Känt och okänt!

    
Solen strålade från en blå himmel i morse och i fjärran kunde jag skymta bergen. En dag som gjord för härliga upplevelser i Peking.
 
God morgon Peking!  
 

Dagens första aktivitet blev besöket hos skräddaren tvärs över gatan, ett litet hålet-i väggen krypin, men med en duktig skräddare och inlämning av byxor som skall göras smalare i modellen.
Max med familj anslöt sig och beställde en del kläder och sedan gick vi mot busshållplatsen för att ta oss vidare ner till Pärlmarknaden, en bit sydost om Himmelska Fridens Torg.
Jag misstog mig på bussnummer och vi tog 120 i stället för 110 och lite för sent kom jag på att vi var på fel buss. Vi kunde ha bytt buss, men vi tänkte om och bestämde oss för att titta runt i hutongområdena i närheten av Himmelska Fridens torg och titta närmare på den gamla men nyrenoverade gatan Quianmen. Det var längs denna gatan kejsarna förr i världen bars i sin stol från Himmelens Tempel upp till den Förbjudna Staden.
När vi passerade Himmelska Fridens Torg hann jag från bussens fönster med att ta några foton.
Det är också i detta område som regeringsbyggnaderna ligger och där den stora partikongressen nu pågår som bäst.
 
 
 
Himmelska Fridens Torg, eller på mandarin Tian `an Men är världens största offentliga torg och täcker över
440 000 m2 och kan rymma upp till en miljon människor samtidigt. Tian `an Men började byggas redan 1417 och här finns förutom Maos mausoleum en flaggceremoniplats och en obelisk till minne av alla de som kämpade för det Nya Kina.Runt torget finns många museer och regerings och partibyggnader.
 
 Vi klev av bussen hållplatsen efter Torget och befann oss genast i det "gamla Peking". Just området kring gatan Dashila som Pekingborna kallar gatan, eller "Dazhalan" som det uttalas enligt de kinesiska skrivtecknen, har en mer än 500 årig historia.  Och historiens vingslag märks än idag. Här har man verkligen eftersträvat att bevara butikerna i dess gamla form och de är också kända för att ha mycket god kvalitet på sina varor. Här finns genuina butiker som en skoaffär där man syr traditionella kinesiska skor, kalligrafibutiker, teaffärer, butiker där man kan köpa handgjorda knivar m.m.
Området är absolut värt ett besök! Och här är turisterna få!
 
 
                                                                    
Pekings älsta apotek finna på Dashila. Här finns på tre våningar all tänkbar och nästan otänkbar medicin.
Rådgivning finns att tillgå, men en förutsättning för att förstå råden är att man talar mandarin.
Men man kan alltid försöka med engelska....
Att få bra förkylningspreparat är enklare eftersom det går lätt att "hosta till"  om nu inte kinesiskan rent språkligt räcker till.
 
Fruktspett doppade i rent socker säljs överallt och Liv provar ett med jordgubbar.
 
 
 
Gågatan Qianmen,"Kalla Anka gatan" som jag kallar den, den gamla paradgatan som leder från den Förbjudna Staden rakt söderut till Himmelens Tempel. De gamla byggnaderna är renoverade till toppskick och här ligger många märkesbutiker. Gatan påminner mig om gatorna i Disneyworld. Qianmen känns konstgjord men den är i högsta grad levande.
Här blev det även en vätskepaus för oss, utomhus i solen, på Starbuck´s. Jätteskönt.
 
                                Max i högform! - Jag tycker om att vara i Kina, sa Max, i går innan han somnade.
                                                                               
                      
Och så småningom kom vi fram till Pärlmarknaden. Det blev taxi den sista biten. Och jag inhandlade en "lättviktsdunjacka." ( En duntäckjacka som är fjäderlätt, ca 2hg och packas ihop till storleken 20cm lång och diametern 10 cm. Jätteskön! Kommer att bli en favorit.)
 
                                                                             
 
 
 
 
 
 
Carin

Spännande och du ser ut att både trivas och njuta av allt. Kul att få hänga med.
Kram!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: