Enkelt? Varför då?

    
Flera utmaningar väntade mig idag. Och varför skall saker och ting vara enkla? Då blir det liksom så förutsägbart. Inte direkt någon sport....
Förmiddagen ägnade jag åt att fylla i min visumansökan till Kina och det var bara fyra papper som skulle fyllas i. Inte svårt alls och det finns tydliga angivelser hur detta skall göras. Men det körde ihop sig på datorn.
När jag var klar med alla ark, så skulle jag granska det jag fyllt i, för det är noga att precis allt stämmer.
Men vad hände? Jo, i själva granskningsögonblicket försvann dokumenten och jag kom i stället till MSNs framsida.
Inte hittade jag dokumenten i datorn heller....
Nytt försök och nu granskade jag inte dokumenten utan tryckte ut dem direkt. Puh, det gick det bra.
 
Om man ansöker om ett vanligt turistvisum så skall nu följande handlingar bifogas;
 • komplett och undertecknad ansökningsblankett
 • foto tagit framifrån i färg med vit bakgrund
 • passet i original, giltigt minst 6 månader för "singel entry" och 9 månader för "double entry"
 • kopia på flygbiljetter
 • kopia på hotellbokning....VIKTIGT
 • personbevis från skatteverket
 • färdplan
Vid besöksvisum  behövs;
 • komplett och undertecknad ansökningsblankett
 • foto tagit framifrån i färg och med vit bakgrund
 • passet i original (samma som för turistvisum)
 • inbjudan från vän eller släkt i KIna ( OBS! detta skall vara på särskild blankett med inbjudarens passkopia och visumkopia samt inbjudarens namnteckning)
Vid affärsvisum och studentvisum  gäller andra regler.
 
Vid tvåtiden på eftermiddagen gör jag entré på visakontoret uppe på Östermalm. Inte en människa mer än jag i den stora och luftiga lokalen. Och genast är det min tur.
Jag hade tänkt mig ett besöksvisum, då kan man få en visering som gäller ett år och med obegränsade inresor. Väldigt praktiskt! Och jag hade alla blanketter rätt ifyllda. Men!!!!
Den blankett jag och min inbjudare fyllt i och som jag i april fick på just det här visakontoret var numer ogiltig.
Just den blanketten används nu endast av resebyråer. 
Sedan i somras är det en annan blankett som gäller, även om informationen är lika på både den nya och gamla blanketten.
Vad göra? Le!!!! Och åter le!
Det hjälpte inte den här gången. Och eftersom jag åker nästa torsdag skulle jag inte hinna ordna med en ny inbjudan på den nya blanketten.
Eftersom jag bott i Beijing ett antal år så är jag i och för sig van vid att saker och ting ändras från en dag till en annan. Så det var bara att plocka fram mitt alternativ nummer två. Ansöka om ett turistvisum.
Tursamt nog hade jag förberett alla dokument.
Men! Givetvis saknades ett papper. En inbjudan från min vän där jag skall bo. (Jag har ingen kopia på hotellbokning eftersom jag inte skall bo på hotell)
Jag försökte med ett leende övertyga den nitiska visumdamen att jag faktiskt hade en inbjudan, även om blanketten var fel.
Hon var tveksam till om detta skulle räcka. Mycket tveksam! Och där fanns ändå alla uppgifter om adress, telefonnummer osv.
Jag skulle behöva få ett mail som bekräftade mitt boende. Att jag hade en inbjudan med en namnteckning med mig hjälpte inte. Det var ju fel blankett.
 
Just när jag kommit hem och ordnat med detta inbjudningsmail ringer telefonen och damen från viskontoret meddelar att hennes chef sagt att det gick bra med det papper jag redan lämnat.
Jag fnissar högt!
Så på fredag skall jag hämta mitt visum. Och jag är lite spänd på vilket visum jag får, men det visar sig....
 
Jag har tidigare ansökt om visum till Thailand (behövs om man är där mer än 30 dagar) och det var inte alls enklare och visum till Indien är också en upplevelse att ansöka om.
 
Överallt lyser nu kvällssolen efter en riktigt regnig dag.( Ja, här har det vräkt ner hela natten och fram till klockan 16.)
  Jag ler inombords. För varför skall det vara enkelt?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Katarina

Vilken tur att du är van och har tålamod ...
Spännande att se vilket visum du får.
Kramar!

Marie

Phu! Så inbjudan ska också vara på en speciell blankett? Jag och Sussi måste också fixa detta men har lite tid på oss. Kanske dax att börja...

Svar: Ja, men börja inte i alltför god tid för då har blanketterna ändrats igen. Men gå in och läs på hemsidan då och då. Jag hade missat det och visste inte att inbjudan skulle vara på ännu en mer särskild blankett än den jag hade. Men inbjudaren skall ha lämnat påskrifter och kopior på pass och visum och undertecknat m.m. Puh! Vi får se på fredag vilket visum jag får... Spännande!Kramar!
Ditte

Freedomtravel

Nej, ibland är det ju inte enkelt... men förhoppningsvis värt det! Jag kommer ihåg när vi båda tog ledigt från jobbet för att ansöka om visum på nån ambassad, och så visade det sig att de hade nån nationell helgdag och stängt...

Svar: Jodå, visst är det värt bsväret. Men det är nästan alltid något som blir fel; antingen stämmer inte öppettiderna eller så saknas någon blankett....Men jag är luttrad efter åren i Beijing.
Ditte

Åsa i Jönköping

Haha, skrattar lite åt hur "vi vet" att det alltid är när det handlar om Kina. Det ska inte vara lätt!
Vad blev det för visum nu då?
Själv hade vi inga problem i våras när vi ansökte, men så hade jag alla papper i ordning också, hotellbokning (som jag däremot avbokade efter vi fått visumet), reserutt och annat.. Gick väldigt smidigt på visaoffice i Göteborg och de var väldigt hjälpsamma! Men de kanske är trevligare på den sidan av Sverige?? ;-) hihi

Hoppas allt gått bra nu och trevlig resa!!
Kram Åsa

Svar: Nej då, det vanliga visumet var inge som helst problem. Men jag ville ha ett visum på ett år med obegränsade inresor och hade en blankett som var ifylld som jag fick på visakontoret i april och som gällde då. NU är det ny blankett för besöksvisum på ett år. Men jag fick ett businessvisum, väldigt bra, så jag skall inte klaga. Ett vanligt turistvisum är inga problem alls, men det är månfa papper.Så nu är jag rustad för ett år....
Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: