Amsterdam, slutet på kryssningen

    
Vi lämnade Bergen i torsdags och njöt några timmar av det fina vädret på däck. Det är alltid spännande att se på när Costa Deliziosa ska avgå. Många hamnar är verkligt trånga för det stora fartyget och stor precision krävs alltid av kaptenen. En lokal lots är alltid med på fartygetd vid alla ut och inpassager i fjordarna, eftersom det är verkligt trångt på många platser och vattenståndet i fjordarna ofta ändrar sig.


På väg från Bergen

När vi lämnade Bergen passerade vi under en stor bro, Nordhordalandsbrua, som förbinder ytterområdena med Bergens centrum. Bron är 1614 m lång, invigdes 1994 och har en seglingshöjd på max 32 m, samma höjd som vårt fartyg.
Så det kändes inte som om Costa Deliziosa hade så mycket till godo när vi passerade under bron....Men det gick bra.....Fartygets höjd är också 32 m.

Hela fredagen var vi till sjöss och på kvällen började jag känna av Nordsjöns "gamla sjö". Fartyget ändrade kurs och det blev dyningar i sidled trots att vinden inte blåste mer än ca 7-8 m/sek.
Ingen middag för min del. Men vi ändrade kurs senare på kvällen på dyningarna uppförde och så gjorde även mitt illamående.
Lördag morgon klockan 9 var vi framme i Amsterdam, efter att ha passerat ett par slussar och kommit in i Nordsjökanalen.
Att embarkera 2856 passagerare kräver sin logistik. Alla var uppdelade i olika färggrupper och där olika färger hade sina samlingsplatser och klockslag för när man fick gå i land. Det fungerade alldeles utmärkt.
På kajen stod sedan bagaget och väntade, också i olka färggrupper.

Bosse och jag tillhörde den lila gruppen och gick i land 10.30. Bagaget var lätt att hitta.

Vi promenerade med väskorna till Amsterdams tågstation där vi tänkt att lämna in dem under dagen.
Det hade nog  de flesta av fartygets övriga passagerare också tänkt. Det var en fullständig "cirkus" vid förvaringsboxarna. dEssutom fanns det inga stora boxar lediga. Och för övrigt är jag osäker på om våra väskor ens gått in där.
Vad göra? Vi hade ju tänkt oss en heldag i Amsterdam.
Naturligtvis! Ut till flygplatsen för att checka in bagaget. Efter ett visst pyssel lyckade jag i en automat köpa biljetter som gav oss obegränsat med resor fram och tillbaka till Schipol, Amsterdams flygplats, för 7 euro /person. Och eftersom resan dit ut inte tar mer än ca 15 minuter så blev det det enda och bästa alternativet.
(Att ha lämnat väskorna i två boxar på stationen hade blivit betydligt dyrare. )

Nästa programpunkt för oss, när vi någon timme senare var incheckade och tillbaka inne i Amsterdam, blev en kanaltur.


Vi passerade också Costa Deliziosa som väntade vid kajen på nya passagerare.

Fartyget är stort!!!! Nästan 300 m långt och har 12 däck, 900 i besättningen och tar 2856 passagerare.

Under kanalfärden passerade vi under många broar, förbi både gamla packhus som idag är bostäder och förbi mer moderna hus. Amsterdam  är byggt på 90 öar, har 1600 broar och har mer än 100 km kanaler.
Husbåtarna är ett kapitel för sig. Det är lika roligt varje gång jag är i Amsterdam att titta på nya och gamla husbåtar och eela stan andas atmosfär!
Följ med både till lands och "kanals".


En av Amsterdams många kanaler. Det lär finnas över hundra km med kanaler.


Vacker kanal, vacker bro!
I Amsterdam cyklar "alla". En av stadens cykelparkeringar.

Husbåtarna finns kvar.


Huset i mitten är Amsterdams smalaste hus.
Ett besök i Anne Franks hus är ett "måste".
Jag gillar denna modell av cykelkorg.


Damtorget, där Napoleon 1808 tog över staden och slottet där den holländska kungafamiljen bor. Kan inte påstå att det var vackert.


Vart ska vi nu gå?


En av Amsterdams slussar. Denna är dock ej i bruk.

En dag i Amsterdam är inte tillräckligt men stadskärnan är koncentrerad och det är lätt att ta sig runt till fots.
Restaurangutbudet är stort, caféerna och uteserveringarna är många och det känns lätt att slå sig och insupa stadens atmosfär.
Kultur finns hur mycket som helst. Men både Bosse och jag insåg att vi får ta det vid ett annat tillfälle. Efter den resa vi gjort, där vi fokuserat på Norges kust från Nordkapp i norr till Bergen i söder och med många stopp under färden, kan man inte ta in och tillgodogöra sig allt Amsterdam har att erbjuda.
Em weekend i Amsterdam blir bra i höst.
För hit kommer vi också gärna tillbaka!
Katarina

Har följt er resa och det har varit jättespännande att få vara med hemifrån.

Vackra bilder och bra "reportage".

Klart man blir sugen på att ta en tur.

Kramar


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: