Äpplen och lingon

    
Äpplen och lingon har förgyllt denna dag hitintills och snart väntar middag "på lokal" tillsammans med några "Beijingladies". Alltså en omväxlande och rolig pensionärsdag idag också.

Det var många år sedan jag ägnade mig åt att koka lingonsylt, men nu står det en liten burk färdig sylt här.
(Bosse hade med både lite lingon och en del äpplen hem från Ålands skärgård)


Bara att blanda de av Bosse rensade lingonen med lite vatten och socker och koka ca 20 minuter.


Lingonsylten. Kommer endast att ätas vid lite högtidligare tillfällen.

Sedan var det dags att ta sig an äpplena. De var betydligt fler.
Åppelmos skulle det bli.
Skala, skiva och dela och koka i lite vatten med någon dl socker.
Ganska små, men väldigt saftiga och goda.


Lätt kokning ca.20 minuter av de delade äpplena.


Potatisstöten kom väl till pass för att finfördela till ett lite grövre mos.

Sista momenten för dagens husliga aktiviteter blev att göra två äppelkakor på de resterande äpplena.
(Bosse gjorde tre äppelkakor i går, så nu finns det lite kaffebröd i alla fall)


Nils Emils äppelkaka, väldigt enkel och jättegod.

Till en kaka;
  • sätt ugnen på 175 grader
  • smält 80 g smör
  • blanda 1 1/2 dl socker och 1 1/2 dl mjöl i en bunke
  • tillsätt 1 ägg
  • blanda i smöret och rör ordentligt
  • bred ut smeten i en pajform
  • 3 -4 äpplen skalas och klyftas o läggs ovanpå smeten
  • 1 msk kanel+ 1 msk strösocker pudras över
  • hacka 50g nötter och strö över (kan uteslutas)
  • grädda i ca 30 minuter i mitten av ugnen.
  • servera gärna ljummen med glass eller vaniljsås
Jättegott!!

Susanne

Vad pysslig du är! Blir sugen på att både göra mos och äppelkakan. Lingon har jag inga så det får bli köpesylt.



Hoppas att kvällen blev mysig.

Kram

Åse

Vilken lyx med hemkokt sylt. Lyx även att få plockade och rensade lingon. Kram

sɑɴɴɑs ʀυм

Mums vad gott, vad duktig du är Ditte (:


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: