"Spaning"- dagens uppdrag

    
Jag har idag skrivit och skickat in min andra hemuppgift på skrivkursen. Det var liksom sista dagen.... Den första uppgiften, att skriva en krönika, är gjord och den var både lätt och rolig att skriva. Jag visst åtminstone vad och hur jag skulle och skriva. Jag har fått feedback av läraren och är nöjd. Skall bli spännande att läsa vad de övriga kursdeltagarna skriver.
Det är just att få feedback och konstruktiv kritik som gör att jag tycker kursen känns så rolig.
Jag hoppas på att lära mig massor.
Att idag få till en SPANING, lite efter det mönster som används i radions P1 var inte lika enkelt. Men helt klart en utmaning.
En "spaning" skall handla om ett aktuellt ämne och i våra instruktioner var också att "man skall läsa av tendenserna i nutiden, för att sedan presentera sina framtidsvisioner. För en tes krävs minst tre belägg."
Har ingen aning om jag missuppfattat ämnet eller inte. Får vänta på lärarnas och de övriga deltagarnas kommentarer.
Kul om ni bloggläsare också ger en kommentar!
På bloggen har jag nu lagt in lite foton som hör samman med texten. De fanns inte med i orginaltexten.

Trångboddhet i Stockholms innerstad
Kan trångboddhet och förtätning av antalet människor per kvadratmeter i en lägenhet i innerstan eller i närliggande stadsdelar vara ett bra alternativ till den bostadsbrist som råder i Stockholm?
Jag hade inte förrän i morse ägnat frågan någon större eftertanke. Men visst känns det angeläget.

Enligt DN idag, den 26/9 2011 i en artikel skriven av Jessica Ritzén, slås fast att det på Katarina Bangata på Söder bor 29 000 människor per kvadratkilometer, den mest tätbefolkade gatan i Stockholm. (Motsvarande siffra i Paris är 25 000 människor/ kvadratkilometer.) Det har jag aldrig tänkt på och jag går ändå förbi här nästan varje dag. Jag har inte alls haft en känsla av att det ens är trångt i området och ändå bor jag bara två kvarter därifrån. Märkligt!

Katarina Bangatas södra del. Hela gatan är ca 1 km lång och sträcker sig i söder nästan från vattnet vid Hammarbykanalen och fortsätter norrut. Vid greta Garbos Park viker gatan av västerut och slutar framme vid Götgatan, mitt emot Skatteskrapan.

Rofyllt och inte alls trångt.

Lilla Blecktornsparken, en av Söders alla grönområden.

Jag kan förstå att det är attraktivt att bo på Söder i Stockholm, för här finns en härlig mix av ungefär lika många arbetsplatser som bostäder. Här finns gammal och ny bebyggelse, många parker och stora grönområden och närhet till vatten. Många av de gamla lägenheterna är små och här har ändå barnfamiljerna valt att bo kvar. Det är inte så viktigt att barnen har var sitt rum, att det finns extra tv rum och gästrum. Man har valt sitt boende eller att bo kvar i sin lilla lägenhet just p.g.a. att man bor mitt i ett sammanhang.
Södermalm är, har varit och kommer att förbli en levande och kreativ stadsdel där många vill bo, både barnfamiljer, studenter, kulturarbetare och pensionärer.

Greta Garbos torg ligger i mitten av Katarina Bangata.

Stora hus med många, små, lägenheter.

 

Har man detta som utgångspunkt så finns det utrymme/tomtmark både på Söder, i övriga innerstan (t.ex. en del av det stora fältet ute på Gärdet, på Djurgården) och i närliggande stadsdelar för att bygga billigare och mindre luxuösa lägenheter som samtidigt sparar på kvadratmetrarna.
I samma artikel framgår vidare att även City och främst Sergels Torg är väldigt tättbebyggt. Detta område har stans absolut högsta folktäthet, räknat i både arbetande och boende. Lika tätt befolkat som på Manhattan i New York. Omkring 70 000 människor rör sig där varje dag, men bara ca 2000 personer bor i området. Alltså 97 % som inte bor där!
Något som då slår mig är att det skulle gå alldeles utmärkt att förlägga många av Citys kontor utanför Stockholms innerstad och låta människor flytta in hit. Som det är nu så bor många av dem som arbetar i City utanför stan och pendlar in. Då borde det kunna gå minst lika bra att bo i innerstan och pendla ut till arbeten i förorterna. Avstånden blir ungefär desamma.
Människor vill egentligen inte bo trångt i Stockholm, vilket jag möjligen kan förstå. Men i de flesta stora städer runt om i världen så bor unga människor tillsammans under sin studietid. De vill ha stadens puls, vill vara ”mitt i smeten” så de delar gärna lägenhet. Dessutom blir det ekonomiskt överkomligt, för bostäder är dyra i alla stora städer. Och att bo tillsammans med andra, dela lägenhet, tillför ofta ett annat perspektiv på tillvaron. Man tränas i att ta hänsyn till andra, boendekostnaden blir överkomlig och det är lätt att ta del av stadens kulturutbud, kreativitet och mångfald.
Många av dagens unga har vuxit upp i tron att det skall vara ett rum per person och tycker att det är en rättighet att ha gott om utrymme. Kanske är det värt att ompröva? Kanske kan trångboddheten under en period i ens liv tillföra en annan livkvalité och en möjlighet för flera stadsdelar i Stockholm att bli mer levande. Och fler människor kan få möjlighet till en bostad, om än en trång sådan.

Givetvis finns det även större lägenheter, men eftersom Södermalm varit en gammal arbetarstadsdel så har det varit mer regel än undantag att här vara trångbodd.

Delen av Katarina Bangata västerut, mot Götgatan. Här har man tid att filosofera en stund.

PS! Detta var ett skrivuppdrag, men visst har jag funderat lite extra på just trångboddhet.

 

 

 

 

 

 

Susanne

Det blev ett långt inlägg idag. Kul att läsa din spaning. Förstår att du tycker det var knepigt att göra läxan. Tre argument för trångboddhet har du och jag tycker du motiverar dina åsikter.

Håller helt med om att man i Stockholm som ung inte alls är lika beredd på att bo med andra och att bo trångt.

Kul tanke att flytta ut kontoren från stan och in med människor i stället.

Kramar

Susanne

Det blev ett långt inlägg idag. Kul att läsa din spaning. Förstår att du tycker det var knepigt att göra läxan. Tre argument för trångboddhet har du och jag tycker du motiverar dina åsikter.

Håller helt med om att man i Stockholm som ung inte alls är lika beredd på att bo med andra och att bo trångt.

Kul tanke att flytta ut kontoren från stan och in med människor i stället.

Kramar


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: