Kinesisk "brush up"

    
Min Pekingresa närmar sig med raska steg och nästa vecka vid den här tiden bör jag befinna mig i luften, en bit öster om Helsingfors. Förhoppningsvis också bekvämt tillbakalutad i en liggfåtölj med ett glas bubbel i handen
och sedan vid åttatiden på morgonen pigg och utvilad gå av planet och möta min "gamla hemstad". (Kina ligger nu vintertid sju timmar före Sverige)
Peking ligger mig varmt om hjärtat och det känns faktiskt som att komma hem varje gång jag kommer dit.
Och nu följer även barnbarnet Max med tillsammans med sin mamma, pappa och farmor. Jättemysigt och väldigt roligt!
Så idag gjorde jag tillsammans med Sofia, den lärare jag hade i Peking en kraftinsats för att repetera det jag en gång kunnat. Inte helt enkelt på några timmar men Sofia är energisk, uppmuntrande, entusiastisk, positiv förstående, lagom krävande och väldigt rolig. En fantastisk lärare med andra ord.
( Sofia är här i Sverige sedan ett par år och arbetar och jag har då och då förmånen att få privatlektioner.)
 
Ofta brukar vi göra praktiska saker tillsammans där jag får träna på kinesiskan i vardagliga situationer och det gjorde vi även i Peking. Där blev det ofta att vi varvade att åka buss, tunnelbana, taxi, handlade och lagade mat  gjorde utflykter, shoppade med mer vanliga lektioner.
 
Idag bakade vi en hallon/blåbärspaj tillsammans och tänk så mycket man hinner prata under den tiden.
Tyvärr så har plötsligt vissa ord som jag kunnat på kinesiska bara försvunnit, så där utan vidare och då får jag försöka förklara vad jag menar med andra ord. Inte så enkelt....Och fungerar inte det så får den lilla  egenhändigt gjorda ordlistan komma fram.
 
Sofia följer mina instruktioner på lite knagglig kinesiska ( mandarin)
och det verkade gå bra. Pajen blev riktigt fin och väldigt god.
Försvinnande god med vaniljsås till.
 
                                                      Hallon och blåbär i ett "knäckigt" pajskal.                                      
 
 
 Mjölkskummet blev till en mustasch .
 

För min del blir det nu intensivträning med kinesiskan ett par timmar om dagen fram till nästa torsdag och i Peking hoppas jag på att mina gamla språkkunskaper efter ett par dagar skall hoppa fram och finnas där när de behövs. Och hoppas kan jag alltid! Men jag inser också att jag får jobba på det.....Och gör det gärna.
 
"zài jiàn" Sofia! Hej då!
 
 
 
 
Freedomtravel

Åh, är det så snart ni åker? Hur länge stannar ni där? Vad har ni för planer?

Svar: Den här gången åker jag utan maken och stannar i 10 dagar. Planerna är att jobba upp min kinesiska, (mandarin) umgås med mina vänner som bor i Peking och med min dotter med familj som också åker. Äta god "äkta " kinesisk mat på små hål-i-väggen ställen, vandra i hutonger, besöka en mer orörd del av Muren, hälsa på min gamla arbetsplats; Svenska Skolan och kanske blir det lite shopping. Och sen får vi se, men en tur ut på landet blir det nog också....Peking är en del av mig och det är jag så glad för. Rapporter kommer! Jag längtar...
Ditte

Freedomtravel

Ser fram emot rapporterna! Det ska bli intressant att höra!

Svar: Jadå rapporter kommer. Hoppas på att internet fungerar.... Man vet aldrig. Men jag brukar hitta lösningar... Fortsätter under tiden att följa med er. Alltid spännande och givande!
Ditte

Maria

Njut! Hälsa BJ och alla "kändisar" på Ssb(även. Om de blir färre o färre)! Kram // Maria

Svar: Visst skall jag hälsa till alla.....Och jag skall njuta av ALLT. Hoppas att vi ses snart!Många kramar till dig och de dina och extra hälsning och kram till Axel. Tänker ofta på er!
Ditte

Marja

Orden kommer nog tillbaka till dig när du ha varit där ett par dagar. Det ska bli så kul att höra vad ni hittar på. Kramar

Svar: Jag hoppas också att orden skall hitta till mig igen och jag gläder mig verkligen över att åka. Och rapporter kommer!Kramar!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: