Taxi, luft och bokklubb

    
Dålig luft IGEN! Trist! Men inget att göra åt.
Under tiden jag bodde i Beijing så minns jag inte att det var dålig/helt ohälsosam/farlig luft i Beijing flera gånger i veckan. Måste vara något nytt påfund!
Tidigt i morse visade värdena från mätningen av luftkvalitén/föroreningarna på 340. ( För att det skall vara acceptabelt bör värdena ligga på ca 150 eller mindre.)
Nåja, det blir till att stanna inomhus idag, gäller eleverna också.
Förutom problem med luften fick jag på morgonen också taxiproblem. Jag skulle ta taxi till skolan, men det fanns i stort sett inga taxibilar att få tag på. Det kom inga på gatan. Men efter att ha väntat 20 minuter fick jag syn på en ledig bil Även detta är en förändring. Stan har förr kryllat av lediga taxibilar. Jag sätter mig i bilen och berättar på kinesiska vart jag skall åka. Men till ingen nytta. Chauffören vägrar köra. Bara för mig att gå ur bilen. Väntar ytterligare 10 minuter och lyckas med risk för livet stanna nästa taxi. Där kommer jag inte ens in när han får höra att jag skall åka utanför stan.
Lite mer tursamt var det med taxi nummer tre. Då hade jag skolans chaufför på telefonlinjen och han beordrrade chauffören att köra. Gissa om han var sur. Så skolans chaufför bestämde sig för att möta upp mig och taxin en bit utanför stan, för säkerhets skull. Jodå, jag kom till skolan i tid. Tur man har tålamod.....
Hemresan från jobbet blev lättsammare, för då åkte jag skolbuss.

Kvällens aktivitet var bokklubben hos Linda K. Jätteroligt att få vara med igen! Visserligen irrade vi runt i området inne i stan där Linda bor och vi lyckades även traska in i fel lägenhet- Ja, våningsplan och lägenhetsnummer stämde, men vi hade gått åt höger i lobbyn i stället för åt vänster. Därav vårt besök i fel ägenhet. Vi ringde på, dörren öppnades och vi klev in. Gissa om gossen som stod bakom dörren och hans mamma som tittade ut från köket blev förvånade över att se tre hurtiga, svenska tanter kliva in i deras vardagsrum. Bara att liksom backa ut. Och det snabbt.


Kanske i rätt hiss den här gången?

Att luften är dålig/förfärlig syns tydligt här upp
Utsikt från vardagsrummet klockan 19.10, från 25te våningen hos Linda.

Jodå, vi presenterade och rekommenderade böcker och lånade flitigt av varandra. För egen del passade jag på att låna " Hejdå, ekorrhjulet! Människor som går mot strömmen" sammanställd av Thomas Lerner men där många olika personer bidragit med sina tankar om varför de hoppat av ekorrhjulet och tagit makten över sin tid. Det skall bli intressant och spännande läsning.

Förutom bokprat och trevlig samvaro bjöds det på härlig thaimat och gott vin. Det var jättemysigt att kunna vara med igen. Och har jag tur, hinner jag vara med på ännu en bokcirkel innan jag lämnar Beijing i december.

Förberedelser för bokprat......mat och dryck.....Karin

Tur att du har stort tålamod, i varje fall ibland. Det verkar vara mycket mer trafik nu än för bara något år sedan.

Men det verkar som om du har det bra trots den dåliga luften och taxibilarnas ovilja att köra.

Och vad mycket du upplever varje dag. Klart jag blir lite avundsjuk. Här traskar det på i gamla fotspår, men det kan vara trevligt det också.

Många kramar


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: