Anndag jul och annat...

    
Annandag jul! Julen är slut för den här gången, juldagarna alltså. Åtminstone om man man nu bor här i trakterna. Men för de som är riktigt roade får julen hänga sig kvar till "Tjugondedag Knut" alltså den den 13 januari. Eller ännu längre om man vill. I visan heter det "Julen varar helt till påska".
Det gör den inte hos oss.
Men doftande hyacinter, mängder av ljus, lite julpynt och trevligheter, så där i största allmänhet, kan gärna dröja sig kvar ännu ett tag. Detta bidrar ju till mysigheten i denna mörka tid.
Men det har ju vänt. Vi går mot ljusare tider, men kanske uppfattar inte ögat att dagarna nu är lite längre. Skillnaden är någon minut per dag just nu.
I morgon, fredag, går solen upp 8.45 och ner 14.53. Och idag steg den också upp 8.45 och ner 14.52.
 
Vår vistelse på "Kobben"= Åland, är slut för den här gången och glädjande nog regnade det inte när vi vaknade. Det var nästan så att solen höll på att tränga sig igenom molnen.
 
Vi lämnade Mariehamn med färjan Amorella, ja den fick strömavbrott ute på havet för ett par veckor sedan och stötte lite lätt på ett grund, men detta märktes det inget av idag. Genomgången på varvet och "fit for sea."
 
 I Mariehamn idag på eftermiddagen, tre större färjor. Till höger Amorella som kommer från Åbo och skall till Stockholm. Längst bort Grace på väg till Åbo och vid kaj Rosella som går mellan Kapellskär och Mariehamn flera gånger per dag. (Syns till vänster)
 
 Hej då Mariehamn! För den här gången.
 
Ganska snart är man ute på Ålands Hav. Ingen blåst idag. Och efter någon timme är man inomskärs i den svenska skärgården. Med den här turen tar det fem och en halv timme till Stockholm. Men då lägger man till inne i stan. Bekvämt för oss som bara har några minuter med bil hem.
Sedan har ju Åbobåten betydligt större allmänna ytor, själva båten är mycket större, komforten lite bättre och det finns fler restauranger att välja på.
Men resan blir alltså tidsmässigt lite längre. Men å andra sidan så har vi gott om tid.
(I vanliga fall åker vi via Kapellskär och då tar bilresan hem drygt en timme och själva överfarten från Åland två och en halv timme)
 
Vi passade på att äta länge och gott och valde en restaurang där man kan kombinera maten. Förrättsbuffé med många läckerheter, där jag till största delen fastnade hos kräftorna. Jodå, en del andra skaldjur lockade också.
Varmrätten valde jag från menyn och det blev grillad fläskfilé, potatiskaka och kantarellsås. Gick att få i liten portion eller större. Valde den mindre... Gott!
Efterrätterna från buffén såg väldigt goda ut, så det var svårt att välja. Tursamt nog kom de i små portioner och jag provade ett par, crème caramel ( med "bränt" socker på toppen och en liten chokladhistoria blev en perfekt avslutning.
Och om man skulle önska, går det alldeles utmärkt att hoppa över varmrätten och focusera på förrätterna och efterrätterna.
 
(Skulle man hellre vilja äta ett rejält smörgåsbord och kanske trängas lite mer med andra mathugade så serveras ett sådant i en annan restaurang. Rekommenderas det också! Lite mer "modernare rätter" samsas med de "gamla" smörgådsbordsrätterna. Allt fräscht!
Är man sugen på spanska tapas finns de på en särskild restaurang.
Tror ingen behöver vara hungrig ombord.)
                                                                                      
 Ålands Hav var vackert idag. Inga vågor heller...
                                                                                             
                                                                           Bara att ta för sig....                          
                                                                                        
 
                                                                                            
 
 
 
 Torsdag den 26/12-2013
 (Annandag jul)
 
 
 
 
sannas rum

Verkar ha varit ett himla bra sätt att spendera Annandagen på :) Själv var jag dum nog att ge mig ut på stan, men det var endast pga några måsten; byta en julklapp + köpa ett fodral till min nya kamera. Men det skulle jag inte gjort, tappade både motivation, tålamod och lust efter ungefär 2 minuter...

Svar: Förstår dig! Du är ju ändå ung, pigg och rask. Hoppas du får gjort bytena när andra jobbar och det är lugnare. Kanske i morgon?Vad roligt med ny kamera! Kul att få se!

Ditte

Preciosa

Hej Ditte!
Ja det var ju ingen dålig resa. Lugnt också och den restaurangen var väl att föredra :)
Nu är ni hemma igen. Återstår bara några dagar på
året och vi hoppas nästa år blir bra. Bättre än detta år vill íaf jag ha både nära och i världen,
Kram P ♥

Svar: Några dagar kvar bara på 2013. Och visst vill vi ha ett bättre år, både nära och ute i världen, 2014. Nu planerar vi så smått för nästa Spanienresa och det känns bra. Men först döttrarnas födelsedag, Williams dop och max födelsedag. mycket som händer i början av januari.
Kramar!
Ditte

Annika

Hej Ditte
Skönt att det blev en lugn överresa så ni kunde njuta av all sjöns läckerheter. Det är länge sen jag åkte med finlandsbåtarna.
Kram

Svar: Överresan blev väldigt lugn och trevlig. Att i vår eller sommar ta en tur över till Åland eller det finska fastlandet rekommenderas. Och i fint väder är det en härlig minisemester.Önskar er en fin torsdag och hoppas att ni nu fått solen tillbaka.
Kramar!
Ditte

TantGlad

Hej Fina vän.
Oj så mycket mat som serverades ser jag, och så mysigt med båtresor.
Kylan varar till påska ja, men nog blir man less på den åkso. Som du skriver om dofterna så känner jag som dig för nog får dom allt stanna kvar ett tag för det blir mysigt och hemtrevligt med dessa dofter.

Mycket regn i jul har det varit så ur led är tiden tror jag. Vi har både gröna gräsmattor hos mig blandat med pyttelite snö på sina ställen.
Min shoppingtur gjorde jag av mig 125 Kr hehe, det var väl bra och billigt och det vart en rymlig blus pä indiska. Och idag ska det köpas en present till min gubbes barnbarn som fyller 6 år idag. Lilla malte.
Ha en jättefin torsdag nu. Kraaaam.

Svar: En ny blus för en ringa kostnad känns väldigt trevligt.Och Indiska har mycket bra tycker jag. Kläder gillar jag, men inte när jag skall trängas i provhytter med massor av människor som rycker och sliter i kläderna. Storstadsfenomen kanske? Vad roligt att handla till Malte! Undrar vad det blir?
Önskar dig en avkopplande och mysig torsdag.
Kramar!
Ditte

Veiken

Jag har hört att Finlandsfärjorna har mat av absolut bästa klass. Stenas utbud är helt OK, men det skulle vara roligt att åka över från er sida någon gång. Det var mycket länge sedan nu.
Tyvärr ser jag att ni bjöds på insjökräftor. Det är inte min grej.Det är havskräftor som gäller här. Det beror nog på var man vuxit upp tror jag! Ha det så gott och njut av de sísta dagarna av år 2013! Kramar

Svar: Håller helt med dig vad gäller havskräftorna. De är mycket bättre. Men, de här var också helt ok i brist på de "rätta".Jag har bara åkt med Stenalinjen i min barndom och får nog snart ta en tur. Kan behöva förnya mig.
Och Vikingline har bra och varierat utbud av maten. Siljaline åker vi sällan eftersom vi bara/oftast skall till Åland.
Önskar dig också ett gott slut!
Kramar!
Ditte

krulli

Åh så gott med en minisemester direkt efter jul! :)

Svar: Ja visst! Minisemestrar är alltid trevliga!
Ditte

Ama de casa

Vi har också åkt över till Åland några gånger. Från Stockholm och från Grisslehamn (den senare varianten då vi stannat några dar och hyrt stuga)
Det är såååå himla fint på Åland!
:-)

Skönt att ni fick en lugnare resa hem :-)

Svar: Åland är fint! Och särskilt vackert tycker jag att öarna längre ut är t.eex. Kökar. Och särskilt sommartid! Att åka från Grisslehamn till Eckerö/Åland är också trevligt och särskilt om man är i närheten. Grisslehamns Hotell är också ganska mysigt för en natt eller två.
Roslagen är ju fint....
Och nu i kväll njuter vi av regndropparna mot fönstret och blåsten som hörs vina i träden.(Kanske att ta i, för någon njutning är det inte...)
Vet att ni har mer tur med vädret just nu.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: