Vad ska vi göra?

    
Lördag morgon! Ingen sol, så någon badutflykt blir det inte idag. Blir till att tänka om.
Barnbarnet Max är på ett strålande humör, pigg och utvilad effter att ha sovit från åtta i går kväll till nästan halv nio idag på morgonen.

"Undrar just vad vi skall göra idag då"?

Liv och jag funderade ett tag och kom på att det vore trevlig att återuppleva ett gammalt minne, nämligen åka till Gustavsbergs Porslinsfabrik ute på Värmdö, bara en 20 minuters bilresa från oss. Så blev det!
Här ute var Liv och Helen då och då som barn tillsammans med sin mormor och hela området är ett trevligt utflyktsmål, var sig man är intresserad av porslin eller inte. För här finns mycket annat än porslinsfabriken.
PÅ 1600 talt fanns här ett stort tegelbruk och i dessa lokaler finns idag Gustavsbergs Porslinsmuseum med Nationalmuseums samlingar från fabrikens historia. Här finns Gustavsbergs Konsthall, många aktiva konsthantverkare i ett 70 tal ateljéer, antikaffärer, bageri, flera restauranger och en stor gästhamn för småbåtar.
Diverse "factoryoutlets" finns också för porslin, glas, keramik och kläder.
( Vad nu det har med porslin att göra?)
För barn finns möjlighet till specielle aktiviteter som att t.ex. måla sin egen tallrik  eller mugg. Men Max måste nog växa till sig något år innan vi satsar på något sådant.

Gustavsbergs Porslinsfabrik är idag Sveriges enda porslinsfabrik och tillverkar benporslin. Farbriken grundades 1826 och under 1990 talet såldes delar av fabriken ut. Några anställda köpte fabriken 1996 och har fortsatt att driva den.
Många svenska designers arbetar fortfarande kvar för fabriken och så sent som 2010 tillverkades Kronprinsessan Viktorias och Prins Daniels Officiell Bröllopsservice här.
Alltsedan 1839 har den berömda "ankarstämpeln" funnits i botten på det porslin som tillverkats av Gustavsbergs Porslinsfabrik och den fungerar än idag som ett varumärke för fabriken.
För vår del blev det inga inköp. Det var mysigt att bara strosa runt och titta.


Kak/fruktfat i två våningar är åter populära.


Muggar och porslin i mängder finns i butiken.

Max tycker om att springa fritt, titta på änder, plocka stenar , leka och charma alla som kommer i hans väg.
Mormor Ditte har fullt sjå att hänga på i den snabba takten.Susanne

Roligt med Gustavsberg!

Säkert kul för Liv att nu som mamma komma dit med Max och minnas sin egen barndoms besök där.

Och vilka underbara foton på Max! "Sicken going".

Kramar

Åse

Kul att göra saker med barnbarnen. Det finns tydligen utflyktsmål i det oändliga i S-holm.

Har kommit i bakvattnent med din blogg då jag varit från ära och redlighet ett tag.

kram

Sofia

Max hen shuai.

Anonym

Hej ditte!Härliga bilder och härligt med resor!!

Ni ser ut att må bra båda två!

Som dt swr ut blir det ingen "beijing" träff som jag hoppasdes på. Inte så många som hoppade på och helgerna bara springer iväg och alla kunde olika helger. synd men men en annan gång så hoppas jag vi iaf kan få ihop ngt! ha dt bra kram emma


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: