Ostindiefararen Götheborg

    
Igår hade jag turen, att tillsammans med rektor och en lärare, få följa med min "gamla klass" på Svenska Skolan i Beijing till invigningen av en utställining som heter "Jacob seglar till Kina," Ostindiefararen Götheborgs resa 1743-1745.
Utställningen som är tänkt för barn är ett samarbete mellan Kina och Sverige och bygger på en barnbok som just heter "Jacob seglar till Kina." Utställningen kan ses på "The Chinese Museum Of Women and Children".
Boken är är en historisk bildberättelse och skriven av Anita Steiner som också gjort de jättefina teckningarna som finns i boken. Många av teckningarna finns också på plats i utställningslokalerna. Texten är spännande och underhållande och ger en god inblick i sjöliv och besök i främmande länder för ett par hundra år sedan.
Invigningen var som sig bör här mycket pampig och med många tal.Både de kinesiska och svenska skolbarnen barnen som var inbjudna framträdde med olika sånger.
Idas sommarvisa och Skolsången blev det svenska inslaget.
Eleverna från SSB hade fått prova ut båtsmansdräkter och såg ut att vara vana sjöfarare allihop. Jättefina! Och givetvis gjorde de succé.
Gruppfoto. Kinesiska och svenska skolelever och även representanter från alla de organisationer, både svenska och kinesiska, som gjort utställningen möjlig."I skeppsprosten Holmertz dagbok från Ostindiefararen Götheborg fanns tre fripassagerare med. En av dem var Jacob och tillsammans med honom skall vi segla till Kina".

År 1743 avseglar Ostindiefararen Götheborg från Klippan utanför Göteborg. Tre unga fripassagerare Jacob, Carl och Magnus har smugit sig ombord på skeppet. I boken är det Jacobs öden och äventyr som skildras. Jacob får under resan se och uppleva många spännande och fjärran platser som Cadiz, Java, Kanton och stormfyllda färder med ostindiefararen.
Boken gavs ut redan 1994, då på svenska, men är nu översatt både till engelska och kinesiska. ( Jag fick igår boken på både svenska och kinesiska)


Bokens författare, Anita Steiner, med ett par kinesiska flickor som målat med vattenfärg.


Många av de kinesiska barnen blev inspirerade av de vackra teckningarna från boken, gjorda i vattenfärg, att de ville pröva att måla.


En av författarinnans bilder från boken.


Vackert kinseiskt prrslin fanns att beskåda.


Ett par små barn som gav mig en lyckopresent i form av ett bokmärke.


Företag som sponsrat utställningen.


Visst måste jag också känna på livet till sjöss. Lika bra, för på tisdag lämnar jag Beijing  för denna gång och seglar hemåt. Flyger rättare sagt!


Sofia

Så kul och annorlunda! Vad mycket roligt du hunnit göra. Och då vet jag att du inte skriver om allt.

Skall i alla fall se om jag kan få tag på boken. Tack för tipset.

Ha det fortsatt bra!Iris

Jag vill också vara där! Men nu är ju här... Kram till er alla.

Åse

Vilken pampig utställning och vilken upplevelse. kram


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: