Trondheim

    
Lofoten i regn, tyvärr. Men vi kunde sitta ute en stund efter middagen och beundra det  vi satt ute en stund på balkongen och beundra det helt fantastiska landskapet.

Strax före klockan 11 på förmiddagen kom fartyget in till hamnen i Trondheim.
Tyvärr ingen sol idag heller, tvärt om, molnen kändes tunga.
Alltså, bara "att gilla läget". Och kallt var det inte. Det är alltid spännande att se fartyget lägga till. Det tar ett tag och det är många tampar som ska till.Vi tog det lugnt, åt först en härlig frukost, läste, satt på däck och åt så småningom en helt onödig lunch. Men maten är god ombord, det finns mycket att välja på och man kan ju alltid ta lite.


Trondheim sett från båten.


God lunch!

Trondheim är Norges tredje största stad med sina ca. 170.000 invånare och bland dessa finns det över 30.000 studenter vid universitetet.
Fram till 1217 var Trondheim Norges huvudstad. Det ursprungliga namnet på staden var Kaupang, som betyder marknadsplats. Senare fick staden namnet Nidaros av vikingen, Olav Tryggvason. Han grundade staden 997 e.Kr. och namnet Nidaros behölls till 1400 talet då staden fick namnet Trondheim.
Trondheim ligger vid floden Nid, just där den flyter samman med Trondheimsfjorden.

Det föll några regndroppar på oss när vi gick i land men inte gjorde det så mycket. För min del var det många år sedan jag var här senast  och för Bosses del var det hans första besök i Trondheim.
Att strosa genom denna gamla stad känns verkligen historiskt.
Vi promenerade upp till Nidarosdomen.


Nidarosdomen, byggd i gothisk stil, började byggas år 1070 över Olav den Heliges grav och var färdigbyggd 1320. Den är efter Uppsala Domkyrka den största kyrkobyggnaden i Skandinavien.
Idag, den 25/7 är det St Jacobs dag. Han är pilgrimernas helgon och hans minne är knutet till Santiago de Compostella i Spanien. Han har här en kappa, stav, väska och hatt och är klädd som en pilgrim.
Kransen i färgerna rött och gult som hängs på denna dag har alltid varit knutna till St. Jacob i Santiago de Compostella.

Vi vandrade vidare längs vattnet och den gamla bebyggelsen.

"Gamle Bybro" från mitten av 1600 talet.
Torget med Olav Tryggvason monumentet. Här samlades många idag för en stilla eftertanke och för att sörja alla de som blev så brutalt skjutna i Oslo.En stilla eftertanke......

Skall nu se till att jag kommer ombord ordentligt så maken inte ska oroa sig för att jag blir kvar i TRondheim.
om en timme, klockan 19, avgår vi och i morgon bitti har vi kommit ytterligare en bit söderut, till Åndalsnes.

Maria

Har bott ett kort tag i Trondheim, det är verkligen en vacker stad. Minns att jag gillade cykel liften, det var en "lifesaver" i de branta backarn. Planerar en återkomst någon av de närmsta helgerna, men då utan cykel.

Ha en fortsatt trevlig resa!

Britta G

Ditte o Bosse! Oj,så mycket ni får uppleva! Tack för att få upleva det tilsammans m er!

Kram t er båda /Britta


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: