Songkran, thailändskt nyår

    
I dag har det thailändska nyårfirandet, Songkran, börjat, ett firande som pågår i tre dagar, från den 13-15/4. Och på flera platser är firandet och festligheterna utökande med en dag-
Songkran firas även i Laos, Burma och Kambodja.
Songkran är den viktigaste av alla thailändska högtider och infaller när regnperioden börjar.
Man kan lugnt påstå att Songkran är en "blöt högtid". Vatten, i stora mängder, sprutas överallt längs vägar och gator. Och för att få någon ordning på trafiken så är nästan alla vägar, större och mindre, i vårt område enkelriktade från morgonen till klockan 18. För då skall i princip det mer allmänna vattensprutandet upphöra. Tveksamt!
Allt vatten som sprutas är fär att människorna skall gå rena och lyckliga in i det nya året. Och eftersom det nu är hett här, så kan man också tycka att vattnet svalkar. Och en del vatten är verkligen iskallt för stora isflak ligger i baljor eller tråg och smälter och används sedan för att sprutas på allt som rör sig. Människor står längs vägarna och gatorna och är beredda på att antingen med vattenslangar, hinkar, baljor eller enorma vattengevär kasta och spruta vatten på alla mopedister eller människor i öppna bilar som passerar.
Många har också blandat vatten med talk och fått en vit färg som också glatt kastas på allt som rör sig och den vita färgen skall också bringa tur och lycka inför det nya året.
På eftermiddagen den 13 april badas alla Buddahbilder för att de skall bli rena och föra lycka med sig. En annan sedvänja är att släppa loss fiskar och fåglar ( som man innan kunnat köpa på marknaden) och denna gest skall också bringa lycka.
 
Lånade bilder som visar hur det kan gå till.
 
Ordet Songkran kommer från sanskrit och betyder "början på nytt solår." Förr bytte man år i Thailand  den 13 april men för att vara i fas med resten av världen så byts året den 1 januari.
I Thailand har idag år 2556 börjat och att det är så beror på att Buddah föddes år 543 före Kristus och räknas som år 0 och nu är det alltså år 2013.
 

Jag kan ju inte alls påstå att vare sig Bosse eller jag har deltagit så mycket i firandet nere i byn. Kanske tar vi oss en tur ner i morgon.
I kväll vankas det nyårsmiddag/Songkranmiddag med våra grannar/vänner. Trevligt och mysigt!
 
 Grannarna/vännerna, familjen Nyberg-Danielsson, på väg mot vattenkriget i Laem Mae Phim.
                                                                                         
Jag njuter under fläkten hemma på terrassen.
 
 
 
                                                                                            
Marja

Tack för förklaringen till vattenkriget! Ja, det var ju ganska logiskt med den 'renande' tanken. Att börja om från början med ett nytt år.
Ha en trevlig Sonkran! Kramar.

Svar: Tack! Men vi avstår vattenkriget och njuter hemma i vår lilla by.Kramar
Ditte

Ann

Det är jätteroligt att läsa boggen och följa med på er resa.
Har för övrigt hittat massor av roliga blogginlägg både från Peking, resor i Kina, Filippinerna, Vietnam, Tibet och från Sverige, inte minst Stockholm.
Många användbara och trevliga tips och väldigt rolig läsning. Tack för att du delar med dig!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: