Kinesiska Muren, fantastisk dagsutflykt

    
 Så står jag än en gång här vid den mäktiga Muren och bara njuter av att vara just här i detta ögonblicket. Jag har besökt olika delar av Muren och på många sträckor är den inte alls är renoverad och på andra, där slitaget av turisternas trampande blir stort, har man förstärkt och byggt på med nya stenar.
Jag vet inte för vilken gång i ordningen jag är på Muren men säkert har jag varit och trampat, gått och klättrat omkring ett 15 tal gånger.
Att ta sig fram längs muren kräver en god grundkondition eftersom trappstegen som är många, dessutom är höga och det är ofta mycket brant. muren följer ju landskapets formation.
På mandarin heter det chángchéng och det betyder just långa muren. 

Den Kinesiska Muren började byggas 200 år f.Kr av Kinas första kejsare, Shi Huangdi, som en försvarsmur mot fiender i norr, främst mongolerna. 
Under Mingdynsatin mellan 1400 och 1600 talet förstärktes och förlängdes muren och blev totalt 600 mil lång. Alltså som att ta sig upp genom hela Sverige, ner igen och sedan upp en gång till.
Det är nästan overkligt att detta byggnadsverk kunnat byggas över huvud taget. Och man säger att detta är Kinas största gravplats. muren byggdes till stora delar av bönder, deras kvinnor, barn och soldater och just den lera som murbruket är tillverkat av fick forslas till de olika platserna av människor.
 
(Jag försökte få fram mer fakta men just nu är sökmotorn G ofta blockad p.g.a. partikongressen. Men jag har i min blogg under årens lopp, från 2008 till 2010, haft många inlägg om Muren och med faktabaserad text. Och är man intresserad av att läsa om en svensk Pekingbos upplevelser i stan och och resor både inom och utom landet mellan sept. 2007 till juni 2010 då jag bodde i Peking. Men jag har sedan varit tillbaka ett par gånger varje år och även bloggat om det.)
 
Strax utanför Peking, kanske 10 mil norrut, kan man vandra/klättra  10 km på en orörd del av Muren, sträckan Jinchaling till Simatai. En vandring som jag rekommenderar, men man bör inte vara rädd för höjder.... (Vill någon läsa mer har jag bloggat om en av de vandringarna jag gjort där den 22/5-208)
 
Idag styrde chauffören bilen mot Mutianyu, ca 70 km nordost om Peking. Här är det inte lika turistiskt som vid Badaling som ligger närmare Peking och ofta besöks av dagsturer och turistgrupper som har bråttom.
Min rekommendation är att hyra en chaufför för dagen som kör er till Mutianyu och där väntar på er. Då kan ni stanna så länge ni vill. Ta gärna linbanan upp och vandra/klättra till höger när ni kommer upp. Efter några km kommer man till en sittlift som man kan ta ner. Eller också provar man på att åka rodel ner. Jätteroligt!
Givetvis kan man också klättra upp, tar ca 30-40 min och att hasa sig neråt går fortare. Och det finns upptrampade stigar.
Bra är att ta med picknick som avnjutes i solen och i lä högt uppe på Muren och accompagnerad av härliga vyer.
Vill gärna tillägga att barnvagn inte gör sig och att det kan vara tufft för en liten krabat att gå själv eftersom trappstegen är så höga. Provade det idag.
Det var klart lättare praktiskt att ha med Max som tre månaders baby vad gällde att förflytta sig på Muren (bärsele fungerade br.) men nu som snart treåring så kommer han absolut att komma ihåg besöket.
Och det kommer givetvis jag också att göra.
Jag säger som Max; "det är härligt att vara i Kina".
 
 
 
 
 
 "Mormor! Det är härligt att vara i Kina!" ( Max har sagt detta vid många tilfällen här, men idag var han helt lyrsk.)
 
 
 
"Titta det har snöat! Bäst jag går här."
 
 
 
 
 
 
"Max tycker om picknick på Kinesiska muren"
 
 
             "Hej då Muren nu åker vi ner med linbanan."
                                                                                              
 
                           
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                                                                            
 
 
                                                                           
 
                                                                   
 
Louise

Oj, oj, oj, så fina bilder! Och vilken vacker dag!
Extra roligt att Max tyckte om att vara med på muren och gå. Han är så fin!
Skall läsa om dina tidigare äventyr här tror nog jag kan lära mig massor.
Ha det fortsatt bra!

Freedomtravel

Ja, visst är det ett fascinerande bygge! Det syns att det är mindre turistigt ut där ni besökte muren! Det blir lite annan känsla i bilderna, måste jag säga. Jag har besökt muren två gånger faktiskt, men båda gångerna vid Badaling...

Svar: Ja, så är det absolut. Och att gå/klättra sträckan Jinchaling-Simatai är en upplevelse utöver det vanliga. Nästan inga turister och här håller på sina ställen inte Muren ihop.
Ditte

vivi

Ser underbart ut ditte...lite overkligt...men fantastiskt....här hemma följer vi utvecklingen för sas...du åkte väl med finnair?

Svar: Ja, det är underbart! Jodå, jag åker med Finnair, men följer förstås med i utveccklingen av vad som händer med SAS.Tänker på er!
Kramar!
Ditte

Marja

Tack för ett intressant inlägg med jättefina bilder från Muren. Ett ofattbart byggverk. Kram

Ditte

Tack Marja! Jag det var en fantastisk dag och jag är så glad att Max var med och dessutom tycker"att Kina är härligt".
Tänker på dig! God bättring!
Kramar!

Marie Leander

Vilken härlig dag ni fick på muren. Undrar hur många nästan exakt likadana foton det finns från Mutianyu? Alla dina fotona i detta inlägg från muren utom de som Max är med på skulle kunna vara hämtade från mitt fotoalbum :) Fortsätt njuta av Kina.
Kram

Svar: Ja, det var verkligen härligt! Och särskilt kul att Max som blir tre i januari var så lycklig över att vara med. Han skuttade som en kalv på grönbete.Och visst har jag också massor av foton, men jag börjar bli lite bättre på att fota så jag kan nog radera en del gamla nu. Jag tar det som en komplimang att mina foton kunde komma från ditt album.
Och visst fortsätter jag att njuta i beijing.
Kramar!
Ditte

Iris

Njuter av att läsa om dina och Max upplevelser i Peking. Vackra bilder från en underbar stad med sköna omgivningar! Kram

Svar: Tänker ofta på dig och saknar dig här och nu. Vi har det jättebra och det är så roligt att ha Max m familj här.Kramar!
Ditte

Monika

Fantastiska bilder och det värmer när jag läser och ser bilderna, ska läsa om den långa sträckan på muren du rekommenderade -TACK! Kram!

Svar: Tack! Ja, du känner ju igen en hel del.Kramar!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: