Cykelhyra som övergick mitt förstånd

    
I går på eftermiddagen så hade jag ett par timmar över. Och eftersom jag verkligen tycker om att cykla i Peking och har gjort det mycket under tiden vi bodde här så kändes det helt perfekt med att hyra en cykel. ( MIn Pekingcykel är sedan länge hemma.)
Mängder av cyklar finns uppställda runt om i stan och jag har sett många som hyr dem. Ett liknande system finns i Stockholm och där är det smidigt att hyra cykel för några timmar, främst som turist, men många Stockholmare gör det också. Tydliga instruktioner finns på flera språk så det skall underlätta.
 
Många cyklar står fint i sina ställ. Men hur gör jag nu?

Förstår att jag måste ha ett kort av något slag. Men var får jag tag på det?
 

Tittar mig uppmärksamt omkring för att kanske få hjälp. Minns också att en väninna berättat för mig att det verkligen var knepigt att som icke Pekingbo kunna hyra en cykel. Men jag är envis av naturen och ville till varje pris få loss en cykel.
Lyckades på knagglig kinesiska få hjälp. Jag måste skaffa ett särskilt cykelkort som skulle laddas hos Bank of China.
Men jag tänkte att mitt buss och tunnelbanekort skulle kunna fungera. Ack nej!
Stegar på söndag eftermiddag i på ett bankkontor, tar en kölapp, bara 25 före i kön. KOmmer fram i kassan och lyckas på nytt förklara mitt ärende. Jodå, det skulle gå bra att få köpa ett kort för att hyra cykel. Men hade jag månne ett idkort att visa upp. Jag försökte med en passkopia. Gick inte. Det måste vara ett sorts kinesiskt idkort och det hade jag inte.
Tackade för mig och gick tillbaka till cyklarna.
Kanske skulle det komma någon med cykelkort och jag kunde göra en deal. Men efter en stunds väntande insåg jag att det inte skulle bli någon cykeltur för min del.
Inte den här gången!
Tydliga instruktioner, på kinesiska.
 
Jag vet nu att dessa cyklar främst är till för att Pekingborna inte skall ta sina  bilar till stan utan åka mer tunnelbana. Altså en miljösatsning! Inte alls dumt!
Monika

Envis är bra men jag har ibland samma problem man får överväga om det är värt det. Drivkraften är det viktiga! Kram!

Ditte

Absolut! Men just att träna kinesiskan var också ett av målen. Så jag var hyfsat nöjd ändå, trots att det inte blev någon cykeltur. Får bli nästa gång!
Cyklarna finns nog kvar!
Kramar!

Freedomtravel

Det är ju ett bra initiativ med cyklarna, men det vore väl ännu bättre om turister kan hyra dem oxå? Synd att de inte tänkt på det...

Svar: Ja, visst vore det! Men grundtanken är miljömässiga än så länge. Bra är ju det! Och bra är det! Det går att hyra cyklar hos andra uthyrare, men det är inte samma sak....
Ditte

Sanna

Oj oj vad du beskriver Peking på ett fantastiskt levande sätt! Det är underbart att läsa allt du skriver.
De där cyklarna....är det vid teatern (dongzhimen nandaije). Tittade på dessa cyklar när jag en morgon promenerade i morgonsolen från Exportrådet bort mot Yashow! Otroligt smart ide! Gillas! Kram

Svar: Tack Sanna! Visst är Peking härligt! Det tycker vi ju båda.Jodå, dessa cyklar finns där du trodde. Men jag har sett dem på lite olika platser i Peking.
Kramar!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: