Resan i Österbotten fortsätter

    
Idag fortsatte resan norröver i finska Österbotten med stopp i Kaskö, Finlands minsta stad, därefter Närpes och slutligen Jakobstad.
Kaskö som ligger vid havet, några mil från Kristinestad, var absolut värt sitt besök. En  söt, liten, stad från 1700 talet med endast 3000 invånare  och nästan alla hus byggda av trä.
Här är andelen svensktalande ca. 30% .
Vi gick runt i Kaskö och försökte hitta ett bra lunchställe vilket visade sig vara svårt. Vi kunde nöjt oss med bara ett lunchställe. Men det gick inte alls. Vi var ute vid fel tid på dagen, de få matställen som fanns öppnade inte förrän klockan 18 och det var för sent för vår lunch i alla fall.
Till sist insåg vi att det fick gå bra med en glass till lunch.
I övrigt var jag själv tillfreds med de brödbitar och tubost som vi hade med oss från Åland. Alltid bra med nödproviant.


Vackra och välbevarade trähus


Vi hade gärna ätit nyrökt fisk till lunch, men även här vid rökeriets restaurang var det stängt.


Vackert och rofyllt.

Nästa stopp blev Närpes som har en stor del, 93%, svensktalande befolkning. Här stannade vi och tittade på kyrkan från 1400 talet och de 150 unika häststallarna som byggdes på 1700 talet.
Några av de 150 häststallarna.

Från Närpes fortsatte vi norrut och nådde på kvällskvisten Jakobstad. ( Ligger ungefär på andra sidan Bottenviken från svenska Umeå.)
Det var lite högtidligt då vi körde in i stan, Jakobstad är nämligen vår vän Iris "hemstad".

Jakobstad har ca. 20 000 invånare och här pratar ungefär hälften av befolkningen svenska, vilket underlättar för oss som inte alls talar finska. Har dock lärt mig några få ord....
Jakobstad grundades 1652 av Ebba Brahe, änka till Jakob de la Gardie. Därifrån har staden fått sitt namn.
På finska heter staden Pietarsaari och det namnet kommer fråm grannkommunen Pedersöre som direkt översatt till finskan blir Pietarsaari.
I Jakobstad föddes Finlands nationalskald Johan, Ludvig, Runeberg och i morgon skall vi bekanta oss mer med honom, Seglarpaviljongen och Gamla Hamnområdet, liksom kvarteret Skata, som är den gamla trähusstadsdelen. Säkert hinner vi med en hel del annat också.
I kväll har vi installerat oss på hotellet som ligger alldeles vid Skolparken, en botanisk trädgård, ätit midddag och suttit utomhus, samt vandrat runt i närliggande kvarter.
Staden känns väldigt välkomnande och mysig och vi ser fram emot morgondagen här.


Vårt hotell, Jugend, mitt i stan och delvis inrymt i ett tidigare bönehus. (Vi bor högst upp i den vänstra delen.)


Skolparken, en jättevacker botanisk trädgård, som inhyser mer än 1000 olika växter. (Från vårt hotellrum ser vi ut över delar av den vackra parken.)

I parken ligger också Jakobstad Gymnasium som består av en äldre och en nyare byggnad, båda väldigt smakfulla.

Gymnasiets äldre del.

Och så var det växterna, åtminstone några.
Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: