Himmelens Tempel

    
Sol, strålande sol och klar luft och en alldeles underbar dag i min favoritstad,Peking, om man nu bortser från Stockholm.
Småsjöng när när jag kom ut på gatan och nästan studsade vägen fram till busshållplatsen för att ta buss 110 ner till Himmelens Tempel i södra Peking.
 
Huset där jag bor, 16 trappor upp och i goa Annas lägenhet.
 
Som vanligt är det många olika aktiviteter på gång i parkerna och särskilt lördagar och söndagar. Mysigt att bara stanna upp, titta och för ett ögonblick tänka att jag är en del av detta.
 
Linedance, kom med om du vill. Eller sparka på en fjäderboll. Mycket jobbigare och svårare än det ser ut.
 
Varför inte bli fotograferad en vacker dag som denna?
                                                                                       
Himmelens Tempel; Ti‾an T ‾an är det största av Beijings fyra tempel och började byggas 1420 av kejsare Yongle och besöktes senare av alla kejsarna av Ming och Qingdynastierna. (Det skall vara vågräta streck över båda a i Tian Tan för att betoningen på pinyin skall bli rätt. Pinyin är en fonetisk skrift som gör att vi västerlänningar skall kunna uttala de kinesiska karaktärerna.)
Beijings övriga tempel är; i väster Måntemplet, i öster Solens Tempel och i norr Jordens Tempel.
 
 
 I antikens Kina såg man kejsaren som Himmelens son och hans uppgift var att administrera problem på jorden på uppdrag av en himmelsk myndighet som han representerade. det var därför väldigt viktigt att i form av offer visa respekt för den som givit kejsaren makten. Templet byggdes för dessa ceremonier som mest bestod av böner för att få en lyckad skörd. Himmelens Tempel består av tre huvudbyggnader som är byggda enligt strikta filosofiska riktlinjer.
 
Vid varje vintersolstånd bars kejsaren förr  i gåstol från den Förbjudna staden och rakt söderut till Himmelens Tempel för att under en tid regera därifrån. Och ett stort följe beledsagade honom.
På plats i Himmelens Tempel skulle kejsare be om goda skördar och hela den ceremonin måste följa ett exakt mönster för annars kunde det bli missväxt i hela Kina. Under den här perioden bar kejsaren en speciell dräkt och han åt inte kött.
 
 
 Ingången till Himmelens Tempel skymtas och här och på alla andra byggnader
inom området är takpannorna blå och det skall symbolisera himlen.
Alla blåklädda är skolelever som skall uppträda med sina band i parken
 
Vackra blomsterarrangemang.
 
En liten del av Himmelens Tempel som hamnade på UNESCOS Världsarvslista 1998.
 
 Området runt Himmelens Tempel består av en jättestor park och det är vilsamt och
en lisa för själen att strosa runt och njuta av all grönska som finns här.
Under våren doftar det gott från de japanska körsbärsträdenoch underbar magnolia och
runt om i parken finns vackra blomsterarrangemang.
 

Jag tillbringade ett par timmar i parken och i området runt Himmelens Tempel och när jag sedan kom ut i den brusande storstadstrafiken så befann jag mig själsligt kvar i parken.
Himmelens Tempel och parken här omkring är något jag verkligen rekommenderar vid ett besök i Peking.
Och skall ni åka hit så lämnar jag gärna tips och råd om det jag kan. 
 


 
 
                                                                           
 
 
 
 
 
 
Freedomtravel

Fascinerande att se människor röra sig ute i parkerna sådär! Inte minst att också äldre människor verkar röra på sig. Tänker också ibland på att man ofta ser kineser sitta på huk, på ett sätt som vi nästan inte kan. Antagligen för att vi inte övar. Men gissar att det borde vara bra för deras ryggar!

När det gäller Bloglovin kan du ju vänta tills du kommer hem till Sverige...! Du får ju också se om det är något som passar dig, men jag tycker det är ett bra sätt att följa bloggar, inte minst om man följer flera.

Din blogg finns faktiskt registrerad där, men då måste du ju ha registrerat den vid något tillfälle...? Du kan säkert registrera dig på nytt, men då kanske du inte kommer åt att administrera din egen blogg inne på Bloglovin... Det allra bästa är ju om det finns någon "jag har glömt mitt lösenord"-service...

Svar: Tack för bloglovin tips! Ordnar resten hemma!Jag faschineras också av kinesernas rötlighet och smidighet. Jag känner mig ofta ganska klumpig, jämförelsevis. Och att sitta så där på huk en längre tid, vilket statiskt muskelarbete. Men nyttigt för kroppen är det säkert.
Ditte

Åse

Du rör dig lika hemtamt i Peking som i Stockholm dessutom är du duktig på att ta fram alla fakta. Intressant. Kram

Svar: Tack! Ja, Peking är ju nästan en del av mig vid det här laget. Och det här med att knalla runt och ta bussar gillar jag.Kramar!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: