Gående turist

    
Den tänkta tanken om att Max och jag skulle promenera ner längs kajen för att se de mindre segelbåtarna starta i Gotland Runt, förblev just en tanke. Regnet öste ner på förmiddagen och eftersom jag inte har hund så behöver jag inte heller ge mig ut. I stället byggde Max och torn av lego (större modell) och lekte med ångloket.
Tidigt på eftermiddagen gled de mörka molnen bara bort och som genom ett trollslag var hela himlen blå. Härligt!
Max skulle lämnas till föräldrarna vid 15 tiden för vidare resa ut på Östersjön mot Estland och Tallin, inklusive ett kortere besök hos sin morfar. 
Men en promenad ner genom stan till Centralen blev alldeles lagom i det för stunden strålande sommarvädret.
 
Götgatan var för dagen riktigt promenadvänlig, det gick att ta sig fram även i Götgatsbacken, vilket inte alltid är fallet och Max kunde t.o.m. promenera längs trottoaren med sin Briohund utan större svårigheter.
 
 
När vi passerat Slussen och kommit till Gamla Stan och Västerlånggatan så var nog Max och jag de enda icke turisterna här. Men det är ju toppen att Stockholm har blivit en sådan turistmagnet. Och de turister som inte befann sig på Västerlånggatan stod nog i kö på Stortorget för att händelsevis komma över ett bord. ( Turisterna på Fjällgatan, Stadshuset, Vasamuséet och Slottet, de övriga turistmagneterna, besökte vi inte idag.)
 
Västerlånggatan idag klockan 14.05
 
Stortorget klockan 14.15, Storkyrkan skymtar i bakgrunden och Inte ett bord i sikte.
 
Men visst finns det många gränder och prång där man kan vara nästan ensam också......
 

Jag tycker verkligen om att leka lite turist i min egen stad. Att slå sig ner och bara titta på folk, lyssna till alla olika språk ( ja, kineserna öka starkt...) strosa runt utan att egentligen ha något mål. Jo, dagens promenadmål var ju Centralen och att lämna av Max. Tomt blev det! I hjärtat också! Han ger mig så mycket glädje och energi.
Och helt klart trivs jag i mormorsrollen.
Bestämde mig för att gå hem också och det blev en för ny väg jag kom in på  när jag korsat Folkungagatan. Snarare park! En riktig idyll!
 
     
Bara att slå sig ner ett tag på en bänk, njuta av sommardagen och känna doften från den enorma flädern innan jag i sakta traskade upp för trapporna, vidare över Nytorget mot Sofia Kyrka och hem.
Ja, det blev drygt en mil till fots av bara farten.
Och vad bra man tänker och rensar hjärnan under en långpromenad.
 
Sofia kyrka ligger i Vitabergsparken på Söder. Och det är faktiskt Stockholms högsta punkt.
(Eftersom kyrkan finns högst uppe på kullen)
 
 
 
 
 
 
 

Tänkta tankar...

    
Tänk, ibland så kommer så mycket emellan. Saker blir bara  inte av, telefonsamtal blir inte ringda och det där mailet kommer bara inte iväg. Ingenting tar någon tid, och för övrigt har jag gott om den varan, men det blir bara inte av. Tankar tänks! Men sen då? Ingen annan vet ju vad jag tänker. Tankarna kommer liksom inte vidare.
Men idag blev det av! En tanke som jag haft länge. Och med hjälp av Liv (dotter) så hände det också något.
Liv har genom alla år haft kontakt med sin gudmor Lena, ibland mer sporadiskt, men de har träffats ett par gånger om året och däremellan haft telefonkontakt. Och för min del har kontakten, åtminstone de senaste åren, mest varit på tankestadiet. Tyvärr!
Liv tog tag i det hela och bestämde en dag med Lena då vi skulle ses. Och det blev idag.
Vi hade en härlig eftermiddag tillsammans med Lena och bestämde att snart ses igen.
Tänk att det skall vara så svårt att "komma till skott". Men jag skall bättra mig!
 
Jättemysigt och väldigt gott. 
 
Max var väldigt förtjust i Lena.
 
Men nu när jag ändå var på gång så  passade jag på att låna med Max hem över natten. Och det är en lycka i sig att få vara mormor till Max.
 
   
"Jordgubbbar är gott"!
 
                      
      "Titta mormor! Ett tunnelbanetåg! Och en blå buss..."
 
 
 
 
 "Kan jag få mer jordgubbar?"
 
Nu sover Max så gott och jag funderar så smått på vad vi skalll göra i morgon. Kanske går vi bort längs kajen och tittar på när starten går för segeltävlingen Gotland Runt. För även båtar är väldigt intressanta! Vi får se.( Det är de mindre båtarna som startar i morgon. De större har sin start på söndag.)
Skönt att ta dagen som den kommer så slipper jag ha dåligt samvete för tänkta tankar som inte blir av i handling. Men om det inte ösregnar så......(Från och med förra året så går starten inne i Stockholm, mellan Stadsgården och Kastellholmen)

Fjällgatan och vidare....

    
Idag har  sommaren varit på besök i Stockholm, sol, +20 och endast lätta molntussar. Härligt! En dag som gjord för att vara lite turist i egen stad.
Stockholms populartiet bland allehanda turister, både svenska och utländska, har ständigt ökat. Och mest har  antalet kryssningsfartyg som angör Stockholm ökat. I år räknar man med att ca 500 000 kryssningspassagerare besöker Stockholm under månaderna maj t.o.m. september. Och bara i tisdags ankrade över 8000 passagerare i Stockholms hamnar och alla vill ju se och göra stan. Mycket förståligt!

De mest besökta "turistmålen" för dagsturisterna är Fjällgatan och utsikten därifrån över hela Stockholm, Stadshuset, (antar att Nobelfesten bidrar) Gamla Stan i sig och slottet och Vasamuséet.
 
Utsikt från Fjällgatan mot slottet, Gamla Stan och City.
Ett av dagens kryssningsfartyg ligger på redden, absolut centralt läge...
 
Kastellholmen och västra Durgården.          
 
       
 
Gott om turister här på Fjällgatan. Och vad skådar mitt öga? Ett gäng kinesiska turister......
 
Vi fortsatte vår tur genom Slussen och Gamla Stan, förbi Stadshuset ( överallt mängder av turister) och ut på kajen vid norr Mälarstrand på Kungsholmen. Solen lyser på oss och vi njuter av att vara här och nu. Västerbron i sikte och vackra blommor i prydliga rabatter.
 
        
 
 
Utsikt från Västerbron in mot stan.
 
På Långholmen, nergång från Västerbron, finns en liten minnesstaty från den plats där ett JAS plan störtade under Västerbron vid en flyguppvisning den 8/8-1993.
Jag minns det. Jag var här när det hände.
 
  Långholmskanalen sedd från Västerbron. Vilken idyll, mitt inne i stan.
 
 En snabb titt på stegmätaren visade att vi gått 9 km. Helt ok! Och då återstår 5 km längs Årstaviken innan vi är hemma.
Undrar när det blir dags för mig att jogga den här turen. Kanske det blir en turistattraktion i sig?
Och visst är Stockholm en alldeles underbar stad? Och bäst förstås när solen skiner....
 
 
 
 
 
 
 
 
                        
  
                                
 
 

Nya upptäckter i kända områden

    
Åse! Tack för kommentaren, den värmde och jag går gärna på skrivarkurs.
Susanne! Ja, att skratta är viktigt...
 
Försöker att inte vara missmodig inför den milt sagt varierande sommaren. Det lönar sig ju inte...Jag vet, men jag vill ha SOOL och det nu. Sedan i nästa tanke så vet jag ju att jag inte alls skall vara i solen. Men det känns bättre inom mig om det är sol, åtminstone en del av dagen. Då kan jag välja skugga och det är jag som väljer och inte naturens krafter. För med heldagsregn så finns inga val.
Idag blev det i alla fall långpromenad igen, det vanliga varvet längs Årstaviken och runt Södermalm, 10 km.
För att hitta lite variation under gång, så letade jag efter saker som jag inte la märke till förra gången jag gick här.
Jag behövde bara gå några meter längs kajen utanför hos oss så upptäckte jag att restaurang Thaiboat hade utökat sin sandstrand. Välbehövligt! För om det är uppehållsväder så vill jag lova att det är mycket folk som trängs på liten yta. Thaibåten är populär, både baren och restaurangen och från sandstranden har man sol från före lunchtid till klockan 22 på kvällen. Om nu solen visar sig förstås.
 
Thaibåten med den nyare stranden längst fram. 
 
Alldeles bredvid Eriksdalsbadet hade ett utegym ploppat upp som en sn svamp ur den regniga marken.
 
            
Bara att jogga hit, 600 m, och sätta i gång med styrketräningen. Behändigt!
 
 
Nya blommodell i år.Tidigare har här i krukorna funnits pelargoner.
 
 
Nedanför Södersjukhuset mot Årstaviken, vid Tanto, var den nya lekparken klar. Idag nöjde jag mig med att titta, men hit kommer jag att ta med Max som skall få pröva leksakerna. Och då kan jag också passa på...
 
      
 
 
Jag vill fortfarande göra/se/ minst tre nya saker varje dag. Och idag blev det fyra.....
Skall också försöka tänka på att regn inte skall hindra mig från att göra saker. Måste nog tillstå att jag varit passiv och ganska slö den senaste tiden när det regnat. Men det kan jag ju ändra på. Eller?
 

Kurskamrater

    
Jag försöker sätta mig in i den nya iPhonevärlden och de möjligheter den döljer för mig. Jag har inte kommit så långt i träningen ännu. Tar det mer stegvis. Tycker att mina fingrar känns för knubbiga för att det skall gå riktigt smidigt när jag försöker pricka tangenterna. När jag pekar så är det lätt att det blir fel "sak" som kommer upp på skärmen. Kanske är det för att jag blir nervös och darrar på handen? Eller för att jag är osäker på vad jag vill ha fram?
Men i kväll fick jag lite mer praktisk, pedagogisk hjälp. Målet var att jag skulle lära mig hur program som är i gång avslutas. En god början...
För i kväll träffade jag en av mina äldsta väninnor, Eva J . Middag här hemma och en massa prat och skratt. (Vi träffades redan 1968 på GIH, Gymnastik och Idrottshögskolan, där vi båda börjat våra studier och blev kursare.)
Och mellan varmrätten och jordgubbarna så fick jag en minikurs i några av iPhonens möjligheter. Och visst verkar det bra! Absolut! (Ringa på den och skicka sms kan jag .) Och jag nädde målet; att kunna stänga program som var i gång. Får se om kunskaperna sitter kvar i morgon.
 
Koncentrationen på topp!
 
Kvällen gick fort och vi skrattade gott åt gamla minnen. Tänk när vi 1979, som nyutexaminerade gymnastikdirektörer, gav oss ut på en bilresa till Österrike och Italien i Evas gamla SAAB 96. En bil där man nästan fick stanna för att lägga in ettans växel. Detta ställde till problem då och då, bl.a. när vi var på väg i de italienska Alperna upp till skidorten Cervinia för att åka skidor på en glaciär. Resan upp tog så lång tid att liftarna hade stängt då vi kom fram. vi fick nöja oss med att äta lunch och sedan vända tillbaka ner igen.
Även andra bilåkare var irriterade på oss eftersom vi körde så lååångsamt och de inte kunde köra om på de smala vägarna. Ja, så det kan bli!
Men redan på resan ner genom Tyskland till Österrike körde det ihop sig. Bilens vindrutetorkare ville inte fungera och regnet fullkomligt vräkte ner. Eva vevade ner vindrutan och tittade ut genom den, såg hyfsat och vi fortsatte färden till närmaste stad. Visst var det lite våghalsigt... Och efter byte av vindrutetorkarmotor var torkarbladen i skick som nya.
 
Under resans gång hade vi tre punkteringar, en i en tunnel i Italien, en i Tyskland och den sista mitt inne i Köpenhamn. Denna sista punktering hade jag förträngt. Eftersom reservdäcket i denns SAAB ligger längst ner i bilen så var vi tvugna att ta ur all packning för att komma åt däcket. ( Detta fick vi göra vid alla tre punkteringarna.)  Och det mesta var inte packat i väskor....Resten kan man lätt föreställa sig. Bilen kördes upp på en trottoar och urlastningen började. Men snart kom en polisbil och gjorde oss sällskap. Man får inte parkera på trottoarer, inte ens i Köpenhamn även om det gällde att byta däck.
Tror vi sedan klarade oss hela vägen hem utan vidare missöden.
Men detta är historia nu, 44 år sedan och vi var 21 resp.22 år unga. Men vi skrattade gott och hjärtligt åt dessa minnen i kväll.
Tack Eva för en jättetrevlig och rolig kväll!
 
 
 

Vegankock för en kväll

    
 Ibland gör jag mig till och försöker laga till veganmat alltså mat där inga som helst produkter kommer från djurrikket. Vegetarisk mat lagar jag nog någon gång i veckan och mat där jag har fisk eller skaldjur som ingrediens ytterligare ett par gånger. Men just att få till veganmat som är smakrik, god, vacker och varierad är inte min starka sida.
Idag skulle vi bjuda Bosses son Uffe ( han är vegan) på middag och jag hade tänkt mig en lasagne à la vegan. (Annars har jag mest ordnat till olika thaiinspirerade grytor med mycket grönsaker och kokosmjölk, serverat med ris.)
Men jag ser det som en utmaning att variera mig inom vegankokkonsten. Och riktigt spännande är det.
Grönsakerna gick lätt att hitta; aubergine, zucchini och broccoli liksom även champinjonerna.
Någon bechamelsås blev det inte eftersom jag aldrig provat att göra en sådan baserad på havre eller sojamjölk tidigare.
En rejäl tomatsås, med lök, vitlök och kryddor och som kokat i över en timme blev bra ersättning.
Sedan var det lasagneplattorna. Efter att ha gått igenom sortimentet hos ICA, COOP och Hemköp i närområdet för att hitta färska lasagneplattor utan ägg fick jag ge upp. Även utbudet av torkade plattor utan ägg var mycket begränsat. På de flesta förpackningarna stod det att spår av ägg kunde finnas. Puh!
Inhandlade i stället fullkornsfusilli; pastaskruvar gjorda på durumvete. Då fick det bli pastagratäng. Det går inte att göra lasagne utan lasagneplattor.

Väl hemma tittade jag på internet och fann att COOP kunde ha torkade lasagneplattor. Bosse tog sig en tur dit och jag satte i gång med grönsakerna som skulle grillas/stekas.
 
Grönsaker förbereds för lasagnen och tomatsåsen puttrar på.
 
Torkade lasagneplattor som förkokades, ett par stycken i taget, håvades upp, sköljdes av och torkades för att sedan användas i lasagnen. Nu lärde jag mig något nytt...
 
Ena formen är färdig för att gratineras. ( Ingen ost!!!) Tomatsås i botten och sedan lasagneplattor
varvade med grönsaker i olika lager.
 
Utvärdering; lasagnen smakade väldigt bra, plattorna blev perfekta i konsistense och färgen på lasagnen var riktigt bra den också. Jag bävade för att plattorna skulle ha blivit sega eller överkokta...  (Mot slutet av gratineringen lade jag på lite folie för att lasagnens översta tomatlager inte skulle bli bränt.)
 
Tomatsåsen hade lätt kunnat ätas med bara pasta till. Så ett tips, koka en tomatsås läääänge, krydda rejält med svartpeppar, salt, oregano och chilipeppar. När såsen är nästan klar så blanda i en nypa salt och ett par droppar pressad citron och blir såsen för tjock i konsistensen så späd med lite vatten.)
 
Så nu är jag på gång som vegankock.... Fniss!
 
 
 
 
 
 
 

Båtkö

    
Söndagen efter midsommar och den dag då det brukar var extra spännande att tillbringa några timmar på balkongen och se alla båtar köa för att ta sig in och ut ur Hammarbyslussen. Och stundtals idag har vädergudarna bjudit på utmärkt balkongväder. Skönt!
Det blir inte alls samma sak eller samma känsla att sitta ute och iförd regnställ. En del av mysfaktorn försvinner liksom då.
 
 Trångt i slussen.
 
 Anmärkningsvärt! Att ge sig ut på vattenscoter med två små barn. Var finns tuffhetsfaktorn?
 
 
 
 
 
 
"Här kommer alla båtarna på en och samma gång..."
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Glad Midsommar !

    
 Elisabeth! Tusen tack för din och Rolands midsommarhälsning. Njut och ha det bra i Beijing. Den svenska sommaren välkomnar er när ni kommer. Kramar!
 
Iris! Många tankar och hälsningar till dig och H.
 
Åse! Hoppas ni har en härlig midsommar!
 
Trots att molnen såg ut att ta över i gå eftermiddagr så bestämde vi oss i sista minuten för att ge oss ut på böljan den blå. Stockholms skärgård och Ålands Hav bjöd på en magnifik naturupplevelse. Att stå på däck vid halv tretiden på natten (jodå jag orkade vara vaken) och bara njuta av att vara närvarande med hela kroppen var en skön känsla.
 
 
 
                                                                      
Vi hade planer på att stanna ute på däck och se solen gå upp 04.30, men tyvärr kom tröttheten krypande.
 
 
Midsommarafton bjöd på strålande sol och vi hade en härlig resa tillbaka genom den alltid lika fina skärgården.
En mojito på soldäck smakade bra och med den skickar jag särskilda hälsningar och tankar till alla Beijingvänner runt om i världen och i Serige och givetvis till alla andra också.
 
Här skulle jag gärna vilja ha ett hus. Kanske något ledigt? Och inga gräsmattor att klippa!
 
         
 
                               
 
En härlig misommarlunch blev det också. Och för min del valde jag det mer havsinpirerade. Väldigt gott!
 
 Jag njuter!
 
Nu fram på kvällskvisten blir det bra med SOS (smör, ost sill,) färsk svensk potatis,
en liten nubbe och sedan de självskrivna jordgubbarna.
 
Max vill också passa på att skicka en Midsommarhälsning.
 
 
Världens finaste Max! Mormors favorit.
 
 
 (Jag får fortfarande inte till det med bilderna på blogg.se och deras nya design......)
 
 
      
                        
                 
                           
                

"Dan före midsommarafton"

    
Dagen före midsommarafton. Det vackra solskenet håller på att växlas ut och molnen är på väg att ta över Stockholms innerstad. Vi har suttit på balkongen och försökt räkna alla båtar som varit/är på väg ut och in genom Hammarbyslussen. Men jag tappade räkningen efter 86.
För många båtägare väntar Stockholms skärgård och för andra känns Mälarens vatten lugnare. Semestertider på gång! Och båtfolket likaså!
Midsommar är ju lite extra, något av det svenskaste som finns. Och nu skall väl sommaren vara här på riktigt! Ett ypperligt tillfälle att fira lite extra tycker jag, som för övrigt försöker ta till vara alla chanser att göra det.
För snart vänder det och dagarna blir kortare igen. Men det vill åtminstone varken jag eller många med mig tänka på.  Det är här och nu som gäller!
Om vädret håller i sig d.v.s. inte blir ösregn så tar vi oss nog själva en båttur med en skärgårdsbåt framåt kvällen. God mat och dryck kan smaka extra bra på sjön. Och lite omväxling är det. Men varför inte ta en tur även i regn? Kanske värt att pröva det också?
Och Stockholms skärgård har jag svårt att se mig mätt på.
 
Hammarbyslussen klockan 13.30.
 
 
 
 
 En dansk segelbåt på väg mot Stockholms skärgård.
 
 
 
 
 

Grönt är skönt...

    
Lämnade storstaden för en dag och tog pendeln ut till Upplands Väsby, 25 km norr om Stockholm.
Tänk, här i kommunen har jag bott i 32 år, tursamt nog på lite olika ställen, både i lägenheter, kedjehus och villa. Det är här döttrarna växt upp och gått i skola.Och det är här jag fortfarande har många vänner.
Det var i Upplands Väsby jag fick mitt första jobb som nyutexaminerad gymnastikdirektör 1970 och det är här jag jobbat under största delen av min lärarbana, tursamt nog på många olika skolor.
Och sedan 2002 bor jag inne i stan och trivs väldigt bra med det, men det känns alltid lite hemtamt varje gång jag kliver av tåget och det är många minnen och tankar som snabbt passerar genom min huvud.
Idag skall jag till väninnan Eva i Runby och det blir en rask och naturnära promenad hem till henne genom lite "halvskog". Nag stannar till ibland och njuter av både fågelkvitter och blomdoft från ängarna.
 
            
Efter en härlig ceasarsallad på terrassen begav vi oss ut i de naturnära omgivningarna. (Eva bor väldigt naturära, men ändå bara 10 minuter från Väsby station. Helt perfekt!)
 
Vacker pyrola!
 
                
Gullregn och jasmin!
 
Vackert längs med Väsbyån.
 
 
 

Promenad med lunch

    
Ibland, till och med ganska ofta om jag tänker efter, så känns det som den här pensionärstillvaron hemma i Stockhlm är en enda lång semester, särskilt om vädret är bra. Annars vet jag inte...Och hitintills har det bara kännts som om sommaren varit på snabbvisiter. Dessa mer soliga dagar inbjuder verkligen till att umgås med vänner. Kanske promenera i en del av stan där jag inte brukar gå och som inte till hör Söder, (mina hemmakvarter) upptäcka nya smultronställen, prata och utbyta erfarenheter och äta lunch tillsammans. Jag ser alltid fram emot dessa möten och i går var det dags för några Pekingvänner att ses. Väldigt trevligt och mysigt!

Vi passerade Karlberg Slott. Oj, härifrån har jag många fina minnen;
bröllop, baler, döttrarnas dop, pappas begravning, fester och mycket annat.
 
Pigga Pekingvänner i blåsten.Målet för promenaden var Pampas Marina och deras lunchbuffé.
Restaurangen har absolut vattenkontakt och hela området ger lite semesterlänsla.
 
Båtar finns det gott om och här på Pampas Marina finns det också många husbåtar, en del i två plan.
Absolut vattenkontakt!
 
Karlbergskanalen.  Kungsholmen på höger sida. Och visst är "stan full av vatten"!
Jag har inget emot att vara turist i egen stad.
 
 
 

Uppsala med variation

    
Eftermiddagen tillbringade jag i Uppsala tillsammans med tidigare kollegan och vännen Lena. Jättetrevligt!! Trots att vi bara bor 40 minuter med tåg ( i bästa fall) från varandra, så har det av olika skäl inte blivit av att vi träffats på nästan ett år. Så det kan bli! Men nu så!
I strålande eftermiddagssol slog vi oss ner på uteserveringen vid restaurang Stationshuset med var sitt glas vitt vin, en toast Skagen, en massa prat och skratt. Ett par timmar gick väldigt fort och strax innan jag började tänka på att ta tåget hem kom Liv och Max förbi för att hälsa. Max var riktigt blyg och ville först bara sitta i vagnen så jag kände inte riktigt igen honom för detta var första gången som han inte ståålade som en sol då han såg mig. Men han tinade snart upp...
 
 
     
          Jättegod toast Skagen!                                         Lena, Max och Liv ( tittar på tåginfo.)
 
Sedan var det hemresan! Liv berättade för mig att alla tåg på hela linjen mellan Stockholm och Uppsala stod stilla p.g.a. en olycka mellan Knivsta och Uppsala och man visste inte när tågtrafiken kunde komma i gång. Buss var inget alternativ, då köerna för att komma med en var på ettt par hundra meter.  I stället gick ut till ett tåg, som kommit norrifrån, och skulle lämnat Uppsala 16.35. Nu med en ny ev. avgångstid 18.15.
 
Som lite extra spänning i tillvaron, innan jag gick till tåget, så  lyckades min mobil hoppa ur fickan när jag besökte "damrummet" och jag tror tyvärr inte den är vattentät. Återstår att se! Så två spänningar på en gång; tåg och mobil.
Liv, Johan och Max gick med mig ut på perrongen för att hålla mitt humör uppe. Nya avgångstider för tåget visades på tavlan och togs bort i hela tiden. Och konduktörerna hade inga besked att ge. Puh! Nåja, jag hade ju ingen tid att passa och skulle inte till Arlanda för att passa ett paln...
Klockan 18.45 rullade  till sist ett fullsatt tåg ut från Uppsala.
Att hitta någon sittplats var inte att tänka på. Men jag hittade en skrubb (pentry) i första klass där jag slog mig ner på en diskbänk. Och jag hade ju trots allt inte väntat på att tåget skulle gå i mer än 20 minuter...
 
     
 
 
"Här sitter jag ju bra!"
 
     
Det var många resenärer som vill med det kraftigt försenade tåget mot Karlstad.
 
 
PS Blogg.se har gjort en ny design och jag får inte riktigt till det med bildstorleken. Måste träna!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

"Soffsittare"

    
Den planerade turen med båt ut till  Djurgården, långpromenad och lunch på Rosendals Trädgårdscafé försvann direkt när jag när jag vaknade och såg regnet ösa ner.
Långfrukost med tända ljus, man skulle kunna tro att det var en höstmorgon , om man nu inte visste att det var den 17/6 och snart Midsommar. Sedan en rask förflyttning till soffan för att fördjupa mig ännu mer i dagens tidning.
Innan regnet upphörde fram på sena eftermiddagen hann vi med både lunch och eftermiddagskaffe i hemmets lugna vrå. Gårdagens bakade pepparkaka smakade bra som tilltugg.

Tyvärr blir jag ofta så där "slötrött" när det regnar och önskar mig genast till soligare trakter men det är inte möjligt just nu, inte i dag. Och idag hade jag inte lust med annat än att läsa, sortera papper och fundera på ad jag vill göra i sommar. Men å andra sidan har jag ju alltid semester, så det känns inte så brådskande att bestämma något just nu. Tid har jag.
Fram på kvällskvisten upphörde regnandet och det var i alla fall idé att gå ut på balkongen och rädda blommorna från att helt drunkna. Och som genom ett trollslag skingrades molnen och solen sken från en ganska så blå himmel.
Raskt ut på promenad i en timme och genast blev jag piggare. Skönt!
Kvällen har tillbringats i soffan med den gamla serien "Colombo" ( nostalgi) och fotboll Danmark- Tyskland.  Kanske kan Danmark ha en chans? Roligt i så fall, tycker i alla fall jag....
Från soffan har jag också lite annat än fotboll att titta på...

Skansbron,(längst ner) Skanstullsbron, båtar och Hammarbyslussen.

 

 

Globen, inzoomat....Den ligger ca 900 m bort

 

På väg ut i köket...stannar till och tar en bild.

 

 

 

 


Kreativ ådra

    
Precis som väderprognosen visade så har det regnat idag. Ibland hoppas jag att prognosen skall vara fel, men åt rätt håll, d.v.s. sol när det är spått regn. Men inte just idag!
Jag har successivt skjutit upp min dagliga promenad och antar att det nu vid 18 tiden får det bli ett ryck ut i blötan. Nu regnar det åtminstone inte längre och solen kanske orkar bryta sig genom de tunga molnen.

Inte roligt med båt idag. Men är man turist så blir det båttur oavsett väder.

Efter att ha läst DN från pärm till pärm med tillhörande bilagor, inklusive bostadstidningen, så kom min kreativa ådra på att jag nog skulle baka en mjuk pepparkaka. Jag fick ett jättebra recept av en väninna i Beijing för flaera år sedan och som jag använt vid många tillfällen. Tursamt nog fanns ingridienserna hemma, vilket inte alltid är fallet när jag börjar med något.
Smeten klar, dags att hälla den i formen. Vlken skulle jag ta? Kanske den vanliga avlånga som jag ärvde efter mamma och som snudd på har antikvärde? Eller en rund i teflon? Nej då! I stället för att ta någon av de beprövade formarna tog jag fram en sladdrig skapelse från skåpets allra bakersta hörn. En blå form i materialet silikon. Tror formen kom in i huset via en mattidningsprenumeration. Troligen aldrig använd och vad gör den då i mitt skåp....Så nu var det dags för den att visa sin förmåga. Silikonformen skulle inte vare sig smörjas eller bröas.
Perfekt, tyckte jag. In med form och smet i ugnen 200 grader och i 45 minuter. Den riktigt bruna färgen vill inte infinna sig och kakan fick stå kvar ytterligare några minuter. För säkerhets skull provade jag med en sticka. Jodå, kakan var klar.
Efter att kakan fått vila upp sig en kvart så var det dags för utträde ur formen. Som vanligt lade jag en stor tallrik över och vände kakan.
Absolut inte en tillstymmelse till att kakan ville ur sin silikonform. Försiktigt försökte jag lossa kanterna i formen och gjode ett nytt försök. Inte då!
Bestämde mig för att inte bråka med pepparkakan och silikonformen utan skar en provbit för att kontrollera smaken. Gott!
Men kakan får stanna i sin silikonform och några snygga skivor går inte att få till. Skall ge silikonformen ytterligare en chans vid ett annat baktillfälle och då skall jag skölja den med kallt vattnen innan smeten hälls i. ( Läste detta när kakan var klar.) Fungerar det inte då så har silikonformen inte längre kvar sin plats i mitt skåp. Då återgår jag till de mer antika formarna.
Någon som vet om det finns andra knep för att en silikonform skall fungera.
Det ser bra ut, eller...?

Kom på att jag inte ätit lunch (det blev en mycket sen frukost, var ju match i går) och bestämde mig för att se vad som fanns i kylen. Kunde det bli något nyskapande? Knappast!
Tomater, ruccolasallad, svarta oliver, vitlök, färsk basilika, mozarellaost och lantbröd; en bra och god lunch skapades i all enkelhet. Bruschetta heter det visst på utrikiska! 

 


Väntar på avspark!

    
Vänta och väntar! Men snart så händer det....
Det går absolut ingen nöd på mig. Kvällen är hyfsad ljummen, solen är kvar på balkongen och har ännu inte hunnit ner bakom Folksamhusetmiddag och jag äter en sallad för att liksom påminna mig om att det faktiskt är SOMMAR.
Och som vanligt har "måsdjävlarna" fött sina ungar uppe på taket ( alldeles ovanför vår lägenhet) så det är inte direkt TYST i sommarkvällen.
Inser att man f.o.m. nu inte kan lämna något på balkongen utan tillsyn. Stor risk för måsattack!
Men nu är det dags! Fotboll!!! Och visst har väl Sverige vunnit innan avspark? Åtminstone enligt "experterna"...
Heja Sverige!!!


"In the MOOD"....

    
Monika; Vad roligt med en "Ditteklänning", undrar så hur den serut...
Michelle; Härligt att din studentdag blev så lyckad!
Åse; Jodå, det blir ballongflygning i sommar, återkommer när det närmar sig.
Anna; Ballongflyginng i Guillin! DET måste ha varit helt fantastiskt. Något jag absolut skall fundera vidare på.

Jodå! Det blir ballongflygning i sommar. Är i full gång med planerandet. Blev sedan också så inspirerad av Anna som flugit med luftballong i södra Kina, nere i Guillin, så det har jag nu på min lilla lista över saker jag gärna vill uppleva.

Dagens rubrik innefattar flera saker bl.a;
 • ett väldigt gott humör
 • solen skiner, åtminstone delvis
 • besök i den ganska nyöppnade MOOD gallerian (hit kommer jag gärna tillbaka)
 • kinesisk lektion med Sofia under promenad och fika i Gamla Stan
 • lite turist i egen stad

MOOD Gallerian är verkligen inte som de mer "vanliga galleriorna." Här är ett lugnt tempo, butikerna  tillhör inte direkt H&M kategorin ( inget ont alls om H&M men servicen är ju inte alltid på topp)) och det finns butiker för både heminredning, kläder, skor, bröd, te/kaffe m.m. En väldigt trevlig bekantskap! Läge? I korsningen Regrringsgatan och Mäster Samuelsgatan, bakom NK.

Restaurangutbudet i MOOD Gallerian är stort och var idag, fredag, välbesökt. En restaurang, BOUQUERIA, spanskinfluerad, serverar utmärkt tapas. Huvudrestaurangen öppnar först klockan 17, men vill man ha tapas för den tiden så går det bra i deras systerrestaurang.

Boqueria har i pressen fått väldigt bra omdömen både för sina tapas och bra service. Skall absolut prova en kväll.

 

Tittade också in på Bruka Design, alltid roligt och i H&M:s inredningsbutik för att få lite tips. H&M har inga möbler utan där är det mer mjukvaror som gäller.

Bruka Design kör på mycket vitt.

Och H&M inredning har mer färger i sitt utbud. Roligt koncept att man plocksr varorna med magneter

som i kassan blir till varor. Alltså, inte så mycket att kånka på.

 

En för mig ny upptäckt; solstolar på Sergels Torg. Välnyttjade idag!

 

Jag gick genom Kungsträdgården för att möta upp Sofia och repeterade ord och fraser för mig själv. Jag hade inte ens en tanke på att jag nog verkade lite "knäpp" i andras ögon. Men vad gör det? Kinesiska fraser och ord MÅSTE sägas, annars får jag inte till de rätta tonerna. Och det får jag inte alltid ändå....

Vackra blommor i Kungsan!                      Vaxholmsbåtarna utanför Nationalmuseum.

 

Sofia och jag slog till på kaffe med choklad resp. jordgubbstårta i Gamla Stan, på Grillska Huset, Stadsmissionens café vid Stortorget. Jättemysigt med lektion i kinesiska, utomhus, i Gamla Stan. Inser att jag måste repetera mycket mer för att komma i håg det jag en gång kunnat.Men det är verkligen jätteroligt att försöka hålla kinesiskan vid liv. Och Sofia är en jättebra lärare. (Min lärare från Peking är nu i Sverige och jobbar och jag kan fortsätta att träna kinesiska.)

Många skratt blev det också!

 

Och visst stannade vi, som alla andra turister, till vid Stortorget innan vi skildes åt och jag fortsatte genom Gamla Stan, över Slussen och hem till Söder.

 

Match i kväll? Jo, det är Sverige mot England. Skall ladda upp på balkongen en stund med ett glas bubbel och njuta av kvällssolen som lyser från en helt klarblå himmel. Kanske är det ett gott tecken på att Sverige kan gå med vinst i kväll. Om det inte är för många stolpar ute och går....

Visst håller jag tummarna, men tveksamt om det hjälper.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Up and away!

    

Up, up and away!

 Varför inte ta en tur? I går kväll när jag satt på balkongen och såg alla ballonger som smög förbi över oss blev jag lite småintresserad av att ta en ballongtur över Stockholm. Detta är något jag aldrig har gjort. Men tanken har då och då slagit mig. Och nu blev jag verkligen inspirarad att göra det.
Tyvärr har  juni månad hitintills inte bjudit på de där perfekta ballongflygarvädret. Skall jag upp i en ballong så skall det vara en ljummen, solig, kväll med bara lite vind så att ballongen går att styra.
Inser att man kanske inte kan köpa "en sista- minuten- biljett" till en ballongflygning. Men jag skall nu titta extra noga på väderprognoserna och ta reda på var och hur detta med en ballongtur går till. Absolut!
Jag kan nog föreställa mig känslan av att sväva fram uppe i luften nästan ljudlöst, (förutom då de eldar på) se Stockholm under mig och njuta av känslan att verkligen vara uppe i det blå på riktigt.

Undrar om någon av er har provat på en ballongtur. Hur var det?


Några ballonger hade större marginal än andra när de passerade grannhuset.


Kajen mitt emot oss. Känns som om den röda ballongen är på väg ner...
Vattenkontakt i sommarkvällen

    
Tänk vilken skillnad det gör när solen tittar fram! Allting känns plötsligt så mycket lättare och humöret, åtminstone mitt, blir genast bättre. Inte för att jag är så sur annars heller, men fint väder gör mig extra glad.
Idag, fram på eftermiddagen och efter ett antal störtskurar, så lyste solen så där som den skall göra när det är sommar och sommarlov. Och just idag har många skolor i Stockholmsområdet haft sin sommaravslutning.

Fram på kvällskvisten bestämde vi oss för att andas in lite havsluft; snarare luften från det bräckta vattnet i Östersjön. Men det får duga i brist på annat.
Om vi går vi hemifrån längs kajen så tar det oss 25 minuter i normal promenadtakt att få lite mer "öppet-vatten- känsla". Vi kan då se de stora Finlandsbåtarna passera liksom skärgårdsbåtarna. Och grönområden finns både på Södersidan och på andra sidan viken där Djurgården med bl.a. Skansen breder ut sig.
Det är verkligen härligt att bo på Söder och ha så nära till det mesta.

Klockan 18 lämnar både Cinderella och Birka Paradise Stadsgårdshamnen för att ta sig till Åland.

Flera båtar på väg ut i Stockholms skärgård en vacker junikväll. Djurgården på andra sidan viken.

Nya bostadsrättslägenheter har byggts längs vattnet. Verkligen ett sjönära läge.

 

På hemvägen gick vi förbi ett av våra favoritställen, "Boule och Berså" och som vanligt var det mycket folk här.

Bra läge under Danviksbron och SOL hela kvällen. Och vill man inte spela boule eller bara sitta vid vattnet och njuta så kanske en klättring uppför Henriksdalsklippan vore ett alternativ.


 

Danviksklippan är brant.

Vi drar oss så småningom hemåt, också längs kajen. Mysigt! Och solen skiner fortfarande på oss.

 

Längs kajerna här i Norra Hammarbyhamnen finns det många båtar som har sina platser här och där människor bor året runt. Spännande! Båtarna har all tänkbar komfort ombord och det sjönära läget är utmärkt. Om man nu gillar vågskvalp....

 

 

 

 

Nästan hemma!

 

Och på tv spelas fotboll, Holland mot  Tyskland. (Det står 2-0 till Tyskland när första halvlek är slut.....)


Kinamat à la Ditte

    
Ibland så kommer det bara över mig, så där helt plötsligt. Jag kan verkligen sakna både den thailändska och den kinesiska maten. Smaken, atmosfären, restaurangerna ( ofta väldigt små och enkla) och vännerna. Det hänger liksom ihop.
Då och då går vi här hemma ut och äter på både thailändska och kinesiska restauranger där det serveras mat som åtminstone kan påminna om den man kan få både i Thailand och i Beijing och den är ofta väldigt bra.
Idag var en av de dagar då jag den där matlängtan kom över mig. Helt plötsligt. Kanske var det för att jag pratade med Beijingvännen Sussi och fick mail av Anna och Samina?

Vad göra? Jo, jag började med att leta igenom en massa recept både i pärmar, kokböcker och på internet. Jag var ute efter smaken där både ingefära, chili, lime och vitlök fanns med. Bestämde mig i alla fall för att försöka få till något kinainspirerat
Så småningom hittade jag ett recept som kanske kunde användas. Helt övertygad var jag inte.
Funderade ett tag till och bestämde mig i alla fall för att ge det hela en chans, men att också krydda på lite extra. Ofta är recepten som finns här i mitt tycke alldeles för mesigt kryddade.

Bara woksåsen tog tid att få till. Men efter ett tag så kändes den riktigt bra, med rejält sting i.
En sak som kan vara lite knepigt just när man använder en wok på en vanlig spis är att det är svårt att få upp bra värme i den. Har man gasspis så är det mycket lättare att snabbt reglera lågan efter önskemål.
Idag tog jag till en rejäl gjutjärnsstekpanna för att steka i och pytsade sedan över de snabbstekta ingredienserna till wokpannan.
Det blev riktigt gott! Och om jag blundade så kunde jag nästan tänka mig tillbaka till en litet hål i väggen i Beijing.

Riktigt gott och vackert blev det.

Om någon är sugen på att prova: Woksås; blanda 4 msk finriven färsk ingefära, 4 mask japansk soja, 4 mask sweet chilisås, 3 msk färskpressad lime, 2 msk oystersås, 1 stor pressad vitlöksklyfta och låt detta stå och dra i ca 20 minuter i rumsvärme.

Kött; ca 400 g kyckling som skivas och sedan strimlas. Stek kycklingen i het panna så att den "får färg", salta och peppra, (gärna lite chilipeppar också) ta upp och lägg på en tallrik, diska pannan och torka ur den

Grönsaker; 1 rödlök, i liten purjolök, 2 små paprikor, 1 röd chilifrukt, (eller chiliflakes) 2 morötter, ca 10 små brockolibuketter som förvällts. Strimla grönsakerna och börja med att steka paprikorna i het panna ca 1 minut, blanda i morötterna och stek 1 min till, sedan rödlök och purjo och chilin (ta bort kärnorna) och lägg sist broccoli. Rör hela tiden så att alla grönsaker steks.

Blanda kycklingen och grönsakerna antingen i en wokpanna eller i en stor stekpanna, fortsätt att röra och häll woksåsen över. Blanda och se till att allt är riktigt varmt. Dags att servera!
Kanske med lite ris eller nudlar till?
Lite extra sås i form av sweet chili smakar bra till.Fotboll i kväll?

    
Tomt på stan i den vackra sommarkvällen. Jag och ett par vänner skulle träffas på stan, gå en promenad och sedan slå oss ner på någon mysig uterestaurang och äta en bit mat.
Vi strosade genom ett ganska folktomt Gamla Stan, vidare över Slussen och upp mot Hornsgatan. Det var oroväckande tomt både på gator och uteserveringar. Inte alls något folkliv. Många restauranger var t.o.m. stängda eller nästan utan gäster.  Det var fotboll på gång. Och Sveriges första match i EM.
Nåja, sportbarerna med storbildsteve var välbesökta.
Fotbollsmatchen Frankrike - Storbritanninen slutade 1-1 och när den pågick var det i alla fall viss rörelse på stan. Men därefter, Sverige skulle spela mot Ukraina, då blev det spöklikt tomt i rikets huvudstad.
Efter mycket letande hittade vi en italiensk restaurang på Hornsgatan som var öppen och nästan utan gäster. Orsak; där fanns  ingen tv.
Visst är vi fotbollsintresserade, i princip, men nu ville vi umgås och prata. Det blir fler matcher. EM har just börjat.

Vi hade en jättemysig kväll, med god mat, mycket prat och många skratt. Och det var en upplevelse i sig att se att det fanns gott om plats på alla uteserveringar. Hör till ovanligheterna en vacker junikväll.

Inte ens rökarna missar fotbollsmatchen Sverige - Ukraina på tv.

 

Jättetrevligt restaurangbesök!

 

Korsningen Götgatan - Ringvägen klockan 21.50. Var är alla människor, cyklister och bilar?

 

Och tyvärr! Det var inte Sveriges kväll. Förlust mot Ukraina med 2-1. Inte mycket att fira.Balkongförmiddag

    
Idag har solen, åtminstone hitintills, visat sig en hel del. För att känna på att det faktiskt är sommar så har jag suttit på balkongen ett tag. I skuggan! Känns trist, men det är betydligt tristare med solskador....
Utrustad med en extra kopp förmiddagskaffe, DN och Metro så kan jag förbli sittandes här ett tag.
Har ännu inte vevet ut markisen för att få skugga utan flyttat runt stolen i stället. Och det går bra någon timme till, sedan kan markisen få skugga mig om det fortfarande är aktuellt med sol.
För balkongen har sol hela dagen och först på kvällen vid halv tiotiden går den ner bakom Folksamhuset.
Det känns som en loj måndag. Och så kan det få vara ibland. Det kanske rentatv är "nyttigt". ( Får väl säga som vanligt; "nyttigt för vad då"...)
Blir nog en prommis om en stund upp mot Nytorget och kvarteren där, nästan lite småstadskänsla. Fick i går tips om lite olika små butiker där jag ännu inte varit. Så det låter spännande...Mest för att titta...

Och i kväll skall jag möta upp ett par "gamla" vänner (arbetskamrater) på stan, jätteroligt! Det var så länge sedan vi sågs. Jag hoppas det fina vädret håller i sig för Stockholm och alla mysiga gator och uteserveringar/restauranger gör sig bäst i solsken.

Blomhörnan på balkongen är nu tämligen fylld med växter som skall klara ett söderläge. Återstår att se!
"Manifestation för gatumat"

    
https://cdn3.cdnme.se/cdn/7-2/323779/images/2012/p6100008_206113893.jpg
"Street food manifest" eller på svenska, eftersom vi är i Sverige "Manifestation för gatumat". Jag läste rubriken i gårdagens DN och blev förstås intresserad. Jag har med spänning följt diskussionen här i Stockholm om vad som går för sig och vad som inte gör det, rent tillståndsmässigt när det gäller mat från gatukök. Var går gränsen? Vad räknas som gatukök?
I Stockholms innerstad har de många av Sibyllas korvmojer försvunnit och ersatts med "Thaigatukök". En bra tanke. Absolut! Ofta både gott, snabbt och fräscht. Kul med variation, men den kan bli större. Enligt uppgift  finns bara tillstånd för ett 70 tal kök med gatumat i Stockholm och de flesta tillhör korvförsäljare. Och detta vill "Manifestationen för gatukök försöka att ändra på.
Visst vore det bra med ett större utbud och variation av gatuköksmat!

Så idag var det dags för själva manifestationen i området kring Vitabergsparken på Söder och initiativtagarna är de unga killarna Oskar Montano och Adam Stephenson.

Jag gick upp till Vitabergsparken längs kajen och tog sedan av och fortsatte den mysiga Malmgårdsvägen.

Malmgårdsvägen går längs Vita bergens sydvästra sida, nedanför Sofia kyrka. Området från 1700 talet är gammal industimiljö där slakthus, textilfabrik, handelsträdgård och bryggeri funnits . Nu är dessa byggnader ett kulturhistoriskt område.

 

Grillade kycklingspett från en grill på pakethållaren. Varför inte? Klart nytänkande med denna grill.

Eller kanske en nygjord falafel?


 

Kebab tillverkas och intiativtagarna till aktiviteten grillar hamburgare.

Redan förra helgen grillade de hamburgare i Vitabergsparken och trodde kanske på en kundkrets runt 25.

Men det kom 150 hugade hamburgerätare.

 

Till dagens evenemang finns det polistillstånd eftersom arrangemanget är en manifestation och namnlistor med krav på fler tillstånd till gatumatförsäljare kommer att skickas runt till besökande.

Och gott om besökare var det! Köerna till de olika matstånden var långa. Jätteroligt om fler får tillstånd att servera mat från gatukök.

 

 

Bland besökarna skådade jag delar av den "kulturella södereliten"; d.v.s. många författare, musiker , skådespelare och så var ju jag där förstås.

Om man nu tyckte att matköerna här var långa, vilket de verkligen var, så gick det lika bra att äta medhavd picknick på gräsmattorna omkring.

Vad jag åt? Jo, det blev en kebab efter att ha köat i 35 minuter. Men den var jättegod och jag stödjer gärna hela manifestationen. Spännande att se hur fortsättningen blir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vilken lycka!

    
Jag vet att jag är lyckligt lottad! Och det på många olika sätt. Men just nu känner jag en särskild lycka över att ha haft förmånen att tillbringa ett par dagar/ resp. en dag med tre av mina fyra absoluta favoriter; döttrarna och barnbarnet Max. (Maken är också en favorit, men stannade hemma.)
Kolmårdens djurpark var målet för resan och vi var supernöjda med både Vildmarkshotellet och djurparken.
Tänk så mycket som kan göras på en fredag - lördag!

Fredagen innehöll förutom besök i djurparken också ett besök i Norrköping hos Max gammelfarmor. Jätteroligt! Det var över ett år sedan jag var där. Och visst blev hon extra glad över att få träffa Max.

Liv och Helens farmor, Meida snart 91 år, hade lagat en jättegod middag till oss;
fläskfilé med kantarellsås, färsk potatis och grönsaker, jordgubbar med pannacotta till dessert sedan och kaffe med daimtårta. Det var så roligt att ses!

Det regnade under natten, men lördagen bjöd på uppehåll och en del sol redan på morgonen. Max vaknade vid halv åttatiden och var pigg och lika glad som vanligt. Han pratade genast om att "titta på  djuren" och ville gärna se delfinerna en gång till.
Men först frukost! Vildmarkshotellet bjöd på en frukost som verkligen motsvarade de förväntningar man kan ha på en bra hotellfrukost. Min enda invändning var kanske att det var väl mycket barn i omlopp, men vi hittade ett perfekt bord i en lite mindre del av restaurangen med fin utsikt och där det gick bra att äta i lugn och ro. Jag vet, jag börjar bli gammal och vill ha lugna frukostar...Men hela hotellet är väldigt inriktat på barn och barnfamiljer och med massor av aktiviteter för dem. Bra i sig!
Efter frukost var vi rustade för en ny, spännande dag.

Bad för Max och Liv i den jättefina SPA avdelningen.

 

Världens goaste och finaste Max. Han är jätteduktig i vattnet; hoppar i och är gärna under vatttnet...

Utcheckning från hotellet, hämta moster Helen i Krokek, (hon kom med tåget från Stockholm) och ett nytt besök i djurparken. Givetvis var ett hett önskemål från Max att på nytt se delfinshowen. Och på vägen dit passade vi på att titta på alla djur vi passerade. Men några var särskilt intressanta.

 
Kön till delfinshowen var lång, men Max var förväntansfull. Här med moster Helen och mamma Liv.
Max var lika förtjust i delfinerna idag. Absoluta favoriter!

Vi tog också en repris på linbaneturen där man kan se en massa spännande djur. Och ibland kommer man riktigt nära...

Ett präktigt lejon pustar efter att ha fått mat.

"Kom och titta på djuren", ropar Max. Moster och mormor kommer genast."Nu tar jag min hund och går". "Hej då djuren".Kolmården; bland delfiner och vilda djur

    
Dags för utflykt! I morse bar det av mot Kolmården. Ett härligt utflyktsmål för en mormor tillsammans med dotter (Liv) och barnbarnet Max.
För att vi verkligen skulle kunna se alla spännande saker och utifrån en två och ett halvtårings prespektiv så var även en hotellnatt på Vildmarkshotellet inbokad. Rummt var klart redan när vi kom vid 12 tiden, snabb och smidig incheckning och ett mysigt rum högst upp med balkong och en fantastisk utsikt över Bråviken. ( Precis det jag hade önskat när jag beställde.
Vildmarkshotellet ligger alldeles bredvid en mindre entré till djurparken och efter  att ha släpat oss upp för en jättebrant och dessutom lååång backe var vi framme vid delfinariet. Bara att ta plats bland alla andra fredagslediga familjer. Max var helt salig över delfinerna och så fort det blev en liten paus i showen ropade han"mera". Och mera blev det. Det blir säkert repris på delfinshowen i morgon om Max får bestämma. Och det får han. Givetvis!


Max på sitt livs första delfinshow. Han var helt faschinerad av de smidiga och roliga delfinerna.
 


Nästa aktivitet för vår del blev att åka linbanan som går genom Safariparken.
Förr i världen, när Liv och Helen var små, för så där en 20-25 år sedan, fick man köra sin egna bil genom Safariparken och kom då alla djuren väldigt nära. Ibland alldeles för nära. Det var bestämt att bilarna skulle ha en minimihastighet på ca 30 km/h och bilen fick absolut inte stannas i Safariparken. Men jag vill minnas att folk struntade i det, liksom i förbudet att mata de vilda djuren genom bilrutorna och se till att bilens fönster var stängda... Jag vet även att en del gamla bilar började koka under varma sommardagar och tvingades att stanna för att föraren skulle ut ue bilen och fylla på vatten. Klart djuren blev nyfikna.
Och det inträffade följaktligenen en del olyckor, inte alls så konstigt,  med tanke på människors ovarsamhet och på att det finns lejon, giraffer, björnar och andra djur som går ganska fritt i Safariparken och som inte direkt är så tama eller vill bli klappade.
Linbanan var verkligen spännande att åka och så bra man såg! Turen guidades via högtalare så att resenärerna verkligen skulle hinna med att upptäcka alla djur.Vacker utsikt över Bråviken och med giraffer en bit under oss.


Vackra djur som vanligtvis lever på Afrikas savanner. Men de ser ut att trivas.


Lejonen var svåra att upptäcka. De gick liksom "ton i ton" med marken.

När Max fick syn på björnarna, i en annan del av parken, började han genast sjunga "Björnen sover, björnen sover..."
(Jag hann bara med att få en nalle med på bild, men det fanns många)


Björnen sover inte, men är också lite svår att se mellan träden. Max focuserar på björnarna på andra sidan.


Sälarna fick också ett besök av oss innan det var dags för oss att lämna perken för idag. Men i morgon kommer vi tillbaka för att titta på fler djur och då skall även moster Helen vara med oss hela dagen. Jättekul!


Max förbereder sig inför morgondagen med karta över djurparken och samtidigt berättar han för Bosse om all djuren han sett idag.

 

 

 

 

 
Kungsholmen- Skeppsbron-Hem

    
Jag hade bokat en klipptid redan klockan 09.15, hos en för mig ny frissa på Kungsholmen. Uppe tidigt med andra ord och hann bara skumma igenom Dagens Nyheter vid frukostbordet innan jag skulle gå.
Inget regn som smattrade mot rutan men för att vara riktigt säker klev jag ut på balkongen för att verkligen se och känna efter efter hur det var på riktigt och bestämde mig sen för att lämna paraplyet hemma.

Syrenerna utanför porten doftade ljuvilgt efter allt regn som varit och var ännu frodigare. Jag tog mig tid att stanna till och njuta av dem i någon minut, innan jag gick vidare mot Tullgårdsparken, upp mot Ringvägen och treans hållplats.
Den värsta rusningstrafiken var över och jag fick en sittplats och kunde t.o.m. välja var jag ville sitta. Inte illa! Bussresan gick snabbt, med andra ord ingen trafik, och redan före klockan nio var jag på plats hos frissan. Skönt att bara sätta sig ner och bli ompysslad och skönt att jag också blev nöjd med resultatet. Annars har jag min favoritfrisör i Beijing, men det är lite långt och tidskrävande att åka dit, så jag är glad över att ha hittat ett komplement här hemma.

Vacker utsikt mot Gamla Stan och Skeppsbron från bussfönstret.

 

Efter klippningen, som jag blev väldigt nöjd med, (jag kände igen mig själv i spegeln) blev det promenad från Kungsholmen, mot Gaml Stan där Bosse mötte mig, vidare över Skeppsbron och hem till Söder. En lagom sträcka på 6-7 km. Och inte en endaste regndroppe, trots hotfulla moln som hopade sig över Stockholms inlopp.

 


Från frissan gick jag Hantverkargatan ner mot Stadshuset och
det kändes som om Kungsholmen idag var en slumrande stadsdel. Nästan tomt på gatorna.Jag passerade Stadshuset och Drottningholmsbåtarna och såg denna vackra, vita, rhododendronbuske på vägen.


Vy från Gamla Stan och Skeppsbron; Grand Hotell med skärgårdsbåtarna nedanför
och på på Södersidan ligger både kryssningsfartg på besök och Vikinglines Finlandsbåtar.

Fortfarande inget regn, så jag skall ge mig ut på ytterligare en runda. Nu skall jag hitta någon form av hyllor/skåp eller liknande till mina kära orkidéer. De är nu placerade i söderfönster, svårt att hitta något annat eftersom hela lägenheten har fönster som vetter mot söder eller öster, men orkidéer skall inte ha direkt solljus. Inte hjälper det heller att jag har tunna rullgardiner för fönstren. Det blir ändå för varmt för orkidéerna i fönstren under vår och sommarmånaderna.
Får se vad jag kan hitta. ... 

 Nationaldag!

    

Tusen tack för fina och uppmuntrande kommentarer och mail! Idag firar vi!

 

 


Den 6/6, Sveriges Nationaldag, helgdag och förstås en och "röd dag". Det är i och för sig ganska nytt att den 6/6 är helgdag. Först 1983 blev den sjätte juni Nationaldag och fram tills dess firades Svenska Flaggans Dag den sjätte juni. Helgdag och blev inte Nationaldagen förrän 2005.
Eftersom jag fortfarande är lite indisponerad efter mitt ingrepp häromdagen så höll vi oss i närområdet på Söder.

Vännerna Ninni och Sven, Bosse, Helen och Rita samlar sig inför den kommande lunchen.
Själv njöt jag av de blommmor jag fick och kunde inte bestämma mig för om de skulle få en placering ute på balkongen eller om de skulle få vara inne tills det blir mer sommarvärme.
Efter lunch; västerbottenlax med romsås, ( tunna laxfiléskivor som rullas ihop med västerbottenost och sätts in i ugnen) färsk potatis och jordgubbar med glasss, så tog vi en tur med färjan över till  Hammarby sjöstad och promenerade längs kajerna. Solen lyste på oss men det fanns också lite mörka, hotfulla, moln runt om.


Turistbåten Ran och en vanlig motorbåt i Sickla kanal. ( Sickla slussport syns till vänster)

Fågelliv.

Färjan Emelie på väg mot Henriksdalshamnen där Ninni, Bosse och Sven njter av solen.

När vi kom tillbaka till Barnängsbryggan, vår hållplats, så möttes vi av en glad och alldeles underbar Max som står på kajen och väntar. Vilken överraskning! ( Även hans föräldrar var med...) Det är inte alls så tokigt att vara lite indisponerad ibland.
Dagen är inte slut ännu. Så ett glas bubbel nu på balkongen nu blir bra. Bäst att passa på när solen skiner och det finns mycket att fira. SKÅL!!


"Mormor! Titta på alla båtarna och där kommer ett tunnelbanetåg..."


Rullat tummarna...

    
Åse och Iris! Det låter onekligen behagligt att varava tiden mellan äppelträd och apelsinträd. Jag får väl välja efter säsong. Tack för omtankar! De värmer.
Marie och Linda! Vi tar en ny tur till Roslagen
Tack också till alla som skickat mail med värmande och uppiggande tillrop. Det värmer och gör också att jag känner mig i princip "fit for fight".

Visste inte riktigt vad jag skulle ägna dagen åt. Insåg redan i morse när jag vaknade att min kropp inte skulle ut på några äventyr. Hade en vag tanke om att tillsammans med Bosse gå till Kungsträdgården och prova lite olika maträtter på "Restaurangernas dag" som äger rum just den här veckan. Men det blev inget med det.
Har läst, pratat med vänner i telefonen, bokat en hotellnatt på Vildmarkshotellet i Kolmården, tittat på Globetrotters hemsida efter lite trevliga kryssningar, (som inte går till så soliga och varma platser) skrivit mail och funderta över min tillvaro så där i största allmänhet.
På fredag morgon skall jag absolut vara i form för då skall Liv, Max och jag åka till Kolmårdens Djurpark. Och det blir övernattning på Vildmarkshotellet. Vi skall också passa på att besöka döttrarnas farmor i Norrköping. Det var mer än ett år sedan jag var där....
Lördag morgon ansluter även Helen och Sara, en mycket god vän sedan Helen började i första klass, nästan som en familjemedlem och som besökt oss i Beijing flera gånger. Jättekul!

För att åtminstone känna att jag åstadkommet något idag, ville jag laga middag. "Man tager vad man haver" sades redan Cajsa Warg ha sagt på sin tid , i mitten av 1700talet.  Men så lär hon aldrig ha sagt, däremot; "Man tager hvad man så hafa kan". Och det blev en kycklingpasta à la Ditte.


 • dela och stek kycklingfilé kryddad med grillkrydda och oregano i en panna och låt den eftersteka i ugn 200 grader tills den är genomstekt, ca 7 min
 • koka pastan, av valfri sort
 • skiva champinjoner, hacka en gul lök och två vitlöksklyftor och stek i en stekpanna tills det fått lite färg
 • värm på låg värme en burk crème fraiche smaksatt med karljohansvamp, citron och timjan
 • blanda i champinjoner (kan uteslutas) och löken
 • skär kycklingfilén i tunna skivor och lägg den i crème fraicheblandningen, låt puttra någon minut
 • halvera ett gäng coctailtomater ( punktera dem för att undvika att de skvätter när man äter) och stek i ett par minuter, strö över en aning socker
 • bottna tallrikar med ruccolasallad, lägg på pasta, kycklingsåsen, de stekta tomaterna och toppa med färsk oregano
 • servera gärna med parmesanost att riva över och ett glas rött vin eller valfri dryck

Riktigt gott blev det!

 


Beach 2012, inte för mig...

    
Ligger i hårdträning för sommarsäsongen. Ja, kanske inte på det sätt som man kan se på kvällstidningarnas löpsedlar och rubriker eller i många veckotidningar. Friskt blandar man bantningstips och  träningsprogram för att komma i form med diverse mat och dryckestips, som inte alltid känns vare sig hälsosamma eller nyttiga. Men vadå?
Man kan ju inte ta in fler kalorier än vad man gör av med. Ganska enkelt egentligen. Sen tror jag förstås att hela kroppen mår bra av att vara i rörelse och att man låter musklerna få arbeta. Absolut!
Men jag tränar mig mer mentalt inför sommarsäsongen. Och inte bara inför den. Jag tränar på att hitta bra altrenativ till en solig, vit, sandstrand, klarblått hav och annat som hör ihop med detta. Vilken världslig fråga egentligen! Jag inser det.
Jag kommer successivt att vänja mig vid att undvika solen och njuta av de soliga dagarna i skuggan.  Det blir en omställning och jag försöker med "att gilla läget". (Det bästa råd jag fick när vi kom till Beijing i januari 2007.)
Inte helt enkelt, men varför skulle det vara så?
Jag som inte alls är kreativ, skulle vilja påstå det helt motsatta. Jag är i princip allergisk mot pyssel, silkespapper, klister, garn o.s.v. skall med full energi ge mig på att upptäcka att det finns så mycket och så många platser att se, uppleva och utforska där i solen är i focus. Och precis som min vän Elisabeth sa i en kommentar; det finns många outforskade paradis. Så nu är det bara att sätta i gång.
Förslag mottages tacksamt!

Södersjukhuset i morse. Blev av med en liten del av mig som fått alltför mycket sol på sig. Men bara en liten del.."Stugsittarväder"

    
Andra juni; sommaren känns långt borta. Ösregn och kallt, +4, rejält blåsigt och allmänt trist, alltså ett riktigt "stugsittarväder". Kanhända finns det entusiaster som gärna ger sig ut ändå, men intejag och inte denna dag.
Bosse, Max och jag hade sedan lång tid tillbaka tillsammans med vännerna, Vivi och Ubbe plus deras barnbarn Theodor" planerat en mysig picknick ute på Skeppsholmen efter att första ha tittat på stockholm Marathon. Men inte kändes det som om vi ville tillbringa dagen vare sig som publik till Marathon eller eller på picknick.
Jag hämtade upp Max, som kom med tåget från Uppsala, på Centralen och sedan fortsatte vi med pendeltåget mot Märsta. Max älskar att åka tåg så han var på ett strålande humör, vilket smittade av sig på övriga resenärer.

 

Vivi och Theodor mötte oss och vi fortsatte med bil till deras hus, som ligger alldeles vi Mälaren, en bit ute på landet.

Några utomhusaktiviteter blev det inte men vi lekte, åt våfflor och hade en jättemysig dag tillsammans.

 

Alldeles vid Mälaren bor Vivi och Ubbe.

Det var särskilt roligt att se hur Max och Theodor lekte bredvid varandra, men ändå hade stor glädje av att vara tillsammans. Det var i princip första gången pojkarna träffades och de fann varandra nästan på en gång.

 

Max och Theodor tycker att bilar och popcorn är en bra kombination.

 

"Våfflor med sylt och glass är gott. Och bilar är kul!"

 

"Undrar hur det här skall vara? Ubbe kan du hjälpa mig?" Theodor tar en paus och gosar med hundarna.

 

Vi hade en jättemysig dag, trots det trista vädret. Och allt blir ju till det man själv gör det till. Picknicken på Skeppsholmen tar vi en annan gång. För nu får allt sommaren ta och sätta fart.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
"Roslagens famn"

    
Inte blev det någon sommar idag! Här i Stockholmstrakten är det dagsregn, +8 och blåsigt. Men nu tog jag mig samman, lät inte det trista vädret påverka mitt humör utan övertalade maken om att en tur upp mot Roslagen skulle vara trevligt. Vi packade in oss i bilen med kaffe och lite tilltugg. I övrigt tänkte jag mig en härlig lunch på en mysig, havsnära restaurang någonstans. Vädret brukar ju alltid vara bättre ute vid kusten. Eller?
Vi hade inte alls bestämt vart färden skulle gå, men jag föreslog Furusund, ca 9 mil nordost om Stockholm. Och vem minns inte Evert Taube och hans "Vals i Furusund", "I Roslagens famn" ( Eg. Calle Schewens vals) och andra käcka sånger. Alltså mot Roslagen!
Maken var inte lika entusiastisk, men lotsade oss genom stan, ( morgonrusning...) och upp på Norrtäljevägen. Vi passerade Åkersberga och jag tyckte att molnen såg ut att skingra sig. Ett visst hopp tändes inom mig. Men när vi några mil senare körde in på den slingrande Furusundsvägen så öste regnet ner igen.
Furusund kändes inte alls inbjudande. Och det var för tidigt med lunch. Visserligen hade jag  planer på Furusunds värdshus, men maten fick vänta.
Varför inte ta färjan över till Yxlan och se hur det såg ut där. Kanske kunde vi hitta något mysigt litet hus eller stuga så där helt apropå.

 
Färjan från Furusund över mot Yxlan.

PÅ Yxlan körde vi söderut och passerade genom vacker skärgårdsnatur. Men att gå ur bilen lät sig inte göras några längre stunder. Regnet vräkte ner men vi gjorde några tappra försök att plocka lite ängsblommor, med uppfällda paraplyer. Att sitta ute och dricka vårt medhavda kaffe skulle inte vara njutbart, så det fick bli i bilen.
Jag tittade förutsättningslöst på lite små hus/stugor och konstaterade att en stuga i skogen nog inte var "min melodi". Även om det fanns sådana som låg på en höjd.
Däremot såg jag på avstånd flera fina, större, hus där jag absolut skulle kunna bo.
Men nu provade jag mest känslan av det hela...

Så småningom körde vi mot till färjan igen för att åka tillbaka till Furusund och den tänkta lunchen. Fortfarande med regnet som sällskap.

Hej då för den här gången!

 

Mysigt men kallt!

 

Nu skulle det smaka bra med en riktigt god lunch. Och samtidigt ville jag passa på att torka mina fötter som blivit genomblöta efter blomplockningen. En varm brasa skulle vara helt perfekt både för fötterna och resten av den frusna kroppen.

Men se! Turen var inte med oss! Inte just idag! Det blev ingen lunch, såvida vi inte ville ta en varmkorv i den lokala grillkiosken. Världshuset var stängt. Säsongen har inte börjat ännu.

Positiva tankar! Det fanns lite kaffe och en macka kvar. Ja, så gick det med den lunchen.

Även hemresan gick i regnets tecken. Och för att variera oss körde vi upp till Norrtälje och tog motorvägen hem.

 

Syrenerna utanför porten var särskilt vackra efter dagens regn.