Kryssning i kända vatten.

    
Tidigt uppe, alltför tidigt enligt min mening, redan 06.30. Har passerat stadiet då jag tyckete att "morgonstund har guld i mun". Åtminstone om morgonstunden är före klockan 8. Men vad gör man inte när en trevlig tur är på G.
Att invänta det perfekta vädret för att bjuda med Sofia, "min kinesiska lärare" och goda vän, på en Ålandstur kändes inte som ett alternativ. Så tidigt onsdag morgon körde vi mot Kapellskär ( ett par mil öster om Norrtälje, på Rådmansö) för att åka över till Åland, en riktig heldagstur på 14 timmar. Liv och Max kom med bussen från Uppsala för att tillbringa dagen med oss. Jättemysigt!
Redan på kajen i Kapellskär märktes det att semestertiden var/ är i full gång; mängder med bilar, husvagnar, cyklar, motorcyklar och människor. Till dett kom alla resenärer från olika håll som kommit med bussar för att antingen kryssa över dagen eller ta ett par semesterdagar på Åland.
Mycket folk var det i varje fall!
Det vackra vädret med den strålande solen lät vänta på sig, så vi tillbringade det mesta av resan över till Mariehamn inomhus, men med god utsikt över Ålands Hav. Två timmar går fort och det fanns en del Max ville upptäcka på båten. Och emellanåt var det skönt att bara sitta still.
 
"Mormor titta!!!! Och det finns mycket att titta på ombord.
 
Max och Sofia.
 

Efter en trevlig lunch, alldeles vid vattnet i Västra Hamnen, körde vi norrut mot Kastellholms Slott. Det är Ålands enda slott och byggdes på 1500 talet. (Både Gustav Vasa och Erik den XIV har vistats här.) Mest tog vi turen hit för att Sofia skulle få se en del av det vackra, åländska, landskapet och ett stopp på kafét "Uffe på Berget" blev det på återvägen mot Mariehamn. detta var Sofias första besök i Finland/ på Åland och var helförtjust i allt hon såg. Precis ALLT! Jätteroligt! Och även om Sofia har varit i Sverige och sett lite av varje här så tyckte hon att Åland hade "det lilla extra". Just havet, naturen, öarna och närheten till allt gör ju Åland till ett perfekt turistmål. Jag tränade på min kinesiska och där orden inte räckte till så kunde vi ta det på svenska. Sofia har verkligen under sin tid i Sverige lärt sig bra svenska. Roligt för Max och Liv att också snappa upp lite ord på kinesiska.
 
 
     
      Lunchpromenad på bryggan i Västra Hamnen.                             Kastellholms Slott.   
 

Nästa stopp; "Uffe på Berget".
 
 
      
 

En promenad i Mariehamn avverkade vi också. Mysigt med småskaligheten. Allt finns inom räckhåll.
 
Torggatan.
 
En dag går fort och det blir kvällsbåten tillbaka till Sverige.
 Rosella är på ingång.
 

Jag hade tänkt mig en lugn tillbakaresa sittandes i matsalen vid ett fönsterbord och njuta. Visserligen hade vi bokat bord i bufférestaurangen, främst för att Sofia skulle få möjlighet att prova olika sorters skandinavisk mat. Och jag trodde i min enfald att det inte skulle vara så många som åt på tillbakaresan. (  De flesta åker bara fram och tillbaka, går inte i land i Mariehamn och brukar äta på utresan från Kapellskär.)
Ett bra fönsterbord fick vi....... Men den där lugna matstunden uteblev. Mängder av människor ville äta just buffé, det var bullrigt och rörigt. Dessutom fick vi äta "på tid" eftersom personalen skulle duka om till turen som skulle gå från Kapellskär klockan 20.00.
Jag har åkt här många gånger, men aldrig känt mig stressad vare sig jag ätit buffé eller à la carte. Kom sedan på att det nu i sommar går en extrainsatt tur och returresa. Därav detta jäkt.
Men maten var bra! Mer miljön som inte passade. Och där var vi helt överens. 
Sofia var i alla fall väldigt nöjd med allt, trots att tiden inte räckte till för henne att avsluta sin ostbricka. Tallriken rycktes bort...
Tror jag åker direkt från Stockholm nästa gång. Visserligen tar det lite längre tid, men tid har jag gott om.
När semestersäsongen är över åker jag gärna från Kapellskär igen, eller har mat med mig. Men det är ju inte samma sak.
 
 
 
  
Finaste, goaste Max. Idag två och ett halvt år!
 
 
 
 
 
             
      
 
 
 
 
 
 
 
      
 
 
          
      
Karin

Vilken mysig dag ni hade! Och jätteroligt att du fortsätter med kinesiska. Liv och Max kanske också hänger på.
Max är ju sååå gullig och alltid glad. Sicken kille.
Kram!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: