Kreativ ådra

    
Precis som väderprognosen visade så har det regnat idag. Ibland hoppas jag att prognosen skall vara fel, men åt rätt håll, d.v.s. sol när det är spått regn. Men inte just idag!
Jag har successivt skjutit upp min dagliga promenad och antar att det nu vid 18 tiden får det bli ett ryck ut i blötan. Nu regnar det åtminstone inte längre och solen kanske orkar bryta sig genom de tunga molnen.

Inte roligt med båt idag. Men är man turist så blir det båttur oavsett väder.

Efter att ha läst DN från pärm till pärm med tillhörande bilagor, inklusive bostadstidningen, så kom min kreativa ådra på att jag nog skulle baka en mjuk pepparkaka. Jag fick ett jättebra recept av en väninna i Beijing för flaera år sedan och som jag använt vid många tillfällen. Tursamt nog fanns ingridienserna hemma, vilket inte alltid är fallet när jag börjar med något.
Smeten klar, dags att hälla den i formen. Vlken skulle jag ta? Kanske den vanliga avlånga som jag ärvde efter mamma och som snudd på har antikvärde? Eller en rund i teflon? Nej då! I stället för att ta någon av de beprövade formarna tog jag fram en sladdrig skapelse från skåpets allra bakersta hörn. En blå form i materialet silikon. Tror formen kom in i huset via en mattidningsprenumeration. Troligen aldrig använd och vad gör den då i mitt skåp....Så nu var det dags för den att visa sin förmåga. Silikonformen skulle inte vare sig smörjas eller bröas.
Perfekt, tyckte jag. In med form och smet i ugnen 200 grader och i 45 minuter. Den riktigt bruna färgen vill inte infinna sig och kakan fick stå kvar ytterligare några minuter. För säkerhets skull provade jag med en sticka. Jodå, kakan var klar.
Efter att kakan fått vila upp sig en kvart så var det dags för utträde ur formen. Som vanligt lade jag en stor tallrik över och vände kakan.
Absolut inte en tillstymmelse till att kakan ville ur sin silikonform. Försiktigt försökte jag lossa kanterna i formen och gjode ett nytt försök. Inte då!
Bestämde mig för att inte bråka med pepparkakan och silikonformen utan skar en provbit för att kontrollera smaken. Gott!
Men kakan får stanna i sin silikonform och några snygga skivor går inte att få till. Skall ge silikonformen ytterligare en chans vid ett annat baktillfälle och då skall jag skölja den med kallt vattnen innan smeten hälls i. ( Läste detta när kakan var klar.) Fungerar det inte då så har silikonformen inte längre kvar sin plats i mitt skåp. Då återgår jag till de mer antika formarna.
Någon som vet om det finns andra knep för att en silikonform skall fungera.
Det ser bra ut, eller...?

Kom på att jag inte ätit lunch (det blev en mycket sen frukost, var ju match i går) och bestämde mig för att se vad som fanns i kylen. Kunde det bli något nyskapande? Knappast!
Tomater, ruccolasallad, svarta oliver, vitlök, färsk basilika, mozarellaost och lantbröd; en bra och god lunch skapades i all enkelhet. Bruschetta heter det visst på utrikiska! 

 


Sonja

Tack för ett gott skratt! Kan tyvärr inte hjälpa till med råd för silikonformen, någon annan kanske kan.

Eller också så tar du den antika nästa gång. Men misslyckade kakor brukar vara goda.

Och lunchen såg jättegod ut. Fin dukning!

Iris

Härligt att läsa om bakandet och njuta av lunchbilden.

Gott! Kramar


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: