"Fåfängan" och lunch

    
Idag blev det en mer eller mindre spontan lunch uppe på Fåfängan. Den ursprungliga tanken var att ta båten från "vår brygga", Barnängsbryggan, över till Djurgården. Men tyvärr så missade vi båten med 30 sekunder. Alltså inte tillräckligt snabba i spurten. Och vänta en timme på nästa transport kändes så där. Alternativt hade vi kunnat promenera. Men nu var det sjöresan på 25 minuter som vi var ute efter...
Vi fortsatte längs kajen och såg flaggan vaja uppe på Fåfängan. Alltså ändrade vi planerna och stegade dit upp.
Och en lunch där, på första parkett, med hela Stor-Stockholm framför bordet kändes som ett fullgott alternativ till en lunch på Djurgården. Den kan vi ta en annan dag.
Solen skeb och det var riktigt fint väder när vi masat oss uppför berget, men när lunchen var avslutad såg vi att molnen började dra ihop sig över nejden.
Vi njöt lite extra av utsikten och spatserade sedan hemåt längs Folkungagatan och Götgatan.
 Jag njuter verkligen av att befinna mig med ena foten lite på "landet" och att ha den andra mitt i storstadens puls.
Och vi hann precis hem innan stora regndroppar började falla.
 
 
 
FÅFÄNGAN! Här byggdes redan på 1650 talet ett försvarstorn, en skans, av ryska krigsfångar. Namnet Fåfängan härrör sig från 1700 talet då grosshandlare Fredrik Lundin som bodde här byggde en "fåfänga", lusthus uppe på berget med utsikt över Stockholms inlopp.
Själva ordet fåfänga har i svenska språket använts i betydelsen ofruktbar mark. Alltså en mark där det är fåfängt att ens tänka på någon odling av vilket slag det vara månde.
Just i Stockholm fick ordet en speciell betydelse; lusthus.  En fåfänga kom till att bli ett lusthus som var byggt på ett högt berg.
 
 
Anonym

Tack för ännu ett bra Stockholmstips. Du kan din stad.

Åse

Att det fortfarande finns ställe kvar att upptäcka. Har snabbkollat dina inlägg mellan barnpassningsvarven!!!! Kram


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: