Shoppingrunda!

    
Lite funderingar!
Hade några timmar över idag på förmiddagen och strosade genom stan. Kanske var jag i behov av några nya höstplagg? Nja, det är att ta i. Sanningen är nog mer att jag tröttnat en aning på de plagg jag har. Åtminstone några av dem.
Gick genom Sturegallerian och ut och in i många designbutiker, vidare till Bibloteksgatan likadant där.
Visst fanns det kläder jag tyckte var snygga, men å andra sidan "vad behöver jag" och "vad vill jag ha". Jag har i princip bestämt mig för att titta på plaggen, prova och sedan bestämma om jag vill köpa. Och då har jag inte sett prislappen!. Det är liksom grejen!
Tog en tur förbi NK och passade på att vila fötterna och pigga upp min mage genom att ta en cappuccino och en liten, nyttig, smörgås. Grovt bröd med ett berg av räkor på; uppfffad med avokado, ägg, sallad, rödlök och tomat. Ingen majonnäs.....Så de fick tillverka en särskilt för mig. Det gillar jag! Är jag kund så är jag....
Sedan var jag beredd att ge mig upp på damavdelningen. Här finns allt, precis ALLT, i märkes och klädväg.
Provade snygga jeans, i en mörkare blå färg. Men tänkte efter och kom på att jag har tre par exakt likadana inhandlade i Beijing i april. Aldrig använda och till ett pris som är/var  1400kr billigare. Och visst, jag tittade på etiketten och såg att, ja visst, även dessa NK jeans av ett mycket välkänt märke, hade sitt ursprung i Kina.
Och faktiskt så tittade jag extra noga på  etiketterna i många plagg under min shoppingrunda.
Jag var intresserade hur det förhöll sig med tillverkningsland och i stort sett oavsett om det var Filippa K, Odd Molly, Tiger, Marc Jacobs, eller de som just nu vann Guldknappen, "Hunkydory",  Ulrika och Christopher Bjerckes företag, så var de flesta plagg tillverkade i Kina, Marocko, Bangladesh, Thailand eller Malaysia.  ( Guldknappen är ett pris som delats ut av tidningen Damernas värld sedan 1982. Priset ges till en svensk modeskapare för att främja svensk design.)
Säkert finns även andra länder som står för framställningen. Men så svenskt är det ju inte, vilket är förståligt, med tanke på kostnadsläget här. Så konstigt är det inte alls!
Men skulle plaggen vara sämre för det? Skulle inte tro det!
 
En av funderingarna jag har, bland många, är att en kofta från Odd Molly, som jag inte ens ville ha, men tittade extra på, kostade 1750 kr. En kofta!
Visserligen har den rest långt och troligen har företaget betalat tull för den. Men om man ser till materialkostnaden, produktionskostnadenkostnaden, transportkostnaden, designkostnad plus lite till så kan man kanske räkna ut hur stor vinsten blir på varje kofta. ( Skulle exakt samma kofta säljas i Beijing skulle priset kanske vara 200 yuan, lite drygt 200 kr. Visserligen utan moms, transport och tull. Men ändå! Så vinsten här hemma bli stor!!!)
Efter NK tittade jag in som hastigast på HM, Lindex och Kappahl. Och även där tittade jag på etiketterna i kläderna och var de var tillverkade, samma resultat. Inte oväntat alls!
Men just alla som klagar på just dessa länder där många av våra kläder tillverkas skall kanske leta extra noga nästa gång de köper något plagg. Bara för säkerhets skull....
 
För mig, som bott i KIna, Beijing, i drygt tre och ett halvt år och shoppat en hel del och ofta fått frågan om kvalité så kan jag säga att den varierar, beroende på var man handlar och hur mycket man betalar för varan. Det finns valmöjligheter.
Precis som det ofta är på en svensk REA, så finns plagg som sys upp för att säljas på marknader till lågpris och det finns också andra varor att tillgå men till ett högre pris och av bättre kvalité.
 
Men jag hävdar nog, trots allt, att en tunn koftafrån Odd Molly eller annat märke, för mig inte skulle vara värd 1750kr. Och skulle jag bli gladare av den bara för det högre priset eller märket?  Skulle inte tro det!
 
Egna inköp idag? Nä, jag avvaktar!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Iris

Gott med räkmacka med majonnäs:) Gott! Men en jacka för 1750 kr - nej ,det låter väl häftigt för oss som handlat i Beijing:) Kram

Svar: Ja, visst är det mycket. Men det finns ju gott ommänniskor som gärna betalar priset. Och bara för märket....Kramar!
Ditte

Katarina

Tror inte så många tänker efter utan köper det märket som skall vara fint.
Men en kofta är bara en kofta. Kan inte bli så mycket mer.
Kloka tankar! Och det brukar du ha.
Kramar!

Åse

Det är nog inte så dumt att reflektera över vad man behöver och priset på plaggen. Jag går oftast på i vilka grader plaggen kan tvättas i. Efter mina år på Polarn & Pyret så vill jag helst ha bomullskläder som tvättas i 60%. Kram


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: