Fiskintresse

    
Ett erkännande! Jag och fiskar har aldrig varit såta vänner.  Och det finns en orsak.
Min mamma var norska och uppvuxen vid havet och i stort sett uppfödd på fisk. Jag föddes i en liten gudsförgäten håla i Västergötland, Töreboda. Nejdå inget ont alls om landskapet Västergötland.Tvärtom! Men för mig var inte Töreboda någon favorit Är det inte idag heller...
(Tursamt nog så tillbringade jag minst halva året i Norge från födseln upp till skolstarten och som 10 åring flyttade vi till Stockholm.)
Men, hur som helst, i Töreboda gick det ju inte att få tag på någon pinfärsk fisk dierkt och de få djupfrysta varianterna som fanns att tillgå var väldigt dyra.
Så jag serverades alltså inte fisk hemma.
När jag sedan kom till Norge var jag ovan vid dessa sprattlande godingar och ville inte ha.....Vill i alla fall minnas att lite torsk och lax, absolut benfria, slank ner då och då.
På äldre dar så har jag faktiskt så smått kommit i gång med lite fiskätande. Tack och lov, för det är verkligen gott.
Ett stort tack till några herrar i vänkretsen som lagat utsökt torsk, lax, sjötunga, piggvar och mälargös till mig.
Mitt fiskintresse är väckt sedan ett antal år tillbaka. Men beniga fiskar som strömming, makrill, gädda och abborre m.fl. göre sig ännu ej besväret
(Skaldjur är och har däremot alltid varit en storfavorit.)
 
Sen det här med att tillaga fisk har inte varit min "grej". Men jag har gett mig på lax i olika former.  Laxen och jag kommer bra överens.
Igår blev det ett lax-tillagnings-tillfälle. Jag skulle servera västerbottenlax. Alltså stora skivor av färsk laxfillé som rullas runt västerbottenost, en skvätt grädde hälls i formen, lite ost ovanpå och in för ugnsbakning i 200 grader i ca 15-20 minuter. Härligheten dekoreras med löjrom, dill och tunna lökringar. Men först skulle laxen införskaffas.
 
 Jag gick till ICA Ringen och den välsorterade fiskdisken. Förra gången jag köpte lax där fick jag den snyggt skivad av expediten och tänkte att det nog skulle gå bra.
Icke! Ingen i personalen som jobbade kunde skiva laxen till mig. Näha! Jag gick vidare till fiskaffären på Götgatan. Där kunde de skivat laxen, men de hade inte just mittbiten av laxen som jag ville ha. Pust!
Det började bli lite bråttom så jag tog en tur ner till Hemköp vid Skanstull. En utmärkt butik men med en mindre fiskdisk än iCA. Jodå, laxen fanns. jättefin bit. Men att skiva den? Tveksamt!
Då bestämde jag mig för att göra det själv. Köpte laxen och stegade hem.
Fiskkniven togs fram och jag började att skiva. 
Men av de där stora, fina, skivorna som jag tänkt mig blev det intet. I bästa fall hängde de små skivorna ihop så pass att det hjälpligt gick att rulla dem.
Inser att jag måste träna på detta! Och kanske finns det någon som kan ge mig en kurs?
 
Tilltugget och plommonkakan gick det betydligare lättare att få till.
 
      

 
Och så var Lady Gaga på Globen, vackert upplyst i rosa denna augustikväll.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Åse

Verkligen delikata rätter. Jag är uppvuxen på fisk i Bohuslän, men den var alltid så snålt rensad så halva fisken var full av ben. Det tog några år tills jag kunde uppskatta fiskrätter. Nu för tiden är det aldrig ben i fisken! Konstigt!!!!Kram

Svar: Nej om ben tycker jag inte. Skönt att det numer finns både färsk, fryst och tämligen benfri fisk att tillgå. Jag kanske kan utveckla mitt fiskintresse vad gäller matlagning.Kram!
Ditte

Susanne

Du vet väl "att övning ger färdighet" efter alla år i branschen?
Allt så väldigt gott ut, även laxen på bild.
Kram!

Svar: Tack! Det var snällt!
Ditte

Britta G

Smakade säkert gott! Tror inte bilderna ljuger.
Själv lagade jag en fisksoppa av vad som fanns i frysen . Laxen var självskriven...och soppan OK!

Svar: Fisksoppa är så gott! Jag hade gärna provat din!Kramar!
Ditte

Åsa nu i Jönköping

Såg väldigt gott ut! Hur var receptet??

Själv har jag varit på torget idag och fiskat havskräftor som skall ätas ikväll! Jag är ju skaldjursfantast som du kanske vet! På torget "plockade" jag även blåbär och vackra rosa gladiolus! Min favorit så här på höstkanten! Ha en skön helg!

Kram

Svar: Så gott! Jag gillar också skaldjur, jättemycket. Och visst är gladiolusarna vackra. Brukar köpa dem varje vecka så här på hösten.Hoppas helgen blir mysig och avkopplande!
Kram
Ditte

Monika

Hej! Jag älskar också lax! Jag åt det under hela veckan (orkar oftast bara variera mellan två rätter) men jag säger nog som du förmodligen hade sagt i skolan -övning ger färdighet men laxskivandet. Anade något med att du kanske vara norsk med namnet Ditte, kul med tillbaka blickar.

Ha en go söndag! Kram /Monika


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: