Spännande taxiresa

    
I går eftermiddag skulle jag ta en taxi direkt från Pärlmarknaden (jättestort marknadsvaruhus där precia ALLT finns) och ut till Svenska Skolan, som ligger ca 40 km nordväst om min startpunkt. Att åka direkt dit ut från Pärlmarknaden hade jag inte gjort tidigare och det visade sig bli en spännande upplevelse.
Att förklara vägen ut till skolan från där jag är inga problem, men nu var dels sträckan längre och dels finns ett antal motorvägar att välja på. Jag hittar bara om man kör motorvägen ut mot flygplatsen....
Jag hade visat chauffören ett visitkort på kinesiska, men han var säker på vägen och vart exakt jag skulle.
Lite smått kavat förklarade jag att jag kunde tala om hur han skulle köra. Så färden startade. Ibland kan taxichaufförer vägra att köra om de inte vet att de hittar, vilket också kan vara bra...
 
Och chauffören tog INTE den väg som jag hittade.
Jag tittade och tittade, men kände inte igen mig. Vi kom visserligen  på en av Ringvägarna som leder runt Peking, men på den västra sidan Och där hittar jag inte alls.
Peking ju är en gigantisk stad och avstånden är stora redan inne i City, men jag tog ett djupt andatag och tänkte att det skulle ordna sig. På något sätt.
Jag hade kunnat ringa någon tidigare kollega som pratar både kinesiska och svenska och som kunnat förklara vägen.
Men det är lite av en sport för mig att klara det på egen hand. Envisheten är både min bästa och sämsta egenskap!
Jag känner alltså inte igen mig där vi åker.  Försöker läsa och tyda vägskyltar, inte helt lätt eftersom jag i princip inte kan läsa tecken och hittar till sist något som jag kan relatera till. En vägskylt!
Frågar chauffören om vi kommer till "Jishang Gauzho", Airport Express Way. Jodå, svara han, "vänta ett tag".
Just då passerar vi en väg mellan motorvägarna och plötsligt ser jag en trädgårdsbutik som jag känner igen.
Hurra!!
Nu vet jag att jag hittar! Tror chauffören blev lika glad som jag.
Och efter 20 minuter var vi framme vid Svenska Skolan. Hela taxiresan tog lite drygt en timme varav jag under 40 minuter kände mig lite "off the track".
Men också en erfarenhet och några fnissningar rikare.
Prist för hela resan, en sträcka på ca fyra mil, 140 yuan, lite mer i svenska kronor. 
Och jag fick dessutom träna på att prata kinesiska.
 
              
Framme!!"
 
 
 
Freedomtravel

Det lät ju lite spännande det där... Men skönt att bara behöva oroa sig för vägen, och åtminstone inte alltför mycket om priset! Hemma vill man ju helst inte behöva sitta en timme i en taxi... Min pappa jobbade mycket i Kina när jag växte upp och han berättade att han alltid brukade stoppa på sig något från hotellrummet med hotellets namn på med kinesiska tecken, t.ex. en kam eller en penna... men sen gäller det förstås att taxichauffören känner till hotellet...

Svar: Jo det är sant! Jag hade både adress på mandarin och karta på ett visitkort, men det är inte alltid det räcker.Och alltid bra att kunna ringa mandarintalande vänner om det kör ihop sig.
Men din pappa var klok för helt enkelt är det inte. inte alltid att komma rätt. stan är gigantisk och alla taxichaufförr hittar inte överallt.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: