"Smaka på Stockholm"

    
Vi tog en promenad denna soliga söndag ner till Kungsträdgården, för att ansluta oss till alla andra som också ville ta del av evenemanget, "Smaka på Stockholm".
Under några dagar erbjuder många restauranger i Stockholm mindre och större smakprov av deras mat. Priserna ligger i nivån 20-30 kr för en liten smaktallrik och mellan 50 och 90 kr för en mer rejäl portion.
Öl, läskl och vin finns att köpa om man så vill.


Mycket folk i Kungsan idag.

Förutom alla sorters mat som erbjuds så är det musikunderhållning och diverse andra uppträdanden under dagen och till sent på kvällen.
Vi tog ett varv bland restaurangstånden, innan vi bestämde oss för att prova  en liten smaktallrik med norrländska specialiteter; västerbottenost, torkat renkött, rökt lax, tranbärsmarmelad och torrökt skinka som serverades på hårt tunnbröd.
Det var lite, men väldigt gott.

Riktigt gott! Vet inte varför jag ser tveksam ut. Vill kanske ha mer?

Det fanns säkert över 50 olika restauranger representerade och många besökande ville gärna prova mat från olika delar av Sverige och mer långväga ifrån.


Thailändsk mat serverades i flera stånd och från olika restauranger.


Franska/belgiska crèpes lockade många.

Varför inte slå in på det kinesiska och prova dumplings?Bosse provade lyckan på chokladhjulet, tyvärr ingen vinst


Karl den XII håller ett vakande öga på alla blommor och pekar österut.

På hemvägen började vi så smått känna oss hungriga på riktigt och det blev ett besök på restaurang Blå Dörren uppe vid Slussen. Tyvärr var det nu på kvällskvisten inte så varmt, så att sitta utomhus och äta slog vi genast ur hågen.
Men det var mysigt även inomhus och vi tyckte vi fått vår beskärda del av frisk luft för dagen.
Och skulle vi ångra oss finns alltid balkongen att tillgå.


Mysig söndagsmiddag; Bosse åt älgfärsbiffar med rårörda lingon, pressgurka och potatismos och
för egen del blev det en jättegod Ceasarsallad.

I morgon är det Sveriges Nationaldag, röd och ledig dag, men så har det bara varit sedan 2005. Tidigare var den 6/6 Svenska Flaggans Dag, men 1983 blev dagen i stället Sveriges Nationaldag, men ingen helgdag. 
Så mycket firande har jag inte tänkt mig.
Jag har ju ännu inte förstått varför vi har den 6/6 som nationaldag. Nåja, Gustav Vasa valdes förstås till kung den 6/6 1523 och Kalmarunionen upphörde och regeringsformerna från 1809 och 1974 utfärdades den 6/6.
Men historiskt sett är det inte så mycket att komma med, om man ser till andra länder i världen och deras historiska bakgrunder för att fira sina nationaldagar.

Inte att förglömma att jag är norska och har firat, verkligen firat, den sjuttonde maj, Norges Nationaldag, alla år som barn.
Och visst kommer jag att ha en ledig, mysig, dag i morgon. Det är ju Sveriges Nationaldag!
Anna G i Beijing

VAR ÄR HATTEN ???


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: