Säffle och en kopp kaffe.

    
Säffle i Värmland är för mig förknippad med två saker.
En av mina allra bästa vänner kommer från Säffle och Hasse Alfredssons minnesvärda sketch där det pratades om semester och slutade med Säffle som resmål och en kopp kaffe. Helt obetalbar!
Men i söndags passerade vi Säffle på vägen till Värmlandsnäs och i måndags blev det ett längre besök. Så nu har jag gjort Säffle.
Och givetvis blev det en kopp kaffe! På Holgers konditori.
 
 
 
Säffle fick stadsrättigheter 1951 och är Sveriges yngsta stad. Men redan i slutet av 1800 talet anlades Billerud, en sulfitfabrik (världens älsta) och pappersbruk och Säffle fick fler invänare. Läget vid Byälven, som är förbindelsen mellan Glafsfjorden och Vänern, har alltid varit betydelsefullt för transporter. I Säffle finns också en grävd kanal med sluss som också har förbindelse med sjön Vänern.
Men invånarantalet har aldrig varit stort och idag uppgår de till ca. 9000, vilket egentligen inte räcker till för att vara stad, men Säffle får ha kvar sin stadstitel. Namnet Säffle och varifrån det kommer är lite oklart, men det finns ett par förklaringar. Det kan ha kommit från ordet "sä-fugel"; sjöfågel eller från "sifhälla". ( Det finns en idrottsförening som heter så än idag) Men ingen vet riktigt.
 Nu har jag "gjort" Säffle, en trevlig bekantskap, tillsammans med vår värdinna på Värmlandsnäs, som har sina rötter härifrån. Och jag är några erfarenheter rikare. Tack för det!
 
 
  
 
  
En inbjudnande bänk att sitta på invid kanalen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Susanne

Ännu en erfarenhet och upplevelse rikare.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: