Fel tunnelbanetåg

    
I går blev det inget inlägg! I princip omöjligt att komma ut på nätet.
Skrev ett par som bara försvann och jag gav upp.
 
I går skulle Max och jag ta den ganska så nya tunnelbanelinjen hemifrån och ut till min gamla arbetsplats på Svenska Skolan. ( Skolan ligger ca 30 km nordväst om stan)
Max är väldigt förtjust i att åka tåg, så han såg verkligen fram emot detta och det var på hans önskan som vi tog tunnelbanan. Och vi hade hans sulkyvagn med oss, hopfällbar. Inte alls praktiskt här i och det vet jag.
Annars är det väldigt bekvämt och smidigt med taxi och billigt är det också, ca 70 kr ut till skolan och inom centrala Peking ca 12-15 kr. Men idag var det tunnelbanan som gällde.
I Stockholm är det ju förhållandevis enkelt att ta sig fram med barnvagn både på buss och tunnelbana. Ner till tunnelbanan finns hiss eller rulltrappa och buss sänks ofta ner för att det skall gå smidigt att komma på. Pekingborna har inte med sig barnvagn/sulky vare sig på buss eller tunnelbanan. Barn upp till tre år bär man och de äldre går själva. Ofta är det många resenärer i omlopp och med tanke på att det bor ca 20 miljoner människor här så blir det naturligt.
 
Max och jag kommer gåendes till den stora transferstationen, Dongzhimnen, som också har bussterminal, olika tunnelbanetåg och härifrån går också tåget ut till flygplatsen.
Efter viss letan hittar vi rätt nergång. Det finns ett tiotal....så jag frågar mig fram. Är glad över att fler och fler kinesiska ord kommer fram i hjärnan.
Det är kö nerfrör trappan och folk står i led. Jag konkar Max i vagnen nerför trapporna och får hjälp av goda och vänliga människor. I trängseln vill jag inte att han skall gå själv.
Vi försöker knö oss genom spärren. Det är för trångt för vagnen, så Max håller mig i handen och jag pressar den hopfällda vagnen genom spärren samtidigt som jag blippar mitt kort. ( Har man inget kort köps en biljett för 2 yuan och då får man åka hur långs som helst, men inte passera ut genom någon spärr)
Fyra halvtrappor trappor ner skall vi och jag bär vagnen samtidigt som jag håller Max hårt i handen.
Snart får jag bärhjälp av en vänlig familj och de hjälper också till att flytta människor både på perongen och tåget så att vi skall komma med det redan fullproppade tåget.
Svetten laackade på mig!
På tåget upptäcker jag att det är fel. Väldigt fel!
Jag hade i den allmänna förvirringen sagt att jag skulle till Wanfujing, den stora gatan nära Himmelska Fridens Torg, och blivit anvisad linje 2. I själva verket skulle vi norrut till Wanjing.
Efter första stationen gick vi av och tog tåget tillbaka. nya vandringar inne på Dongzhimen och hamnar efter mycket sjå på rätt perrong till rätt tåg.
 
 
Även nu fick vi bärhjälp genom spärrar och ner och uppför trappor.
Men Max log var lycklig  och tyckte det var riktigt roligt att vi tog fel tåg .
Pustade ut på nästa tåg, åkte fyra hållplatser och klev av på Wanfujing. Nytt tågbyte och perrongbyte, men på den här nyare stationen fanns rulltrappor så att det var 10 minuter att gå inne på stationen gjorde inget.
Slutligen var vi på det sista tunnelbanetåget och klev av vid Mässområdet precic som vi skulle. Rätt utgång blev det också.
 
 
Sedan återstod en promenad på 30 minuter innan vi vid lunchdags var på skolan. Men då hade Max somnat.
Hem blev det skolbussen.
lite snabbare och betydligt bekvämare. Om man nu reser med barnvagn. Och max tyckte det var roligt att sitta fastspänd som de andra barnen.
 
Max trivdes som fisken i vattnet på skolan och tyckte det var jätteroligt att vara där.
 
Svenska skolan i Peking.
 
" Att leka i cafét är roligt!"
 
Förskolan har jättefina, stora och fräscha lokaler.
 
                                              Kinesiska rummet                                             Sköna soffor
                                                                                                  
 
Villa  Villerkulla, kommer från den svenska paviljongen på världsutställningen i Shanghai. Rolig att leka i!
 
 
Max sammanfattning av dagen blev i alla fall "mormor, det är roligt i Kina och vi tog  fel tunnelbanetåg".
Undrar vad som som händer idag?
Men roligt är det! Nästan jämt!
 
 
Louise

Tror detta hade varit något att filma för dolda kameran.
Vilken härlig beskrivning! Jag kunde riktigt se dig och Max framför mig. Vilken tur att han är så samarbetsvillig!
Ni har väl tränat honom sedan han var tre månader och för första gången var i Beijing.
Kramar!

Freedomtravel

Jag har aldrig åkt tunnelbana i Kina. Annars gillar vi att ta oss fram med kommunala färdmedel utomlands. På något sätt känns det som att man kommer in och får se lite av vardagen då. Allra mest fascinerande var ju tunnelbanan i Moskva, och där var det tur att vi pluggat lite ryska! Annars hade det varit svårt att läsa skyltarna... Tur att ni hittade fram till slut efter ert lilla äventyr! :)

Svar: Vi gillar också att både ta buss och tbana. och visst hjälper det till om man kan lite av språket. Har upptäckt att jag kommer ihåg mer och mer av kinesiskan. Roligt!Moskva är ännu ett oskrivet blad , men det finns med på listan. Transsibiriska likaså!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: