Solsidan och Saltis

    
Man måst ju hänga med, eller....
Blev nog lite påverkad efter gårdagens avsnitt av "Solsidan". Jag tillhör kategorin som verkligen uppskattar både all ironi i serien och den humor som bjuds.
Och för att nu verkligen kunna identifiera mig med "Mickan", visst är jag lik, så behövde jag uppleva området "live".
Så idag gick jag ner till Slussen och klev på Saltsjöbanan.
För att komma till Solsidan, mitt första mål, så blev det  tågbyte i Igelboda och sedan fortsätta några hållplatser till.  Tågrälsen tar liksom slut här på Solsidan. Lite som världens ände...
Och det kändes verkligen lite som "världens ände".
(Resan ut hit tog lite drygt 30 minuter.)
 
 
Jag vet att jag var på Solsidan några gånger för ca. 45 år sedan och hälsade på vänner som bodde här. Men inte kände jag igen mig....
 Efter att ha strosat runt i en halv timme, hade nog sett det mesta då, så tyckte jag att det var dags att ta nästa tåg härifrån. Ja, inte mycket att se, förutom en lokal pizzeria vid stationen, en grillkiosk och en hel del hus utplacerade i naturen med stora inhägnade tomter.
 
 Saltsjöbaden blev nästa stopp. Ja, bytte tåg i Igelboda och efter 10 minuters resa med Saltsjöbanan klev jag av i Saltis. (Hit kan man åka direkt från Slussen.)
 
När  jag var barn och just flyttat till Stockholm från Töreboda i Västergötland så var jag här ute ganska ofta med min pappa och badade, på Badholmen.
Badhusen finns kvar och det finns både ett gemensamhetsbad, ett separat dambad och ett herrbad.
Jag minns också att det var här ute i vattnet, på en träflotte ,som jag blev stucken av en geting för första gången i augusti 1959. Jag skrek/tjöt så att ingen i hela Saltsjöbaden med omnejd kunde undgå att höra mig.
Bestämde mig för att absolut komma hit igen i sommar.
 
Dambadet. Det såg likadant ut som jag minns det från 1959.
 
Hotellviken med båtbryggan och Grand Hotell.
 
Mindes plötsligt att jag ätit middag här på hotellet i juni 1964, i samband med att min pappa skulle åka till
Cypern för FN tjänstgöring. Kommer inte ihåg vad jag åt, men till efterrätt beställde papsen in vaniljglass med färska smultron. Och jag fick äta så mycket jag ville.....
Härligt minne!
 
I övrigt gick jag runt och bara tittade......
Och någon timme senare satt jag åter på tåget. Nu tillbaka till stan.
 
   
Stora och vackra Swansegelbåtar (ca 20 m långa) vid bryggorna.
 
                                                                              Stora villor........
 
                    Vackert!
 
 
Vy över till Älgö, en halvö mitt emot Saltis, som nås med hjälp av en bro.
 
Och som sagt! Jag tar mig en tur tillbaka i sommar. Till Saltsjöbaden! Solsidan behöver jag inte se något mer.
Inte i verkligheten. Men tvsåpan följer jag gärna.
                                                                                             
                                                                                           
 
 
 
 
                                                                                            
 
 
 
 
Iris

Härliga miljöer, där har jag goda minnen ifrån. Besök gärna Vår Gård -konferenshotell. Deras luncher är utomordentligt smaskiga och konsten i lokalerna är värt besöket. Kram

Iris

Härliga miljöer, där har jag goda minnen ifrån. Besök gärna Vår Gård -konferenshotell. Deras luncher är utomordentligt smaskiga och konsten i lokalerna är värt besöket. Kram

Svar: Tack för tipset! Kanske blir det ytterligare ett besök i Saltis och på "Vår gård" i höst.Låter spännande både med mat och konst!
Kram!
Ditte

Freedomtravel

Vi missade första avsnittet den här säsongen, men får leta upp det! Det är skön ironi i serien och många som känner igen sig, tror jag! Men det låter ju som att Solsidan är mer att se i serien än på riktigt ;)

Svar: Ja, Solsidan är nog inget resmål jag besöker igen. Finns mycket annat i Stockholmsområdet...Men tv serien är ju mycket humor och ironi.
Ditte

Karin

Jag tycker absolut att du och Mickan i Solsidan är lika. Kanske är det bara åldern som skiljer er åt. Kram!

Svar: Tack för det! Ironi och humor, ja du vet....Kram!
Ditte

Freedomtravel

SV: Tack för så fina kommentarer om vår blogg! Det värmer! Härligt med så många resor inbokade! Beijing har jag besökt två gånger, men inte så långa besök. Första gången jag var i Kina var det dock tillsammans med mina föräldrar och min pappas kinesiska kollegor. Det innebar att vi blev hembjudna osv, vilket alltid ger en intressant upplevelse på en resa! Visst förknippar man kanske Thailand med sol och bad, men självklart finns det annat att uppleva och värmen är ju skön att uppleva i skuggan också, även utan att man ligger och pressar i solen!

Svar: Ja, att uppleva Beijing från "insidan" och att få komma hem till en familj ger ju en extra dimension som inte alla får uppleva. Men Beijing är "min" stad och att ha bott där har gett mig så mycket. I övrigt har vi passat på att resa en hel del i Kina och kansk var det mest spämnnande resan med tåget, 48h, till Tibet och Lahsa. Fantastiskt!
Ditte

sussi

Härligt att du har besökt mina gamla hemtrakter. Bodde i Saltis mellan 1962-70. Eftersom min mamma fortfarande bor där så blir det ett och annat besök. Var på badholmen i somras och smaskade glass. kram Sussi

Svar: Vad roligt! Kanske vi ses där i sommar!Kramar!
Ditte

Monika

Jag som inte kan något om Sthlm men är villorna på Solsidan dyrast i hela sthlm eller är det djurgården? Jag tänker givetvis på Solsidan serien.

Trevlig helg!

Kram

Svar: Nä då! Djurgården ligger nog bäst till i fråga om prisbild, högt, och sen är det nära till stan. ( var inne och kollade...) Men Djursholm, Stocksund och Saltsjö Duvnäs matchar absolut Solsidan. Tyvärr ligger alla ställen utom Stocksund minst 30 minuter med kommunal transport från stan. Lite "lantligt "sådär.... och halvdött.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: