Skola, park och lek

    
Visst hade vi bättre tur med försommarvädret idag! Sol från en klarblå himmel och humöret på topp redan vid åttatiden på morgonen.  Då började nämligen en liten Max  göra vissa antydningar om att en mormor borde vara på lek och bushumör. Och visst var jag det!
Dagens agenda för oss var lång och lika bra att genast sätta fart.
Max och jag skulle nämligen på snabbvisit till Tullgårdsskolan som bjöd på tårtkalas.
Skolans lärare håller som bäst på med en fortbildning som heter PIM, praktisk it och mediekompetens, anordnad av Skolverket. (I och för sig tror jag de flesta kommuner gör det....)
Och nu så här i slutet av terminen har många klarat sina examinationer, därav tårtkalaset.
Jag var inbjuden trots att jag just börjat med kursen. (Vill bara nämna att alla kan gå in på Skolverkets hemsida och där anmäla sig och sedan är det bara att sätta i gång. Bra handledning finns!)


Specialbeställd tårta till dagens tillfälle. Jättegod!


Max tittar sig förundrat omkring på alla vuxna. Även han uppskattade tårtan.

Visst hann vi också med ett besök i klassrummen och mötte eleverna. Max trivdes som fisken i vattnet och eleverna med honom.

Pennor är skojiga.

Nästa punkt på dagens agenda var en promenad till Stora Blecktornsparken alldeles i närheten av oss.
Här finns det organiserad parklek och öppen förskola varje dag. I övrigt kommer många skolor och förskolor från närområdet hit på små utflykter. Så barn var det gott om!Stora Blecktornaparken är också relativt stor. ( Det finns också Lilla Blecktornsparken i närheten)
Parken har fått sitt namn av den gård, Blecktornet, som fanns här i området på 1700 talet. Och just namnet Blecktornet har kommit till för att det på den tiden fanns bleck på husen och stugorna i omgivningen.
I slutet av 1800 talet och fram till 1907 var byggnaden här ett "skolkhem" för pojkar.
Pojkar från Stockholm, i åldern 9-13 år, som skolkade från sin skolundervisning och i övrigt ansågs vara asociala tvingades bo här under en begränsad tid för att lära sig "veta hut". Reglerna på skolkhemmet var väldigt stränga och föräldrar tilläts inte alls besöka sina söner.
Men sedan 1930 talet har alltså området varit en park och skön oas mitt uppe på Söder i Stockholm.


Stora gräsmattor och ängar finns.Max tittar på får och getter.Dags för lunch, efter en riktigt ansträngande förmiddag. Fniss!
Vi tog bussen ner på stan och gick upp på Observatoriekullen och till Café Himlavalvet , där jag var i söndags. Känner att det nog blir ännu fler besök där.
God lunch, bra priser och mysiga omgivningar gör mycket för ett lyckat besök.
Max tog sig små promenader och utforskade omgivningarna under tiden Liv och jag som efterrätt avnjöt en fransk chokladtårta, gjord på riktigt mörk choklad. Absolut inget för de som kämpar med GI diet. Men så gott!


Max stortrivs även här.


Dags att hoppa i den nya vagnen för fortsatt promenad mot Centralen och Uppsalatåget.
Så vi vandrar vidare......Åse

En sån liten go unge. Han trivs tydligen var han än hamnar. Då är det extra roligt att få passa honom.

Om PIM har jag bara hört oj och stön. Det har tydligen krävt mycket av dem som har gjort övningarna. Arbetar man heltid och samtidigt måste göra detta så förstår jag att det firas med tårta då det är klart. Tårtan var väldigt fin för övrigt.

Ni har tydligen parker så det räcker. Finns det någon kvar att besöka?

Härligt med oaser i storstan.

Kram Åse


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: