Jakobstad- Brahestad-Uleåborg

    
Vi fortsätter vår resa i finska Österbotten.
Men innan vi lämnar Jakobstad, en jättemysig stad, så tog vi en stärkande promenad i den klara och kyliga luften. Ingen riktig sommarvärme idag, endast +10 och en trevlig sol lyste på oss från en ganska blå himmel. Avstånden är korta och det går snabbt att förflytta sig till fots.

Vårt första stopp blev Runebergsparken där Finlands nationalskald står staty.


Vi passerade den vackra träkyrkan kyrkan och gick vidare mot den gamla tobaksfabriken. Där bygger man idag nya företagslokaler.


Alldeles bakom vårt hotell finns den gamla trähusen kvar i området Skata. Så mysigt att bara gå runt och insupa atmosfären från en svunnen tid.


Visst blev det också en tur ner till hamnområdet. Segelpaviljongen var stängd men vi tittade med glädje på alla båtarna i gästhamnen.Kanske min favoritbåt?

Vi lämnade Jakobstad med vännen Iris i tankarna och körde vidare norrut.
Efter ett antal mil lämnade vi den svenskare delen av Österbotten och stannade till i Brahestad, eller som det heter på finska, Raahe. Tur att vi har två kartor med oss, så att vi vet vart vi ska. Men jag tycker det är både spännande och roligt att försöka förstå lite av finskan. Jag gillar ju språk. Ofta har jag svårt att härleda namnen på städer och orter, men det är en utmaning att försöka.


Brahestad i Norra Österbotten grundades av greve Per Brahe 1649, då han var Finlands generalguvernör. Själv står han staty vid en rondell.

Vårt slutmål för dagen var Uleåborg eller på finska Oulu, nästan längst upp i Bottenviken. Nattlogi bokades under vägs, det blev en bit utanför stan, på en jättefin camping, Nallikari.
Tyckte det var bäst att proviantera innan vi kom fram och det var en upplevelse i sig. Spännande att i ett område där största delen av befolkningen talar finska försöka göra sig förstådd. Visst fungerar engelska utmärkt, men det är liksom ingen sport. Jag vill ju försöka förstå lite finska.


Dags att handla middags och frukostmat innan vi nådde Uleåborg.

Uleåborg är residens och stiftstad och en mycket liten del av invånarna talar svenska. (Det finns dock en svensk privatskola och daghem.)

Vi hittade vårt nattlogi och vår lilla nostalgistuga. Jag undrade just vad en nostalgistuga var, men visste att det fanns wirefree internet, micro, kyl och el och en dubbelsäng.
Antar att nostalgin i det här fallet innebär att man hämtar vatten och går till ett servicehus för toabesök samt dusch. Allt är väldigt välordnat och bekvämt. Och för mig är det bara nyttigt att träna på viss form av friluftsliv.
Som alternativt boende hade vi ett fint hotell, SOKKOS EDEN, vilket ligger här bredvid, men bekväma hotell kan vi ju bo på när och var som helst.
Så vi är riktigt nöjda med nattens nostalgiboende. Det är verkligen fräscht inomhus. Lakan och handdukar ingår, plus bekväma sängar. Och det är tyst! Endast fåglarnas kvitter hörs.
Det är ljust också. Här är solen borta i mindre än en timma på natten.


Nostalgistugan med Bosse på verandan.


Sokkos Hotell, Eden alldeles bredvid


Endast 200 m till en fantastisk sandstrand.


Och kvällen är så vacker med Botttenviken och solen som speglar sig. Vi njuter!


Och ganska myggfritt var det också, till min stora glädje.

Vad som händer i morgon är en öppen fråga........
Kanske stannar vi eller också kör vi vidare mot Tornedalen.......Iris

Vad synd att Segelpaviljongen var stängd.

Härligt att se bilder från Jakobstad. Vi åker dit

om ungefär tre veckor.

Och nostalgistugorna vid Nallikari verkar ju vara

hyfsat boende. Njut av semestern i Norden!

Kramar

Iris

Igen! Hoppas ni har varit på torget i Uleåborg och handlat rieska och leipäjuusto - ett måste i Uleåborg och så gott! Kram

Britta G

Vilka minnen som väcks av Jakobstad!!1962 var jag där...ungdomsresa från Skellefteå över viken till J-stad. Minns m glädje nostalgitrippen!!Fast så sjösjuk har jag aldrig mer varit....

Go`tur med resten av resan.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: