Kulturkväll i Stockholm

    
I Stockholm pågår nu den årliga Kulturveckan; 13 -18 augusti, en riktig sommarfestival.
Här bjuds det på många spännande evenemang och det är bara att ge sig ut på stan, främst i City, så pågår någonting. Årets tema är Dans och det finns förstås många inslag av dans inder veckan. Meningen är att man skall få se dans och även själv prova på. Program under dessa dagar finns för både barn, ungdomar och oss lite äldre. Och allt är kostnadsfritt!
Under dessa sex dagar i augusti får kulturen ett stort och välförtjänt utrymme i Stockholm.
Så i går kväll begav vi oss ut på stan. Vi, det var min väninna Eva J och jag....
 
Våt första stopp för kvällen blev en upplevelse av kinesiskt slag, restaurang VaiPo, en ganska nyöppnade restaurang som ligger på Drottninggatan 25. (Vaipo betyder mormor på kinesiska, passade mig riktigt bra...)
Och här serverades väldigt god mat precis som den jag ätit i Peking. Inte alls anpassad till den mer svenska modellen med "fyra små rätter" något som inte alls finns i det stora landet i öster. Mest en svensk uppfinning...
Restaurangens interiör var väldigt modern ocg fräsch, serveringspersonalen kunde sitt jobb och gjorde det bra och maten, den huvudsakliga anledningen till att vi kom hit, var jättebra. Nog den absolut bästa kinesiska mat jag ätit i Sverige. Hit kommer vi gärna tillbaka.
 
 Baren, anpassad till de mer svenska kraven, var välutrustad.
 
Väggarnas dekor var diskreta, men ändå väldigt kinesiska.
      
        Några av de rätter vi beställde. Och precis som i Peking "delar man mat".
  Sallad gjord på snökrabba, gott och fräscht.                   Gong bao kyckling, precis som den skall vara. Perfekt!
                          
Havskräfta som Eva kyckades dela till oss. Även den väldigt god. Men så matigt blir det ju inte.
Vi beställde också dumplings fyllda med grönsaker, fläskfärs och räkor. Även de var perfekta med sina tumma höljen. Och givetvis serverades de ur en bambukorg. Vi ville också prova något lie mer ovanligt och det blev bogbladsstek marinerad i vitlök och med ålsås. Denna rätt var väldigt god men visade sig bestå av tre väldigt möra köttbitar, modell mindre och av såsen syntes inte mycket. Men köttet var både gott och smakrikt.
Och när dessa bitar kom till bordet var vi redan väldigt mätta. 
 

Efter middagen var vi mer än rustade för en kväll ute på stan. Vi började vid Gustaf Adolfs Torg där gruppen Mando Diao skulle spela. Vi hittade bra platser vid och på ett staket vid Norrbro och vi både såg och hörde bra.
 
 Mando Diao har intagit scenen
 
- och publikintresset var stort.
 
 Nästan hela Norrbro var fylld av lyssnare och Stockholm bjöd oss alla på en vacker kväll.
 
I slutet av konserten tog vi oss vidare genom Kungsträdgården, där det är specialprogram för ungdomar dessa dagar och upp mot Sergels Torg och Kulturhuset. Hit kom vi i lagom tid för att t.o.m. få sittplatser till varitén "La Porte", en blandning av akrobatik, jonglering, sång och musik. Trevligt!
 
Kulturveckan har just börjat och om lusten faller på är det bara att gå ner på stan och se vad som erbjuds. För här är det nu full aktivitet i stan både dag och kvällstid.
 
 
 
                                                                                          
                                                                                          
 
                                                           
 
 
 
                                                                           
 
 
 
 
 
 
 
 
Freedomtravel

Tack för tipset om restaurangen! Jag gillar kinesisk mat, och särskilt när den är lite mer "äkta". Det där lät gott!!

Svar: Maten var riktigt bra! Och särskilt roligt är att det är kinesiska kockar i köket som kan sitt jobb. WaiPo är absolut värt ett besök, öppnade för ett par månader sedan. Och vid fint väder kan man även sitta ute...
Ditte

Marja

Ah, det var ju nu jag skulle vara i Stockholm och se Virpi Pahkinen dansa i någon par (har glömt vilken). Tyvärr blev det inte så, men jag kommer i september och stannar hela månaden. Då skall hon vara på Finlandiahuset och prata om sin bok 'Ormens öga'. Ha det så trevligt med kulturen och dansen. Kram

Svar: Tack! Skall föröka se Virpi dansa i Vitabergsparken,vore trevligt. Och kanske höra henne i september när hon skall prata om sin bok. Vad trevligt att du kommer till Stockholm i september! Då brukar det vara så fint i stan. Och jag tittar vidare på kulturveckan. Kram!
Ditte

Monika

Lustigt att du skriver det! Det är samma här i Gbg denna veckan.. de kanske vill hålla sthlm:are i sthlm och gbgare i gbg. Lustigt men intressant.

Svar: Kul! Då har ni också lite extra i stan den här veckan! Kul! Och stockholmarna stannar nog här och jag vet en göteborgare som kommer hit. Fniss! Anna! Ha det gott! Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: