kan man inte göra det ena, kan man alltid välja något annat som är bra för en. Ex att ni nu väljer Spanien. När jag inte längre orkade gräva på min kolonilott, tänkte jag att jag får väl odla på balkongen då. När man inte kan välja, kan man ändå välja hur man ska förhålla sig till det livet kommer med.
Kramar

Svar: Så sant! Just att välja hur man vill förhålla sig till saker tror jag kan påverka livet på olika sätt. Och kan man inte välja , så kvarstår att det ändå är hur man förhåller sig til det som är viktigt.Du är klok du! Tack för att du delar med dig!
Kramar!
Ditte

A-K

Hej Ditte!
Så många bra val du har gjort i livet med otroliga upplevelser. Vilket syns på alla fina bilder.
Det senaste valet gillar jag då jag lärde känna er nere i Torrevieja.
Ser fram emot när vi kan ses igen därnere.
Hälsa Bosse och kram till er båda!
A-K

Svar: Tack du snälla! Vi är så glada att vi lärt känna dig också. Och vi ses kanske hemma innan vi ses i Torre. Ha det bra! Kramar från oss båda.
Ditte

Anonym

Hej Ditte!
Den här tiden vi har haft i Torrevieja har varit fantastisk på många sätt. Men jag tror att våra möten som vi har haft med så härliga och vänliga människor har varit det bästa.
Kram

Svar: Håller nog med dig! Och ni har nog hunnit hem innan vi kommer ner. Men vis ses ju igen! Visst!Kram! Och man får vara anomym.
Ditte

Annika

Hej Ditte
Såg att jag blev helt anonym igen.
Kram
Annika

Svar: Det gör inget om mam är anonym. Blir så ibland.Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: