"Manifestation för gatumat"

    
https://cdn3.cdnme.se/cdn/7-2/323779/images/2012/p6100008_206113893.jpg
"Street food manifest" eller på svenska, eftersom vi är i Sverige "Manifestation för gatumat". Jag läste rubriken i gårdagens DN och blev förstås intresserad. Jag har med spänning följt diskussionen här i Stockholm om vad som går för sig och vad som inte gör det, rent tillståndsmässigt när det gäller mat från gatukök. Var går gränsen? Vad räknas som gatukök?
I Stockholms innerstad har de många av Sibyllas korvmojer försvunnit och ersatts med "Thaigatukök". En bra tanke. Absolut! Ofta både gott, snabbt och fräscht. Kul med variation, men den kan bli större. Enligt uppgift  finns bara tillstånd för ett 70 tal kök med gatumat i Stockholm och de flesta tillhör korvförsäljare. Och detta vill "Manifestationen för gatukök försöka att ändra på.
Visst vore det bra med ett större utbud och variation av gatuköksmat!

Så idag var det dags för själva manifestationen i området kring Vitabergsparken på Söder och initiativtagarna är de unga killarna Oskar Montano och Adam Stephenson.

Jag gick upp till Vitabergsparken längs kajen och tog sedan av och fortsatte den mysiga Malmgårdsvägen.

Malmgårdsvägen går längs Vita bergens sydvästra sida, nedanför Sofia kyrka. Området från 1700 talet är gammal industimiljö där slakthus, textilfabrik, handelsträdgård och bryggeri funnits . Nu är dessa byggnader ett kulturhistoriskt område.

 

Grillade kycklingspett från en grill på pakethållaren. Varför inte? Klart nytänkande med denna grill.

Eller kanske en nygjord falafel?


 

Kebab tillverkas och intiativtagarna till aktiviteten grillar hamburgare.

Redan förra helgen grillade de hamburgare i Vitabergsparken och trodde kanske på en kundkrets runt 25.

Men det kom 150 hugade hamburgerätare.

 

Till dagens evenemang finns det polistillstånd eftersom arrangemanget är en manifestation och namnlistor med krav på fler tillstånd till gatumatförsäljare kommer att skickas runt till besökande.

Och gott om besökare var det! Köerna till de olika matstånden var långa. Jätteroligt om fler får tillstånd att servera mat från gatukök.

 

 

Bland besökarna skådade jag delar av den "kulturella södereliten"; d.v.s. många författare, musiker , skådespelare och så var ju jag där förstås.

Om man nu tyckte att matköerna här var långa, vilket de verkligen var, så gick det lika bra att äta medhavd picknick på gräsmattorna omkring.

Vad jag åt? Jo, det blev en kebab efter att ha köat i 35 minuter. Men den var jättegod och jag stödjer gärna hela manifestationen. Spännande att se hur fortsättningen blir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Susanne

Vilken bra tanke! Vad bra med större variation i gatuköken. Efterlängtat.

Åse

Det finns många olika sorters entreprenörer. Detta var en ovanlig manifestation, men behovet kanske finns i storstaden. Kram från landet där vi inte ens har en affär.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: