Skärgårdsfoto

    
Jag är nu tillbaka från en fantastisk heldagstur i Stockholms södra skärgård, där foto och naturen var huvudingredienserna. Såg förra veckan i DN en annons om den här fotokryssningen och kände att det var något som jag väldigt gärna ville göra. Och Bosse var genast med på noterna.
Strax före halv nio i morse var vi nere på Nybrokajen vid Strandvägen och gick ombord på en av Strömmabolagets båtar, Cinderella. Vi var nog ett 50 tal förväntansfulla passagerare som denna höstdag skulle låta oss guidas genom Stockholms södra skärgård av Världsnaturfondens projektledare Henrik Waldenström.
Men på turen var också en fotoexpert som skulle lära oss mer om fotograferingens ädla konst.
Eftersom jag inte medförde någon systemkamera med gigantiskt objektiv och stativ, som de flesta andra hade, så kände jag mig lite udda med min lilla, vanliga, Olympus Tough kamera. Den kamera som jag verkligen gilllar.  Jag liksom smög fram den när andra inte såg.
( Det skall bli spännande att se Bosses foton som han tagit med sin systemkamera)
Och redan vid Fjäderholmarna kände jag att jag missade något viktigt, en havsörn! Nåja, Bosse kanske fick till en bild.

På vägen ut från Stockholm, mot södra skärgården, passerade vi genom Skurusundet och under Skurubron. Här finns gott om "svalbon"; stora, tjusiga, villor som klättrar uppför bergsväggarna och varifrån man har en fantastisk utsikt vida omkring. Husen nere vid vattnet har absolut ett strandnära läge och med båten alldeles utanför.
Skurubron går över till Värmdölandet.

Vi passerade också förbi de gamla industrilokalerna som varit med i Milleniumfilmerna, Livvakterna m.fl.

Känd filminspelningsplats.

Baggensstäket är en riktigt smal kanal och det vill till att köra rätt.
Ut på Baggensfjärden och vidare mot Dalarö.
Dalarö


Dalarö Skans är en före detta fästning från 1600talet som skulle skydda Stockholms södra inlopp och de fartyg som låg i hamn på Dalarö. Nu för tiden finns en restaurang här.

På flera ställen i Stockholms skärgård finns öar där träden är helt uppätna av skarvar. (En sorts fåglar)

Döda träd som förstörts av skarvar.

På Bullerö, som tillhör Bulleröskärgården med 900 öar, kobbar och skär stannade Cinderella till och det blev dags för oss att gå i land och utforska ön. Jag har i mer än 20 års tid tänkt på att ta mig hit ut. Men idag förvandlades tanken till handling. Inte en dag för tidigt!


Bullerö är ett naturreservat och kommer även att bli Nationalpark.
Den svenske konstnären Bruno Liljefors (känd för sina målningar av djur och om de säljs på auktion betingar miljonbelopp) köpte Bullerö 1908 och planerade att på franskt manér bilda en konstnärskoloni här ute. Samtidigt lät han bygga en jaktstuga.


Jaktstugan där "Bullerölaget" höll till;Bruno Liljefors, Anders Zorn, Albert Engström och flygarbaronen Carl Cederström bl.a. Dessa herrar träffades för sjöfågeljakt om våren och harjakt om hösten.
Bruno Liljefors sålde dock Bullerö till industrimannen Torsten Kreuger 1923.

Foton från Bullerö."Zarahs strand". En historia; Den sedan många år tillbaka avlina svenska sångerskan/filmstjärnan var ute hos "grabbarna" på Bullerö. Torsten Kreuger frågade om hon inte ville ta ett bad i havet. Zarah svarade att för att hon skulle bada så krävdes det en sandstrand. Inga problem svarade herr Kreuger och såg till att det kom sand till Bullerö från ön Sandhamn som ligger i närheten.

Vi hade en helt fantastisk dag ute i skärgården och hann med en sen lunch ombord innan vi fram på kvällskvisten åter var tillbaka i Stockholm.
Och jag har faktiskt funderat på en ny kamera som komplement till min lilla Olympus.Åse

Vilken utflykt och vilka vackra bilder. Du är duktig med din "lilla" kamera. Kram

Susanne

Vilken jättemysig utflykt! Tack för att jag fick hänga med via bloggen.

Och jag tycker dina foton blev riktigt bra.

Kramar

Britta G

Vilka fina bilder! Och vilken fin tur ni fick. Goa minnen o bilder att ha med nu när du ska dra österut igen....Hälsa Beijing! Tur att du finns!

b

Anna G nu i Taiwan : )

wow, vilken härlig tur!

ja, njut av luften och vattnet.....kramis

Helen W

Inte behöver du större/tjusigare kamera...du har ju tagit jättefina bilder. Inser att jag behöver se mig runt mer i Stockholms skärgård - Väldigt vackert! Låter som en härlig dag

Elisabeth i Beijing

Härliga bilder från ett fantastiskt Sverige! Njut den tid du har kvar i huvudstaden tillsammans med Bosse innan det bär av mot öster! Välkommen till Bejan!

Idag har jag och dottern bakat kanelbullar som vi ska bjuda Roland på när han kommer hem från jobbet. Det är ju kanelbulens dag idag! (Ja, han jobbar 2 dagar trots ledigheten.) Vi reser iväg den 17 oktober istället! mei wenti!

Det är första gången vi är kvar i Bejan denna ledighet, oj, vad underbart när man kan ta sig fram och åter i stan utan köer!

Ha en fortsatt fin vecka & hälsa Bosse!

Beijingkramizar från

Elisabeth & company

sɑɴɴɑs ʀυм

Åh så härliga bilder, man vill bara ut i naturen!Sv; ja, men Ditte du var ju en exceptionell kund som inte ändrade dig om hela utseendet hela tiden! Just nu har jag liksom 3-4 stycken som helt plötsligt ändrar sig om färger, uppbyggnad, header - ALLT. och jag som inte kan säga nej säger bara "okej, jag löser det", fastän jag inte orkar och vill gapa lite på dem att man inte bara kan ändra sig efter att jag redan lagt ner 10 timmar på designen liksom...


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: