Midsommar och kvar i stan

    
Stockholm känns öde idag. Det verkar som om "alla"  åkt till landet  eller ut i skärgården för att fira midsommar.
Bosse och jag konstaterade att det är första midsommaren på många år vi varit i stan. Förra året, liksom flera år tillbaka har vi varit på Åland och firat svenska midsommar, så mysigt.
Ett år, 2009, var vi kvar i Beijing och firade svensk midsommarafton hemma hos vännen Sussie med sill,lax, nubbe, grillat och vackra blomsterkransar i håret. Härligt!
(Vill också minnas att en av hundarna också åt upp en hel fläskfilé som vi skulle grillat, också ett fantastiskt minne.)

Idag ville vi bara vara hemma. Vi hade ingen som helst längtan ut i till landet eller skärgården.
Skönt när man kan erkänna att det känns bra i stan.

Vi tog en promenad upp till Vitabergsparken. Och se där var det minsann gott om folk! Så riktigt ALLA hade inte övergivit Stockholm denna midsommarafton.


Vi som inte dansade kring midsommarstången.


Fullt på dansgolvet! Här gäller "Små grodorna".


Spelmän fanns också.

Givetvis en midsommarstång.


Vitabergsparken fick namnet park 1967 och  hette tidigare bara Vita bergen . Ett gammalt och tidigare mycket fattigt område på Söder i Stockholm. August Strindberg skrev om Vita bergen redan 1897 i boken Röda rummet och Per Anders Fogelström skrev boken Vita bergens barn.
Idag hyr många författare och kulturpersoner sina små stugor/ateljér här uppe och man kan lungt påstå att detta är verkliga "kulturkvarter" med den gamla andan kvar.Här uppe i Vitabergsparken ligger också Sofia kyrka, invigd 1906. Jag hade aldrig varit inne i kyrkan, utan tidigare alltid kommit när den varit stängd, men idag passade det bra. Kyrkan var öppen.
Att tända ett ljus och sända tankar till alla vänner runt om i Sverige och världen kändes helt naturligt, liksom att tänka extra på mina föräldrar och de vänner jag haft och som inte längre finns med i livet på jorden.Att inta en sen lunch på balkongen hemma kändes bra.  Sjöutsikt och helt myggfritt!
Sill, färsk potatis, ägg, nubbe och öl - visst är det svenskat så det förslår. Inte att förglömma jordgubbarna!

Katarina

Det ser trevligt ut med midsommar i stan.

Själv slåss jag med myggor i skärgården, det är ju inget för dig. Eller?

Kramar


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: