Vegankock för en kväll

    
 Ibland gör jag mig till och försöker laga till veganmat alltså mat där inga som helst produkter kommer från djurrikket. Vegetarisk mat lagar jag nog någon gång i veckan och mat där jag har fisk eller skaldjur som ingrediens ytterligare ett par gånger. Men just att få till veganmat som är smakrik, god, vacker och varierad är inte min starka sida.
Idag skulle vi bjuda Bosses son Uffe ( han är vegan) på middag och jag hade tänkt mig en lasagne à la vegan. (Annars har jag mest ordnat till olika thaiinspirerade grytor med mycket grönsaker och kokosmjölk, serverat med ris.)
Men jag ser det som en utmaning att variera mig inom vegankokkonsten. Och riktigt spännande är det.
Grönsakerna gick lätt att hitta; aubergine, zucchini och broccoli liksom även champinjonerna.
Någon bechamelsås blev det inte eftersom jag aldrig provat att göra en sådan baserad på havre eller sojamjölk tidigare.
En rejäl tomatsås, med lök, vitlök och kryddor och som kokat i över en timme blev bra ersättning.
Sedan var det lasagneplattorna. Efter att ha gått igenom sortimentet hos ICA, COOP och Hemköp i närområdet för att hitta färska lasagneplattor utan ägg fick jag ge upp. Även utbudet av torkade plattor utan ägg var mycket begränsat. På de flesta förpackningarna stod det att spår av ägg kunde finnas. Puh!
Inhandlade i stället fullkornsfusilli; pastaskruvar gjorda på durumvete. Då fick det bli pastagratäng. Det går inte att göra lasagne utan lasagneplattor.

Väl hemma tittade jag på internet och fann att COOP kunde ha torkade lasagneplattor. Bosse tog sig en tur dit och jag satte i gång med grönsakerna som skulle grillas/stekas.
 
Grönsaker förbereds för lasagnen och tomatsåsen puttrar på.
 
Torkade lasagneplattor som förkokades, ett par stycken i taget, håvades upp, sköljdes av och torkades för att sedan användas i lasagnen. Nu lärde jag mig något nytt...
 
Ena formen är färdig för att gratineras. ( Ingen ost!!!) Tomatsås i botten och sedan lasagneplattor
varvade med grönsaker i olika lager.
 
Utvärdering; lasagnen smakade väldigt bra, plattorna blev perfekta i konsistense och färgen på lasagnen var riktigt bra den också. Jag bävade för att plattorna skulle ha blivit sega eller överkokta...  (Mot slutet av gratineringen lade jag på lite folie för att lasagnens översta tomatlager inte skulle bli bränt.)
 
Tomatsåsen hade lätt kunnat ätas med bara pasta till. Så ett tips, koka en tomatsås läääänge, krydda rejält med svartpeppar, salt, oregano och chilipeppar. När såsen är nästan klar så blanda i en nypa salt och ett par droppar pressad citron och blir såsen för tjock i konsistensen så späd med lite vatten.)
 
Så nu är jag på gång som vegankock.... Fniss!
 
 
 
 
 
 
 
Katarina

Vilken utmaning du fick och det ser ut som du klarade uppgiften som vegankock jättebra.
Din veganlasagne ser jättefin ut.
Kram!

Åse

Det låter väldigt krångligt att laga veganmat. Du var duktig som klarade av det och inte gav upp. Kram


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: