Oväntat!

    
Ibland sker saker och ting väldans fort. Jag hinner knappast med. Jag fick i går en förfrågan om att komma till Beijing för en tid och arbeta på Svenska Skolan igen. Vad säger man? Vad svarar jag?
Tankarna for runt genom huvudet, liksom studsade där inne. Det var som om jag kunde höra dem på både ut och insidan. Beijing? Nu? Varför inte? Jobbet i Thailand kommer ju senare.
Gick i väg i morse till skolan och funderade på vad mina kollegor och rektor skulle säga. Mina planer och deras var från början att jag skulle stanna tills mitten eller slutet av november. Och nu blir det inte så. Det blev inte som jag tänkt, inte som de tänkt, men det blir något annat. Något oväntat!
Väl hemma igen efter mina två arbetstimmar på skolan kunde jag slå mig ner tillsammans med Bosse, min svåger och svägerska och ta en kopp kaffe och en bit äppelpaj, lagades förra veckan och har legat i frysen) andas ut och glädjas över att tillvaron/livet erbjuder så mycket positivt.
Klart jag kommer att sakna döttrarna och Max och alla vänner här hemma. Men jag åker inte från något, jag åker till något annat. Och Bosse kommer senare!


Min svåger och svägerska inväntar äppelpajen.

Och den var riktigt god!


Insåg att det var bråttom med att boka flygbiljetter och ägnade en stund av den jättefina sista september med att sitta framför datorn och hitta biljetter. Men jag är en envis typ och fann det jag ville ha. Och den 11/10 bär det av till Kina för min del.
Från Beijing åker vi direkt till Bangkok och sedan skall vi hem till Sverige i början av mars. Så det var lite pyssligt innan jag var i hamn. Sedan passade jag på att boka Bosses biljetter också. Men han stannar hemma ett bra tag till och plockar upp mig i Beijing. Och någon vecka hinner vi med tillsammans i Beijing innan Thailand väntar på oss.

Idag är det den 30/9, ny månad i morgon. Solen har lyst på oss och dagens temperatur har passerat +20.
Om det nu inte var för alla vackra höstfärger så skulle det lika gärna kunnat vara en dag mitt på sommaren.


Vackert vildvin som klättrar på vårt hus.
KLockan 17 och +20 grader. Kajen utanför hos oss. Järnvägsspåren finns kvar sedan den tid då det transporterades varor längs kajen och till frihamnen. ( Taget från balkongen)


Solen på väg ner bakom Skansbron och Skanstullsbron.

I kväll skall Bosse överraska mig med middag och champagen. Lite oväntat det också, men något jag ser jättemycket fram emot.
Visst kan livet vara en fest?

Till skott och genom stan

    
Jobbade ett par timmar på morgonen och hade sedan hela dagen i min ägo. Jätteskönt att komma upp. Annars sover jag gärna till efter 9, inga problem alls.
Hade gott om energi att laga lunch hemma. Jag kokade rödbetor gratinerade dem i  sedan i ugn med chèvre. Till detta serverades avokado och parmaskinka. Riktigt gott! Och det var faktiskt första gången jag själv donade med rödbetorna.
Men absolut inte den sista.


Dagens lunch.

Kom ocksp till skott med en sak jag länge funderat på. Men fundera räcker inte om det skall hända något.
Så jag tog Bosse med mig på promenaden från Söder, genom Gamla Stan och ner till Biblioteksgatan/ Norrmalms Torg.
Det var varmt i luften och en mild vind svepte genom stan. Antar att vi var några av de få människor ute idag som tyckte att det var ganska varmt. Termometern visade i alla fall på +18 när klockan var 16.
De flesta människor vi mötte var ordentligt påpälsade; rejäla stövlar/boots, tjocka jackor (även i dun), mössor och flera halsdukar En stilla undran är vad dessa personer skall ha på sig när det blir minusgrader.
Och med flera halsdukar kan man anta att det är rejäla förkylningar på gång. (Fick inte till några foton på dessa påbyltade människor. Var svårt att hinna med.)
Själv var jag ganska lättklädd, jämförelsevis.


Varmt! Puh!! Operan i bakgrunden.

Gåsgränd i Gamla StanSpännande detaljer.


Utsikt från Norrbro mot Klara Sjö, (Mälaren) Högalidskyrka på Söder i bakgrunden.

Promenaden tog oss en timme och mitt ärende ungefär lika lång tid. Nöjd och belåten började vi promenaden hem igen.
Bosse var en aning frusen efter att ha suttit mitt på Bibloteksgatan och väntat på mig. Här var det skuggitgt och ingalunda några 18 grader. Han fick trösta sig med att beskåda många av Stockholms alla kändisar och även den brasilianska Martha, fotbollsspelare.
Nästan hemma så gjorde vi en ny upptäckt. På Östgötagatan som går upp nästan från oss, så var ett par hus nu färdigrenoverade. Här har man både renoverat fasaderna och byggt till "penthousevåningar" högst upp. Med hiss rakt in i lägenheten och jättestora terrasser. Ja, priset? Såg att den billigaste lägenheten här säljs till ett fast pris av 12 miljoner kroner. Prisvärt? Är tveksam. Men det är säkert fint.
Kan konstatera att vi bor bra där vi bor. Och dessutom har vi sjöutsikt.


De nya, påbyggda våningarna syns högst upp och även terrasserna.
Återhämtning

    
Antar att både ni läsare och jag själv behöver vila lite från att läsa min blogg. Kommentarerna till gårdagens text och feed back på den har varit sparsamma. Kanske orkade man inte igenom hela texten? Det gjorde knappast jag heller. Men jag såg att i varje fall ett 70 tal läsare varit inne och läst det jag skrivit. (Förutom de som kanske något ofrivilligt hamnat på sidan.) Hur som helst så har en del de som går på skrivkursen plus läraren gett mig ett omdöme och jag är ganska nöjd. Det får räcka!

Så idag blir det lugnt på bloggen. Och kort!

Förutom att ha läst mina kurskamraters inlägg; krönikor och spaningar, så har det vackra vädret lurat ut mig på den vanliga promenaden. Jag kom i väg sent och det var redan mörkt vid 19 tiden då jag var hemma igen. Höstvarning!


Korsningen Götgatan och Ringvägen, Skanstull. Globen i bakgrunden och jag är nästan hemma.

När jag ändå  idag var inne i återhämtningsfasen passade jag på att anmäla Bosse och mig till en höstskärgårdskryssning på måndag. Det är en fotokryssning och vi hoppas på fint höstväder och att få se både havsörnar och vacker skärgårdsnatur.
Exakt vad som menas med fotokryssning vet jag inte, men jag hoppas få lära mig mer om fotografering av naturmotiv och kanske få till en och annan bra bild.
Det blir i alla fall en heldag till sjöss och lite av en minisemester, så där på en måndag.
Önskar er läsare God Återhämtning!
Ni vet väl att återhämtningsfasen är viktig!


"Spaning"- dagens uppdrag

    
Jag har idag skrivit och skickat in min andra hemuppgift på skrivkursen. Det var liksom sista dagen.... Den första uppgiften, att skriva en krönika, är gjord och den var både lätt och rolig att skriva. Jag visst åtminstone vad och hur jag skulle och skriva. Jag har fått feedback av läraren och är nöjd. Skall bli spännande att läsa vad de övriga kursdeltagarna skriver.
Det är just att få feedback och konstruktiv kritik som gör att jag tycker kursen känns så rolig.
Jag hoppas på att lära mig massor.
Att idag få till en SPANING, lite efter det mönster som används i radions P1 var inte lika enkelt. Men helt klart en utmaning.
En "spaning" skall handla om ett aktuellt ämne och i våra instruktioner var också att "man skall läsa av tendenserna i nutiden, för att sedan presentera sina framtidsvisioner. För en tes krävs minst tre belägg."
Har ingen aning om jag missuppfattat ämnet eller inte. Får vänta på lärarnas och de övriga deltagarnas kommentarer.
Kul om ni bloggläsare också ger en kommentar!
På bloggen har jag nu lagt in lite foton som hör samman med texten. De fanns inte med i orginaltexten.

Trångboddhet i Stockholms innerstad
Kan trångboddhet och förtätning av antalet människor per kvadratmeter i en lägenhet i innerstan eller i närliggande stadsdelar vara ett bra alternativ till den bostadsbrist som råder i Stockholm?
Jag hade inte förrän i morse ägnat frågan någon större eftertanke. Men visst känns det angeläget.

Enligt DN idag, den 26/9 2011 i en artikel skriven av Jessica Ritzén, slås fast att det på Katarina Bangata på Söder bor 29 000 människor per kvadratkilometer, den mest tätbefolkade gatan i Stockholm. (Motsvarande siffra i Paris är 25 000 människor/ kvadratkilometer.) Det har jag aldrig tänkt på och jag går ändå förbi här nästan varje dag. Jag har inte alls haft en känsla av att det ens är trångt i området och ändå bor jag bara två kvarter därifrån. Märkligt!

Katarina Bangatas södra del. Hela gatan är ca 1 km lång och sträcker sig i söder nästan från vattnet vid Hammarbykanalen och fortsätter norrut. Vid greta Garbos Park viker gatan av västerut och slutar framme vid Götgatan, mitt emot Skatteskrapan.

Rofyllt och inte alls trångt.

Lilla Blecktornsparken, en av Söders alla grönområden.

Jag kan förstå att det är attraktivt att bo på Söder i Stockholm, för här finns en härlig mix av ungefär lika många arbetsplatser som bostäder. Här finns gammal och ny bebyggelse, många parker och stora grönområden och närhet till vatten. Många av de gamla lägenheterna är små och här har ändå barnfamiljerna valt att bo kvar. Det är inte så viktigt att barnen har var sitt rum, att det finns extra tv rum och gästrum. Man har valt sitt boende eller att bo kvar i sin lilla lägenhet just p.g.a. att man bor mitt i ett sammanhang.
Södermalm är, har varit och kommer att förbli en levande och kreativ stadsdel där många vill bo, både barnfamiljer, studenter, kulturarbetare och pensionärer.

Greta Garbos torg ligger i mitten av Katarina Bangata.

Stora hus med många, små, lägenheter.

 

Har man detta som utgångspunkt så finns det utrymme/tomtmark både på Söder, i övriga innerstan (t.ex. en del av det stora fältet ute på Gärdet, på Djurgården) och i närliggande stadsdelar för att bygga billigare och mindre luxuösa lägenheter som samtidigt sparar på kvadratmetrarna.
I samma artikel framgår vidare att även City och främst Sergels Torg är väldigt tättbebyggt. Detta område har stans absolut högsta folktäthet, räknat i både arbetande och boende. Lika tätt befolkat som på Manhattan i New York. Omkring 70 000 människor rör sig där varje dag, men bara ca 2000 personer bor i området. Alltså 97 % som inte bor där!
Något som då slår mig är att det skulle gå alldeles utmärkt att förlägga många av Citys kontor utanför Stockholms innerstad och låta människor flytta in hit. Som det är nu så bor många av dem som arbetar i City utanför stan och pendlar in. Då borde det kunna gå minst lika bra att bo i innerstan och pendla ut till arbeten i förorterna. Avstånden blir ungefär desamma.
Människor vill egentligen inte bo trångt i Stockholm, vilket jag möjligen kan förstå. Men i de flesta stora städer runt om i världen så bor unga människor tillsammans under sin studietid. De vill ha stadens puls, vill vara ”mitt i smeten” så de delar gärna lägenhet. Dessutom blir det ekonomiskt överkomligt, för bostäder är dyra i alla stora städer. Och att bo tillsammans med andra, dela lägenhet, tillför ofta ett annat perspektiv på tillvaron. Man tränas i att ta hänsyn till andra, boendekostnaden blir överkomlig och det är lätt att ta del av stadens kulturutbud, kreativitet och mångfald.
Många av dagens unga har vuxit upp i tron att det skall vara ett rum per person och tycker att det är en rättighet att ha gott om utrymme. Kanske är det värt att ompröva? Kanske kan trångboddheten under en period i ens liv tillföra en annan livkvalité och en möjlighet för flera stadsdelar i Stockholm att bli mer levande. Och fler människor kan få möjlighet till en bostad, om än en trång sådan.

Givetvis finns det även större lägenheter, men eftersom Södermalm varit en gammal arbetarstadsdel så har det varit mer regel än undantag att här vara trångbodd.

Delen av Katarina Bangata västerut, mot Götgatan. Här har man tid att filosofera en stund.

PS! Detta var ett skrivuppdrag, men visst har jag funderat lite extra på just trångboddhet.

 

 

 

 

 

 

Svamp och Spaning

    
Tog en biltur ut till Väsby och vännen Eva vid lunchtid. Det var nog minst en månad sedan vi sågs. Det blir lätt så när någon jobbar mer än full tid och jag som i stort sett inte jobbar alls. Nåja, lite jobb har jag...
Eftersom båda hade skoskav så blev det en skogspromenad i maklig takt. Runbyskogen som börjar alldeles bakom huset där Eva bor passade utmärkt.
Fint väder idag också, så det var mer än njutbart att strosa i skogen. Lite svamp hittade vi också. Jag såg en lysande gul kantarell bredvid stigen och genast anade vi att det kunde finnas fler. Några fler kantareller hittade vi inte men ett gäng trattkantareller väntade snällt på oss. Eftersom vi inte planerat att plocka svamp så förvarades de i Evas ficka under resten av promenaden.
Konstaterade att nästa gång jag går i skogen så ska en plastpåse med, ut i fall att....
Tillbaka igen satt vi en stund på uteplatsen och njöt av kaffe och smörgås och att prata förstås.


Mysig stund i solen.

Jag har ju börjat min skrivarkurs och har idag lämnat in min första skrivuppgift, en krönika.
I morgon är det deadline för skrivuppgift nummer två att skickas in. Det skall vara en SPANING efter den mall som används i radioprogrammet Spaning i P.
Det var jättelänge sedan jag lyssnade på programmet så Eva tyckte att jag borde fräscha upp minnet. Sagt och gjort.
Och bra med datorer så det går att lyssna på tidigare sända program igen. Vi försökte också komma på ett aktuellt ämne åt mig att göra en SPANING på. Men jag vet inte än. Får sova på saken och se vad som dyker upp i huvudet i morgon.


Skinnarviksbergen runt

    
Tack Annmarie för Spanarna! Har lyssnat på ett par program nu och visst har jag hört det förut. Ska i morgon som hemuppgift i skrivkursen skriva en egen "Spaning". Får se vad det blir?

En helt underbart, vacker, lördag. Känns skönt som omväxling till allt regnet i vecka.
Solen lyser från en klarblå himmel och utetermometern visar +18 i skuggan. Så idag känns det inte alls som höst, även om jag vet att september är en höstmånad.


Träden har börjat byta om till höstkläder.


Ståtliga solrosor på koloniträdgårdarna.

Dagens promenad började som vanligt utanför hos oss på kajen och fortsatte  bort längs Årstaviken.
Här började man idag också att ta upp båtarna, ytterligare ett hösttecken.


Vi fortsatten längs vattnet, samma sträcka som vi gått så många gånger, men idag tog promenaden en ny vändning. Strax efter bron över till Långholmen tog vi trapporna upp till Skinnarviksbergen. ( Också på Söder)


Kungsholmen på andra sidan "Klara Sjö"; Mälaren.

Och visst kan det vara skönt med en paus i solen denna vackra höstdag.


Vi fortsatte ännu högre upp...
Och plötsligt finns hela Stockholm inom räckhåll. En fantastisk känsla!
Gamla Stan, Djurgården och bort mot Lidingö.

Denna del av Södermalm har precis som övriga Söder en bebyggelse där hus från 1700 talet samsas med hus byggda i mer modern tid. Kanske är det just den här blandningen mellan det nya och gamla, mellan parker/grönområden och storstadens brus som gör att jag alltid kommer att känna mig hemma här på Söder.
Just nu känns det i alla fall så.
"Beijing Ladies"

    
Ibland, så händer det och härom kvällen var just ett sådant tillfälle.
Middag på "lokal" tillsammans med några "Beijing Ladies".
Då och då är det någon hemflyttad eller nuvarande Beijingbo som organsierar en träff.
Det är alltid jättetrevligt!
Kvällens middag intogs i Vasastan på restaurang Matvarufabriken. Och här har det förr mycket riktigt varit just en matvarufabrik.
Glad och uppsluppen stämning och mycket prat genomsyrade kvällen. Stundtals hade t.o.m. servitrisen svårt att få in våra beställningar. Men hon var uthållig och lyckades till sist.
De flesta åt röding, ett par provade rejäl husmanskost och själv slog jag till på en skaldjurssoppa.
Det var jättegod mat som serverades och vi hann faktiskt äta mitt i allt pratet. Och visst hade vi mycket att prata om.
Fråga mig inte vart tiden tog vägen. Men fort gick den.....
Jag ser redan fram emot nästa träff med "ladiesarna."

Några av "the Beijing Ladies".

Apropå det här med "Ladies"; Jag har nu i stan, både på buss och tunnelbana, varit med om att personer rest sig upp och erbjudit mig sin plats. I Beijing häde detta nästan alltid, men här hemma har det varit lite si och så med den saken. Men nu har alltså något skett! Kanske är det så att jag nu kommit in i nästa fas och ser betydligt äldre och skröpligare ut. Mycket möjligt! Eller också har det varit någon form av "äldrevecka".
Själv har jag bara tackat och tagit emot. Jag är trots allt pensionär.

Nu är det gjort!

    
Tack för fina kommentarer som ni ger mig! Jag blir alltid så glad av att läsa dem.

Nu är det gjort! Jag har anmält mig till och blivit antagen till en skrivarkurs på distans; blogg,krönika eller artikel.
Detta är något jag funderat på länge, men har alltid skjutit upp det. Vet egentligen inte varför. Men eftersom det ingår i det liv jag numer lever, att inte vänta med eller skjuta upp saker, så slog jag till. Och en distanskurs passar mig utmärkt eftersom jag verkligen kommer att befinna mig på distans från Sverige i höst och vinter.
Innan jag blev antagen så fick jag på allvar fundera över varför jag ville gå kursen och vad jag vill ha ut av den. Och det var mycket kan jag lova!
Särskilt spännande och givande tycker jag är att få kritik/feedback av både de övriga deltagarna och av lärarna som är utbildade journalister som har skrivandet som sin huvudsyssla.
Ett viktigt mål med kursen är att "försöka se texten som den text den faktiskt är och inte på den som en förlängning av mig själv".
En annan viktig tanke är vad är det jag åstadkommit och hur kommer det sig att andra kanske uppfattar texten annorlunda än jag själv. (hmmm, om jag nu måste åstadkomma något)

Min första uppgifter har varit att läsa tre krönikor, olika till form och innehåll, och diskutera med övriga kursdeltagare.
Sedan till hantverket; jag skall skriva en krönika oc "en spaning". Krönika vet jag i alla fall vad det är med "spaningen" blir värre. Jag har nämligen inte hört det radioprogram som sänts i P1 och som heter just Spanarna.
Får göra lite research och se om jag kan hitta något gammalt, inspelat program via nätet.
Finns det någon som vet vad "Spanarna" är. Berätta gärna för mig....

Jag tycker det här skall bli jätteroligt och jag ser kursen som en utmaning och stimulans.
Kan också se mig själv i ett scenario bortom kyla, blåst, regn och snö......
Uppsala och veckans Max.

    
Tror jag har viss otur med vädret, när jag nu så här på höstkanten gör mina dagsutflykter.
I måndags ösregnade det både i Gävle och i Stockholm och idag var det samma sak; regn i både Stockholm och Uppsala.
Inser att höstrusket är på väg. Men jag är inte där mentalt. Inte ännu!
Liv mötte mig på stationen och vi styrde kosan mot Saluhallen för lunch. Jättetrevligt som vanligt och väldigt god mat.
Detta var mitt första besök i Saluhallen i Uppsala och hit kommer jag gärna tillbaka. Saluhallen har flera restauranger med varierat utbud och dessutom finns en välsorterad fiskdisk och ett par delikatessdiskar.

I Uppsala cyklar "alla". Domkyrkan i bakgrunden.


Uppsala är verkligen en mysig stad. "Allt" är så nära.........och här finns många gamla, fina hus som är väl bevarade.

Jag tänkte att jag skulle överraska Max och köpa en leksaksbil till honom. En bil som han kan sitta på och med lite finesser. Liv och jag hittade det perfekta fordonet i leksaksbutiken och jag slog till direkt.


En bil som Max kan sitta på och som låter en massa. Nåja, den skall inte vara hos oss....

Regnet fortsatte att vräka ner när vi hämtade Max på förskolan.Han är ju en stor kille nu, två år i januari och trivs jättebra med att vara på sin förskola.


En härlig och kreativ lekplats.


Mellanmål!!! Dags att svinga en bägare.......

"Jag måste tvätta mun och händer. Kan själv!!"   

För en liten kotte som älskar vatten var det ju en upplevelse att gå en bit på vägen hem. Vattenpussar är verkligen härliga.


"Oj, vad glad jag är. Har en vattenpuss i sikte ."

"Nu tar jag sats!"

"Härligt!!!"   


"Livet är kul!"

Äpplen och lingon

    
Äpplen och lingon har förgyllt denna dag hitintills och snart väntar middag "på lokal" tillsammans med några "Beijingladies". Alltså en omväxlande och rolig pensionärsdag idag också.

Det var många år sedan jag ägnade mig åt att koka lingonsylt, men nu står det en liten burk färdig sylt här.
(Bosse hade med både lite lingon och en del äpplen hem från Ålands skärgård)


Bara att blanda de av Bosse rensade lingonen med lite vatten och socker och koka ca 20 minuter.


Lingonsylten. Kommer endast att ätas vid lite högtidligare tillfällen.

Sedan var det dags att ta sig an äpplena. De var betydligt fler.
Åppelmos skulle det bli.
Skala, skiva och dela och koka i lite vatten med någon dl socker.
Ganska små, men väldigt saftiga och goda.


Lätt kokning ca.20 minuter av de delade äpplena.


Potatisstöten kom väl till pass för att finfördela till ett lite grövre mos.

Sista momenten för dagens husliga aktiviteter blev att göra två äppelkakor på de resterande äpplena.
(Bosse gjorde tre äppelkakor i går, så nu finns det lite kaffebröd i alla fall)


Nils Emils äppelkaka, väldigt enkel och jättegod.

Till en kaka;
 • sätt ugnen på 175 grader
 • smält 80 g smör
 • blanda 1 1/2 dl socker och 1 1/2 dl mjöl i en bunke
 • tillsätt 1 ägg
 • blanda i smöret och rör ordentligt
 • bred ut smeten i en pajform
 • 3 -4 äpplen skalas och klyftas o läggs ovanpå smeten
 • 1 msk kanel+ 1 msk strösocker pudras över
 • hacka 50g nötter och strö över (kan uteslutas)
 • grädda i ca 30 minuter i mitten av ugnen.
 • servera gärna ljummen med glass eller vaniljsås
Jättegott!!

Gävle, dagens utflyktsmål

    
Regnet stod som spön i backen när jag i morse stegade ut genom porten. Det blev en rask promenad under ett paraply upp till tunnelbanan. Några minuter senare var jag på Centralen och före halv nio satt jag på X2000 med en förbeställd frukost och Dagens Nyheter framför mig. En och en halv timmes resa och det regnade.
Jag hade hoppats på att det skulle sluta regna när tåget närmade sig Gävle, men icke.

Vad var det då som gjorde att jag just skulle till Gävle idag? Jo, här bor nämligen nu en av de elever (med familj) som gick på SvenskaSkolan i Beijing, då jag jobbade där. Och jag har sedan i våras i princip varit på väg hit, men det har bara inte blivit av. Idag var det i alla fall dags!
Jag möttes på stationen av mamma Maria som hade planerat en rundvandring i gamla Gävle för mig. Men i ösregnet tyckte ingen av oss att det kändes så lockande.
Det blev i stället en tur hem till familjen, lunch på stan, besök hos Axel i skolan, fika hemma med nybakade, jättegoda, muffins, prat och ännu mer prat. Det var verkligen jätteroligt att ses igen!
Och regnet fortsatte att vräka ner....så det blev ingen närmare titt på stan denna gång.


Hemma hos familjen A i deras mysiga och fina radhus.

Gävle är en liten stad, men kommer ändå på plats 13 vad gäller Sveriges tätorter, med ca. 71 000 invånare. Staden har varit en industriort med anor tillbaka till 1400 talet, men Idag är de flesta nerlagda. GEVALIA, kafferosteriet finns i alla fall kvar. ( Gävle heter Gevalia på latin)
Gävle har också en högskola och man räknar med att det finns omkring 14 000 studenter i stan.
Ja visst ja; Brynäs ishockeylag finns här liksom den omtalade julbocken som varje jul får sätta till livet. Den brukar eldas upp.....


Stadsparken

Timmarna försvinner fort när man har trevligt och så även idag och fram på sena eftermiddagen skulle jag ta tåget tillbaka till Stockholm.
Och just som jag skulle åka slutade det att regna.....
Tack för en jättemysig dag!!!!


Gävle station och i bakgrunden Sjömanskyrkan.Medverkan

    
Har riktigt ont både i smilbanden och i händerna. Idag har jag provat på något nästan nytt. Jag har varit med på en tv inspelning. ( Bosse var också med.)
Kan nu inte nämna vilken, men både Bosse och jag har en "statistroll" om man nu kan kalla det så......
Bara att hitta till inspelningslokalen krävde ett stort mått av tålamod. Hela området var i stort en byggarbetsplats.
Enligt Eniros karta skulle det ta 9 minuter från oss att köra dit. Men, då hade inte den som gjort beskrivningen en aning om att hela området håller på att bebyggas.
Tursamt nog startade vi hemifrån i god tid och kunde på plats konstatera att innan vi snurrat klart hade det gått 20 minuter.


Utsikt över till Djurgården från området här uppe på höjden.


Byggarbetsplats var det. (Kön in till studion i bakgrunden.)

Ja visst, var det en upplevelse att vara med. Ser fram emot resultatet, produktionen, som kommer senare i höst.
Men kanske är jag bortklippt? Återstår att se......Efter några timmar i studion med alla proffsiga människor bakom kamerorna så kändes det nästan befriande att komma ut i den friska septemberaftonen. Och en erfarenhet rikare.....

I morgon bär det av på utflykt till Gävle för att hälsa på Beijingvänner. Det blir också en ny erfarenhet, för jag har aldrig tidigare besökt Gävle, utan bara åkt förbi.

Upp och i väg

    
Lördagen bjöd på strålande solsken redan tidigt på morgonen och jag var uppe och studsade redan klockan 6.
Hör verkligen till ovanligheterna för min del och särskilt på helgerna. (Även om jag nu nästan alltid har helg.)
Denna morgon skulle jag till Åland/Mariehamn med båten som gick från Kapellskär 9.30 och även åka tillbaka till Stockholm på kvällen.
Väldigt behändigt, att kunna åka tur och retur samma dag!
Bosses mamma fyller 90 år i veckan och skulle firas. (Bosse var redan på plats.)

Söder kändes folktomt i den arla morgonstunden.

Tullgårdsparken klockan 7. Solen på väg upp!


Ringvägen också öde klockan 7.

Inte en människa vid Skanstulls tunnelbanestation. Helt öde! Ovanligt! Men jag har nog aldrig varit där så här tidigt...


Även i Mariehamn var det sol, men visst kändes det i luften att det är höst på gång.
Firandet avlöpte väl med goda bakverk och kaffe och det blev några trevliga timmar i Mariehamn tillsammans med släkten.


Kaffekalas! Hembakta bullar, morotskaka och en försvinnande god citronpaj.

En pigg 90 åring hemma hos sig med vackra blommor.

Vi lämnade ett soligt Mariehamn fram på kvällskvisten och satt en bra stund på däck och njöt av både båtresan och den vackra skärgården.
Och vid 21 tiden var vi åter hemma igen på Söder. En lååååång dag blev det! Och jättemysig!


På väg från Mariehamn.


Skönt ute på däck.


Förbi Kobba Klintar, utanför Mariehamn.


Vackert!!!!


Sightseeing i Sjöstaden

    
Vackert och lite kyligt höstväder på morgonen. Men sol, kunde jag konstatera när jag drog upp rullgardinen klockan 7.
Jobb ett par timmar på morgonen. Ganska skönt, eftersom jag då kommer upp i tid och dagen blir/känns så mycket längre.
Med två minuter till och från skolan/arbetsplatsen, så känns det hela mycket överkomligt. Även att stiga upp klockan 7....
Vill gärna äta frukost, ögna igenom DN och läsa mail innan det är dags att gå, 7.58 för att vara på jobbet klockan 8.
Och redan strax etfter 10 är jag hemma igen!
Dagens planerade programpunkt var att visa väninnan Birgitta min del av Söder och Hammarby Sjöstad.
Tillsammans inhandlade vi lunch hos fiskhandlaren på Götgatan, åt hemma hos mig och gav oss sedan ut på lite "sightseeing".
Rask promenad längs kajen bort till färjan och efter fem minuters båttur var vi i Sjöstaden, som också räknas till Söder och innerstan. ( Tillhör Sofia församling)

Kanske vill man gärna bo i ett torn. Eller en kombination?


Vackert vildvin!


Stänk av rosa i de nybyggda husen vid Henriksdal, också i Sjöstaden.

Eller kanske mer holkformade balkonger med sjöutsikt?
Vi bor i norra Hammarbyhamnen och Sjöstaden tillhör Södra Hammarbyhamnen. Vid en bomässa 2002 visades Sjöstadsområdets lägenheter för allmänheten. De flesta lägenheter är bostadsrätter och endast 10% av dem är hyresrätter. Området är inte alls färdigt men beräknas bli det 2017 och då räknar man med att det skall finnas 25000invånare i området och ca 11000 lägenheter.
När området planerades hade man tänkt sig att det skulle bli mest pensionärer som sökte sig hit. Men ack så fel!
Största delen av de familjer som bor i Sjöstaden är barnfamiljer och yngre par. Så vare sig skolor eller förskolor räcker till för de familjer som bor här. Men det är på G!
På Sjöstadssidan fanns förr Hammarby industriområde med, precis som namnet säger, många industrier och LUMA glödlampsfabrik från 1930 inkluderad. Fabriken finns kvar och är k märkt och där finns nu bostadsrättslägenheter samt ett utmärkt bibliotek i den delen där gas fylldes i lamporna.
Den gamla Lumakranen står kvar på kajen, som ett minne blott.


Det finns många grönområden sparade.


Birgitta pausar.


Sickla Kanal och sluss finns i Sjöstaden.

Området runt Hammarby Sjö, dit vi också hör, var redan på 1600 talet ett textilindustriområde. Här fanns då färgerier både vid Färgargården och Blecktornet och textilmanufaktur vid Barnängsområdet.( På vår sida om kanalen)
De sista textilindustrierna försvann i början av 1950 talet.


Praktiskt och mysigt med båt! Och gratis! Hem igen och nu från Henriksdalsbryggan. Delar av Lumaområdet i bakgrunden.

Rosendals Trädgård

    
Jag var en aning seg i morse. Gårdagens kväll blev sen och hann så smått övergå i morgon innan jag somnade. Tur att man är gammal och pigg!
Jag mötte upp väninnan Ninni på eftermiddagen och vi tog en kortare promenad här på Söder. I stället för att äta på restaurang gick vi in i fiskaffären på Götgatan, nästan vid Skanstull och köpte med oss rimmad lax och dillstuvad potatis. Tillsammans med gott bröd, vin och ett par ostar var vi laddade ......Och allt var jättegott!
Många skratt och lite djupare samtal blev det.
Tack Ninni för en jättemysig kväll!

Att jag kände mig en aning seg var snarare en möjlighet för mig att planera en dag utomhus. Mörka moln varvades med sol och en hel dl blåst, men jag bestämde mig för att ta båten över till Djurgården och sedan, om det fortfarande var uppehåll, gå till Rosendals Trädgård. Tror nog det är ett par år sedan jag senast var där.


Båten Emeli som går till Djurgården och Nybroviken, en tur på ca 20 avkopplande minuter.


Ett stopp på vägen vid bryggan Saltsjökvarn, som numer är ett hotell.


Inget regn ännu, men det ser dystert ut. Och inte är jag höstklädd heller!

Inget regn men stora, mörka moln täcker himmlen. Men jag har paraply, så jag bestämde mig för att gå mot Rosendals Trädgård. Följde skylten med riktining Djurgårdsslätten.
Passerade först förbi ett helt öde Gröna Lund.

Gott om vägvisare.

Jag vek av till höger före Nordiska Museet och fortsatte gångvägen längs vattnet.
Minsann, inte många människor ute på promenad här idag. Sitter väl inne och kurar förstås!
Men jag mötte flera "gäng" med småbarnsmammor med barnvagnar som också "gjorde Djurgården" idag.
Uteserveringarna både på Ulla Winblad och Villa Godthem var stängda för säsongen, kändes lite trist. Då är det alltså höst!

Djurgårdsbron i bakgrunden och det ser även ut att blåsa på statyn, Jenny Lind.

Ute på Djurgården känns det som om man är på landet fast man är mitt i stan. Åtminstone denna blåsiga torsdag när det dessutom var glest mellan människorna jag mötte. En vacker lördag eller söndag känns samma sträcka nästan som en Vasaloppsstart.

På väg mot Rosendals Trädgård och nästan framme.Hundraåriga ekar.

Vid Rosendal så finns det självplock av ängsblommor; 30 kr/hg, vilket jag tycker är ganska dyrt. Men att titta kostar inget.


Vackra och varma vår, sommar och höstdagar är det mycket folk och långa köer inne i caféet för att få handla och ofta får man gå runt med sin bricka för att leta efter en plats i den stora trädgården. Men idag fanns många lediga platser utomhus.
Allt som serveras här på Rosendals Trädgårdskafé komer från ekologiska produkter och lagas på plats.
Både mat, bakverk och smörgåsar är jättegoda!

Ingen trängsel idag.


Kafét är inrymt i ett par växthus. Idag slog jag runt på en bit chokladtårta med vispgrädde och en kopp örtté. Oj vad gott!


Här finns plantor till salu.

hela året om ordnas olika temadagar och kurser/föreläsningar här ute som vem som helst kan anmäla sig till.
Några gånger per år är det också olika marknader och under sommarhalvåret ordnas det diverse musikaftnar med kända artister.
(Är man sugen på lite kändisspotting i Stockholm så är Rosendals Trädgård, förutom Söder då förstås, det rätta stället att vara på.)
Det finns också en butik som säljer hembakat bröd, marmelader, safter, choklad, keramik, vinägrar, oljor och mycket annat. Den är också väl värd ett besök. Mitt inköp idag blev en dinkellimpa. Skall provas senare i kväll.
Utanför butiken sälja gönsaker och frukter som är helt obesprutade.


Diverse syltburkar.

Inser nu att jag blivit hungrig, trots chokladtårtan. Har titat in i skåpen och komponerat en kall tallrik med diverse godsaker och till detta serveras jag mineralvatten.
(B är i Ålands ytterskärgård och pysslar om gräset, plockar lingon och kanske svamp så jag är gräsänka för några dagar.)

Räkor på toast med löjrom och limeaioli, acokado, champinjoner och en tomatsallad med mozzarellaost. Blir alldeles utmärkt!"På stan"

    
Visserligen bor jag i stan, men idag hade jag tänkt mig en tur till City, som för mig i princip är området runt Konserthuset, Hötorget och Sergels Torg.
Men allra först tog jag mig till Odenplan med tunnelbanan. Men det var inte alls bara att låta sig forslas som vanligt. Nejdå! Det hade hänt en olycka vid Fridhemsplan och flera tåg vände vid Centralen och så småningom, genom byte där, kunde resenärerna komma till Odenplan. Men där var det helt stopp men det fanns tursamt nog ersättningsbussar att tillgå. ( Byten på den här sträckan behövs i vanliga fall inte.)
Att jag just skulle till Odenplan berodde på att en liten butik där säljer just det par svarta byxor som jag ville köpa.
Oftast är de slut och man får beställa, men jag hade tur idag för ett nytt parti hade just kommit in.
Byxorna passade mig utmärkt, de satt som om de var specialsydda, så jag köpte ett par svarta. Passade också på att lägga in en beställning på ett par grafitgrå.
Kan ju inte bara ha jeans från Yashow i Beijing, även om de är bra.
I butiken fanns väldigt mycket snyggt, men jag höll mig till det jag tänkt utan att låta mig vilseledas.
Får se hur det blir nästa gång när jag skall hämta de grå byxorna...
Gick sedan Sveavägen bort. Jag hade två inplanerade besök i affärer på vägen mot Sergls Torg; dels inredningsbutiken Posh Living och dels möbelbutiken MIO, båda på Sveavägen.
Jag är på jakt dels efter två mindre avlastningsbord till vardagsrummet och ev. ett soffbord, plus en bekväm fåtölj till mig.


Hittade dessa bord på Posh Living. Lätta att flytta runt med hjälp av handtaget, men jag tror inte de skall flyttas så mycket. Kanske ett alternativ? Får fundera på storleken.

Tittade också lite extra på detta betongbord. Jättesnyggt, tycker jag men det blir nog för klumpigt vid vår soffa.
Och jag är tveksam till att betala priset för det; femsiffrigt belopp. Det är visserligen ett designbord och görs på beställning. Men det är ju bara ett bord!


I fåtöljväg har jag funderat på den gamla klassikern, LAMINIO. Och det är inte Bruno Mathsson som designat den, utan Yngve Ekström. (Mathsson har designat fåtöljen Pernilla.)
Har i och för sig även tittat på Pernilla....
Nu tittade jag in på Mio möbler för att se vad de hade.
Jag vet i alla fall att fåtöljen skall vara bekväm, nätt och passa in hos oss. Jag tänker inte byta alla andra möbler för fåtöljens skull. Tittade lite på den här. Visserligen bekväm, men den kändes lika klumpig som den svarta skinnfåtölj vi har nu. Dessutom är vår gamla minst lika bekväm.
Funderar vidare. Tar gärna emot råd!
Känner nog att alternativet är en Lamino. Den utsågs 1999 till Århundrandets möbel!!! Det kan inte avgöra. Men visst är Lamino en klassiker. Finns också permanent på Nationalmuseum i Stockholm.
Ja, jag börjar ju bli till åren och kanske passar bra ihop med museieföremål.......


Nja? Fotpall finns som tillbehör.

Vår gamla trotjänare, också i svart skinn med bekväm fotpall-


Efter Miobesöket promenerade jag hem till Söder. Solen lyste med sin frånvaro och blåsten tog i och visst var det friskt, men i alla fall inget regn.
Tittade in på MQ i Ringen. Skulle ändå in på ICA och handla lite......
Föll helt pladask för en poncho/cape. Har ingen tidigare och var en aning osäker på när, var och hur den skulle användas. Men det får lösa sig. Hittade också en användbar topp. Skall ju till varmare trakter i november om inte annat.

Min nyinköpta cape/poncho av märket Stockholm.


Dagens inköp; byxor, topp och poncho. Klart klädd för en dag på jobbet eller på stan. Eller?
(Byxorna är speciella= mirakel och av märket LauRie och man kan ha två storlekar mindre än vanligt. Och de ser små ut! Vad nu det ska vara bra för....Men de är väldigt bekväma dessutom)

Jaha, så blev det idag. En dag på stan!!!


Bara att slå till

    
I går var det en  riktig vilodag. Förutom en promenad i ett skiftande väder, mest mulet, så slöade jag hemma.
gick efter mottot "att vila sig i form". Nåja, formen är det inget fel på. Inte alls!
Konstaterade också att min musikspelare inte heller längre ville samarbeta. Kanske inte så konstigt, den har gått prickfritt i nio år.
Fram på sena eftermiddagen tog vi oss ut på nytt, nu för att äta middag ute.
Vi har en restaurang alldeles i närheten, som vi ett tag besökte ganska ofta, Östgötakällaren. Men i sommar då vi gått ut för att äta en bit mat har vi helst velat sitta utomhus. Men varje gång Bosse och jag gått förbi Östgötakällaren har alla utomhusplatser varit upptagna. Och där kan man inte beställa bord. Först till kvarnen gäller.
Och att sitta från klockan tre, då de öppnar och vänta på att magen skall börja ropa efter mat, har inte känts riktigt bra.
Men i går fick vi plats! Kanske var det många som befarat regn och valde att sitta inne. Dock inte vi!
Bara att slå till alltså!


Jag slog till på fisk och skaldjurssoppa. Jättegott! Rikligt med färska skaldjur dessutom!Bosse har sin special; wienerschnitzel, som också precis som vanligt här var jättegod. Och med minimalt med panering!När vi så småningom skulle ta vår efter-maten-promenad så blev det inget av med den. Det hade nämligen börjat ösregna. Visserligen så hade jag ett litet paraply med mig. Men i ösregnet så framstod det mest som ett skämt.
Jag halkade runt i mina öpnna sandaler, kände att allt regn hamnade på ryggen och jeansen blev bara tyngre och tyngre. Tursamt nog hade vi bara 10 minuters väg hem. Det fanns inte en torr prick på kroppen, men det gick inte att göra annat än att bara gapskratta åt det hela.
Och vi hade fått vår efterlängtade middag på Östgötakällaren!

Idag slog jag till på nytt.
Det blev en ny liten musikanläggning, en modern, trådlös m.m.
Skall ägna kvällen åt att läsa instruktioner och förhoppningsvis också förstå hur jag skall använda den med finesserna.
(Ännu har jag bara satt i gång cd spelaren. Nåja, måste tillstå att det var Bosses förtjänst. )
Skall se hur det går med musiköverföringarna från datorn, ipoden och annat pyssel....."Kom i Min Famn"

    
Gårdagens vigsel mellan Helen och R sitter fortfarande fastetsad på näthinnan. Dagen blev precis som de önskade.
Vigsel ute i det fria, barfota, nära havet, högt uppe på en klippa och med en sol och ett hav som strålade i kapp med brudparet.
Så enkelt och så vackert! Ibland är det just det enkla som kan vara det vackraste.
Detta var Helens och R.s dag och vi närmsta familj och vänner var så lyckliga över att få ha varit med upplevt och delat dagen med dem.
Stor fest blir det om ett par veckor och det känns väldigt lyxigt att få "fira" en gång till.
Nu hoppas jag att Helen och R njuter av sin bröllopsresa och "har det allra bäst" som Anna brukar säga.


Vigselförättaren är redo.


Blå sand för Helen, grön sand för R och detta skall ett mönster. I karffen står nu deras fantastiska tal till varandra.


Sand som hälls samtidigt och symboliserar deras kommande liv tillsammans.

Tvåfärgade bröllopstårtor, vilken symbolik....
Helen och Liv med sin
farmor som fyllt 90 år.          


Stilla eftertanke för egen del.


"Jag trivs bäst i öppna landskap", Ulf Lundell, var en av de musikstycken som spelades i samband med ceremonin.

I går tänkte jag också mycket på Evert Taube och flera av hans texter. Just "Kom i Min Famn" handlar om Ingarö,  Mysingen och Ingaröskogen, precis den plats där vi befann oss.

Och Helen! Jag vet att du är lycklig och att du har hittat din famn och din kärlek.
Vigsel på Björnö

    
Jag har ännu inte hunnit torka alla tårar som jag fällde under vigseceremonin idag. Kroppen känns tom och jag känner en otrolig lycka i mitt hjärta. Några korta glimtar från dagen när min älskade dotter Helen blev fru F.
Allt var så vackert!!! Så obeskrivligt vacket!
Vi var ett 20 tal personer som var med på själva ceremonin, högt uppe på en klippa och med en glittrande Ingaröfjärd  nedanför. 
Vigselceremonin ackompangerades av helt underbar musik, noga utvald, och med naturen, solen och havet som en fantastisk inramning.
Vigselförrättaren talade så personligt och innerligt till brudparet, jag har aldrig hört något liknande vid någon vigsel jag varit med om. Och när Helen och R sedan talade till varandra, så rann mina tårar i strida strömmar nerför kinderna. De ville bara aldrig ta slut och jag vet inte hur många näsdukar som gick åt.
Och jag är alldeles säker på, att denna dag, lördagen den 10 september var "den bästa dagen i deras liv".

Utsikt från klippan där vigseln ägde rum.Bosse och jag på plats.


Förberedelser.


Johan, Max och Liv.
Skål säger Max-


Sara och Camilla,  bästa vänner sedan 1 klass i skolan var givetvis med.


Champagne på gång. Vigselförättaren, Helens pappa Jaak och jag i serveringstagen.


Max känner av dagens högtidliga innebörd.


Störst av allt är kärleken. Den är villkorslös.Västerås idag!

    
Har just kommit hem efter en händelserik och jättetrevlig dag.
Jobbade ett par timmar i skolan på morgonen och begav mig sedan direkt till Centralen för att möta "Beijingväninnan" Birgitta, som fortfarande är kvar hemma i Stockholm.
Dagens utflykt skulle gå till Västerås och strax före klockan 11 satt vi livligt konverserandes på tåget.
Vi har inte träffats på hela sommaren så samtalsämnen saknades absolut inte.
I Västerås möttes vi av Åsa, också tidigare Beijingbo, och faktiskt den som senhösten 2006 anställde mig som lärare till Svenska Skolan i Beijing. Tack Åsa!!!!
En jättegod lunch serverades hemma hos Åsa och hennes man Jan och givetvis saknades inte samtalsämnen. Mätta och belåtna begav vi oss sedan ut i det härliga vädret för att titta på Västerås.

Domkyrkan från 1200 talet blev vårt första stopp. Jag har varit här tidigare, men gjorde gärna ett nytt besök. Idag titttade jag lite extra på de vackra fönstermålningarna

På vägen ner mot hamnen passerade vi genom en park och här går det bra, om man så önskar, att hyra sig ett hotellrum uppe i ett träd.

Kanske ett alternativt boende för en natt?

Solen sken på oss, det var varmt och kändes mer som en sommardag än den 9/9 och vi gick vidare ner mot hamnen.

Längs ån.


Vi såg vackra planteringar.Kanske dags för en paus i solen?

Åsa och Birgitta njuter av solen och utsikten över Mälaren.

På vägen tillbaka gick vi upp på Djäkneberget och tog även där en liten rast och beundrade utsikten över stan.

Vackert och rofyllt.

Innan Birgitta och jag åter tog tåget tillbaka till Stockholm, fram på kvällskvisten, slog vi runt på hembakade bullar och blåbärsbakelser hemma hos Åsa och Jan. 
Tack för en jättemysig dag!!!!


Minnesvärd läxa

    
Häromdagen slutade vår stationära dator att vara samarbetsvillig. För ett ta, så trodde jag bara den var allmänt kinkig och gnällig. Jag stängde av den och lät den vila någon timme. Men tyvärr, så var den om möjligt ännu mindre samarbetsvillig vid omstart. Den ville inte starta alls. Hmmmmm...

En del arbeten/dokumentation har jag sparat på separat hårddisk, men många foton finns kvar i datorn.
Inte för att jag varje dag går in och tittar på fotona, men många av dem hänger verkligen ihop med vackra minnen, upplevelser och personer. Och varför sparade jag dem inte? Ren slöhet!
Visst grämer jag mig över det, men det hjälper föga. Kanske, kanske, kan Bosses son hjälpa mig att rädda fotona. Jag hoppas verkligen!
På den bärbara datorn jag hade med under mina Kinaår, 2007-2010 och fortfarande använder hemma ibland, finns också mängder av foton inlagda. Men inte alla är sparade.
Foton från alla våra resor i Asien; Tibet, Vietnam, Malaysia,Thailand, Hong Kong, Filipinerna och förstås alla resor vi gjort inom Kina och givetvis OS 2008, fester och vardag i Beijing, möten med människor och mycket annat.
Kvällens sysselsättning blir att fortsätta gå igenom dessa foton och SPARA på separat hårddisk.
Men visst kom det upp en massa minnen i samband med detta.
Oj, oj, oj!!!
Fantastiska upplevelser!! Minnesvärda händelser och underbara människor.
Jag är så glad för allt jag varit med om och kunde bara inte låte bli att dela med mig. Åtminstone lite.
Men egentligen finns allt redan tidigare på bloggen. Men jag har mest sammanfattat nu, för min egen del. Om något skulle hända, innan jag hunnit spara alla filer.
På min lilla Mac Air, har jag varit riktigt rekordelig och sparat ALLT. Känns i alla fall bra!
Och jag har lärt mig en läxa!!

Fågelboet i Beijing

Helen och jag, friidrott denna augustikväll 2008.


Boracay, Filippinerna; februari 2010

t
Tibet i början av maj 2009


Isfestival i Harbin, norra Kina, 2009. Gissa om det var kallt? -30 grader! (Byggnaderna i bakgrunden är tilllverkade av is.)


Hong Kong mars 2010
Hainan södra Kina, oktober 2007. Här råkade vi också ut för en cyklon som nådde in över ön.

Trevligt att också träffa vännerna Elisabeth och Roland från Beijing i Hainan.


Kinesiska Muren vid Gula Blomman, en ganska oexploaterad del av Muren. Fantastiskt!

Vilken soluppgång!!!
Koh Samui, Thailand i mars 2009 och jag fyller 60 år.


Phu Quoc, Vietnam, januari 2009Saigon!

Gott om mopeder!

Xian, Kina och besök hos Terrakottaarmén. Helt fantastiskt!
Yangshou i södra Kina, april 2008

Vi bodde i klart lantlig miljö.


Vackert och idylliskt!

Malaysia, Langkawi; vi bodde in hydda i ett träd....Fin utsikt!

Och Beijing förstås!!!!

Fest!!!!


Förbjudna Staden


After Work!


Gatubild- Ja, det är hundens vagn!

Och givetvis massor av cykling....

Här på Chang 'an Avenyn, förbi Himmelska fridens Torg. Fina och breda cykelbanor....Härlig känsla!
Eftertanke

    
I natt kom regnet. Det vräkte ner både när jag gick till skolan vid 8 tiden och när jag gick hem strax efter 10. (Ett  lagom arbetspass, för en pensionär en vanlig onsdag.)
Eftersom det fortsatte att regna stora delar av dagen så tog jag nya tag i rensandet här hemma, både i ett par skåp och bland fotona på datorn. Behövligt!
Funderade ett tag på det samtal jag hade med en väninna i går, som också är pensionär. Hon tyckte att det i stort sett räckte med en planerad aktivitet/dag. Givetvis med utrymme därutöver för spontana händelser.
Det ligger något i det. Visst gör det?  ( Nu räknar jag inte att handla, laga mat, tvätta .....)

Idag hade jag absolut ingen lust för aktiviteter utomhus utan tänkte vänta ut regnet. För "efter regn kommer solsken" och så blev det givetvis idag också. Så framåt 17 tiden klarnade det upp och jag var redo för att möta ett Söder i sol.
Jag hade inga direkta planer utan tog en promenad längs Götgatan ner till Slussen och sedan hem igen. Längs den här sträckan finns många mysiga butiker och jag gillar att ganska planlöst gå i och ur butiker bara för att titta och få inspiration.
Ett lite längre stopp blev det inne i affärerna Filippa K, Granit och Designtorget. Inga inköp!
På hemvägen blev jag ståendes en stund utanför Gunnarssons konditori. Klart jag ville köpa ett gott bröd! Men vilket?


Jag bestämde mig i alla fall för ett rustikt, franskt, levainbröd-

Nästa stopp blev på systembolaget. På lördag vigs Helen ( min ena dotter) ute i det fria, i skärgården vid havet, på en klippa. Och givetvis skall det firas med champagne där uppe på berget.På lördag skall vi fira!

Jag gick långsamt hemåt genom parken och funderade över tillvaron. Jag gör det ibland. Jag har det bra, väldigt bra på alla sätt och vis. Jag trivs med det liv jag lever och de möjligheter jag har/får och tar.
Jag är lyckligt lottad!

PS Tänker just nu på den hemska olyckan med alla omkomna ishockeyspelare och andra i Ryssland och allt annat elände i världen. Det gör mig ännu mer övertygad om att det är viktigt att leva sitt liv som man åtminstone tror att man vill. Och man kan ändra sig under "resans gång"; många gånger. För vad som är lycka idag kanske inte är det i morgon eller en annan dag..... Det finns inga svar!


Och regnet blev till solsken. I kväll, strax före 19, hemma hos oss fortsatte solen att lysa en stund till.
Filminspelning pågår.

    
Dagens höjdpunkt var att få vara med Max och Liv ( barnbarnet+hans mamma) på en liten filminspelning. Jag tog tunnelbanan ut till Blackeberg, 20 minuter från stan. Sedan blev det en promenad i mysiga småhuskvarter till själva inspelningsplatsen, en fin och avgränsad lekpark, som låg mellan ett antal låghus.
Detta var andra gången Max medverkade i en reklamfilm. Och det återstår att se om och hur han vill ta regi. Max är ju bara lite drygt 1 1/2 år.
Och som vid all filminspelning tar det mesta lång tid. Det gäller att vänta!
Klädkoden idag skulle vara "jordnära färger", på barnen och kanske för att det skulle göra sig bra på bild/film.
Men Max var glad och lekte under tiden. Lite riskakor och dryck gjorde att Max humör höll sig på topp. Han var verkligen jätteduktig.
(De andra fyra barnen som deltog var tre-fyra år äldre än Max och lite mer filmvana också.)


Max värmer upp och ser sig omkring i området.


"Det här verkar kul"!

"En liten paus känns bra. Bäst att samla sig lite."

Koncentration!!! "Undrar vad jag skall få göra"?


"Aha, jag skall sitta på en trehjuling. Det har jag aldrig provat. Men det här var kul, även om jag med mina nu 76cm i längd inte når ner till tramporna. Jag kom i alla fall själv upp på cykeln."


"Nu måste jag koncentrera mig igen. Det kan vara bra att ställa sig på pakethållaren först och sedan klättra upp på sadeln".

Filminspelning pågår. Mycket rekvsita, många kameror och ett stort filteam. Ljuset måste förstås också falla rätt....
Filmen som Max medverkar i spelas in för Stöldskyddsföreningen och riktigt var och när den skall visas vet vi inte.
Men håll utkik på tv i höst.

Max är ju nu en stor kille. Visst! Och fortfarande helt ljuvlig!

Max klädd i "jordnära färger" som det var föreskrivet. Annars brukar han ha betydligt mer färg på sin klädsel.......

Max tyckte det var en jätterolig dag och gillade filminspelningen. Det är det viktigaste!
Men både Liv och jag trivdes också!
Och jag fick ju en eftermiddag med Max och Liv!Ny design!

    
Hurraaa!!! Jag är jätteglad! Nu har jag fått den nya designen på bloggen. Jätteroligt med lite förnyelse och jag är supernöjd! Nu känns det mer personligt och kanske blir det roligare för er att läsa.
Det är ju inte så att jag själv har lyckats med detta. Nej då, långt därifrån! Jag har fått hjälp av en jätteduktig tjej i Götelaborg Sanna; sannasrum.se.
Hon gör designer och har också en egen blogg.
Särskilt roligt har det varit för en gammal räv som jag att få förslag, inspiration och tankar från en så ung, kunnig och kreativ person.
Ett jätteroligt samarbete!
Och jag kommer givetvis att återkomma igen när jag behöver förnya bloggen designmässigt.
Sanna har idag också skrivit om mig och bloggdesignen hon gjort för mig på sin blogg. Jätteroligt!!!!!
Tusen tack Sanna för ett jättebra jobb!

Utflykt till IKEA

    
I Beijing tyckte jag verkligen om att då och då ta en tur till IKEA. Alltid var det något spännande jag hittade, antingen i matväg, textilier, hushållsredskap eller annat. Och lite svensk mat att äta i restaurangen....
Ett roligt minne från några år tillbaka är den kräftskiva mina arbetskamrater och jag hade där 2008.
Kräftorna köpte vi i restaurangen och snapsen därtill köpte Elisabeth i matbutiken. Härligt minne! (Blogg från den 4/9-2008)
Idag åkte vi till IKEA i Kungens Kurva, vilket lär vara världens största IKEA varuhus. Men jag tycker det är för stort och jag hittar sällan det jag tänkt att köpa. Kul i alla fall gå runt ett varv och titta.
Men det tar bara 20 minuter med bil hemifrån, så det är lättast att ta sig dit.
Och mycket riktigt, det blev inga större inköp. Ett par orkidéer och några glödlampor blev resultatet. Det var dessutom glest med folk så det gick att strosa runt i lugn takt. Skönt!
Några smärre inköp blev det i matbutiken, godis, skorpor och knäckebröd. Mest av nostalgiska skäl tror jag.


Godis i stora lass.

Hemma igen så bestämde jag mig för att rensa i ett av köksskåpen. Inser att jag inte måste ha alla skålar, serveringsfat, vispar och karotter. Ett par av varje räcker långt.
Tiden gick och magen började bli sugen på middag.
Insåg att vi bara hade ätit ett par finncrisp till lunch.
Nu fick krestiviteten ta vid. Vad skulle vi äta? Snarare vad fanns i kylskåpet?
Basen fick bli färsk pasta och såsen skapade jag med hjälp av det som fanns i kylen; purjolök, vitlök, paprika, tomater, en skvätt grädde, färska champinjoner, svarta oliver och ett par morötter.
Kryddat med oregano, salt, peppar och chilisås blev det riktigt bra.
Lite parmaskinka, ruccola och nyriven parmesan på toppen piffade till det hela rent färgmässigt. Tillsammans med avokado och tomatsallad med rödlök blev det ännu bättre.
Jag skall nog införa detta en gång i veckan, att bara använda det som finns hemma för att ordna middag.


Riktigt gott!

I morgon blir det årets inplanerade tandläkarbesök på förmiddagen och vid lunchtid skall jag möta Liv och Max för att följa med på en reklamfilminspelning. Jättekul och spännande!
Återkommer om detta!
Septembersöndag

    
Söndag den 4/9-2011
Sol, sol sol! En helt underbar dag här i Stockholm. Jag blir så mycket gladare när solen skiner. Idag kändes det mer som en sommardag än att höstmånaden september gjort entré.

För min del blev det efter en mysig frukost på balkongen en busstur, lite sightseeing, med 3an från Söder och till Solna kyrkogård. Dags att plantera lite nya blommor på mina föräldrars grav.
Det blev  en tur genom Söder, Gamla Stan, Kungsholmen, St Eriksplan och till Solna. En tur på 30 minuter. Det var söndag och inte alls så mycket trafik som på vardagarna.
Åter igen konstaterar jag att Stockholm är vackert.


Utsikt genom bussfönstret från Fjällgatan över Stockholms Ström, City och Skeppsholmen.

Mötte på tillbakavägen Bosse på Kungsholmen och strosade genom ett riktigt sommarlikt Stockholm. Hösten kändes idag väldigt avlägsen.


Paus på Vasabron. Riddarfjärden och Stockholms Stadshus är en vacker vy.

Ofta känns det narurligt att gå hem till Söder genom Gamla Stan och så blev det idag också.


En av alla, gamla, gränder i Gamla Stan.

Och visst passade det utmärkt med en vätske/vilopaus på restaurang Engelen . Helt ljuvligt att sitta någon timme i solen och titta på alla människor som passerade förbi. Dock passerade idag ingen vi kände.


Många gäster ville njuta av solen här idag.


Inomhus bjöds det på svängig musik, men den hördes även bra till uteserveringen.


Vilken härlig dag!!!!!!Letat kött.....

    
Jag har ju ett tag bojkottat ICA och flera andra större butiker när det gäller att köpa nötkött. Jag vägrar betala massor av pengar för segt kött, vilket jag fått så många gånger. Betalat dyra pengar för att sedan kasta vacumpackad, halvätna utskurna biffar, entrecoteer och rostbiffar.
Ibland har jag handlat i Söderhallarna, Hötorgshallen eller Östermalmshallen. Och vilken skillnad i både smak och kvalité. Förra somaren köpte vi närproducerat och ekologiskt kött på Åland. Och det var helt annorlunda. Vilken kvalité!!  Och det kommer vi att göra igen!
I Stockholm är det ganska ovanligt med manuella köttdiskar hos de vanliga livsmedelskedjorna, tyvärr. Fisk och delikatessdiskar finns det dock på många ställen. Men icke manuella köttdiskar!

Idag var vi en tur till Sickla Köpkvarter i Nacka för att köpa oss en ny micro. ( Den gamla hade tagit slut efter 13 år)
Jag passade då på att besöka en för mig ny byggnad, MAGASINET. Och här fanns det lite av varje; Clas Olssons Vuxendagis, Willys, flera mindre butiker och dessutom en fantastisk ostbutik liksom också den kombinerade restaurangen och köttbutiken, SOVEL.
Vilken fantastisk butik!
Vilket sortiment! Här fick jag också råd om vad jag skulle köpa och tips om tillbehör och förslag på hur jag skulle tillaga det av en verkligt intresserad och kunnig personal.

Mitt inköp blev två biffar från "Skärgårdskött"; djur som har betat fritt på öar i Stockholms skärgård och fraktats med båt till slakteriet på Tavastboda Gård, också i skärgården.
Man kan också beställa sitt kött härifrån i paket och kan också bestämma vad paketen skall innehålla. Dessa kan sedan hämtas upp på olika ställen i Stockholm. Om någon är intresserad så finns mer info på
www.o-markt.se.
Nu ser jag fram emot aftonens middag med köttet, kantarellsås, klyftpotatis och späda grönsaker. Tror nog att ett gott rödvin sätter extra piff på det hela.


Före tillganing.

Och visst blev det bra och väldigt gott.


Strängnäs, jättemysig utflykt

    
Idag har jag gjort en ny bekantskap. Jag har börjat lära känna Strängns. Vad jag kan minnas, så var jag här  någon gång för ungefär 50 år sedan. Min pappa hade diverse uppdrag här på regementet och han ville visa mig stan. Men där tar mitt minne slut.
Idag skulle jag träffa Sofia, min kinesiska lärare från Beijing, som det här året bor och jobbar i Strängnäs. Vi har tidigare många gånger träffats i stockholm, men idag ville hon visa mig Strängnäs.
Smidigt, att ta tåget hit från Stockholm, 45 minuters resa.
Strängnäs är en liten stad. I själva stan bor ca. 13 000 människor och räknar man med hela kommunen så blir det upp emot 35 000 invånare. En småstad helt enkelt! Och väldigt mysig!
Nu var Sofia min guide för dagen och det var verkligen jätteroligt att få chansen att prata och umgås på kinesiska. Men Sofia läser svenska, så kinesiskan varvades med lite svenska och sedan när främst mina ord och fraser på kinesiska tröt, blev det också lite engelska.


På vägen från stationen passserade vi dessa vackra blommor. Sofia poserar gärna!

Sofia mötte mig på stationen och vi började vår rundvandring med att gå hem till Sofia. Ett helt underbart, stort, gammalt,hus med en härlig trädgård.

En av alla de vackra rosor som jag såg i trädgården.....

Även gott om fina fruktträd.

Jag funderade lite över namnet Strängnäs. Var kommer det ifrån? Enligt Wikipedia finns det flera förklaringar just vad första delordet Sträng betyder.  Stränger betyder lina, tåg  eller ändlina av fiskenät och näs är just ett näs.
Strängnäs ligger på ett näs i Mälaren. Men man vet riktigt säkert......

Vad man i alla fall vet är att Strängnäs är en gammal stad och redan 1120 var staden biskopssäte.
Givetvis besökte vi domkyrkan som var färdignyggd i slutet av 1200 talet, men faktum var att det redan på 1100 talet här fanns en stavkyrka byggd av trä.


Strängnäs domkyrka.


Lite av domkyrkans interiör.

Efter besöket i domkyrkan vandrade vi vidare upp mot Kvarnen och passerade gamla hus från 1600 talet.Den gamla kvarnen, belägen uppe på en kulle och med fin utsikt ner mot Mälaren.

Innan lunch stannade vi till vid småbåtshamnen.

Känns lite som sommar.

Sofia hade flera förslag på olika lunchrestauranger, men jag valde en kinesisk. Valet kändes ganska givet och dessutom kände Sofia ägarna, så maten vi serverades smakade som den vi fick på "Gula Duken" i Beijing.
Väldans gott!!! Men visst är priserna högre här.Vi hann också med en cykeltur innan det blev dags för mig att fram på sena eftermiddagen ta tåget tillbaka till storstaden.
Och visst blir det snart ett nytt besök i Strängnäs!
Tack Sofia med "svensk familj" för en fantastisk dag.


Stationshuset i Strängnäs.

Och några tänkvärda ord från skalden Bo Setterlind.
"SöderTur 1"

    

Läste i morse i Dagens Nyheter om en nyutkommen bok, Söder Tur 1, skriven av två stockholmskännare, Johan Eriksson och Per Linnroos. Det är en guidad resa till det försvunna, då mycket otrendiga Söder, öster om Götagatan. Idag är ju samma del av Söder mycket trendigt och "inne". Och det är ju där vi bor. Resan via boken tar läsaren med till miljöer, som de såg ut under åren 1954-1974.
På den tiden arbetade de flesta som bodde här på Söders verkstäder, industrier och bryggerier. Bryggerierna var då klart fler än dagens alla pubar.
Med hjälp av foton, teckningar, text och kartor delar författarna med sig av många detaljkunskaper vad gäller byggnader, butiker, gator och biografer.
Turen både  börjar och slutar  vid Slussen och det är meningen att man som läsare med hjälp av boken skall kunna vandra genom det vackra Söder och kanske se det med nya ögon, samtidigt som det kan gå att  föreställa sig denna stadsdel som den såg ut för omkring 50 år sedan.
Då fanns också många spårvagnar i Stockholm, vilket det inte gör idag. Men kanske kommer de tillbaka?
I boken kan man också följa delar av den tur som spårvagn nummer 1 hade på Söder.
Jag ser verkligen fram emot att i helgen ge mig ut och gå och lära mig mer om min stadesdel.


Bokens framsida; Medborgarplatsen, korsningen Götgatan -Folkungagatan, där idag hotell Malmen ligger.


Här ligger idag Ringens Köpcentrum, korsningen Götgatan-Ringvägen.


Hammarbyslussen, Skansbron och Skanstullsbron, fotot är taget 1958. Då fanns det tågspår som gick alldeles nedanför där vi bor idag. Tågen gick till hamnarna i Danvikstull och Stadsgården.
Och någon Glob, fanns inte alls! Däremot en massa träd där Globen och många bostäder finns idag.

Nästan samma vy år 2011 men på två foton.


Hammarbyslussen, Skansbron och Skanstullsbron.


Globen i bakgrunden.