Sol, regn och hagel

    
Jag skulle gå mot Slussen för att möta maken. För att bestämma klädsel tittade jag ut genom fönstret och solen sken. Det blev alltså både en tunnare jacka och tunna skor.
Men när jag ett par minuter senare kom ut på gatan så vräkte regnet ner och det blåste kallt. Hissen upp igen och byte av jacka och skor. Även paraplyet kom med, liksom vantar och halsduk.
Men efter ett par hundra meters promenad upphörde regnet och solen tittade fram igen. Av med halsduk och vantar! Puh! ( Men de kom till användning flera gånger)


Slussplan klockan 12.30. Restaurang Gondolen i bakgrunden.

Vi tvekade om promenadvägen, men med tanke på det instabila vädret bestämde vi oss för att gå runt Södermalm, västerut. En lagom promenad på ca. 9 km, om man räknar med vägen hemifrån och till Slussen. Just att gå vi går varvet västerut i den här sträckningen händer inte så ofta. Oftast går vi österut och får då mer sol.....
Den första tanken, som vi snabbt övergav dock, var att ta Gamla Stan, korsa Kungsholmen för att sedan gå över till Södersidan via Västerbron. ( En sträcka på 15km) Men vädret kändes minst sagt instabilt för denna längre runda.

Från Söder Mälarstrand såg vi hur det regnade på Kungsholmen.


Det var ganska folktomt ute, förutom en och annan joggare.
Jag minns förra fredagen och det härliga vädret som var då; riktig vårkänsla och fullt av folk överallt.
Vi fick i alla fall sällskap en kort bit av ett par änder på promenadvägen nere vid Hornstull och vi såg också en och annan båt ute på Mälaren.


Ett gammalt äpple smakade bra.                                      Ingen trängsel på sjön idag!

Det är t.o.m. folktomt i Tanto.


Plötsligt bara,utan minsta förvarning, så börjar det hagla. Och inte måttligt heller.


En sothöna verkar trots allt ganska oberörd.


Haglandet upphörde efter ett tag och vi stannade till för att titta på detta påskris hus vid Erisdals koloniområde.Och när vi var hemma så sken solen på oss igen.Beslut fattade

    
Vad gäller införskaffande av ny mobiltelefon, så har jag bestämt mig. Tack för tips både på bloggen och via mail.
Det blir en Iphone!
Och jag inser givetvis att tid måste avsättas för att sätta mig in i de mer tekniska finesserna. Men jag hoppas på mer handfast hjälp av Anna i Beijing.
I övrigt denna sista torsdag i mars;
Halvmulet, halvkyligt, lite blåsigt, en och annan regnby och stundtals en gnutta sol. Typiskt aprilväder alltså. Men det är ju bara mars....
Inser att våren här i Stockholmsområdet då och då tar en paus för att hämta nya krafter.

I övrigt har jag fortsatt att fatta diverse mindre beslut vad gäller gamla prylar som fyller upp skåpen. De är sorterade i olika högar och en del kommer att säljas på bakluckeloppis, skänkas bort eller bara kastas. Befriande!
Mitt i sorterandet överraskades jag av maken med kaffe och nybakad kaka.
Jättemysigt! Och väldigt gott!
Vi har också bestämt oss för att det i påsk inte blir någon resa till varmare trakter. Kanske en kortare tur i hemmatrakterna?
Jag åker ju till Beijing den 12/4 och senare i maj blir det Mallorca för golfkurs och södra Spanien för besök hos vänner. Förhoppningsvis åker vi också till Öland under våren och hälsar på vännerna Ninni och Sven. Och sedan kommer sommaren och då får vi se vad det blir....
Men de besluten kan vänta....Skönt att inte planera så långt i förväg.I valet och kvalet, minst sagt...

    
Nu har jag intensivt i ett par veckor ägnat rejält med tid åt att utforska den svenska mobiltelefons och framför allt mobiltelefons-abonnemangs-djungeln. Intressant är ordet! Och jag nöjer mig absolut inte med första bästa svar som en säljare komer med.
Det är ju faktiskt ingen som säljer något för min skull, även om det skulle kunna tolkas så hos en del säljare. Och besvärliga frågor vill ingen ha.
Att jag skall köpa en ny telefon har varit klart ett tag. Nu har jag kommit ner till tre tänkbara modeller och där är jag just nu. Men ingen av dessa modeller kan köpas i någon telebutik,för då måste man binda sig i 24 månader till ett visst abonnemang; 3, Telia eller Tele2 är väl de vanligaste.
Jag har nu också ett abonnemang, men det är inte bundet i tid utan jag kan plocka ut simkortet och sätta dit ett annat. Och så vill jag fortsätta att ha det. Och likadant vill jag ha det med "surfningen". Jag vill kunna använda min telefon både att ringa med och ev. surfa var jag än befinner mig i världen och med respektive lands telefonkort. Och är telefonen bunden i 24 månader så går ju inte att byta simkort och få telefonen att fungera.
Så när jag nu bestämt mig för vilken "kloktelefon" jag skall köpa så får det bli från en icke telebutik eller ev. från Apple direkt om jag väljer en Iphone.
Men, för det finns ett sådant.
Det är heller inte alla SIBA, Elgiganten, Mediamarkt osv. som säljer olåsta telefoner. För företagen vill binda kunderna och får också bonus om de lyckas.
Och det är inget för mig!

Vilken skall jag ta, Samsung Galaxy S2, HTC eller I phonen? Någon som har ett annat förslag?Lunchträff

    
Sol idag igen! Mysigt! Träffade väninnan Ninni nere vid Stureplan på förmiddagen och vi tog en promenad längs Strandvägskajen och vidare ut på Djurgården. (Var alltså vaken och uppe tidigt idag.)
På vägen blev vi frestade till att ta en paus när vi såg vad som fanns på däcket till den här båten. Champagnen framdukad i sin kylare och sköna renhudar i fåtöljerna. Helt klart inbjudande.
Bara att slå sig ner? Njaaa, skulle inte tro det. Men en annan gång kanske?Vi kom en bit ut på Djurgården och hann passera Nordiska Muséet och närmade oss Liljevalchs konsthall när vi  bestämde oss för att det nog var lunchdags. Här ligger nämligen restaurang Blå Porten, ett ställe som vi båda tycker är trevligt. Och dessutom, inte minst viktigt vid lunchtid, det serveras god och "rustik" mat.
Vi började tappert med att sätta oss ute i trädgården och där flyttade vi runt bland borden, vi ville ha det optimala lunchbordet; sitta i lä, solen i ansiktet och lite avskilt.
Vi lyckades bra och satt och pratade en stund i solen innan vi slog oss lösa på lunchen. Här var det glest med gäster denna måndag vid lunchtid. Men den riktiga säsongen här har väl inte börjat ännu. Och alla är ju inte barnlediga eller pensionärer.....


Grönskan i trädgården är på gång.

Efter moget övervägande bestämde vi oss för att inta lunchen inomhus. Alldeles bredvid Blå Porte pågår en nybyggnation och så småningom tyckte vi att bullret därifrån störde så mycket att vi valde att flytta in. Och någon sommarvärme var det ju inte heller, även om solen lyste så vackert på oss.
Vi hade tur och fick det bästa bordet alldeles vid fönstret och sedan var det bara att välja från de maträtter och sallader som fanns uppskrivna på griffeltavlan.


Fräscha mackor av olika slag och härligt kaffebröd. Här tar man själv.
Varmrätterna/salladerna och drycker beställs, betalas och hämtas vid disken.
Ninni valde inkokt lax med fransk potatissallad och för egen del blev det en fetaost-spenat paj. Gott och fräscht!

Det blev en låååång lunch med mycket prat och många skratt. Just som det brukar vara när vi träffas.
Spårvagn tillbaka in till City och lite allmänt strosande innan vi skildes åt för den här dagen.
Jag gick med lätta steg hem genom stan och stannade till vid "min blomsterhandel" på Götgatan för att köpa lite tulpaner och påskliljor. Det är ändå måndag!
"Stan är full av vatten.."

    
Det är inget nytt med att jag dras och lockas till vatten. Så några gånger i veckan tar jag mina strövtåg nere vid Årstaviken och är jag på riktigt vandrarhumör går jag hela varvet runt Söder, 13 km.
Idag blev det en lite kortare sträcka eftersom jag inte ville gå längs Söder Mälarstrand i motvind. Gick varvet österut och passerade Ålands och Finlandsbåtarna i Tegelvikshamnen, genade upp vid Folkungagatan och gick tvärs över Söder och kom ner till vattnet borta vid Tanto.
Stundtals var det trångt på gång/cykelvägen längs Årstaviken. Sträckan här är väldigt populär både för jogggare, gående med och utan hund, cyklister och barnvagnar- som -måste- föras fram- tre stycken- i bredd. (Så att övriga får ta sin tillflykt till de små trädbevuxna partierna i närheten.)
Mysigt var det i alla fall och visst är det VÅR.
Men någon pick nick i gröngräset  blev det i för vår del. Däremot satt vi på en bänk i solen och njöt av tillvaron.


Här åts det våfflor. Det är våffeldagen idag.
Kallt men klart vatten. Om ett par månader så går det att bada här i Årstaviken, som är en del av Mälaren.


En del båtar är redan sjösatta. Ger absolut vårkänsla!
Hemma! Och här är Saltsjön! Nåja, salt och salt, vattnet är "en blandning av sött och salt."
Alldeles här där bilden är tagen ligger Hammarbyslussen som skiljer Mälaren från Saltsjön. Och det är här som alla lite större båtar som skall ut eller in i Mälaren måste passera. Småbåtarna kan också passera genom Karl Johan slussen som ligger vid Slussen/Gamla Stan.

Nu väntar middagsfix, får bli lite smörgåsbord av rester. Men jag skall komplettera med en hemlagad tomatsoppa och till den skall jag servera feta- soltorkade- tomat-muffins. Dessa skall jag baka för första gången.
I övrigt njuter jag av att det är ljust en timme längre och att solen fortsätter att stråla från en klarblå himmel.


Brunch på Armémuseum med "de mina".

    
Jag vill gärna passa på att tacka för alla "grattis" jag fått i samband med att jag fyllde år. I och för sig har jag ju slutat att fylla år, men jag vill inte missa några som helst tillfällen till "det lilla extra" i tillvaron, med eller utan orsak.
Och att fylla år är en bra ursäkt/anledning till just det.( Men jag är ganska bra på att hitta tillfällen i det dagliga till att sätta lite guldkant på tillvaron. Dock ej genom shopping....)

Idag fortsatte födelsedagsfirandet med en härligbrunch på Armémuseum i Stockholm. Döttrarna med "respektive" hade ordnat detta som en överraskning åt mig och Bosse. Jättetrevligt och väldigt gott!
Brunchen var spanskinspirerad och det är numer ganska sällan jag äter något från det spanska köket och det var extra spännande. Det har ju av naturliga skäl mest blivit asiatiskt.


Max klar för restaurangbesök. "Är jag fin så här?" Pigg och utvilad efter att ha somnat klockan 20 och vaknat 13 timmar senare....


Armémuseum ligger på Riddargatan på Östermalm. (Förutom att äta mat går det utmärkt att se pågående utställningar. Det gjorde vi inte idag!)

Brunchen bestod av ett stort utbud av kalla rätter och "tapas", några varma rätter som hämtades vid en serveringsdisk och flera utsökta desserter i mindre format (tack och lov så man orkade med..) som fanns på ett mindre bord.


Några av charkuterierna och den stora, fina "pata nerga" skinkan i högsätet.


Några fler kalla rätter.                                              Passionsfruktsmousse med chili och en lätt kaffemousse. Gott!


Tror jag är riktigt rörd över all omtanke av de mina....


..och att Max finns.

Stort och varmt tack för idag

En vårdag! Och med Max!

    
Ja visst! Det var vår på riktigt i dag! Antar att det kommer ett och annat årerfall med rusk och känsla av mer höst än vår. Men jag gläds åt alla dagar när solen skiner, det är varmt i luften, tjocka kläder kan lämnas hemma och sommaren känns ett steg närmare. Härligt!
(Nu skall jag ju inte alls klaga som har varit i Thailand från december till början av mars och bara haft värme och sol, förutom en dags regn....)

Hämtade på förmiddagen upp mitt kinsiska visum ute vid garnisonen på Östermalm och promenaerade sedan tillsammans med Bosse Strandvägen fram genom ett vårlikt Stockholm. Det verkade som om alla, precis alla, som haft möjlighet att "kompa ut" tidigare från sina jobb var på stan idag.
Hela Stockholm kändes annorlunda!


Dramaten idag klockan 14.


Margareta Krook; statyn finns utanför Dramaten.

Vi gick igenom Kungsträdgården och där var det fullt på alla de uteserveringar som öppnat och människor i kö för att få en sittplats.

Kungsträdgården klockan 14.30.

Bosse och jag gick vidare mot Gamla Stan och tänkte slå oss ner på en uteservering. Men se tji fick vi! Här var det endast en som öppnat och där var det också kö.
Vi gick vidare mot Söder och Medborgarplatsen där vi skulle möta upp Helen och barnbarnet Max som skall övernatta hos oss. Och vilken glädje han är för både Bosse och mig!!! Så glad, så positiv och lättsam! Han sprider glädje över allt!
Inte heller här fanns det någon ledig plats. I och för sig var det bara en restaurang som öppnat sin uteservering, Snaps. Och där var det också helt fullt, både vad gällde sitt och ståplatser.


Restaurang Snaps idag strax efter klockan 15. Är alla lediga idag? Verkar så! Åtminstone efter lunch!

Men vi hittade i alla fall en ledig bänk och fick nöja oss med det. En glass smakade utmärkt i solskenet.Max har besökt Helen på jobbet i Solna i dag och haft moster för sig själv.
Och visst går det att ibland förena nytta med nöje. Moster Helen jobbar lite och Max tittar på tåg.


Just tåg är för Max ett stort intresse och ett ord han nyligen lärt sig att säga är "tunnelbanetåg".
Hemma hos oss tillbringade Max, Bosse och jag resten av eftermiddagen till att titta på tunnelbanetåg, bussar och båtar från både balkongen och vardagsrummets fönster. Jag tror nog att Max i natt kommer att drömma om sina tunnelbanetåg.


Max hittade en pensel på balkongen och pasade på att låtsasmåla allt han såg under tiden han hade koll på alla tunnelbanetåg, bussar och båtar.

Bra utsikt erbjuds också genom fönstren och en mysig plats i soffan.

Max är helt faschinerad av alla tunnelbanetåg. Jag tycker att det är ett härligt ord för en tvååring.....

Nypremiär

    
Tror nog att fröken Vår har hörsammat min klaga. Solen strålade in i lägenheten redan tidigt på morgonen. Dock strålade inte jag lika mycket vid 7-tiden. Men ett par timmar senare så var jag i gång.
Nåja! Röda rosor, champagne och färska jordgubbar kan göra susen, en alldeles vanlig onsdag morgon.
Lite ovanlig kanske ändå? Visserligen har jag slutat att fylla år, min ålder numer är "evig". Ett uttryck som jag lärt mig av Lars-Erik Unestål och som jag tycker passar bra.
Insåg att det var första gången på fem år som jag "firade födelsedag" i Sverige. Tänk vad åren går.....Lite nypremiär alltså.

I det vackra vårvädret bestämde Bosse och jag oss för att ta båten över till Hammarby Sjöstad och titta på det nybyggda området vid Henriksdal. Här var det nu nästan färdigt och inte alls den byggarbetsplats det var i början av oktober då jag åkte till Beijing. Många solbryggor i syd och västläge och de flesta lägenheterna verkade ha fått invånare.
Nypremiär för min del även för årets första båttur över kanalen. Båten går från Barnängsbryggan vid kajen där vi bor och över till Sjöstaden. Därifrån fortsätter båten mot Henriksdalsbryggan och avslutar på Södersidan igen. Båtarna går var 20de minut dagtid och oftare under "rusningstrafik" på morgonen och eftermiddagen. Och det är gratis att åka med; dessutom väldigt mysigt.


Utsikt från Sjöstaden mot det nybyggda Henriksdalsområdet.


Från Henriksdalsområdet in mot Södermalm. Sofia kyrka i bakgrunden.


Mysigt i solen. Här bor man också "på kajen".
Båten, på väg tillbaka till Söder och hem.


En glad pensionär? Javisst!
Dagdrömmer

    
Vårdagjämning, men tyvärr, vinden är kall och hur jag än tittat på termometern idag så har den inte passerat +6.
Stannade på dagens promenad till vid Gunnarsons konditori på Götgatan och drömde mig bort bland de godsaker som jag såg i fönstret.
Jag nöjde mig inte bara med att titta utan det blev lite handlat också.....Matbrödet är ju så gott!Fortsatte hemma med att drömma mig tillbaka till sol, värme och Thailand. Men jag är nöjd med att bara drömma lite. Jag är mer för att se framåt, men en viss tillbakablick kan jag tillåta mig då och då. Och då kan det gälla det mesta....


ESS ( European Swedish School) vid lunchtid.


Sol och lagom värme, +30 med en svalkande vind.


Fantastiska solnedgångar och härliga stränder.
Och en man som alltid finns med mig på alla "äventyr". Här i shoppingtagen på Petras i Ban Phe.


Vårdagjämning i morgon!

    
I morgon är det den 20/3 och vårdagjämning. Våren skall alltså vara här, åtminstone i almanackan. Och visst märks det tydligt att det är ljust längre om dagarna. Skönt för en ljusberoende person som jag.
Idag har det då inte varit någon värme i Stockholm även om himlen har varit blå, men jag bestämde mig ändå för att ta en båttur ut i skärgården.
Friskt var det! Och det snöade! Den blå himlen lyste helt med sin frånvaro, vinden var bitande kall och det krävdes god fantasi för att tänka sig hur skönt det kan vara här en vacker sommardag.

Dagsläget; den 19/3-2012 och våren är på ingång.....Hoppas den skyndar på!
Om ett par månader så möts jag av detta. Jag längtar!Mosebacke och jag idag.

    
Gick upp en sväng i dag till Mosebacke, ett av mina absoluta favoritställen. Från tidig vår, genom sommaren och en bit ut på hösten tar jag/vi oss en tur hit upp. Här har man hela Stockholm framför sig och en väldigt mysig och trevlig miljö. Tyvärr fick Mosebacke från sommaren 2011  begränsningar i fråga om servering av alkoholhaltiga drycker.
Beslutet som Tillståndsmyndigheten i Stockholm tog, innebar att det efter klockan 22 på Mosebackes utomhusterrass inte får serveras vare sig öl eller vin. Mycket märkligt! Hit upp till Mosebacke kommer människor i alla åldrar, från bebisar och till 100 åringar och alla kan vara här och ha trevligt. Men se, klockan 22 stänget serveringen!
Jag har skrivit till Tillståndsmyndigheten och stilla undrat hur denna inskränkning kan vara möjlig när det finns klubbar och mängder av andra restauranger/barer som också ligger där det finns bostäder i närheten och där det går bra att ha öppet med servering av alkoholhaltiga drycker fram till klockan 5 på morgonen. Och på de flesta av dessa ställen är vare sig bebisar eller de över 35 år ens välkomna.
Jag har ännu inte fått svar på mitt mail, vare sig det jag skrev tidigt i höstas eller det mail jag skickade i veckan.
Jag väntar med spänning!
Annars blir det en telefonkontakt! För ett godtagbart svar och förklaring vill jag ha....


Härlig utsikt över delar av stan.


Ingen servering öppen och inga andra besökare än jag. Men bänkar och bord var helt nymålade.

På vägen hem gick jag förbi Katarina kyrka och över kyrkogården, en vacker väg att gå.


Utsikt från Fiskargränd ner mot Saltsjön.


Katarina kyrka.

På kyrkogården finns många gravar som tillhör "kända personer" bl.a.
Anna Lindh, Putte Wickman och Cornelis Wreeswijk.


Utrensning pågår

    
Jag funderar ganska ofta på hur mycket prylar jag/vi behöver här hemma. I Thailand bodde vi i en studio på 40 m2 och hade allt det vi behövde och lite till. Men inget onödigt!
När jag tittar in i våra köksskåp här hemma är det lätt att tro att vi har någon fprm av storhushåll.  Så är inte fallet! Vi är oftast två personer som bor och äter här. Då och då kommer barn, barnbarn och vänner över och äter en bit mat, men det försvarar absolut inte den mängd glas, serviser, kaffekoppar, dukar m.m. som vi har.
Eftersom jag inte har några syskon så övertog jag ensam en massa saker efter mina föräldrar. Men jag kan inte ha kvar allt bara därför "att det kan vara bra att ha någon gång"....
Så idag började jag med en mindre utrensning.
Senare i vår får vi åka i väg på bakluckeloppis och göra oss av med ännu mer. Allltså en störrre utrensning.
Resultatet idag blev en stor papperskasse, fylld av saker som fanns i köksskåpen och jag tror ingen av oss kommer att sakna något.


Tallrikar och muggar som inte ens hör till en servis.....Kan det vara nödvändigt med 22 mattallrikar till vardags? Tror inte det!


Glas till vardags.....Bra med variation, men det får finnas gränser. Jag har insett det!

Passade också på att ordna bort lite gamla kuddfodral och ersätta med nya inköpta i Bangkok på Jim Thompson.
( Obs! Jag sparade inte de gamla som var blekta av solen från våra söder-läges-fönster)

De röda kuddfodralen är nya och de andra är från Beijing och butiken Chang och Björck.

Nu har jag i alla fall börjat med utrensningen och i morgon blir det dukarnas tur och då är det lika bra att rensa i linneskåpet också.

Ganska nöjd över mitt initiativ njuter jag nu av att titta ut mot Globen som liksom ler åt mig och visar sig från en färgglad sida. ( Nåja, den är rund.....)

Nu väntar middag och en myskväll i hemmets lugna och rensade vrå.


Fotograf här är Bosse.

Ut på landet.....

    
Vännerna Vivi och Ubbe har under tiden vi varit borta flyttat till nytt boend. De har lämnat småstadslivet i Sundbyberg, en egen kommun, några km väster om Stockholm.
Nu är det "landet" som gäller. Ja, riktiga landet!
Jag blev hämtad på Märsta station, som ligger 27 km från Stockholm och sedan blev det en kort bilresa på 8 minuter ner till Mälarens strand och Steninge där familjens nya bostad finns. (Själva huset är inte nybyggt.)


Mälarens strand alldeles nedanför huset.


Steninge Marina ligger till vänster. Utsikt från den övre balkongen. Här ligger än så länge kvar på Mälaren.


Båtplatserna väntar på att alla båtarna skall sjösättas.

Tyvärr bjöd torsdagen inte på det där jättefina och härliga vårvädret som Stockholmsområdet haft i en vecka, men vad gör det i goda vänners sällskap.
Inomhus var det varmt och skönt och likaså stämningen, så att solen vilade sig en dag gjorde inte så mycket.
Vivi bjöd på härlig lunch och jag njöt till fullo av att träffa Vivi igen, mat och miljö.


Lunch i form av en jättegod räkmacka.

Efter lunchen trotsade vi blåst och kyla och tog en promenad ner till Steninge Slott. I området finns också en fin konferensgård, Steningevik och en "lada" där det finns konsthantverk av olika slag, glas från flera svenska glasbruk,
tyger, blomstermarknad, möbler m.m. Cafeteria och restaurang finns också.
I "ladan" ordnas det också olika tema och konstutställningar under året och särskilt under helgerna kommer många besökare hit ut.


Steninge slott, byggt i italeiens och fransk stil och ritat av Nicodemus Tessin d.y. och färdigbyggt 1705. Slottet har haft många olika ägare och bl.a. har Axel von Fersen bott här i slutet av 1700talet och början av 1800 talet.
Området här runt Steninge har varit bebyggt sedan 1200 talet och eftersom Steninge ligger nära den gamla staden Sigtuna, byggd i slutet av 900 talet, så är detta verkligen historisk mark.

Att senare sitta hemma i vardagsrummet och mysa, se ut över Mälarens is och trädtopparna i skogen och konstatera att jag njuter av tillvaron här och nu.
Och visst blev det middag också! Verkligen jättegott!


Ugnsstekt lax med ett täcke av pesto och crème fraiche, serverade med frästa chammpinjoner och zucchini, kokt potatis med dill och till detta en sallad på mozzarella och ruccola. Ett torrt, vitt, vin smakade utmärkt till.

Kvällen blev sen och det var mysigt att övernatta här ute på landet. Och jag kommer gärna tillbaka!
Tusen tack!Dagens lycka!

    
Lycka kan vara så mycket och varierar från dag till dag och lyckliga stunder finns varje dag. Man måste bara bli medveten om dem, stanna upp och känna efter.
Idag var min lycka att få träffa mitt barnbarn Max i Uppsala. Jag känner sådan glädje och lycka så fort jag ser honom.Jag blir alldeles varm inombords. Det är en känsla som biter sig fast i mitt inre och som jag är så glad över att få vara med om.
Liv ( Max mamma) och jag började med att äta en "lättlunch" på restaurang Stationshuset, som sedan en tid tillbaka är nyrenoverat och erbjuder både restaurang- bar -och kafé del. Trevlig miljö, god mat och bra service


I det vackra vädret valde många att sitta utomhus och luncha.

Vi hämtade Max på förskolan när han precis sovit middag (lunch?) och möttes av en sprudlande glad och pigg Max.
Och han är alltid lika glad och nöjd! ( Nåja, han kan ha lite mer nedstämda stunder, men de är kortvariga)


"Hej mormor! Välkommen till förskolan! Vad roligt att du hämtar mig idag!"

"Jag vill visa dig vilken fin tavla jag har gjort".

"Jag är själv nöjd. Vad tycker du?"

"Skall vi gå nu? Jag vill gärna åka buss, kan vi göra det?"


"Vi tog en busstur till IKEA för att titta på en ny säng till mig, men först en paus på restaurangen med en glass."

"Gott!"

"Jag hittade två sängar som jag tyckte om, men jag måste fundera på vilken som blir bäst. Jag är en stor kille nu, två år och har växt ur min spjälsäng.
Skönt att vila mina korta ben lite efter allt springande bland sängar och möbler."


"Det skall börjas i tid med det tekniska och jag är en hejare på att använda You Tube och hitta tåg som jag vill titta på. Mamma har hjälpt till med att lägga in klippen, så jag behöver bara peka på det jag vill se. Vilket skall jag nu välja?"


"Jag tycker om tåg, bussar och båtar""

"Mormor, så här gör man. Jag kan visa dig".

"Vilket klipp skall jag välja?"

Timmarna tillsammans med Max och Liv gick fort och fram på kvällskvisten var jag åter hemma i Stockholm.
Och nästa fredag ses vi igen.

"Mormor, jag ringer i kväll och säger god natt".
Lycka!!!!!
Visumansökan med trevligheter

    
Marianne; Vad roligt med Peking! Och tack för uppmuntran!
Anna; Tack för uppmuntran!
Iris; Ja visst är Stockholm fint och jag njuter av pensionärslivet med fina dagar.

Strålande vårdag! Promenad till Gamla Stan för att träffa Mona, "min rektor från Beijing".
Vi gick vidare mot Stockholms Central för att där möta Åsa som kom med tåg från Västerås. ( Åsa vikarierade för flera år sedan som rektor på Svenska Skolan i Beijing och var den som anställde mig.)
Tunnelbana till Karlaplan och vidare per gång till det Kinesiska Visakontoret som är inrymt i byggnaden Garnisonen, borta vid Radiohuset.Lika bra för mig att lämna in min visumansökan, turistvisum. Sedan den 1/1-2012 är det helt nya regler som gäller för att få visum till Kina. Men det gick lätt att via internet både trycka ut blanketterna, numer fyra st och läsa instruktionerna för hur de skall fyllas i.
För ett vanligt turistvisum behövs nu förutom ett pass, som är giltigt sex månader efter inresa till Kina och de infyllda blanketterna;
Kopia på flygbiljetter, manuellt ifylld reserutt, foto, hotellbokning för en natt, samt personbevis. För turistvisum gäller också att man inte kan få visum för mer än ett halvår och "bara" två inresor. Man kan få 30 eller 60 dagar att vistas i Kina utan att lämna landet.
Har man inbjudan, skall studera, arbeta eller söka medföljandevisum så gäller andra blanketter och andra villkor.
(Jag har ordnat mitt boende på annat sätt och fick dispens från bokad hotellnatt.)
Besöket på Visakontoret gick smidigt och snabbt och snart var vi ute i det vackra vårvädret igen.
Vi strosade längs Strandvägen och funderade  under tiden på var vi ville äta lunch.
Stureplan, Sturegallerian och restaurang Thures kändes bra.
Här var det nu inte bara vi som hade tänkt att luncha.
Vi fick vänta i 10 minuter på bord, men det fanns mycket spännande att kasta ögonen på. Både i personväg och klädväg så det gjorde oss ingenting alls.


Mona och Åsa njuter av mat och dryck på Thures. Idag hade vi alla tre samma önskemål om mat.


"Chèvre chaud"; varm, grillad getost på en tunn rostad brödskiva, serverades tillsammans med rödbetor, valnötter, tomater, rödlök, ruccola sallad och gul paprika. Till detta en balsamicodressing med lagom sting. Väldigt gott!

Lagom mätta, strosade vi sedan vidare mot Centralen och tog på vägen en titt ner i Hötorgshallen.
Alltid lika roligt! Det ger en härlig kontinental känsla att gå runt där, det gillar jag. Och vilket utbud!


En del av en av ostdiskarna. Svårt att välja...


Här finns lammkött av alla skiftande modeller.

På Centralen vinkade vi av Åsa. Mona och jag gick vidare mot Gamla Stan och där skildes vi åt och jag gick
vidare mot Söder.

Tack för en jättetrevlig dag!


"Fika"med vänner.

    
Det känns bra att vara hemma och kunna ta dagen som den kommer. Lite lagom med "aktiviteter" inplanerade och det är då jag trivs bäst.
Idag var jag vid Hötorget vid 11 tiden och träffade Emma; dotter till en av mina bästa vänner, Christina, nu i Beijing.
Emma åker till Beijing nästa vecka och har fått sitt drömjobb där hos svenska SIDA. Stort grattis! Verkligen jätteroligt! (Emma  har tidigare pluggat, jobbat och bott i Kina i flera år.)
Vi firade drömjobbet tillsammans med att gå till det anrika konditoriet Vetekatten på Kungsgatan för att fika.
Jättemysigt!
Jag slog till på en minisemla och en god cappuchino.Solen strålade från en klarblå himmel, vi njöt av det vackra vädret och vi tog en promenad mot Östermalm.


Halvvägs och på Odengatan, Stadsbiblioteket.

Emma skulle träffa en väninna och jag fortsatte till Gärdet för att hälsa på mina vänner Ninni och Sven.
En trevlig pratstund över en kopp kaffe på deras balkong kändes härligt. Det var verkligen jätteroligt att ses igen- fem månader sen sist.
Det hade nästan börjat skymma när jag några timmar senare tog bussen ner till Kungsträdgården och därifrån promenerade hem till Söder när mörkret så sakta sänkte sig över Stockholm.
Ännu en härlig dag!

Och i morgon blir det nya äventyr; bl.a. långpromenad, besök på kinesiska ambassaden för att ordna med visum och lunch på stan tillsammans med goda vänner....

Vann rätt låt?

    
Schlagerkväll och melodifestival! Vann rätt låt? Ja, inte vet jag... Och egentligen bryr jag mig inte.
Men min favorit kom i varje fall inte sist.
Globen i kväll sedd från oss. Inte så upplyst som vanligt en festkväll.


Laureen; kvälllens vinnare? Ja, enligt rösterna....

Vad tycker ni?

Beijing och schlagerkänsla

    
Det känns som om stan har extra schlagerfrossa idag. Under min "dagens promenad" på Söders mindre gator så var det redan på eftermiddagen fullsatt på de flesta trendiga barer, caféer och små restauranger. Kanske försittning inför aftonens besök i Globen och melodifestivalen? Glittriga hattar och full festutstyrsel så långt mitt öga nådde genom glasrutorna . Och visst fanns det ett antal s.k. kändisar som också laddade....

Själv letade jag efter en liten, ganska nyöppnad, restaurang på Kocksgatan 52 (Söder) som har det för mig passande namnet "Beijing8 BETA", svenska ägare och svensk kock. (Jag hade läst i DN om restaurangen och ville gärna se hur den verkade.)
Precis som i Beijing, där man ofta bör veta exakt vart man skall gå för att hitta både butiker och restauranger, så var den här lilla restaurangen inte heller lätt att hitta. Ingen skylt eller så....
Första gången gick jag bara förbi, gick till Kocksgatand början, vände och gick tillbaka på andra sidan. Och då plötsligt såg jag den.
Köpte med mig 6 st dumplings på prov, lite annorlunda fyllning än de jag brukar ta i Beijing, men väldigt goda.
Jag valde tre vegetariska (zuccini, aubergine paprika, kål, ingefära, chili och vitlök) och tre med kyckling, (jordnötter, chili, friterad vitlök, ingefära, purjo och morötter)


Här är det! På höger sida!


Menyn. Jag påpekade lite försynt att det heter gong bao jiding....

Gick också in på den härliga butiken Kajsa Warg på Renstjärnas gata. (Söder)
Detta är en matbutik som bara säljer varor av hög kvalité och är ett paradis för den matintresserade, både den som tycker om att laga mat och den/de som också gärna äter den.
Här finns också en utmärkt delikatessdisk. För egen del var jag på jakt efter kantareller till middagens sås, men de färska fick jag vara utan, inte säsong. Det fick bli en burk i stället. Lite trist! Men vad gör man?


Så sant!

Vad gäller Beijing så har jag idag gjort ett fynd, åtminstone tror jag det. Jag har letat bra och prisvärda flygbiljetter ett tag och vill inte ha några långa väntetider någonstans. (Ja, letar jag inte mobiler så är det flygbiljetter.....)
Hittade mina biljetter direkt på Swissairs hemsida och bokade genast. Avresa i mitten av april!
Lätt att boka, enkel hemsidamed bra och tydlig info.
Och priset? Jag en bit under 4000 sek. Har inte ens hittat Finnairs kampanjebiljetter på 3850 sek som matchar priset jag betalade. Och då behöver jag inte ,som hos Fnnair, betala extra för att boka den sittplats jag vill ha.
Tur att jag är envis!

Och kanske blir det en ny mobil i Beijing! Applebutiken i The Village är fantastisk!
Verkar klart enklare att handla där.....

Schlagerkväll! Är inte så där jätteintresserad men visst skall jag titta. Måste hänga med! Förstår att "min favorit" kanske inte kommer att vinna....Men han är bra ändå. I andra sammanhang!
I övrigt har jag inga favoriter! Det blir nog bra ändå!

Den besvärliga kunden fortsätter

    
Jakten på ny mobiltelefon och abonnemang fortsätter. Under förmiddagen fortsatte mitt letande på internet och inte blev jag så mycket klokare av det.
Jag gjorde också ett försök att förstå skilnaden mellan en I-phone och en android telefon. Alltså skilnaden i funktionerna.
Att I-phone tillverkas av Apple vet jag och jag vet också att jag är nöjd med min Mac Book. Men skillnaden rent praktiskt när jag använder telefonen, den ville jag vilja veta mer om.
Helen förbarmade sig över modern och hennes mobilvånda och vi bestämde träff för att åka till Sickla Köpkvarter och fortsätta "researchen".
Där hamnade vi på Phone House och en ung, charmerande, kille tog sig an oss. Han var inte alls den här "gåpåige -försäljaren- som- skulle -kunna -sälja- sin- mamma- på -rea", utan gav adekvat information och svarade tålmodigt och utan tendens till irritation på alla mina frågor. Bra gjort!
Han berättade om I-phonens för och nackdelar och föreslog även androidmobiler som inte var de dyraste.
Tillsammmans försökte både Helen, försäljaren och jag kartlägga mina behov både av mobilmodell och abonnemang.
Svårt nog! Vi kom en bit på väg, men något inköp blev det inte idag heller. Men till helgen!!!

En sak stör mig fortfarande och det är att det blir klart dyrare att köpa en mobil kontant och sedan ordna med abonnemanget, än att ta telefonen på avbetalning (betala av på den under bindningstidens 24 månader och då betala 350 kr-390 kr/månad, beroende på teleoperatör, för att ringa, surfa och skicka sms i stort sett obegränsat.)
Och jag vill helst inte vara bunden!

För att få lite ordning i mina tankar så har jag gjort ett avprickningssystem där jag jämför telefoner och abonnemangoch förhoppningsvis leder det mig mot rätt vara.
Men i och för sig; nästa vecka gäller väl något annat.......
Återkommer när köpet är klart!
Och jag vill gärna kunna ringa med den telefon jag köper.....

Besvärlig kund

    
Har fått inse att min mobiltelefon, som varit mig trogen sedan december 2006, nu har börjat tröttna på mitt sällskap. Den har blivit egensinnig och stänger bl.a. av sig själv när det passar. Och då passar det inte mig. Även ringsignalen, Peps låt "Oboy", hörs nu mer som en viskning. Den har tidigare låtit bra med hög stämma.  Kommer det ett sms så hörs inte det heller.
Antar att detta är signaler till mig om ett nära förestående mobiltelefonbyte.

Min gamle "Ericsson" blir snart utbytt mot något nyare.

Jag har ägnat flera timmar idag, åt att dels hitta ett abonnemang som passar mig och dels en telefon. Det får bli en s.k."smartphone", eller på svenska smarttelefon. Så långt har jag kommit i beslutsvåndan. Men märke och modell? Har ännu inte bestämt mig.
Praktiskt hade varit att betala den valda telefonen kontant och sedan bestämma abonnemanget. Men så fungerar det inte ute på marknaden. Butikerna/återförsäljarna vill inte att telefonen betalas kontant utan den skall köpas på kredit med ett lämpligt abonnemang. Och jag vill inte handla på kredit.
Hur göra? Eftersom jag är borta några månader varje år så är det dumt att betala en fast månadsavgift. Jag vill kanske kunna koppla upp mig på internet för att läsa mail eller titta efter något specifikt här hemma, men eftersom jag ofta reser vill jag gärna byta simkortet så att jag kan ha ett annat utomlands. Puh! En kund som har anspråk!
Kontantkort på internetuppkopplingen kan kanske vara något? Och att i övrigt ha mitt gamla abonnemag.
Hmmm, får titta närmare på det i morgon.
Besvärlig kund?
Jag har under dagen besökt fem olika telebutiker för att hitta något som passar mig och bli lite klokare. Men jag inser samtidigt att ingen gör något för min skull i denna bransch även om det kan låta så när några försäljare går i gång.
Fortsatte min "research" hemma via datorn och inte blev jag klokare av det heller...
Finns det någon/några läsare som har förslag både vad gäller telefon och abonnnemang så tar jag tacksamt emot det.Fantasilöst!

    
Inser att jag lagt av mig. Jag har inte lagat mat på fem månader och inte ens haft en tanke på att handla hem ingredienser till middagsmat vare sig i Beijing eller i Thailand. Det har i stället blivit otaliga besök på små, trevliga familjerestauranger med mat som lagas när den beställs. ( I Beijing åt jag då och då mer västinspirerad mat på västerländska restauranger)
I Thailand, har jag under tre månader i stort sett varje dag ätit färska skaldjur (mest räkor i alla möjliga och omöjliga kombinationer) som grillats eller snabbt wokats med grönsaker och diverse härliga kryddor ( mycket ingefära och lite färsk chili bl.a.) och till det ris eller nudlar. Alltid mycket gott och fräscht! Och dessutom väldigt billigt! En middag för två inklusive vatten eller öl kostar omkring 60-70 kr.
Då och då har det blivit någon kycklingrätt; kyckling med cashewnötter, kyckling i sötsur sås, kyckling med grönsaker i oystersås......
Men jag har inte alls ätit något "rött kött".


"Queenprawn"

Helt oavsett vad jag ätit, så har jag och kroppen mått helt suveränt av den thailändska maten och utan att ens tänka  tanken så har en del kilon försvunnit, egentligen oviktigt....( Trots eftrmiddagskaffe med något till varje dag, ett glas vin då och då, paraplydrinkar ibland och och en och annan friterad banan med glass. Ja, jag har njutit, ätit och druckit det jag velat.)
Eftersom tillgången på färska, spännande, tropiska frukter är stor  så har jag ätit mig igenom de flesta. Men en  favorit är fortfarande den färska ananasen och de små bananerna.

Jag har delvis saknat att laga mat när jag varit borta och skulle i går försöka vara kreativ i mina tankegångar inne på ICA Ringen. Men det var helt stopp i tankeförmågan. Inser att jag bör skriva en sorts veckomeny så att det finns ingredienser hemma för åtminstone fem måltider och i förväg ha hittat recepten.  Så gjorde jag innan min pensionärstillvaro kom i gång på allvar.
Min fantasi är inte gjord för spontana middagsinköp. Bara att inse.
Fantasin stannade vid köttfärs och jag bestämde mig för att göra cannelloni; pastaplattor som rullas ihop med en välkryddad köttfärsfyllning till rör, läggs på en sås av tomater och över det hela en ostsås. In i ugnen ca 20 minuter och klart. En sallad med tomater, rödlök, babyspenat och avokado smakade bra till.
Gott blev det!Vad som däremot inte var fantasilöst, var dessa princesshjärtan jag såg i fönstret på Gunnarsons konditori på Götgatan. ( Vanliga vaniljkrämshjärtan men med en krona på....)
Jag gick in och köpte ett och tänkte att hjärta skulle smaka bra till mitt "afternoontea"  och ge mig mer fantasi i största allmänhet. ( Jag frös nämligen så mycket när jag kom in, därför te i stället för det mer vanliga eftermiddagskaffet. Det har blåst polarvindar, åtminstone känns det så, hela dagen och det har varit isande kallt trots blå himmel och +2.)


Gott var det och med hopp om mer fantasi njöt av hjärtat.

Middagen i kväll? Fantasilöst! Jag är "gräsänka" och skall slå runt på resterna från gårdagens cannelloni.


"Walk och after walk"

    
Ja, mycket skall ju vara på engelska i dessa data och smartphone tider....
Så varför inte ?
"Promenad och efter-promenad"; låter inte alls lika bra för det är ju så översättningen blir....
Hur som helst; Jag har varit ute och promenerat flera timmar i det härliga vårvädret, en verklig njutning! Visserligen tror jag inte temperaturen i skuggan passerat mer än +5, men i skuggan behöver jag inte vara.
Uträttade ett ärende nere på Biblioteksgatan och passade sedan på att i sakta gemak strosa även längs Birger Jarlsgatan och in i Sturegallerian. Länge sedan jag var i dessa trakter och då var både Sussie, Harm och Christina med. Saknade er idag! Det blev inte så många skratt när jag gick där själv... Tur var nog det!
Gick hemåt genom Kungsträdgården, Gamla Stan och kom upp på Slussen.


Järntorget i Gamla Stan och statyn av Evert Taube syns till vänster.


Från Slussen mot Djurgården.


Vy från Slussen ner mot Kornhamns Torg i Gamla Stan. Tyska kyrkan i bakgrunden.

När jag gick förbi restaurang Blå Dörren vid Slussen kom jag på att det nog var lunchdags. Här erbjuds alltid en fräsch och prisvärd "dagens" så jag bestämde mig för ett besök.
Samtidigt som jag är på väg in genom dörren kommer en riktigt snygg man i "sina bästa år"; prydligt klädd i mörkblå överrock och matchande hatt  också på väg in, och håller upp dörren för mig. Jag tittar upp för att säga tack och känner igen honom, Mikael Persbrandt.  Han skall också luncha här, men tyvärr inte vid mitt bord. ( Jag brukar sällan känna igen några  s.k. kändisar)
Lunchen var som vanligt god och idag med lite extra krydda.....


Restaurang "Blå Dörren".

Lagom mätt intog jag Götgatsbacken som just vid denna tid är så gott som fri från cyklar. Annat är det i rusningstrafik, mellan 16.30 och 18.30, lätt att bli nermejad av någon av alla talrika cyklister som i full karriär är på väg hem till någon söderförort. Och det är inte i långsam takt!

Jag stannade till vid Medborgarplatsen förr att se om någon av restaurangerna placerat ut några bord och stolar.
Men icke! Antar att datum för sådant här i stan är noga reglerat. Tror inte man går efter vädret, snarare är det almanackan som styr.

Men en stund hemma på balkongen i det härliga solskenet gick också alldeles utmärkt.


Skönt!

Funderade under dagens "walk" på varför så många stockholmare ser sura ut. Både i Beijing och i Thailand ler människor när ögon möts och de ser glada ut.....
Jag försökte verkligen le och se glad ut under hela min promenad och kanske kan någon jag möter vid tillfälle ge ett leende tillbaka.
Alltså ett nytt litet projekt!


Organisation och uppackning

    
Tack snälla för alla "välkommen hem" hälsningar jag fått. Det känns jättebra att var hemma igen!

Vi har under helgen packat upp och plockat undan och tvättat alla sommarkläderna. Inser att det dröjer ett par månader tills de kommer fram igen. I maj hoppas vi på golfresa inklusive golfkurs på Mallorca och även en tur till södra Spanien och sedan är nog sommaren på ingång även här hemma.
Idag har jag ägnat mig åt att ta hand om den låda på 15 kg som jag skickade hem från Beijing med höstkläder och några få inköp. (Lådan togs emot av en väninna här hemma som har förvarat den åt mig i ett par månader.)


Lådan; Jag hade faktiskt glömt vad jag hade packat ner i den.

Jag pustade när jag packade upp de "smycken", mer bijouterier, som jag handlat. En väninna undrade om jag funderat på att öppna en butik för bijouterierna, väskor och sjalar.
Nejdå, det har jag inte.
Men jag har organiserat om i både klädkammare och garderober och även sorterat ut en del så nu är allt på plats och jag har dessutom lite utrymme över. Och så skall det förbli!


Behöver jag det här? Knappast, men en del kan bli presenter till vänner och annat skall jag sätta i gång och använda.
Jag har ju faktiskt köpt sakerna för att jag tyckte om dem. Men nu är det köpstopp på bijouterier.

Fylld av energi, så skall jag i veckan ta och rensa ut även i köksskåpen. Jag skall bara ha kvar saker som jag och Bosse verkligen tycker om och inte spara en massa av nostalgiska skäl eller för att det är gamla, ärvda, saker.
Saker som bara står i ett skåp till ingen nytta.
Ute i Upplands Väsby, 25 km norr om Stockholm, finns det något som heter Skopan och där går det bra att lämna in både möbler, kläder, porslin och annat man inte vill ha och sedan säljs sakerna och intäkterna går till olika välgörenhetsprojekt både i Upplands Väsby, Kina och Pakistan. Skopan har inget eget vinstintressen och ingen dyr administration, utan det är olika frivilligorganisationer i kommunen som står för verksamheten.
Jättebra tycker jag!
Undrar hur många det är som har garderober och skåp fyllda av saker som inte används och som kan komma någon annan till nytta?Tillsammans

    
Visst är det härligt att vara "hemma" igen! Absolut! Och det är vår!
Gladdes alldeles särskilt över att träffa de mina.


Mötte Max och Liv på Centralen. Vilken stor kille! Och lika ljuvlig som vanligt!


Kaffekalas hemma hos oss på Söder och nästan hela familjen är samlad. ( Max pappa saknas)

Promenad, lek och bus längs kajen. Jättemysigt!

Max och mormor. Jätteroligt att Max nu pratat så mycket! Han vill kommentera precis ALLT.


Moster Helen och Max tittar på bussen som kommer. Bussar, båtar och tåg är absoluta favoriter. Max är lika glad som vanligt.
Att hoppa från bänkar är också roligt.

Max ville låna min lilla kamera och lyckades ta ett 50 tal foton. Men jag har bara sparat ett par.....

Foto som Max knäppt.


Bosse och Max, "männen i mitt liv".


Lika bra att passa på att sopa balkongen så den blir vårfin.

Vilken härlig dag! Och jag konstaterade att jag nog inte skall vara borta fem månader nästa gång.....

Vår och jag är hemma

    
Solen flödade in i lägenheten, klarblå himmen och vår i luften; vilken härlig lördag att vakna upp till hemma i Stockholm.
Det var skönt att sova i egen sängi natt, att inte behöva ha på acn och att faktiskt, efter fem månader, vara i mitt hem. Men jag inser också att jag är anpassningsbar och kan trivas där jag är. En insikt som är nog så viktig. Att jag sedan saknar mina nära och kära och vänner här hemma när jag är borta, ja det gör jag och det får jag leva med.
Men det är något särskilt med att längta också.....


Klockan 9.30 i morse. Pigga människor promenerade redan på kajen.


Ingen is på kanalen; alltså är våren här.....

Uppackning, bort och framtagning av kläder; ja, vad skall man nu ha framme så här i början av mars? Svårt att veta, men inga direkta vinterkläder, gjorda för -10, kändes adekvata att ha i klädkammaren....
Ägnade också ett par timmar att gå igenom posten. Tänk vad mycket som skickas ut! Och inte mycket som är av värde!
Tog en tur upp till Ringens Köpcentrum för att handla fram på eftermiddagen och där hade då inget alls ändrats på de fem månader jag varit borta. Skönt med det vanliga!
Vad som däremot kändes ovanligt var att fundera på middagsmat. Jag har inte lagat någon middag på fem månader....
I Thailand har jag ätit skaldjur i stort sett varje dag, men vad skall jag äta nu? Här hemma?
Bestämde mig utan alltför stora kval att slå till på kycklingfilé. Insåg i butiken att de svenska priserna på kött, skaldjur, grönsaker och frukt måste vara ett skämt. Men jag får återgå till att vara nöjd med att vara där jag är och se matpriserna som en möjlighet att bidra till handlarna, producenterna och staten (moms) får sina inkomster....

Jag har inte sett på tv under de tre månader då jag varit i Thailand. Så idag har jag börjat ta igen "skadan". ( Men jag har inte alls saknat tv) Det blivit både skidskytte, utförsåkning, fotboll Milan- Palermo; där Zlatan var i sitt esse och nu Melodifestivalen. ( Hör väl till...)
Torsten Flinck; Vilken text! Vilken artist! Men han vinner nog inte....Är inte en schlager, men jag tycker både text , musik och artist är något speciellt. Dock svårt att jämföra Christer Sjögren/ Lotta Engberg med Torsten Flinck. Hur det nu skall gå till? Härligt att Torsten Flinck gick vidare....
Öppnar tillsammans med Bosse den jättefina  present vi fick av Emma. Vilken njutning med så mycket godsaker!


Choklad, kex, the, italienska skorpor; så lyxigt!

Tittar ut genom vardagsrummet och ser Globen och alla ljusen där som skiftar färg. Jag känner storstadens puls och jag är hemma. Hemma på Söder!

Bangkok- Beijing- Stockholm

    

Hemma på Söder igen! Skönt! Fem månader bort! Men det har varit spännande, roliga, mysiga och omväxlande månader.
Tidsomställningen gör sig påmind i kroppen. Tidsmässigt ligger jag före med sex -sju timmar, när jag nu fredag kväll, (svensk tid) plockar upp datorn samtidigt som jag går runt i lägenheten här hemma och myser.
Och ännu bättre; att komma hem till en helt nystädad lägenhet och upptäcka att det till och med finns mat hemma.
Underbart!
Tack snälla Emma!

Igår morse vaknade vi i Bangkok och tillbringade dagen där. Varmt, + 37 grader i skuggan så några större utflykter eller aktiviteter blev det inte.
Promenad i hettan till ett gigantiskt shoppingcentrum, Emporium på Sukhumvit, alldeles i närheten av där vår värdfamilj bor och där var det spännande att tillbringa några timmar. Inrednings och barnavdelningarna var särskilt roliga att gå omkring på.
Extra roligt att ha med Helen som hittade bland alla avdelningarna och visade godbitarna.
Restaurangavdelningen var också enorm och man kunde äta mat på olika restauranger från alla världens hörn. Men vi bestämde oss för att äta grekiskt till lunch, som omväxling mot all thaimat vi ätit i tre månader. (Den är för övrigt väldigt god och nyttig)


I ett av husen i bakgrunden bor vår värdfamilj.


Kunde absolut inte motstå dessa jeans med tillhörande skjorta till Max.

Hemma smakade det sedan på eftermiddagen gott med en kopp kaffe och en kaka innan Bosse och jag påbörjade packningen inför hemresan.

Bosse och Helen i vardagsrummet och härifrån har man en bra utsikt över vad som händer utanför fönstren....


En helikoptern landar och det gör den titt som tätt. Byggnaden där den landar är ett "mediacenter".

Dags för packning; ochdet blev ett litet pyssel, men vi fick ner våra saker och kunde hålla oss inom den tillåtna vikten.
Det fanns t.o.m. utrymme för några kg till. Så flitiga shoppare har vi inte varit. Och tre månader har vi ju varit borta!

Middag på thairestaurang, kaffe hemma och vid 21 tiden kom chauffören och hämtade oss för resan till flygplatsen och det var dags för bosse och mig att tacka för den här gången.
Verkligen jättetrevliga dagar hos familjen Wennerholm!

Incheckningen gick bra och vi fick de platser vi bokat både till Beijing och sedan vidare mot Stockholm. Alltid något!
Säkerhetskontrollen och passkontrollen var helt obeskrivliga. Köerna var flera hundra meter långa och de rörde sig framåt i snigelfart. Plötsligt såg jag en lucka i kön och in till säkerhets och passkontrollen. Visserligen stod det "Golden Line" på en skylt men det tog jag ingen notis om. Den kön var i varje fall mycket kortare. I luckan vid passkontrollen ville mannen se ett speciellt kort just för "Golden Line" innehavare. Jag förstod absolut ingen engelska och lyckades komma igenom, Bosse likaså. Vi kunde andas ut.
Puh! Vi tjänade i alla fall över en timme på detta tilltag.

Air China planet gick nästan på tid, 1.30 (natt) och vi sov delar av resan till Beijing.
I Beijing landade vi strax efter 6 på morgonen och detta var första gången jag varit transitpassagerare där. Intressant att inte ha visum!
Vi hade bestämt oss för att ta in på ett hotell, där man kan hyra rum per timme.  Skönt att sova några timmar och ha tillgång till dusch. Planet mot Stockholm skulle gå strax före 14 och även om Beijings flygplats är bekväm och luftig så är det i skönt att kunna sträcka ut sig och vila ett tag.
Hotellet är ett businesshotell/lounge och ligger mitt emot gate E 10. Kan verkligen rekommenderas om man skall ha ett längre stopp på flygplatsen i Beijing. Lättast att boka på plats!


Rummet och badrummet är fräscht, men ganska litet.

Resan Beijing - Stockholm gick utmärkt och med bra platser gick det fint att slumra till ett par timmar även där. Resan känns lite kortare då.....Korsord,några magasiner, en god bok och en välfylld I pod bidrar också till att den nio timmar långa resan åtminstone känns mindre lång.
Och i Stockholm var det barmark och strålande sol om än inte så många plusgrader. Men värme har jag nu lagrat för ett tag. En månad eller så...