Längs vår kaj

    
Vaknade tidigt, i mitt tycke (allt är relativt)  och tog en rask morgonpromenad längs kajen. Jag var ganska ensam ute för de riktigt tidiga morgonjoggarna hade nog redan passerat på sina rundor. och hundägarna också.
Det var stilla och inte ens måsarna hördes skrika. Deras ungar har kanske växt på sig och lämnat hemmen ovanpå hustaken i närheten...
Nere vid Thailboat var stranden krattad och lunchmenyn höll på att sättas upp. Vilket perfekt läge för en restaurang/bar. Verkligt sjönära, sol hela dagen och kvällen och mycket som händer runt om. Prismässigt ligger nog Thaiboat lite över medel, men varmrätter som kostar från 175 kr och uppåt. Vad ölen beträffar så kostar en liten Singha eller Chang, thailändskt öl, 57 kr. Men man betalar ju för läget och miljön....
Och visst är det härligt med en stad som omges av vatten!
 
 
Snart kommer dagens första gäster. Stranden är eftertraktad!
 
Längs kajen här i norra Hammarbyhamnen ligger också många husbåtar permanent.
En del arbetas det mycket på och en del är så färdiga som de kan bli.
 
Den här husbåten har legat här sedan vi flyttade in 2004...Och den är jättestor.
Badtunna och ett par grillar finns på däck och hela båten känns som en grönskande, mindre park.
 
Akterdäcket med fin uteplats under tak.
 
Utsikten från vår balkong, österut. Hammarby Sjöstad skymtar på andra sidan kanalen och dit tar man lätt en färja från Södersidan om man inte vill gå över via Skansbron. Sjöstaden har en hel del mysiga restauranger, alla med närhet till vattnet och fina promenadbryggor finns längs vattnet hela vägen runt till till det nya området i Henriksdal. ( Också en av hållplatserna för färjan som gratis trafikerar Barnängsbryggan på Södersidan - Hammarby Sjöstad - Henriksdalsbryggan. )
 
Freedomtravel

Har tänkt lite på de där husbåtarna nu på sists tiden. Undrar hur det är att bo där? Så vitt jag vet är det bara de i Pampas som ingår i stadsplaneringen. Det innebär ju att vi har kommunalt vatten och avlopp, sophantering, förråd, tvättstuga, parkeringsplatser osv. Men hur gör de där husbåtarna tro?

Svar: Husbåtarna på kajen hos oss och de på Söder Mälarstrand betalar hyar för sina platser och är anslutna till kommunalt vatten och avlopp i Stockholm. Vad jag förstått så gäller att de husbåtarna skall vara "sjögående enheter"; fartyg som kan användas och inte pråmar eller "husliknande konstruktioner" och de skall ha "framdrivningsförmåga". Jag vet att platserna är eftertraktade och att kön är lång för att få en kajplats.
På Söder Mälarstrand ligger numer båtarna med fören mot land, så att fler båtar kan
få plats. Förråd och tvättstuga får man nog ordna med själva , sopor finns det ju möjlighet att lämna i närheten och vad gäller att parkera så gäller nog boendeparkering. Men jag vet att hos oss parkerar några på kajen. Om det är tillåtet vet jag inte...Så det är nog kanske mer bekvämt på Pampas.
Ditte

Marja

Där i Hammarby Sjöstad bodde mitt ex några år. Jag lånade också den lägenheten ibland och trivdes mycket bra där. Han trivdes inte så bra, tyckte att alla bodde så nära inpå. Sen bodde han i Finland ett par år och så kom han tillbaka och skaffade lägenheten på Söder.
Den där husbåten verkar spännande. Skulle kunna tänka mig att bo på en sådan i ett sydligare land. Tänker att det nog är kallt och rått från vattnet under vintern. Kram

Svar: Ja, Sjösdaden ligger på andra sidan kanalen. Vi bor på Södersidan och trivs bra här. Lite glesare med folk, åtminstone i vårt område. Husbåten är verkligen spännande. Så mycket grönska! Och de har en fin katt också som då och då spatserar på kajen. Har inte funderat på om det är rått ombord på vintern. Men de har stora fönster mot söder så de kanske värmer upp.
Ha det bra!
Kramar!
Och du, om du kommer till Stockholm får vi ta oss en titt på husbåten...
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: