Leg. lärare! Snart händer det!

    
Jaha, så är det nu äntligen dags! Tiden är inne för en lärarlegitimation. Ansökan om en sådan kan göras hos Skolverket från den 1/8-2011 och ett av kraven är att man har varit utexaminerad lärare i ett år.
Av lärar/förskollärarlegitimationen framgår i övrigt vilken behörighet man har, i vilken skolform man får undervisa, i vilka ämnen och i grundskolan också i vilka årskurser man får undervisa.

Känns faktiskt riktigt bra, tycker jag. Ett tydligt bevis på att vi har ett yrke som kräver något. Det är inte längre möjligt att för någon som ser läskunning ut och har vikarierat i en skola/förskola ett par dagar att kalla sig lärare, utan nu blir det leg. lärare.
Visserligen har jag i princip gått i pension, men denna tanke har jag ivrigt förespråkat i säkert 30 år, så det är klart att jag ska ansöka om en sådan; Benedikte Akker, legetimerad lärare. Jo, jag tackar!

Dessa nya regler träder i kraft från den 1/7 och då gäller åtminstone i Stockholm och vad jag förstått för hela landet följande;
"Arbetsgivaren ska för undervisningen använda lärare eller förskolläraresom hara en utbildning som är avsedd för den undervisning som skall bedrivas."
Men, det finns övergångsregler. Fram till den 1/7-2015 kan man utan sin legitimation ansvara för undervisning och sätta betyg.
Mer om denna legitimation finns att läsa på Skolverkets hemsida.

Det kommer att finnas två lärarlegitimationer; en förskolelegitimation och en lärarlegitimation.
Naturligtvis kommer det att finnas undantag från en lärar.leg.
Enligt Skolverket gäller det främst följande grupper;
  • modersmålslärare
  • yrkeslärarelärare i vissa tvåspråkiga skolor
  • Waldorflärare i särskilda Waldorfskolor
  • lärare i vuxenundervisningen som undervisar i individuella kurser eller orienteringskurser

Vad tycker ni som följer bloggen om detta? Spännande att kanske få höra lite olika tankar och hur funderingarna går.


Njuter, champagnebrunch på St. Regis i Beijing. För ska man fira, kan det lika gärna vara rejält. Eller hur?
Anna G i Beijing

Bra, häftigt men Ditte...Hur gör jag som arbetar utomlands? hur går "provet" till? Jag vill ju också få leg.förskollärare Anna Gustafsson : )

Elisabeth i Beijing

Jag håller verkligen med dig, Ditte! En stor skål för både lärarlegitimationen & förskollärarlegitimationen! Jag har också väntat på detta!

Ha en fortsatt bra vecka!

Beijingkramizar från

Elisabeth

Monika Johansson

Jag är inte med i "lärarsvägen" som ni men jag måste säga att jag tycker det är bra. 4 års utbildande för Martin och sen inte komma in på skolor och få jobba för att det finns några som inte är "legitimerade lärare" är inte rättvist. Som tur fick han vick på tre år för att sedan fastanställas. LAS regeln kom samma år som han blev fastanställd. Det var en aspekt. Sen tror jag definitivt att det kan höja "statusen" på yrket.Hoppas allt bra!Kram /Monika

Iris

Ja du, äntligen! Vi är många som väntat på detta!

Ha en skön vecka!

Kram till er båda, väntar så på att träffa er under

sommaren.

Ditte

Roligt med kommentarer! Än så länge bara sådana som är positiva till det hela.

Men visst blir det en tydlig markering med en lärar/förskollärar legetimation och som visar att vi har en utbildning som är värd något.

Hoppas att lönerna också hänger med uppåt!

Kramar till alla!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: