Kinamat à la Ditte

    
Ibland så kommer det bara över mig, så där helt plötsligt. Jag kan verkligen sakna både den thailändska och den kinesiska maten. Smaken, atmosfären, restaurangerna ( ofta väldigt små och enkla) och vännerna. Det hänger liksom ihop.
Då och då går vi här hemma ut och äter på både thailändska och kinesiska restauranger där det serveras mat som åtminstone kan påminna om den man kan få både i Thailand och i Beijing och den är ofta väldigt bra.
Idag var en av de dagar då jag den där matlängtan kom över mig. Helt plötsligt. Kanske var det för att jag pratade med Beijingvännen Sussi och fick mail av Anna och Samina?

Vad göra? Jo, jag började med att leta igenom en massa recept både i pärmar, kokböcker och på internet. Jag var ute efter smaken där både ingefära, chili, lime och vitlök fanns med. Bestämde mig i alla fall för att försöka få till något kinainspirerat
Så småningom hittade jag ett recept som kanske kunde användas. Helt övertygad var jag inte.
Funderade ett tag till och bestämde mig i alla fall för att ge det hela en chans, men att också krydda på lite extra. Ofta är recepten som finns här i mitt tycke alldeles för mesigt kryddade.

Bara woksåsen tog tid att få till. Men efter ett tag så kändes den riktigt bra, med rejält sting i.
En sak som kan vara lite knepigt just när man använder en wok på en vanlig spis är att det är svårt att få upp bra värme i den. Har man gasspis så är det mycket lättare att snabbt reglera lågan efter önskemål.
Idag tog jag till en rejäl gjutjärnsstekpanna för att steka i och pytsade sedan över de snabbstekta ingredienserna till wokpannan.
Det blev riktigt gott! Och om jag blundade så kunde jag nästan tänka mig tillbaka till en litet hål i väggen i Beijing.

Riktigt gott och vackert blev det.

Om någon är sugen på att prova: Woksås; blanda 4 msk finriven färsk ingefära, 4 mask japansk soja, 4 mask sweet chilisås, 3 msk färskpressad lime, 2 msk oystersås, 1 stor pressad vitlöksklyfta och låt detta stå och dra i ca 20 minuter i rumsvärme.

Kött; ca 400 g kyckling som skivas och sedan strimlas. Stek kycklingen i het panna så att den "får färg", salta och peppra, (gärna lite chilipeppar också) ta upp och lägg på en tallrik, diska pannan och torka ur den

Grönsaker; 1 rödlök, i liten purjolök, 2 små paprikor, 1 röd chilifrukt, (eller chiliflakes) 2 morötter, ca 10 små brockolibuketter som förvällts. Strimla grönsakerna och börja med att steka paprikorna i het panna ca 1 minut, blanda i morötterna och stek 1 min till, sedan rödlök och purjo och chilin (ta bort kärnorna) och lägg sist broccoli. Rör hela tiden så att alla grönsaker steks.

Blanda kycklingen och grönsakerna antingen i en wokpanna eller i en stor stekpanna, fortsätt att röra och häll woksåsen över. Blanda och se till att allt är riktigt varmt. Dags att servera!
Kanske med lite ris eller nudlar till?
Lite extra sås i form av sweet chili smakar bra till.



Susanne

Det ser jättegott ut. Och du har ju en kinesisk hörna i alla fall.

Kram!

Marie

Det ser smaskens ut! Kommer att prova det ganska snart.

:)

Åse

Det ser verkligen gott ut och ganska magert och nyttigt.

Iris

Gott! Mums - jag provade också kong bao - receptet som finns på sweas beijingsida. Vi får prova några olika recept när vi ses nästa gång. Kram

Ditte

Jag tycker ju om den kinesiska maten men kommer sällan till skott med att laga den. Skall lägga mig i hårdträning. kInesiskt en gång i veckan och thailändskt en gång kan vara en bra början.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: