Vandra vidare på Muren

    
God morgon! Sviterna efter gårdagens vandring på Muren gör sig påminda. Det skulle vara oärligt av mig att påstå något annat. Men det är väl värt det!
Tidigt i går morse var vi åtta personen som entrade en liten buss utanför CCC, Chinese Cultural Center, för att åka till den lilla byn, Chen Jia Pu, som ligger tio mil nordväst om Beijing i Hebei provinsen. ( Anna, jag, S en kollega och en annan kollegas dotter N, vi utgjorde halva gruppen.)
Här är muren verkligen inte restaurerad och bitvis får man klättra bredvid eftersom det saknas en del stenar.
Det var verkligen en mycket liten by och det var här vår vandring började.

Här smids det på gammalt vis.

Cháng Chéng, på mandarin, (pinyin; för att vi som inte läser kinesiska tecken skall kunna uttala orden) betyder "den långa väggen" och nog är den Kinesiska Muren lång. Fram till i april 2009 hade man räknat med att muren var 6400km lång  men då gjordes en ny mätning och den visade på hela 8852 km. (Det motsvarar en resa upp och ner genom Sverige, 165 mil, två och en halv gång.)
Denna långa mur består av många olika delar och går genom stora områden. Muren började byggas på några hundra år f.Kr. byggandet höll på fram till Mingdynastin, 1368-1644. Mingdynastin var den sista dynastin i Kina ledd av Hankineser, som är den dominerande etniska gruppen i Kina och som omfattar 90-95% av befolkningen. Det är också världens största folkgrupp och den omfattar nästan 1/5 del av jordens befolkning. Idag används begreppet Hankines ofta synonymt med ordet kines.
Muren kom främst till för att skydda Kina från inkräktare från norr, Mongolerna.
På flera platser är muren restaurerad men på många platser är den mer eller mindre bevarad i sitt ursprungliga skick.
Det finns också långa sträckningar av muren som är i så dåligt skick att man inte får/kan gå på den.
Den Kinesiska muren är förstås ett av världens sju underverk och är sedan 1987 med på UNESCOS världsarvslista.

Nu går vi!


De vackra höstfärgerna lyst med sin frånvaro. Träden här har redan tappat sina löv. Bergen är desto mäktigare!


Högt är det!

Högt uppe på Muren och det vill till att se var man sätter fötterna variationen i bredd är ofta mellan fyra och sju meter
men ibland är det smalare.
Uppe på 1100 m och det kändes minsann i benen.


Ett av alla de 24 000 vakttorn som finns längs Muren. I vakttornen lagrades vapen och härifrån sändes det ut röksignaler för att varna för inkräktare.
Vill till att hålla i sig.


På väg ner, men var är stigen? Det var verkligen brant att gå ner från 1100m och fötterna bara gled framåt i mina joggingskor. Men nyttig benstyrketräning! Tur att jag jag har en rejäl grundstyrka, åtminstone i benen.


Åter nere i byn. Människorna som bor här odlar majs och har en del fruktträd och försäljningen detta utgör deras huvudsakliga inkomst. I övrigt är åkrarna för små för annan odling. Men en byinvånare kan äga flera jordplättar och de kan vara utspridda. Obs! Muren som skymtar högt uppe på berget.

När vi kom ner till byn igen efter den nästan fyra timmars långa vandringen hade solen trängt sig fram och det hela kändes om möjligt ännu bättre.
Så Annas och min fråga  till varandra; "om vad vi gjorde här, friviligt" fick sitt naturliga svar. Uppleva och Upptäcka
och det med alla tänkbara sinnen.


Tack Anna, S och N  för en fantastisk dag!

Hittade just en dikt, som tonsatts av Ulf Björlin och som framförts av Evert Taube , nästan som en tidig "rap". Den finns även inspelad på skiva och går att lyssna på via You Tube.
Dikten heter Muren och Böckerna och är från början tillägnad poeten och skalden Lars Foresell.

" Det var Chi Huang Ti
kung av Tsin
som lät bygga den kinesiska muren
och bränna alla böckerna i Kina.
Detta hände på Hannibals tid
innan Jesus var född".


Nu har klockan hunnit bli tidig eftermiddag, blå himmel visar sig och det kanske börjar bli tid att ge sig ut på en liten träningsrunda. Men den får bli liten idag!
Önskar alla en härlig söndag!


Tessiluring

Hej!

Oj wow vad häftigt. Dit vill jag ocskå fara. Vad fint och högt de var. Vilka hjältar som har gått där, kan tänka mig att det var slående vackert. Jag som älskar muren måste ju vekrligen ta mig dit någongång.HOppas allt är bra annars.

kram på dig

Tessan

Stella

Jättefina bilder! Vilken upplevelse! Jag kan knappast tänka tanken att du får uppleva så mycket i Peking. Längtar till att läsa dina blogginlägg för du skriver både roligt och intressant på samma gång.

Jag beundrar dig som tar utmaningarna och upplevelserna som de kommer.Åse

Häftig promenad! Jag tror att det var där vi gick också.

Kram

YounHee

Vilket fantastiskt inlägg! Jag älskar ditt sätt att lägga in fakta på ett lättläst sätt i dina berättande inlägg!

Kram Sandra


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: