Göta Kanal? "Kan de va nåt"?

    
Söndag, strålande väder och Stockholm visar sig igen från sin bästa sida. Det är ju trots allt Sveriges framsida! Solen går upp i öster! Förlåt alla Göteborgare!
Mötte upp väninnan Eva på Centralen och vi började vår stadsvandring med Östermalm. Men oj, så dött det var! Knappast en människa ute och ändå var klockan i alla fall 12, mitt på dagen. Eva och jag konstaterade att människorna i denna stadsdel kanske har lantställen och är där över helgen och att det därför var det folktomt på gatorna.
Vi fortsatte ner förbi Dramaten, vidare till Grand Hotell. Eva hade ett ärende dit.
Annars kan jag intyga att där finns Stockholms absolut finaste toaletter och de är alldeles gratis. Man går bara in på hotellet och låtsas som ingenting .......Kan verkligen rekommenderas!
Vill man, så är ett stopp i deras bar också en upplevelse. Idag blev det dock inget stopp där.
Vi fortsatte längs Skeppsbron och såg Göta Kanalbåten Diana. Just idag var det visning ombord och det bjöds på kaffe.
Klart vi var intresserade.


Diana, den yngsta kanalbåten, lillasyster till Juno och Wilhelm Tham.


Eva på väg ombord.

Vi började med en rundvandring och det var snart gjort. För min del var det viktigt att se hytterna. För ska jag ge mig ut på en resa på Göta Kanal så vill jag ha fönster eller åtminstone en glugg.
Hytterna var pyttesmå och det kan man ju förstå för även båten är liten om man jämför med de båtar som går över Ålands Hav och till Åland och Finland.
Här är det ju inget hav utan en lugn kanal. Men visst kan det blåsa rejält både på Vänern och Vättern. Men hav är det inte!


En hytt på "shelterdäck" i mitten av båten. Fönstret syns inte utan finns ut mot hyttens dörr. Här finns handfat men ingen toa eller dusch. Det finns i korridoren utanför. Litet men väldigt fräscht med över och underslaf.


Hytt på  i katerori C på huvuddäck, längst ner. Här är fönstret en glugg som går at t öppna. Även här finns handfat, men det fick inte plats på bilden.

Det finns också hytter på "bryggdäck" högst upp på båten. Det var samma standard, men där ingår champagne, frukt och badrock.

Eftersom jag bott de tio första åren av mitt liv i Töreboda, enda stället i Sverige där Västra Stambanan korsar Göta Kanal ( Västergötland, mellan Vänern och Vättern) så har jag många gånger stått vid Göta Kanal och sett båtarna komma.
Nu kanske det är dags att ta en tur på Göta Kanal. Jag funderar allvarligt på det.
Att i sakta mak färdas på Sveriges "Blå Band", (nåja, snarare brunt) slussa och bara sitta där på däck i solen mellan Stockholm och Göteborg och bara vara.
En sådan kanalresa kan ta fyra eller sex dagar, beroendes på antal stopp och utflykter. För min del är fyra dagar alldeles lagom.
Nu har jag i alla fall skaffat mig information och prisuppgifter, så det enda som återstår nu är att fundera på om det är värt ca 10.000 kr med helpension för att göra resan.
Det återstår att ta ställning till. Men kanske?
Finns det någon som gjort resan och kan ge råd? Tas tacksamt emot!


Jag provsatt i alla fall korgstolar på däck.

Och utsikten från stolen var fin med Nationalmuseum till vänster och Skeppsholmen till höger. Längst bort skymtar Stockholms paradgata, Strandvägen.Katarina

Klart du ska ta en tur på Kanalen. Visst vore det mysigt att sitta med alla utländska turister på däck, inlindad i en filt och se dina gamla hemtrakter i Västergötland glida förbi i långsam takt.

Slå till på en tur!

Kram

Katarina

Klart du ska ta en tur på Kanalen. Visst vore det mysigt att sitta med alla utländska turister på däck, inlindad i en filt och se dina gamla hemtrakter i Västergötland glida förbi i långsam takt.

Slå till på en tur!

Kram

Åse

Aktiviteter saknas inte i ert pensionärsliv. En Göta Kanalstur hade säkert passat perfekt.

Vi har åkt en liten bit på kanlaen och det var en upplevelse.

kram


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: