Strängnäs, jättemysig utflykt

    
Idag har jag gjort en ny bekantskap. Jag har börjat lära känna Strängns. Vad jag kan minnas, så var jag här  någon gång för ungefär 50 år sedan. Min pappa hade diverse uppdrag här på regementet och han ville visa mig stan. Men där tar mitt minne slut.
Idag skulle jag träffa Sofia, min kinesiska lärare från Beijing, som det här året bor och jobbar i Strängnäs. Vi har tidigare många gånger träffats i stockholm, men idag ville hon visa mig Strängnäs.
Smidigt, att ta tåget hit från Stockholm, 45 minuters resa.
Strängnäs är en liten stad. I själva stan bor ca. 13 000 människor och räknar man med hela kommunen så blir det upp emot 35 000 invånare. En småstad helt enkelt! Och väldigt mysig!
Nu var Sofia min guide för dagen och det var verkligen jätteroligt att få chansen att prata och umgås på kinesiska. Men Sofia läser svenska, så kinesiskan varvades med lite svenska och sedan när främst mina ord och fraser på kinesiska tröt, blev det också lite engelska.


På vägen från stationen passserade vi dessa vackra blommor. Sofia poserar gärna!

Sofia mötte mig på stationen och vi började vår rundvandring med att gå hem till Sofia. Ett helt underbart, stort, gammalt,hus med en härlig trädgård.

En av alla de vackra rosor som jag såg i trädgården.....

Även gott om fina fruktträd.

Jag funderade lite över namnet Strängnäs. Var kommer det ifrån? Enligt Wikipedia finns det flera förklaringar just vad första delordet Sträng betyder.  Stränger betyder lina, tåg  eller ändlina av fiskenät och näs är just ett näs.
Strängnäs ligger på ett näs i Mälaren. Men man vet riktigt säkert......

Vad man i alla fall vet är att Strängnäs är en gammal stad och redan 1120 var staden biskopssäte.
Givetvis besökte vi domkyrkan som var färdignyggd i slutet av 1200 talet, men faktum var att det redan på 1100 talet här fanns en stavkyrka byggd av trä.


Strängnäs domkyrka.


Lite av domkyrkans interiör.

Efter besöket i domkyrkan vandrade vi vidare upp mot Kvarnen och passerade gamla hus från 1600 talet.Den gamla kvarnen, belägen uppe på en kulle och med fin utsikt ner mot Mälaren.

Innan lunch stannade vi till vid småbåtshamnen.

Känns lite som sommar.

Sofia hade flera förslag på olika lunchrestauranger, men jag valde en kinesisk. Valet kändes ganska givet och dessutom kände Sofia ägarna, så maten vi serverades smakade som den vi fick på "Gula Duken" i Beijing.
Väldans gott!!! Men visst är priserna högre här.Vi hann också med en cykeltur innan det blev dags för mig att fram på sena eftermiddagen ta tåget tillbaka till storstaden.
Och visst blir det snart ett nytt besök i Strängnäs!
Tack Sofia med "svensk familj" för en fantastisk dag.


Stationshuset i Strängnäs.

Och några tänkvärda ord från skalden Bo Setterlind.
Katarina

Vad mysigt att åka till Strängnäs över dagen. Verkar vara en mysig stad.

Förstår att du och Sofia haft det bra.

Jättekul att du fortsätter med kinesiskan. Kanonbra!

Kanske blir det ett kinabesök även i höst?

Vi ses snart!

Kram

L I N D A

läser du kinesiska? häftigt! visst är det ett svårt språk! :)

Ditte

Linda!

Jadå, jag fortsätter med kinesiskan. Och visst är det svårt! Svårt var det även i Beijing, men ännu klurigare här hemma då jag inte har möjlighet att höra språket var dag. Men jag kämpar på!

Läser du också kinesiska?


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: