Vinterviken

    
Idag passade jag på att ta mig till Vinterviken, ett fint och grönskande område alldeles nära storstan.
många gånger har jag tänkt tanken att ta mig till Vinterviken, men det har ända tills idag stannat vid just en tanke.
Jag promenerade över Skansbron till Gullmarsplan och där klev jag på tvärbanan som går mellan Sickla Udde och Alvik ( Bromma). Jag åkte några hållplatser och klev av i Gröndal, ett jätttemysigt område väldigt nära stan och som började bebyggas i slutet av 1800 talet då Västra Stambanan byggdes. Men först på 1940-50 talet blev Gröndal mer utbyggt och har än idag kvar det småskaliga. Bebyggelsen består till största delen av låghus med många grönområden emellan. 
Och med tvärbana/buss och tunnelbana tar det inte mer än 20 minuter in till city.
 
Sjön Trekanten passerade jag på vägen. I bakgrunden syns Söder och Högalidskyrkan.
 
Mitt första stopp blev Vintervikens koloniområde och det trädgårdscafé som finns här. Även om man själv inte har en kolonilott är man välkommen in i området för att slå sig ner eller gå omkring och bara njuta av allt vackert  som odlas. En verklig oas!
 
Nästa stopp för min del blev vid Vintervikens fabriksområde, nere vid Mälaren. Här låg ursprungligen Alfred Nobels fabrik. När Alfred Nobel efter en sprängningsolycka 1865 i den dåvarande fabriken på Södermalm, där hans bror omkom, inte längre fick vara kvar i tätbebyggt område, byggdes en fabrik vid Vinterviken. Men även här skedde flera sprängningsolyckor och sammanlagt 24 personer omkom mellan 1868 och 1874.
Den nuvarande byggnaden är från slutet av 1800 talet och användes under en tid som svavelfabrik. Fram till 1980 talet var det olika industriverksamheter inrymda i byggnaden.
Nu ligger Skulpturens Hus här, som är tänkt som ett nav för olika konstnärer. Ett trevligt café finns också.
Fastigheten är  K märkt och ägs av Stockholm stad.
 
 
Jag gick vidare ner mot vattnet/Mälaren och fortsatte vandringen. Härliga gångvägar finns längs med vattnet i flera kilometer, men idag blev det en provsträcka för min del. Det var ju själva Vinterviken som var målet. Att jag sedan hittade ytterligare områden att utforska var en slump och bara en extra bonus.
Tunnelbanan hem tog jag från Axelsberg/Hägerstens Gård. Nästa gång skall jag gå åt andra hållet, österut och då kan man gå hela vägen hem. Borde inte vara mer än knappt 10 km.  Eller varför inte en cykeltur?
 
 
 
 
 
 
 
 
Sofia

Mysigt! Jag följer gärna med nästa gång. Jättefina foton!

Svar: Det är bara riligt om du vill följa med!
Ditte

Sussi af kleen

jag är så imponerad av alla dina häftiga utflykter. Nästa gång jag ska ner till Stockholm är det bara att läsa din fina blogg och välja bland alla smultronställen. Jag njuter av läsningen. Tänk vad Stockholm är fantastiskt!

Ska ner om ett par veckor. Sonene ska springa halvmaran.

Svar: Tack! Och hör gärna av dig till mig om du har tid över!En pratstund vore jättetrevligt!
Kramar!
Ditte

Monika

Oh jag tänker på vinterviken filmen, kanske skulle ladda ner den ikväll och få lite nostalgi hemma!

kram /Monika

Svar: Ja visst! filmen är delvis inspelad i de trakterna. Och jag tyckte den var riktigt bra då jag såg den med skolelever för några år sedan. Nostalgi är aldrig fel!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: