Var och vad?

    
I morgon börjar sommaren! Juni räknas ju som en av sommarmånaderna. Och då kommer så smått funderingarna på vad vi skall göra i sommar, och var vi vill vara då vi inte är här hemma på Söder.
Faktiskt har jag ingen aning just nu. Men Bosse och jag pratar då och då lite förutsättningslöst om vad vi kanske skulle vilja göra och uppleva. Någon vistelse utomlands i varmare land blir det i alla fall inte nu. Kanske framåt höstkanten.
Även vår inplanerade golfresa/kurs till Mallorca som vi skulle gjort i maj, får tyvärr också vänta. Vi får väl satsa lite på golfen här hemma när och om lusten faller på.
För närvarande skall jag inte utsätta mig för någon direkt sol och det blir svårt att undvika på Mallorca, även med hatt eller keps på.

Vad återstår? Givetvis en hel del. Sverige är ju fantastiskt!  Men tyvärr är vädret, i mitt tycke, inte alltid det. Tidigare har vi nog varje sommar tagit en tur till ett sol och badsäkert land. ( Jag badar endast om vattnet har +24 grader.)

Just nu tittar vi lite på olika alternativ i Stockholms skärgård. (Bra att leta och titta på internet.)
Kanske finns det ett litet hus eller stuga som väntar på oss och som skulle tycka om att ha oss som hyresgäster.
Men å andra sidan är jag ju ganska bekväm bekväm av mig. Har aldrig varit någon tältfantast.
Skall jag bo i en stuga lite längre tid så vill jag nog att ha viss komfort. (Jag vill t.ex. inte klä mig i stövlar, regnställ och paraply för att pina iväg till ett utedass 100 meter bort inne i skogen)
Och helst vill jag hitta ett litet hus/stuga som ligger högt och inte så långt från havet och med pendlingsavstånd till Stockholm; ca 10 mil. Sedan spelar kostnade givetvis in. Men är vi beredda att betala mellan 5000 och 8000 kr per vecka så är utbudet väldigt bra. Å andra sidan blir det väldigt mycket för fyra veckor.....
Så vi fortsätter att prata och leta så får vi se vad det blir.
Det kanske blir som i sagan med den lille mannen som kom med ett tystycke till skräddaren och ville ha en rock uppsydd. Det blev ingen rock av tyget och när mannen kom sista gången så frågade han skräddaren; "Vad bidde det?" och skräddaren svarade - " det bidde ingenting".
Och blir det ingen skärgårdsstuga, så gör inte det något, för det är roligt bara att leta objekt och kunna lägga nya erfarenheter till de gamla.
I övrigt trivs vi ju väldigt bra här hemma i stan...

Det här huset kanske vore något? Men priset...Eller varför inte en välutrustad sjöbod?
Lunchträff

    
En lite halvmulen dag, men inte gör det något.
En lååång lunchträff  med väninnan Inger var planerad, men inte var vi skulle äta.
Är det sol och varmt väljer vi helst något mysigt ställe utomhus och är det som idag, så finns det i huvudstaden gott om jättetrevliga restauranger där man sitter inomhus med ändå kan ha känslan av att sitta ute. En väldigt bra mix!
Efter en mycket kort telefonkonferens föreslog Inger att vi skulle luncha på Enskede Världshus, en restaurang som ligger fyra km från vår lägenhet och strax bakom Globen. Här hade jag inte varit tidigare och jag tycker verkligen om att prova nya restauranger.
Egentligen visst jag hur vi skulle köra dit och satt med vägbeskrivningen i handen. Men alldeles före Globen, vid rondellen på Gullmarsplan och mitt uppe i ett roligt samtal, dirigerar jag fel och vi hamnade på Nynäsvägen. Nåja, inte mycket att göra åt. Efter några hundra meter svängde vi av och sedan litade vi på våra inbyggda lokalsinnen och stannade fem minuter senare utanför restaurangen.
Skönt att vi båda två hittar bra i Stockholm, så vår lilla felmanöver var mest lite rolig...

 

Jättemysig inredning.

 

Tomt i trädgården just idag. Här ute anordnas det vid "lämpligt väder" grillkvällar. Och givetvis skall vi cykla hit en kväll och prova. Men då får det vara lite varmare i luften.

 

Under lunchtid varieras menyerna under veckan och det finns alltid en kött och en fiskrätt att välja på. Därutöver finns alltid en vegetarisk rätt. Skulle någon önska sig biff med bea och pommes frites går det också att få men till ett något högre pris än den vanliga lunchmenyn. En fräsch salladsbuffé finns uppdukad, liksom flera sorters gott bröd. Kaffe med kaka ingår i lunchpriset, som ligger runt hundralappen. Mycket prisvärt och väldigt god mat.  Och från klockan 15 serveras en à la carte meny med ett större urval av rätter.

Jag tycker det är bra att det finns några få rätter på menyn och att de verkligen är tillagade med omsorg och kvalité.

 

Inger beställde pepparrotskött, tillagad av kalvkött, och jag provade en sparrisrisotto. Vi var båda väldigt nöjda med de rätter vi fick in. Jättegott!

 

Som lite "extra krydda" avslutade vi lunchträffen, ja det blev en låååång sådan, med en tur till Sickla Köpkvarter och bl.a. lite shopping på Designtorget innan min "driver" körde mig hem igen.

Ibland får jag ju frågan "Vad gör du om dagarna? Saknar du inte ditt jobb?" Jo, jag kan någon enstaka gång sakna mitt jobb, men om jag jobbade skulle jag inte ha vare sig tid eller möjlighet att göra det jag allra helst vill; ta dagen som den kommer. Och ofta fyller dagarna sig själva med en massa trevligheter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nostalgitripp

    
Sol, blåst och ingen sommarvärme idag. En tur ut på landet, en utflykt, kändes alldeles lagom. Med kaffetremos, smörgåsar och Helens kanelbullar packade i ryggsäcken kände jag mig redo.
Vi var lata och tog bilen ut till Värmdö och Evlinge, 35 km från Stockholm. Därute hade mina föräldrar ett litet sommarställe, som de köpte när jag var vuxen. Jag hade min lilla selegbåt nedanför i viken och kom ofta ut hit för några dagar om somrarna och påskmiddagen intogs här under många år.
Även döttrarna tillbringade mycket tid hos sin mormor och morfar på Evlinge under de första 12-13 åren av sitt liv.
Men allt har ett slut och när min mamma blev äldre och kände att hon inte längre orkade hålla perfekt ordning bland buskar och rabatter så såldes huset. Och jag ville då inte alls ta över.
Då och då har jag varit i Evlinge och hälsat på mina föräldrars vänner och samtidigt gått förbi huset.
Jag har varje gång konstaterat att "mamma hade vänt sig i graven" om hon sett tomtens förfall.

 
Alla blommor, rabatter och planteringar är numer borta. Men buskarna har växt!
Huset ligger högt uppe på berget och har en fin utsikt över vattnet.
Till höger skymtar både en tillbyggnad av huset och ett nybygge. Spännande!


Samma hus,  foto av originalet från 1975. Färgerna på blommorna kommer inte till sin rätt, men det är lite så här jag minns hus och tomt. Vet att fotot är taget tidigt i maj månad.


Utsikt från tomtgränsen.


Matsäcken åt vi nere vid Hinsaviken och lite nostalgiskt var det att se ut över bryggan där jag hade min segelbåt för en så där 30 år sedan...
Vinden var riktigt kylig så det blev inte någon längre stund vi blev sittande...

Bryggan i Hinsaviken finns kvar.
En rask tillbakablick! Och sedan titta framåt...Begåvad telefon/smart phone

    
Sedan ett par veckor finns det en Iphone i min ägo. Nu återstår det bara att jag skall ta den till mig.
I kväll kommer min svåger och svägerska till oss och jag hoppas mellan matbitarna på att få lite assistans med själva handhavandet. Vi får se hur det går för mig...Kanske har jag en ny följeslagare?
Mors Dag och födelsedagskalas

    
Pingstdagen! Mors Dag! Leos fyra års kalas! Alltså igen en festlig dag.
Igår blev jag firad av Liv i Uppsala med middag och idag uppvaktades jag av Helen med blommor, ett underbart kort, mörk Valrohnachoklad och Irish Coffee. Det sista är ett speciellt smaksatt kaffe som kan fås både för esressobryggare och som vanligt bryggkaffe. Skall bli spännande att prova!

Tack!

 

I Nacka Strand, hos Helen med familj, firades Leos fyraårsdag. Det var en glad och förväntansfull kille som öppnade paket i rask takt.

 

 

Leo öppna sina paket med stor spänning och sedan vankas tårta. En tårta som Helen gjort med hjälp av Leo och som innehåller alla hans favotiter, plus lite till. Leo och hans bror Max är förväntansfulla.

 

Saft och kaffekalas med en jätttegod, stor och fin tårta.


Och även denna dag har bjudit på underbart sommarväder. Och ute i Nacka Strand, 10 minuter med buss eller bil från Stockholms City, infinner sig genast lite skärgårdsstämning.

Fjäderholmarna syns närmast och i bakgrunden skymtar Lidingö.

 

Härligt att se båtarna passera.

 

Nu är maken snart på ingång från Åland och med lite bubbel i glasen och god mat (beställd) avnjuter vi den sena eftermiddagen och kvällen på balkongen. Och jag känner mig nog som om det vore Mors Dag nästan varje dag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Heldag i Uppsala

    
Iris! Du vet att jag är intresserad av Fuengirola och trakterna där omkring och jag tror det mesta jag önskar finns där...
Elisabeth! Visst finns det många paradis kvar att upptäcka och där solen inte är så stark.
Åse! Jag behöver vila mig lite från de starkaste solstrålarna.
Vivi! Tack!

Vilken heldag i Uppsala! Var uppe med tuppen denna Pingstaftons morgon för att redan klockan åttasätta mig i bilen och köra till Uppsala.  Ingen trafik alls, så resan klarades av på under en timme.
Hämtade upp Liv och med bilen ganska välfylld med barn och babykläder körde vi mot Fyrispark och en av årets "barnloppisar" . Då säljs bara sådant som har med barn att göra och det kan vara kläder, vagnar, bilbarnstolar,leksaker, böcker och mycket mer.
Solen sken, det var många säljande, många kunder och trivsam stämning.
Visserligen hamnade vi mellan ett par kyrkliga välgörenhetsorganisationer som had e otroligt mycket att sälja och där inget klädesplagg kostade mer än 10 kr. Vi hade kanske tänkt 20-30 kr för några "finare" plagg, som nästan inte använts och 10 kr för resten. Men vi fick tänka om och det snabbt. Det fick bli 10 kr hos oss också. Och kommers blev det.

Bakluckeloppis på G. Och tänk! Alla de pyttesmå babykläderna som Max haft. Lite nostalgi hos mormor blev det.

Liv och jag hade några jättetrevliga timmar och sålde en hel del baby och barnkläder. Men visst blev det en del kvar.
Och jag kunde inte motstå ett inköp. Visst måste ju Max, som nu är två år och fyra månader ha en liten, röd, trehjuling? Jag hann knapast mer än tänka tanken så fanns cykeln i tryggt förvar i vår bil.
Frågan var om Max skulle bli lika förtjust som Liv och jag över fordonet.....Det blev han!Kliva på cykeln gick bra och sedan var bara att trampa på.Visst blev Max glad! Och flaket gick ju att tippa!


Min Uppsaladag avslutades med att jag blev bjuden på "Morsdagsmiddag" av Liv på en turkisk restaurang, Hodja. Jättetrevligt! Liv beställde in flera smårätter, "meze", till oss och allt var jättegott; fetaoströra, mjukt vitlöksbröd, ugnsbakad fetaost, grillade kycklingspett och ugnsbakade, gröna, bönor med tomatsås.

Väldigt mysig restaurang, inrymd i ett gammalt hus, mitt inne i Uppsala.Tack Liv, för en fin heldag med dig i Uppsala.


Eurovision Song Contest pågår för fullt. Och jag slötittar, lyssnar mest. Tyckte de ryska gummorna var rara. Men schlager? Kanske kan de tävla i någon annan kategori. Pigga och glada var de ju och lättsamma att titta på, jämfört med en del andra.
Väntar med spänning på Sverige och Laureen. Om hon vinner, det återstå att se. Just nu är det Italiens bidrag. Ett av dem som jag gillar. Ett vinnarämne? Och det finns  förstås fler som jag tycker är bra. Vad sägs om Estland eller Norge? Nej nu får jag sluta...
(Helst vill jag ju komma ihåg lite av melodin även när sången är slut....)
Ha en trevlig schlagerkväll!! 

 


Tänk om ...

    
Tänk om jag måste tänka om! Den tanken, funderingen, har då och då faktiskt passert mitt huvud.
Visst är jag väl rätt flexibel ändå? Har ganska lätt för att tänka i nya banor, ändra mig, att anpassaa mig till nya miljöer, platser, jobb och människor. Eller, är det inte alls så?  Jag börjar bli lite tveksam.
Vad är det då som gör att jag plötsligt har de här tankarna?  Och vad är det för något jag kanske måste/bör tänka om och ändra på?
Egentligen en liten sak, men ändå väldigt viktig för mig.
Jag tycker ju om att åka till fjärran land och möta solen, ljuset och värmen, vandra längs kilometerlånga sandstränderstränder,  bada i ett hav som är varmt och alldeles turkost, äta middag i den ljumma kvällen på en liten strandrestaurang och höra havets brus i bakgrunden. Och jag tycker om sitta på stranden och se den röda solen sänka sig i väster, låta tankarna vila och känna att tiden stannat för ett ögonblick.

Att inse och samtidigt förstå att det finns något som begränsar min tillvaro, som gör att jag nog inte alls skall vistas i tropiska länder, inte sitta där i skuggan, vare sig under palmer eller något annat. Inte vandra längs de här stranderna som jag verkligen njuter av och inte just här se de fantastiska solnedgångarna och inte heller just här äta de goda skaldjuren och träffa alla trevliga människor.

Men att bara rakt av byta ut något helt abrupt...Ja, det är någonstans här som jag börjar fundera över hur flexibel och förändringsbenägen jag egentligen är. Men jag inser att Bosse och jag framledes kommer att få hitta nya paradis på närmare håll och där solens strålar inte är lika starka. Och det tycker nog min kropp är bra. Jag måste bara också inom mig förlikas med tanken.
Processen är i gång och förändringsarbetet likaså. Men som med alla förändringar så tar det tid innan bitarna helt kommit på plats.

Skönt att sitta i skuggan av kokospalmer och ha stranden och havet alldeles intill.Jag har svårt att se mig mätt på de vackra solnedgångrana.

 

Att vandra barfota längs stranden till en liten restaurang och äta pinfärska skaldjur, det gör vi ofta.
Klippkort???

    
Det är nästan så att jag själv tror att jag har klippkort över Ålands Hav. I morse var det dags igen att ta en tur.  Först  buss från Cityterminalen i Stockholm upp till Kapellskär i Roslagen och sedan färja, Rosella från Vikinglinjen, över till Mariehamn på Åland.  ( Vi valde att inte ta med bilen den här gången) Hela resan går ofta att få helt utan kostnad, eller till en ringa kostnad, även om man stannar någon dag i Mariehamn. (De flesta som gör dagsturererna är pensionärer som tycker om att ta en båttur, umgås och äta gott tillsammans. Givetvis går det bra att handla "taxfree" om man nu vill det. Åland har specialavtal inom EU för detta)
Strålande sol och vindstilla gjorde förstås resan på två och en halv timme extra trevlig och det var mysigt att sitta ute på soldäck.

Jättehärligt på däck och i solen.


 

 

Nu är vi i Mariehamn i huvudsak för att besöka Bosses mamma som är 90 år. Men lite promenade och småstadsliv hinner vi också med. För Mariehamn är en liten stad med sina 11 000 invånare.


Vackra planteringar finns på många ställen i Mariehamn.

 

Vi bor en tio minuters promenad från "centrum" hos M o B, Bosse syster och man och bor ändå lite på landet. Får och hästar betar i hagarna bredvid, näktergalen hörs  liksom annat livligt fågelkvitter och jag ser till min lycka ut över vattnet och över en öppen glänta där det växer mängder med gullvivor och vistsippor.Detta är Svensk/Åländsk försommar när den är som bäst. Och jag bara myser på balkongen och skall invänta Eurovision Song Contest. Hoppas verkligen att låtarna i kväll är bättre än de i tisdags. För då orkade jag vare sig se eller lyssna klart.

Håller i kväll tummarna för Sverige och Loreen!

 

 

Rogivande och vackert!

Mariatorget, Fotografiska museet och hem.

    
Jakten på ett lämpligt vindskydd förde mig och maken till trakterna runt Mariatorget. Vägen dit gick längs delar av Årstavikens strandkant och vid Tanto gick vi upp mot Hornsgatan och Mariatorget.
Här i en butik, hittade vi också det vinskydd vi sökte och nu återstår det att mäta balkongen och på måndag lämna in beställningen. Så om ett par veckor skall vindskyddet levereras.
Vi hade planer på vindskydd i plexiglas, men kom fram till att det blev för klumpigt för vår balkong. Det är en fast montering, så om glaset inte fälls upp så finns det i skenor på balkongens insida. Men kanske hade det varit snyggare? Hmmm...
Det vi nul beställer "dras ut" ur en kasett vid behov och vi bestämmer hur mycket av markisväven som skall vara framme. Och oftast blåser det inte så mycket på balkongen att ett vindskydd ens behövs. Men om det nu gör det, så är det mysigt att sitta där utan att behöva hålla i sig.

Upp vid Mariatorget var det många som tillbringade sin lunchrast eller lediga dag. Picknick i det gröna!

 

 

Från Mariatorget fortsatte vi längs Hornsgatan, förbi Slussen och mer på Stadsgårdskajen till Fotografiska museet.

 

 

Fotografiska museet med pågående utställningar.

 

Dags för lunch på Fotografiskas uteterrass. Här finns nygrillad fisk och grönsaker samt lätttare kötträtter och sallader. För vår del blev det en räksmörgås på hembakat surdegsbröd som smakade jättegott.

Kaffe och lite kaffebröd finns också.

Härifrån har man en strålande utsikt över Gamla Stan, Stockholms inlopp, Grand Hotell,

Djurgården med Skansen och Gröna Lund.

 

Mysigt att äta lunch här och alltid trevligt att besöka någon av de fotoutställningar som finns inne på museet.

 

På vägen hem fortsatte vi att gå längs vattnet. I bakgrunden ligger Saltsjökvarn och här har det byggts nya bostadsrättslägenheter. Det går också båtar härifrån och in till stan, en tur på 10 minuter.

 

Nästan hemma. Och visst är Stockholm en "blågrön stad" med alla sina större och mindre parker och hela tiden, om man så vill, närheten till vatten. Hammarbybacken skymtar, dock utan snö.

 

Vacker jasmin i full blom. Kunde inte motstå...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Försommarmiddag

    
Att sitta ute på balkongen en försommarkväll med Bosse och äta en god middag. Att ha all tid i världen och låta tankar och drömmar rusa  iväg,  det  tycker jag är livskvalité. Att inte behöva skynda mig, att inte ha några direkta "måsten", att ta till vara det enkla, det opretentiösa och det spontana. Och det är viktigt för mig just nu...


Försommarmiddag; lax i ugn med en fyllning av rivet citronskal, smör och rosmarin, toppad med skivade oliver.
Potatisgratäng, tomatsallad och färsk sparris smakade bra till.

Vacker dag!

    
En riktigt vacker försommardag, strålande sol, +23 och inget direkt inplanerat.
Jo förstås, att vara parkerad framför tvn och titta på  direktsändningen från prinsessan Estelles dop i Slottskyrkan. Och dopet var verkligen både högtidligt och vackert. Det var nästan så att jag kände mig närvarande här hemma i soffan....


En som också var intresserad av prinsessan Estelles dop idag.

Det vackra vädret bestod, man vet ju aldrig hur det snabbt kan skifta, så Bosse och jag passade på att ta ta färjan över till Sjöstaden och sedan strosa bort till Nacka och Sickla Köpkvarter.


Sjöstaden, Sofia kyrka på Södersidan syns i bakgrunden.


Vi är på jakt efter ett vindskydd till balkongen och trodde oss veta att det i Sickla finns en balkongbutik som sålde dessa. Men, balkongbutiken lades ner för två år sedan fick vi veta och är ersatt av en "prylbutik". Och fler prylar till hemmet behöver vi inte.
Trist, men jag får fortsätta att leta vindskydd.

På vägen hem gick vi ner till vattnet, Saltsjön, för att ta båten från den ganska nya Henriksdalsbryggan.
Henriksdalsområdet är ganska nytt och husen här är alla byggda nära vattnet.
Här kan man som lägenhetsägare (bostadsrätter) också hyra en båtplats alldeles nedanför sitt hus. Hur praktiskt som helst; om man nu har båt.....
I området har  också caféer och restauranger vuxit upp som svampar och på denna sidan så har man sol från morgon till kväll. Blir nog ett populärt utflyktsmål nu i sommar!

 

Mysig restaurang med direkt vattenkontakt.

 

Skyddad hamnbassäng.

 

Dags att ta färjan hem till Södersidan. ( Färjorna som går mellan Barnängsbryggan på Södersidan,

Sjöstaden och Henriksdalsbryggan är helt gratis.

 

(Bilden togs i motljus.)

 

En av de saker som jag verkligen uppskattar med att bo så här är just närheten till vatten. Det känns t.o.m. ibland som en liten utflykt att  bara sitta på balkongen och titta på båtarna som passerar och höra vågskvalpet.

Nu väntar balkongen och om en stund så skall vi njuta av en god laxmiddag därute och se solen så småningom sänka sig ner över Folksamhusets tak. Men det dröjer ännu några timmar.....

Jag tror även att det blir en vacker kväll.

Birka Paradise, en provtur

    
Monika, Åse, Britta och Katarina! Jag njuter av att vara Max mormor och det är väl så det skall vara. Nästa resa med Birka Paradise så kanske han kan följa med.

Nåja provtur och provtur... Jag har under årens lopp åkt många gånger över Ålands Hav med Birka Paradise på kryssningar mellan Stockholm och Mariehamn. Men just denna gång var jag särskilt uppmärksam på det mesta.
(I sommar har nämligen en tidigare kollega till mig på svenska skolan i Beijing föreslagit en återträff med de som jobbar/jobbat på skolan den 19-20/7 och det blir en Ålandskryssning med Birka Paradise. Kanske saknas någon på maillistan? Vidarebefordra gärna då mailet till den du/ni saknar. Tack på förhand!)

Birka Paradise sjösattes 2004 och är byggd i Raumo, Finland. Fartyget är 177 m långt, har en bredd på 28m och har 715 hytter av varierande standard, dock har alla dusch och toa. Fartyget är ett rent kryssningsfartyg och har inget bildäck. Ombord finns flera olika typer av restauranger, en välutrustad spa avdelning, pool och relaxavdelning.


En del av relaxavdelningen med "artificiella solar" .  Snygga trapphallar med glashissar.


Fräscha hytter och ett litet men väl fungerande badrum.

Den hyttmodell som vi brukar beställa är "Paradise Quality" som är en ytterhytt med rejält fönster, kylskåp (?) och kassaskåp och hårtork. Dessa hytter ligger på något av däcken 7, 8, eller 9. På däck 10 finns relaxavdelningen och restaurangerna finns på däck 5 och 6.

 

Akterdäck klockan 18, avgång från Stockholm och Fjäderholmarna, vid Stockholms inlopp, passeras.

Och Åbobåten, Amorella, är på väg mot kajen.

 

Det är mysigt att sitta ute på däck och njuta av tystnaden i skärgården och en vacker solnedgång.

 

Undrar om Fru Fortuna har tur med sig?    Pancho, en jätteduktig pianist sköter allsången.

 

Många tycker om solen. Och visst är det härligt att njuta av den och av havet?

 

Ålands Hav!

 

Och jag kommer nog att ta flera provturer till Åland innan det blir dags för "Beijinglärargänget" att samlas i sommar.

 

Kanske bäst att tillägga ett par saker; Nu blev det i och för sig reklam för Birka men det är ingen som betalar för det. Och vad gäller maten så är den helt ok, men inte så mycket mer. Men fartyget i sig, alla hytter och allmänna utrymmen, håller mycket god standard.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 


Sommar och sol, åtminstone idag.....

    
God morgon!
Stockhom visar sig idag från den sida som jag tycker allra bäst om; sol, klarblå himmel och +20. Kanske är äntligen den efterlängtade sommaren här för att stanna. Hoppas! Och vad kunde passa mig bättre idag än en lång och mysig frukost på balkongen med DN i högsta hugg, utsikt över Hammarbyslussen och alla båtar som skall ut och in, antingen till Mälaren eller till Saltsjön. Det är inte utan att jag blir sugen på att skaffa en mindre segelbåt....
Undrar hur maken ställer sig till denna tanke.

Mysigt!

Även i går gav sommaren ifrån sig ett litet smakprov. Max och jag tog tåget till Uppsala efter en sen frukost, för den lille "goingen" sov till efter 10.....
Och eftersom tåg i alla de former så är det en upplevelse att åka tåg med honom. Han sitter andäktigt stilla på sin plats och tittar nyfiket på allt som vi passerar och kommenterar det mesta både till min och medresenärernas förtjusning. Vi får oss alla flera glada skratt.
I Uppsala tog vi en fika i solskenet utanför stationshuset och sedan var det dags för mig att säga "hej då" och åka mot Stockholm och Sollentuna för att äta middag hos goda vännerna Inger och Göran.
Verkligen en jättetrevlig och omväxlande  dag.

 

Fika i Uppsala. Max med sin mamma Liv.

 

 

Lite kyliga vindar, men är det sommar, så är det.                     Kir Royale, champagne och svartvinbärslikör, jättegott.

 

Ett vackert dukat middagsbord med härlig mat tillagades av "kocken" Göran; "woodokyckling à la Rolling Stones" recept hämtad från stjärnkrögaren Christer Lingströms bok, serverad med ris, mango och tomat och goda viner.

En fantastisk ostbricka med väl utvalda, prefekt mogna, franska ostar smakade bra efter huvudrätten och som "sötsak" till kaffet bjöds vi på hallonpaj med lättvispad grädde.  Det var en verklig festmåltid. Tusen tack!

 

 

 

Raska små fötter!

    
Max raska små fötter springer in i lägenheten och hela hans ansikte bara lyser av glädje. Han har just varit med moster Helen på Spårvagnsmuséet och visar oss genast sitt ånglok som han fått. Det är ett lok som låter och är väldans spännande.

"Mormor! Mormor! Var är du? Vad gör du?"
" Bosse kom och titta på tunnelbanetågen och röda och blå bussar bussar!"
"Moster! Kan du göra en ballonghund?"
" Mormor! Jag springer ut på balkongen och tittar på båtarna. Kom, skynda dig! Det är många båtar"

Livet leker hos en liten gosse på drygt två år och livet leker hos oss som får "låna" honom" ett par dagar. Jag försöker ta till var på varje minut. Vill verkligen att tiden skall stanna för ett ögonblick.

"Att plocka blommor på balkongen är roligt, men mormor tycker det är bättre att plocka i skogen."

"Det blev både en giraff och en hund."                                   "Moster Helen är duktig hon."

 

"Rita, moster och jag myser på balkongen."

 

"Det var också dags för min första lektion i kinesiska. Det skall börjas i tid säger mormor. Och det passade bra när mormors kinesiska lärare, Sofia, kom på besök. Vi har ju träffats en del i Beijing när jag var liten."

 

"Vi byggde med klossar och lekte."

 


"Jätteroligt med Sofia och att träna kinesiska".

 

God natt älskade Max!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 Syttende mai, Norges nationaldag

    
Som till hälften norska, så har jag i princip sedan jag föddes på något sätt firat syttende mai. Under hela min barndom firade jag dagen i Norge och i Oslo med "barnetog" på Karl Johan och stora festligheter i ett par dagar.
Men ju äldre jag blivit så har firandet minskat, det måste jag nog erkänna. Men firat eller snarare uppmärksammat dagen det har jag gjort, var än i världen jag befunnit mig.
(Norges nationaldag firas till minne av Norges Grundlag som kung Christian Frederik skrev under den 17/5-1814.)

Idag firades dagen hos våra goda vänner Vivi och Ubbe ute i Steninge, lite på landet och alldeles vid Mälaren, 4 mil norr om Stockholm.
Men först blev det ett besök på Solna kyrkogård och mina föräldrars grav och jag planterade blommor i Norges färger.
( Min mamma var norska och min pappa var visserligen född i Sverige men har arbetat, verkat och bott i Norge i många år. Hans hjärta var nog mer norskt än svenskt egentligen)

 

Vi hade en jättemysig eftermiddag och njöt av härliga mackor, goda drycker, vackert väder och umgås med goda vänner. Och det blev en härligt firande av syttende mai. Tusen takk; som man säger på norska.

 

Vivi och Ubbes hus, alldeles vid Mälaren

 

Mysigt!

 

Väldigt trevligt och väldigt gott!

 

 

 

Vivi och jag med Elvis, en av de tre hundarna och Bosse myser med katten Tiffany.

 

Inte riktigt badväder ännu. Och för mig dröjer det nog ett bra tag till.

Jag badar inte gärna om det är under 25 grader...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vad gör du då?

    
Tack för fina  kommentarer! De värmer!

Då och då får jag frågan "vad jobbar du med?"- Nja, jag jobbar inte, brukar bli mitt första svar.
-Jaså! Jobbar du inte!
Sedan blir det ofta tyst en liten stund.
-Nej, jag har valt att sluta arbeta i förtid och jag är pensionär sedan juni 2010.
-Jaha! Hur går det då?
-Tack alldeles utmärkt!
- Ja, men pensionerna är ju så dåliga...
- Kanske varierar det. Jag kan ju inte göra av med mer än jag får in, men å andra sidan behöver jag heller inte spara tll något. Jag är bra på att leva här och nu och inte skjuta upp saker och ting.


Ibland känns det, när jag pratar med andra, som om det är lite suspekt att gå i pension innan man fyllt 65.( För min del som 61åring.) Det behövs liksom en förklaring. Men varför då egentligen? Numer förklarar jag ingenting. Jag har gjort mitt val! Och är så nöjd med det.
Jag har ett yrkesliv bakom mig från 1970 och fram till 2010. Det är alltså 40 år! En lång tid! Och jag har i 40 år verkligen tyckt om mitt lärararbete. Nu får de yngre ta vid!
Att jag sedan fortfarande arbetar lite då och då, när andan faller på, är en helt annan sak.
Nu styr jag min tid, njuter av att ta dagen som den kommer, jag behöver inte planera om och när Bosse och jag skall resa eller annat vi skall göra och jag har absolut inga problem med att fylla mina dagar. Ibland är de mer fyllda och ibland mindre. Men vad gör det?

Att uppskatta vardagen, ha mina mina nära och kära och vänner i närheten, äta och dricka gott, kunna resa och känna att jag har det bra. Det räcker än så länge för mig som pensionär.

God onsdagsmiddag. Jag provade recept på en soppa jag blev bjuden på härom kvällen; tomat/räksoppa med chili, ingefära, lök, vitlök, champinjoner, lime och en skvätt grädde.

( Soppan behöver spädas med 1-2 dl vatten för att inte bli för tjock)

Serveras gärna soppan med grovt bröd och en klick aioli.


Svindersviks gård och kafé Brygghuset.

    
Idag blev det en cykeltur ut till Svindersviks Gård och det jättemysiga caféet Svindersviks Brygghus i Nacka, strax bakom Sickla Köpkvarter.
Vi tog båten över till Hammarby Sjöstad och sedan blev det en cykeltur på 15 minuter och vips så var vi framme nere vid Ryssviken och Svindersvik.

Härligt gröna omgivningar.

Lite historia.

Svindersviks huvudbyggnad (byggnaden med de höga fönstren) ritades av rokokoarkirtekten Carl Hårleman och huset byggdes som sommarnöje till Stockholmsfamiljen Grill i mitten av 1700 talet. Familjen Grill ägde också Grillska huset i Stockholm, vid Stortorget, idag Stadsmissionens konditori och där bodde de om vintrarna. När sommaren kom roddes de ut hit till Svindersvik och sitt sommarnöje "grosshandlarvillan".
Svindersviks gård såldes vidare 1780 och på 1940-talet köptes gården in av Nordiska Museet.

Familjen Grill ägde i Stockholm flera byggnader, bl.a. Torstensonska Huset som senare såldes vidare till prinsessan sofia Albertina och idag huserar UD i huset.

Flera svenska järnbruk var också i familjen grills ägo fram till en konkurs på 1800 talet; Södefors, Iggesund och Öserbybruk. Dessa bruk har också periodvis ägts av släkten de Geer.

 

Rofyllt!

Brygghuset är ett jättemysigt café med härliga smörgåsar, goda soppor och lättare lunchmat. (Jeanette som driver Café Brygghuset är förälder till en av de elever som gick på Svenska Skolan i Ban Phe.)

 

 

 

Mysigt även inomhus.

 

 

Våra Beijingcyklar är med....

 

Och hit kommer vi gärna tillbaka. Brygghuset håller öppet torsdag till söndag mellan klockan 12 och 16.

För mer info; titta gärn in på hemsidan Kafé Svindersviks Brygghus

(Idag var kafét abonnerat och egentligen inte öppet, det är ju tisdag, men vi fick ändå prova på gott kaffe och jättefina mackor. Stort TACK Jeanette!!!)

 

 

 

 

 

Pyssel, sol, promenad och Max.

    
Idag sken solen igen. Härligt! Lång frukost och tidningsläsning från blad till blad. Och ut med de nyinköpta balkongblommorna i sina krukor, förra årets modell.
Sedan lite pyssel hemma i skåpen. Ja, det är inte så att vi har så många skåp men de är, som jag tidigare skrivit, mycket välfyllda. Nu går det i alla fall att få en överblick när de öppnas, en klar förbättring från i går. Och bättre kan det bli!
När jag så pysslat om/ut mina saker, blev det dags för att pyssla om kroppen också. Det blev en långpromenad idag och 10 000 steg längs Årstaviken och runt Söder. Egentligen den vanliga rundan som jag tycker om att gå och här finns alltid nya saker att se och uppleva. Hela promenaden går längs vatten, Mälaren och "Saltsjön" (bräckt vatten) och dessa soliga dagar är man absolut inte ensam. Idag tror jag hela kultur-teater och skådespelareliten var ute på samma runda....

Fotgängare samsas med cyklister och joggare.


Grönt och många blommor vid alla kolonistugorna.

 

Båtar i Långholmskanalen.

 

Rofyllt!

 

Lite "lunch" vid Slussen i form av Happy Meal.

 

Senare på eftermiddagen tog jag en tur till Uppsala för att lämna lite porslin hos Liv. Och det blev ett kärt möte med Max. Jag blir så glad, ända in i hjärtat och nästan så det gör ont, när jag träffar honom. Han har från födseln varit helt ljuvlig och är det fortfarande. Ett stort charmrtoll! Medveten och lagom busig.....Absolut en "mormorsfavorit".Mycket i köket

    
I Spanien pratade jag och goda vännen I om vad i prylväg man egentligen behöver, men framför allt vad man inte behöver. Och jag kan lätt konstatera att jag har mycket av precis ALLT.
Eftersom vädret varit minst sagt ombytligt idag och den rejäla långpromenad jag tänk mig hela dagen ständigt stoppades av kraftiga regnskurar, så har jag fortsatt tidigare genomgångar av vad hushållet har.  Och det var mycket! Det mesta har nog jag hamstrat. Men så blir det kanske om man inte har syskon att dela föräldrahemmet med. (Mamma avled 2002 och pappa 2005.)

Jag började käckt att sortera i min garderob och hittade min gamla ugglesamling. Jo då, jag har samlat på ugglor sedan 1968, då jag tog studenten. Men sedan 2002 har de 42 ugglorna från olika länder och platser varit nerstoppade i en låda. Jag kan inte bara ha och spara saker av ren nostalgi. Nu blev det en kraftig utrensning och efter viss vånda sparade jag sex stycken.


Två av de äldsta ugglorna. Jag fick dessa när jag tog studenten 1968. Den till vänster kommer från Uppsala Ekeby och den högra är en designuggla som heter Klot och är designad av Edward Lindahl på Gustavsberg. Men vad jag skall ha dem till vet jag inte alls. Dammobjekt!!

I ett av skåpen fanns också en kaffeservis med 12 koppar med tillhörande assietter, kaffekanna, sockerskål och gräddkanna. Även en broderad duk finns i samma mönster. Men det är inte så ofta jag har så stora kaffekalas numer....


Vackert! Javisst! Men nu har dessa inte använts på två år....Ärvt efter min mormor så kaffeservisen är från första delen av 1900 talet.
Hur mycket matporslin kan behövas? Tallrikar för förrätt, varmrätt och soppa, ( 12 av varje) kaffe/tekoppar med fat och assietter, uppläggningskarotter och uppläggningsfat.
Inte heller denna servis är använd på två, tre år. För säkerthets skull finns det en broderad duk till, i samma mönster.
Den här servisen kommer också från min mormor.
(Bäst att tillägga att döttrarna inte är intresserade för närvarande)
Jag har den senaste tiden verkligen tänkt efter och konstaterat att gamla saker till viss del har sin betydelse. Det är en del av trådarna bakåt och en del av min historia. Men hur mycket historia behöver jag?
Historia som just nu fyller mina skåp och som används väldigt sällan.
Kanske  skall jag i stället skall befria mig från det vanliga vardagsporslinet och Höganäsmuggarna och sätta i gång att använda det här  i stället? Delar finns det gott om så det gör ju inget om några tallrikar går sönder.
Nu fick jag lite att tänka på....

Söndag morgon;
När jag just bestämt mig för att rensa ut "vardagsporslinet", eller börja använda det så meddelar ena dottern att hon gärna tar hand om matservisen. Jättebra!
Skall fundera lite till på vad jag faktiskt vill använda varje dag och plocka fram det jag tycker om ur gömmorna. Resten kan få nya hem.
Så det blir nog ytterligare några kassar till "Myrorna", hjälporganisation.Götgatan och hemma

    
Tack för alla fina kommentarer på inägget "Tankar". Särskilt roligt är det om andra blir inspirerade an mina funderingar.
Och jag fortsätter tänka....

Idag har det varit en mycket lugn dag. Jag har mest skrotat runt här hemma, mailat, pratat med vänner och döttrar i telefonen, läst Dagens Nyheter och egentligen inte gjort något alls. Det är också skönt ibland. Länge funderade jag på en långpromenad men ju längre jag funderade ju mer skiftade vädret; sol blandat med störtregn. Så jag slog mig lungt ner med en trave matrecept som sorterades och avyttrades. Tänkte att jag kunde gå ut lite senare. Och så blev det fram på eftermiddagen.
Gick upp till Skanstull och fortsatte Götgatan fram. Ju närmare jag kom "vattenhålen" på Medborgarplatsen ju fler människor i omlopp. Tror hela Medborgarplatsen, Götgatan och för övrigt hela Söder är träffpunkt för alla en fredag eftermiddag så här i vårtider. Längre fram i sommar så är Söder träffpunkt varje dag känns det som. Och roligt är det med folklivet!

Butiken Granit. Tittade in och kom ut med lite förvaringsboxar till badrummet.


Visst bor vi centralt?  Här får vi plötsligt besök sjövägen. Bekvämt med en rejäl kaj att hoppa i land från.Vännen Pär gör sig beredd för att hoppa i land. Snabbt gjort! Och båten fortsätter mot djurgården och morgondagens segeltävlingar. Så har någon båt och vill komma hit sjövägen så går det bra. Kajplatser är det gptt om.Tidig kväll och en vacker regnbåge uppenbarade sig.


VM i ishockey på Globen, Sverige- Ryssland. Just nu står det 5-3 till Ryssland...


God fredagmiddag utan vare sig GI,( nästan inga snabba kolhydrater) LCHF, (mycket fett) eller Viktväktarmat.
Jag tror mer på tanken att inte ta in mer än vad jag gör av med och det viktigaste är att jag tycker att jag mår bra.


Oxfilé,bernaisesås,(hemlagad) sallad med tomater, avokado och rödlök och lite pommes därtill. Jättegott!
Och kvällen till ära ett gott italienskt Amaronevin.
Jag försöker att inte längre ha några "måsten" och ofta lyckas jag. Det finns  ju faktiskt i mitt liv inte längre några "måsten", men ibland finns det saker som jag själv tycker att jag bör göra. Det det är inte alls samma sak...
Och egentligen är det väldigt lite här i världen som man faktiskt måste göra. Eller?

Tankar...

    
Jag försöker att göra/uppleva ett par nya saker varje dag och tycker oftast att jag lyckas. Det behöver inte alls vara något "märkvärdigt" utan det går lika bra med små saker eller händelser.
Jag försöker också varje dag tänka på något som gjort mig särskilt glad, något jag är tacksam för och något jag gjort under dagen och som jag tycker jag gjort extra bra.
Ibland blir det upprepningar och det gör alls ingenting. Utan det känns bara viktigt att reflektera.
Jag skriver helt kort ner det hela och även om jag helst vill se framåt, så är det då och då spännande och givande att läsa om hur jag tänkt och vilka nya saker/händelser som jag varit med om.
Vad vill jag mer ha ut av det liv jag lever.  Har jag missat något? För visst är det ju jag som bestämmer.  Eller???

Nya saker/händelser idag;
  • ätit lunch med Mona på en för mig ny och japansk restaurang "Blue Light Yokohama" på Åsägatan 170. Rekommenderas!
  • gått genom gränder i Gamla Stan där jag inte gått tidigare
  • lagat en ny maträtt till middag (tack Iris, det var ditt kycklingrecept och det blev nästan lika bra som när du lagade...)
Särskilt glad blev jag idag;
  • när jag pratade med Liv och Helen (döttrarna) i telefonen och de sms jag fick av dem
Tacksam för;
  • mina döttrar och min man och att jag känner mig älskad för den jag är
  • att jag jag har det så bra och är lycklig
Något bra jag gjort idag; (som jag själv tycker)
  • rensat i det ena källarförrådet
  • lagat god middag
  • varit "här och nu" ( det är jag inte alla dagar, men jag vill..)

Mona i ett av valven hemma i sitt hus i Gamla Stan.     Visst kan man ha blomlådor även i Gamla Stan.


Gåstorget.


Helga Lekamens Gränd går ner från Västerlånggatan.

Mariehamn-Stockholm

    
Sovmorgon! Kändes välbehövligt! Efter en sen och låång frukost blev det promenad på stan i det soliga vädret och ett besök hos min svärmor på 90 år. Själva stadspromenaden är snabbt avklarat för stadskärnan i Mariehamn är liten.
Det blev förstås en tur ner till  Östra Hamnen och de gamla sjökvarteren och till Västra Hamnen, där de stora färjorna till Finland och Estland går in.
Det är alltid mysigt att sitta på en brygga, höra vågornas skvalp, se havet och fartyg på väg in eller ut från Mariehamn.


Torggatan idag klockan 12.30; gatan där det "händer" och där de flesta butiker och caféer finns. En riktig småstadsidyll.


På alla gräsmattor växte mängder av dessa gula blommor. Vackert!


Tre färjor möts i inloppet till Mariehamn.

På eftermiddagen körde Bosse och jag ombord på Rosella (går mellan Mariehamn och Kapellskär) och kunde njuta av en härlig sjöresa över Ålands Hav tillbaka till Sverige.

Vi passade på att njuta av den fräscha Medelhavsbuffén. Jättegott!Vackra och goda desserter.

Tillägg! Dock ingen egentlig reklam....Bara förslag!
Från Stockholm kan man ta en dagskryssning med Rosella, Vikingline, över till Mariehamn för ca 50 kr och då ingår buss från Cityterminalen, tur och retur, mellan Stockholm-Kapellskär. (Ligger vid kusten utanför Norrtälje.)
Vill man ta en heldagskryssning för ungefär samma pris går det att åka från Stockholm med Åbobåten klockan 7 på morgonen, byta båt i Mariehamn och åka tillbaka till Stockholm med båten som kommer från Åbo. Då är man tillbaka i Stockholm klockan 19.
Båda turerna rekommenderas och det är ett utmärkt sätt att resa genom Stockholms skärgård .
Åländsk ytterskärgård

    
Vilken vacker dag! Precis som gjord för en utflykt i den Åländska skärgården. Bosse och jag skulle ta oss ut till Lappo, en ö i Ålands nordöstra skärgård där Bosse haft sitt föräldrahem. Hit ut tar man sig med färja från Vårdö, Hummelvik, som ligger 40 km från Mariehamn. Resan ut till Lappo tar två timmar och idag färdades vi över ett spegelblankt hav. Det var så vackert och vi satt ute på däck i solskenet och njöt av resan."Fjärden ligger blank...""Alfågeln" kommer in till Lappo.                                    En del av småbåtshamnen, men inga gästande båtar idag.

 

 

Huset på Lappo där Bosse och hans syster växt upp.Gullvivor och blåsippor finns det gott om. Så vackert!


Efter några timmar här ute var det dags att bege sig          Som sig bör här ute finns en liten båt och båthus.
in mot Mariehamn igen.

 

Dags att lämna Lappo för den här gången och ta eftermiddagsbåten hemåt.

Antar att det kommer att dröja tills jag kommer hit igen.

 

Visst känns det i kroppen, även på en pigg pensionär och särskilt så här sent på kvällen, att det varit ett par intensiva, roliga och innehållsrika dagar med förflyttningar mellan länder och diverse miljöombyte. Men jag får göra det jag trivs med och njuter av att jag kan och just nu har möjligheterna att själv bestämma hur min dag ser ut.

 

För om morgondagen vet jag inget.....Jodå,i varje fall är planerna att vi åker hem till Stockholm i morgon eftermiddag.

 

 

 

 

 

 
Hem och iväg på nytt

    
Åse! Jag är ju pensionär och skall nog så förbli, så någon lärartjänst utomlands blir det inte. Men vem vet; kanske ett kort vikariat dyker upp någonstans i Fuengirolatrakten samtidigt som jag är där nästa gång.

Från mysiga Fuengirola på spanska sydkusten till Stockholm, (via Västerås, planet landade där) och fortsatt resa till Åland och Mariehamn. Så visst blev det en del resande på en och samma dag...
Klockan ringde redan 04.30 i morse. Visst var det tidigt, men har man ett paln att passa som avgår redan 06.30 så är det baar att stiga upp, hoppa in i en taxi och 20 minuter senare befinna sig på Malagas flygplats. Verkligen jättesmidigt! Kaffe och nygjorda mackor inhandlades och togs med på planet och vips, hade vi en god frukost.
Även på hemresan hade vi förbokat platser (vi åkte Ryan Air) och allt gick väldigt smidigt med prioriterad boarding, vi gick ombord först.
Jag har ju varit lite skeptisk till Ryan Air, men om man tar resan som en ren transport, så gick allt väldigt smidigt och planet både avgick och landade före utsatt tid på både ner och hemresan. Jättebra! Både Bosse och jag kan tänka oss att välja Ryan Air igen för transporter inom Europa.

Från Fuengirola vidare ......till Stockholm

Hemma hos oss idag

och fram på kvällskvisten med bil till Kapellskär och båt över till Mariehamn/Åland

Vackert på Ålands Hav denna majkväll.Och i morgon bär det av längre ut i den Åländska skärgården.....

Puerto Banus idag

    
Till Marie i Kiel, en hälsning från en annan Marie, som nu är i Fuengirola.
Anna i Beijing;
Iris och jag tänkar på dig och skickar många kramar och hälsningar. Och här ösregnar det!

Inte världens soligaste morgon. Snarare en hel del moln och med regndropparna hängande i luften. Men Bosse och jag skulle ut på nya äventyr denna lördag morgon. Det var Marbella och Svenska Skolan som väntade och även ett besök i Puerto Banus, säkert den hamn i Europa där de största och flottaste fritidsbåtarna finns.
Men lite regn och moln stoppade oss inte.


Svenska skolan i Marbella ligger i stadsdelen Puerto Banus och är inrymd i en villa i ett idylliskt villaområde med en pool på baksidan. Verkligen en jättemysig skola!
På skolan finns nu ca 40 barn, inklusive föskolan och därutöver tillkommer elever till kompletteringssvenskan på lördagar som går i internationella skolor.


På strandpromenaden. Ingen solning idag!


En del av Puerto Banus Yachterna ligger tätt och det gör märkesbutikerna också.


En Princess 95a, en båt på över 30 m inte så vanlig i de svenska hamnarna. Men storleken är desto vanligare här...


En fantastisk segelbåt och vi beundrar den gärna.


Bosse funderar på en ny leksak...Varför inte?


En svensk yacht bland de andra yachterna i hamnen.


Blev lite sugen på att titta in här.


Tyvärr lyste solen med sin frånvaro, men vi hade mysig dag. Och efter regn kommer sol. Eller? Men inombords strålar den för fullt!

I morgon bitti, tidigt, lämnar vi Iris och Fuengirola. Bosse och jag har haft en underbar vecka här och Iris, vi kommer gärna tillbaka i höst. Tusen tack!
Nerja, ännu en härlig utflykt

    
Fredag och fortsatt soligt väder. Antar att det inte är för inte som den här delen av Spanien kallas för Solkusten.
Idag blev det en tur till den helt underbara lilla staden Nerja som ligger 60 km öster om Malaga.
Pendeltåget in till Malagas järnvägs/ busstation och därifrån vidare med buss.
Vi trodde att med lite raska steg skulle vi hinna med den buss som avgick klockan 11. Jag hade på förhand letat reda på från vilken busskaj den skulle gå och där var vi klockan 10.50. Förhoppningsvis, tänkte maken och jag, att vi kunde köpa biljett på bussen. Men övriga resenärer meddelade oss att biljetter köptes inne på busstationen och där för säkerhets skull längst bort. Puh! Vi skyndade på, men det hjälpte föga att vi gjorde det. Kön till biljettförsäljningen var lååång. Med biljetterna i handen rusade vi tillbaka till Nerjabussen bara för att se den åka iväg.
Ingen skada skedd. Nästa buss avgick 45 minuter senare och vi hann lagom njuta av en öl på en uteservering innan det var dags för avgång. Resan tog oss ca 90 minuter och gick via kustvägen, jättevackert. Det blev många stopp på vägen, därav den långa tiden.
Men vi har semester och absolut ingen brådska.


Torget mitt emot busstationen


Många mysiga, slingrande, gränder med små butiker och härliga restauranger
En jättegod trerätterslunch med ett gott Riojavin var helt perfekt. Räkor pil-pil ( i vitlök och chiliolja), en liten oxfilébit till varmrätt och givetvis crème caramel till dessert.

Nerja i sig och området häromkring är mycket gammalt och har varit bebott i ca. 25 000 år, alltså från den äldre stenåldern. Och visst kände jag historiens vingslag....
Idag bor i staden Nerja med näromgivningar omkring 20 000 invånare, varav ungefär 30% är icke spanjorer.
(Den största utländska gruppen är engelsmän.)
I området odlas förutom vindruvor också avocado, mango och papaya och Nerjaområdet lär ha en av Spaniens största tillgångar på avocado. Intressant!


Utsikt västerut från "Balkong Europa".


Jag njuter av solen och miljön.


Ninni och Sven; många tankar och hälsningar till er.


En av många små stränder runt Nerja.


Det är lätt att konstatera; till Nerja återvänder vi gärna.

Mysigt i Fuengirola

    
Tack för kommentarer! Visst är det här pensionärslivet behagligt!
Jag och Bosse har det så bra! Vi njuter av dagarna här; att inte ha något direkt inbokat utan tar dagen som den kommer. Och de ljumma kvällarna är underbara.  Att sitta ute och äta, titta ut över Medelhavet och konstatera att det är ljust till efter klockan 21.
Underbart!

Stranden är fin och vädret också.


Många mysiga restauranger finns i både i de äldre delarna av Fuengirola och längs strandpromenaden. Svårt att välja!
Trevligt med en matbit och ett glas vin på Iris balkong.


Idag besökte jag Svenska Skolan i Fuengirola och var med Iris klass och förskolan på teater, Skönheten och Odjuret, på spanska. Absolut en upplevelse!

Svenska skolan, med elever från förskolan                 Iris klassrum.                     
och upp till gymnasiet.En del av skolgården finns på taket.


Gamla Fuengirola, där vi besökte teatern. Jag måste verkligen beundra eleverna från Svenska skolan ( mellan 3 och 8 år) så fint de gick på ett led hela vägen till teatern, en promenad på 25 minuter och hur fint de uppförde sig under föreställningen. Så roligt att få vara med!


Skönheten och Odjuret i spansk version, en härlig föreställning med klurig scenografi.

Nu är jag ytterligare erfarenheter rikare för spansk barnteater har jag inte upplevt tidigare. Så roligt att få komma med!Malaga, en supertrevlig utflykt

    
Det är vår fjärde dag här på Solkusten och vi bestämde oss för att ta tåget in till Malaga, en resa på 40 minuter.
Malaga är i sig en mycket gammal stad med en historia daterad till 600 talet före Kristus.
Vi bestämde oss för att idag utforska stadens äldsta delar och njöt av att gå längs de gamla gatorna och stanna och titta på de vackra husen med sina utsirade detaljer.


Mot Malaga, vår tågstation heter Torre Blanca och ligger i den östra delen av Fuengirola.


Katedralen, väl värd ett besök.                                  Och givetvis Picassomuseét.


Picassomuséet, inrymt i en byggnad från 1500 talet innehåller 155 målningar, skulpturer och keramik gjorda av Picasso och de flesta har skänkts till muséet här av hans sonson och svärdotter. Picasso föddes i Malaga 1881 och dog 1973 i Frankrike.


Att ta en paus på en bar med lite tapas är typskt spanskt, så vi passar på.


Gott!


Mängder av små och mysiga restauranger finns i Malagas gamla stad.


Treevligt att promenera här i det vackra vädret.


Den gamla borgen reser sig över staden.

Vi njöt av dagen i Malaga, som hann övergå i sen eftermiddag, innan vi tog tåget tillbaka till Fuengirola.
Ännu en härlig upplevelse att lägga till samlingen.

Folkfestival

    
Det är söndag förmiddag, solen strålar från en molnfri himmel och jag sitter på en mysig uteservering nere på strandpromenaden och har ett glittrande Medelhav några meter från mig och jag njuter av tillvaron.
Gårdagen bjöd på en hel del spännande upplevelser och bl.a. på en "smakresa" i matväg. I Fuengirola anordnas det varje år vid  den här tiden en Folkfestival i syfte att öka förståelsen för mat och kultur bland de nationaliteter som bor här. I år var 30 olika länder representerade med sin mat och kultur. Jättespännande och gott!Paella!


Nygrillade sardiner, bara att prova.


Grillat kött från fler aav länderna i sydamerika. Kanske ett grillspett?

På hemvägen blev det "tapasstopp" och inhandlande av paraplyer för att undvika att bli dyngsura i den kortvariga, men kraftiga regnskur som överraskade oss.


Tapas, diverse smårätter, smakade väldigt gott. (Men hungriga var vi absolut inte...)


Bosse och Iris; "Singing i the rain"