Gotland Runt, start i Stockholm

    
Sol och klarblå himmel!
En perfekt start för kappseglingen Gotland Runt. Maken, som är lite påläst, föreslog att vi skulle gå bort längs kajen för att titta på starten klockan 11. Sagt och gjort och en rask 20 minuters promenad senare såg vi första båt komma, en trimaran. Månne var det vinnaren?Strax efter kom nästa snabba trimaran.


En tysk båt på gång.En "Göteborgare"


Nytt för i år är att de snabbaste båtarna i elitklassen, samt de över 50 fot och de klassiska träbåtarna startar inne i Stockholm. Starten för övriga båtar går ute i Sandhamn klockan 12. Nästa år kommer alla båtar att starta inne i Stockholm.
Gotland Runt är är nordens största klassiska kappseglingstävling och är i år omdöpt till ÅF Offshore Race; Stockholm - Gotland runt. (ÅF är ett teknikkonsultföretag som sponsrar tävlingen)

Så här såg det ut efter start när de snabbaste passerat och "antikrundan", träbåtarna kom. Starten gick melllan Kastellholmen och Stadsgården där båtarna radat upp sig.


Första båt beräkna passera Vaxholm strax efter 12 och vara ute i Sandhamn ca. 14.45. En bit av sträcan ut till Sandhamn skall båtarna segla i farleden och där kan det bli både si och så med vinden.
Det ska bli spännande att följa tävlingen och se vilken båt som lyckas bäst.
Tävlingen är uppdelad i olika klasser och båtarna seglar olika långa sträckor, men målet för alla efter genomförd tävling är på Sandhamn.
Segrarbåten är beräknad att ta ca 28h på sig för att genomföra tävlingen, att jämföras med de ca 50 h, den tid som de flesta segelbåtarna kommer att behöva för att komma i mål. Några behöver nog längre tid än så.
Snabbt lär det i alla fall gå på trimaranerna, omkring 30 knop, beräknar skepparen. Och det är fort!Katarina

Det känns verkligen kul att se alla båtarna på dina bilder.

Ska se vilken av dem som vinner.

Njut av solen och ha det bra.

Kramar

Iris

Underbart med segelbåtar.

De stora kommer hit till Halmstad i

början av augusti - gissa vem som lägger in

bilder då :)

Njut! Kramar till er båda

www.tallshipsraceshalmstad.se/

Åse

Synd att vi missar detta i år. Vi brukar sitta på första parkett på Gotland med kikare i högsta hugg.

Fina bilder du har tagit. Kram


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: