Amsterdam, slutet på kryssningen

    
Vi lämnade Bergen i torsdags och njöt några timmar av det fina vädret på däck. Det är alltid spännande att se på när Costa Deliziosa ska avgå. Många hamnar är verkligt trånga för det stora fartyget och stor precision krävs alltid av kaptenen. En lokal lots är alltid med på fartygetd vid alla ut och inpassager i fjordarna, eftersom det är verkligt trångt på många platser och vattenståndet i fjordarna ofta ändrar sig.


På väg från Bergen

När vi lämnade Bergen passerade vi under en stor bro, Nordhordalandsbrua, som förbinder ytterområdena med Bergens centrum. Bron är 1614 m lång, invigdes 1994 och har en seglingshöjd på max 32 m, samma höjd som vårt fartyg.
Så det kändes inte som om Costa Deliziosa hade så mycket till godo när vi passerade under bron....Men det gick bra.....Fartygets höjd är också 32 m.

Hela fredagen var vi till sjöss och på kvällen började jag känna av Nordsjöns "gamla sjö". Fartyget ändrade kurs och det blev dyningar i sidled trots att vinden inte blåste mer än ca 7-8 m/sek.
Ingen middag för min del. Men vi ändrade kurs senare på kvällen på dyningarna uppförde och så gjorde även mitt illamående.
Lördag morgon klockan 9 var vi framme i Amsterdam, efter att ha passerat ett par slussar och kommit in i Nordsjökanalen.
Att embarkera 2856 passagerare kräver sin logistik. Alla var uppdelade i olika färggrupper och där olika färger hade sina samlingsplatser och klockslag för när man fick gå i land. Det fungerade alldeles utmärkt.
På kajen stod sedan bagaget och väntade, också i olka färggrupper.

Bosse och jag tillhörde den lila gruppen och gick i land 10.30. Bagaget var lätt att hitta.

Vi promenerade med väskorna till Amsterdams tågstation där vi tänkt att lämna in dem under dagen.
Det hade nog  de flesta av fartygets övriga passagerare också tänkt. Det var en fullständig "cirkus" vid förvaringsboxarna. dEssutom fanns det inga stora boxar lediga. Och för övrigt är jag osäker på om våra väskor ens gått in där.
Vad göra? Vi hade ju tänkt oss en heldag i Amsterdam.
Naturligtvis! Ut till flygplatsen för att checka in bagaget. Efter ett visst pyssel lyckade jag i en automat köpa biljetter som gav oss obegränsat med resor fram och tillbaka till Schipol, Amsterdams flygplats, för 7 euro /person. Och eftersom resan dit ut inte tar mer än ca 15 minuter så blev det det enda och bästa alternativet.
(Att ha lämnat väskorna i två boxar på stationen hade blivit betydligt dyrare. )

Nästa programpunkt för oss, när vi någon timme senare var incheckade och tillbaka inne i Amsterdam, blev en kanaltur.


Vi passerade också Costa Deliziosa som väntade vid kajen på nya passagerare.

Fartyget är stort!!!! Nästan 300 m långt och har 12 däck, 900 i besättningen och tar 2856 passagerare.

Under kanalfärden passerade vi under många broar, förbi både gamla packhus som idag är bostäder och förbi mer moderna hus. Amsterdam  är byggt på 90 öar, har 1600 broar och har mer än 100 km kanaler.
Husbåtarna är ett kapitel för sig. Det är lika roligt varje gång jag är i Amsterdam att titta på nya och gamla husbåtar och eela stan andas atmosfär!
Följ med både till lands och "kanals".


En av Amsterdams många kanaler. Det lär finnas över hundra km med kanaler.


Vacker kanal, vacker bro!
I Amsterdam cyklar "alla". En av stadens cykelparkeringar.

Husbåtarna finns kvar.


Huset i mitten är Amsterdams smalaste hus.
Ett besök i Anne Franks hus är ett "måste".
Jag gillar denna modell av cykelkorg.


Damtorget, där Napoleon 1808 tog över staden och slottet där den holländska kungafamiljen bor. Kan inte påstå att det var vackert.


Vart ska vi nu gå?


En av Amsterdams slussar. Denna är dock ej i bruk.

En dag i Amsterdam är inte tillräckligt men stadskärnan är koncentrerad och det är lätt att ta sig runt till fots.
Restaurangutbudet är stort, caféerna och uteserveringarna är många och det känns lätt att slå sig och insupa stadens atmosfär.
Kultur finns hur mycket som helst. Men både Bosse och jag insåg att vi får ta det vid ett annat tillfälle. Efter den resa vi gjort, där vi fokuserat på Norges kust från Nordkapp i norr till Bergen i söder och med många stopp under färden, kan man inte ta in och tillgodogöra sig allt Amsterdam har att erbjuda.
Em weekend i Amsterdam blir bra i höst.
För hit kommer vi också gärna tillbaka!
I höjd med Köpenhamn

    
Vi är sedan i går kväll till havs och ankommer Amsterdam i morgon "bitti" klockan 9. Just nu är vi på 55te breddgradenoch i höjd med Köpenhamn.
Inte så mycket att göra till havs, annat än att blicka ut över havet och äta gott.  Vi  försöker att samla ihop både oss själva och alla upplevelser  vi haft under vår fantastiska resa.
Då och då tittar vi efter delfiner och valar men ännu har inga varit synliga idag.


Nordsjön är vänlig idag. Det blåser bara ca. 8 m/sek.....

Morgondagen tillbringar vi i Amsterdam med lite sightseeing och på kvällen flyger vi till Stockholm.

Internet är fortfarande segt ombord och det tar väldigt lång tid att ladda upp bilder, om det ens går....
Återkommer på söndag med lite mer om livet ombord och  fler bilder från Bergen och givetvis från Amsterdam.

Jag vet att många följt resan via bloggen, både sådana som jag känner och andra som hittat hit och jag kan verkligen rekommendera resan. Denna kryssning är absolut ett jättebra alternativ till den norska Hurtigruten som är mycket dyrare. Visserligen går fartyget inte in i lika många hamnar men vi är verkligen nöjda med allt vi sett och upplevt.

Som man säger i Norge; " Morn da, for denne gang"!


Bergen+sol=sant, idag....

    
Det var fortsatt vackert väder kväll i går när vi på kvällskvisten lämnade Åndalsnes. Vi stod ute på däck ett bra tag och det var lite spännande att se vårt stora fartyg "trassla sig" ut från kajen. Men det gick bra och vi forsatte färden under några timmar ut ur Romsdalsfjordenfjorden.
Tyvärr, så har det ofta varit lite mulet på kvällarna så de där fantastiska solnedgångarna har vi inte fått se varje kväll.

Vackert!!!

Sitter nu i hytten och använder båtens wifi och det är lite si och så med uppkopplingen. Kanske får jag återkomma senare med fler bilder.........

I morse när vi kom in till kajen i Bergen så var jag beredd på regn. För det är nämligen så att det regnar OFTA i Bergen.
Men, inget regn alls och solen sken delar av dagen. Det blir allt lite trevligare med vackert väder.
Efter en mycket lyxig och närande frukost var vi beredda på att utforska staden.
Fartyget låg vid kaj inne i stan, så promenaden ner till "Bryggen" gick snabbt. Bergens allra första bebyggelse fanns på Bryggen och denna plats har genom århundranden varit en livlig och central del av staden. En storbrand i Bergen i början av 1700 talet förstörde hela området, men det byggdes upp igen, precis likadant som det var när staden grundades år 1070.
På 1300 talet blev Bergen Norges första riktiga huvudstad och fram till 1830 var staden Norges största. Bergen var också under medeltiden den största staden i Skandinavien p.g.a. att den var en handls och sjöfartsstad med stor betydelse i Europa och en av de viktigaste handelsstäderna för Hansan.
"Bryggen" finns med på UNESCOS världsarvslista och Bergen har blivit en "World Heritage City".


Många båtar ligger vid kajen längs "Bryggen".


En del av "Bryggen" med sina gamla trähus.

Från "Bryggen" gick vi vidare mot "Fisketorget" som också var en härlig upplevelse. Vilken komers! Och här talade försäljarna; engelska, spanska, italienska, holländska, kinesiska och tyska så inga problem för båtens passagerare att prova fisk och äta av alla godsaker som erbjöds.
( Man får nämligen inte ta med vare sig mat eller dryck ombord)
Stör och marulk trängdes bland jättestora laxar.

Från Fisketorget gick vi till Bergens domkyrka, Olavskirken, namnet efter "Olav den Hellige", norges nationalhelgon. Kyrkan är ursprungligen är från 1100- talet men har restaurerats flera gånger efter diverse olika bränder.

Domkyrkan.

Givetvis ville vi ta oss upp med "Flöjbanen", ett tåg som går 350 m uppför berget och där lutning på 26 grader.
Utsikten härifrån var lika enastående som på många andra ställen. Men visst är det otroligt vackert?
"Stan är full av vatten....."

Bergen är absolut en stad som vi kommer att återvända till, den saken är helt säker.
Åndalsnes och solen skiner....

    
Äntligen har solen på riktigt , åtminstone idag, bestämt sig för att komma fram ur molnen. Jätteskönt!
På morgonen vid 8 tiden la fartyget till vid kajen i Åndalsnes.
Bilder tagna från båten.

Åndalsnes ligger ungefär mitt emellan Trondheim och Bergen, längst in i Romsdalens nordvästra ände och inne i Romsdalsfjorden.
Namnet kommer ursprungligen från två gårdar i närheten; Åndal och Nes och på 1800 talet så blev mnamnet Åndalsnes. Här bor ca. 6000 människor men i hela kommunen bor omkring 16.000 personer.
Jag har varit här ett par gånger som barn när jag under periodvis under några år bodde på Lillehammer.
den vackra och välkända, slingriga och vackra vägen "Trollstigen" går här i närheten.
Flera höga fjälltoppar finns också i området bl.a Trolltindane som är 1800 m högt liksom Trollväggen.
Trollväggen är Europas högsta lodräta bergvägg och det är ca. 1700 m i höjdskillnad från dalbotten och upp till toppen och 1000 m är lodrät bergvägg.

Bosse och jag tänkte först ta tåget, Romsdalsbanan, upp till Dombås som ligger en och en halv timme från Ålesund, men det visade sig att alla biljetter till förmiddagståget var utsålda. ( Antar att Costa Deliziosa köpt utflyktsbiljetter.)Och efter lunch kunde vi inte åka för då skulle vi missa båten.
Kanske får vi komma tillbaka hit en annan gång och då göra den resan.

Nu njöt vi i stället av att strosa i stan, äta lunch på båten, sola på balkongen och njuta av utsikten mot både fjord och fjäll.


Snön ligger kvar på sina ställen.


Costa Deliziosa är stor......

Nu sitter jag utanför ett hotell och bloggar, gratis wifi. Och det är snabb uppkoppling! Skönt med en liten och nättt dator som kan tas med över allt.

I kväll avgår vi mot Bergen och dit kommer vi i morgon bitti. Hoppas att solen skiner på oss där också.
Men, Bergen är ju känt för mycket regn......så vi får väl se......

Dags för lite "afternoontea" med diverse tilltugg och sedan en solstol för att fortsätta att njuta av tillvaron.


Trondheim

    
Lofoten i regn, tyvärr. Men vi kunde sitta ute en stund efter middagen och beundra det  vi satt ute en stund på balkongen och beundra det helt fantastiska landskapet.

Strax före klockan 11 på förmiddagen kom fartyget in till hamnen i Trondheim.
Tyvärr ingen sol idag heller, tvärt om, molnen kändes tunga.
Alltså, bara "att gilla läget". Och kallt var det inte. Det är alltid spännande att se fartyget lägga till. Det tar ett tag och det är många tampar som ska till.Vi tog det lugnt, åt först en härlig frukost, läste, satt på däck och åt så småningom en helt onödig lunch. Men maten är god ombord, det finns mycket att välja på och man kan ju alltid ta lite.


Trondheim sett från båten.


God lunch!

Trondheim är Norges tredje största stad med sina ca. 170.000 invånare och bland dessa finns det över 30.000 studenter vid universitetet.
Fram till 1217 var Trondheim Norges huvudstad. Det ursprungliga namnet på staden var Kaupang, som betyder marknadsplats. Senare fick staden namnet Nidaros av vikingen, Olav Tryggvason. Han grundade staden 997 e.Kr. och namnet Nidaros behölls till 1400 talet då staden fick namnet Trondheim.
Trondheim ligger vid floden Nid, just där den flyter samman med Trondheimsfjorden.

Det föll några regndroppar på oss när vi gick i land men inte gjorde det så mycket. För min del var det många år sedan jag var här senast  och för Bosses del var det hans första besök i Trondheim.
Att strosa genom denna gamla stad känns verkligen historiskt.
Vi promenerade upp till Nidarosdomen.


Nidarosdomen, byggd i gothisk stil, började byggas år 1070 över Olav den Heliges grav och var färdigbyggd 1320. Den är efter Uppsala Domkyrka den största kyrkobyggnaden i Skandinavien.
Idag, den 25/7 är det St Jacobs dag. Han är pilgrimernas helgon och hans minne är knutet till Santiago de Compostella i Spanien. Han har här en kappa, stav, väska och hatt och är klädd som en pilgrim.
Kransen i färgerna rött och gult som hängs på denna dag har alltid varit knutna till St. Jacob i Santiago de Compostella.

Vi vandrade vidare längs vattnet och den gamla bebyggelsen.

"Gamle Bybro" från mitten av 1600 talet.
Torget med Olav Tryggvason monumentet. Här samlades många idag för en stilla eftertanke och för att sörja alla de som blev så brutalt skjutna i Oslo.En stilla eftertanke......

Skall nu se till att jag kommer ombord ordentligt så maken inte ska oroa sig för att jag blir kvar i TRondheim.
om en timme, klockan 19, avgår vi och i morgon bitti har vi kommit ytterligare en bit söderut, till Åndalsnes.

Lofoten i regn.

    
Vi lämnade Tromsö i går och där tittade stundtals solen fram, vilket självklart bidrog till att göra besöket ännu mer givande.
I går, när jag stod och väntade på "shuttlebussen" till båten så inträffade två lite komiska händelser.
Jag satt på en bänk nära vattnet och väntade. Plötsligt spatserade ett par stora fåglar med simhud mellan tårna förbi. Alltså inga änder eller måsar. Dessa var minst en och en halv gång så stora. Näbbarna var i huvudsak gula, kraftiga och långa.
Fåglarna i sig var grå och vita. Jag plockade fram kameran för att föreviga varelserna, men se då blev de milt sagt påstridiga. Jag flydde fältet för en stund. Men så fort jag satte mig ner så kom de tillbaka.
Bestämde mig för att ställa mig upp för att vänta på bussen.
Fick sedan förklarat att detta var lunnefåglar. Så nu vet jag hur de ser ut.
Trots att jag och flera med mig väntade på "shuttlebussen" så kom det ingen. Den sista skulle avgått klockan 16 men vi hade väntat sedan 15.30 och inte sett någon. Det började bli kärvt om tid, halv fem skulle alla passagerare vara ombord på båten och klockan fem skulle båten avgå.
Strax efter fyra såg jag en sightseeingbuss från båten och lyckades komma med den. Vilken lättnad! Annars hade det väl fått bli taxi!

Det var vackert väder då vi lämnade Tromsö och vi satt efter middagen ute på balkonen och såg det spektakulära landskapet glida förbi.

Här har klockan passerat midnatt.


En filt är skön att ha fram på nattkröken.

Lofoten mötte oss med regn. Fartyget ankrade upp klockan åtta på morgonen och sikten var milt sagt usel.
Trist, eftersom det inte är något större nöje att bege sig på utflykt i ösregn.
Tog mig efter frukost in till kajen med en "tender" och vidare med en transferbuss in till staden Leknes, 4 km.
Någon annan tur känns inte så aktuell just idag.
Regntunga skyar över Lofoten.


Vårt fartyg ute på redden.

Lofoten ligger norr om Polcirkeln och är en ögrupp som består av sju "stora" öar plus ett antal mindre.
Här bor omkring 25. 000 invånare som har fiske, beredning av fisk, turism och i viss mån jordbruk som huvudsysselsättningar.
Landskapet är omväxlande och består av mycket berg, men på öarna finns också kilometerlånga sandstränder.
Området i sig har ett rikt fågelliv och stundtals finns här också många späckhuggare i havet strax utanför Lofoten. Tyvärr, har jag ännu idag inte sett till någon. Men dagen är ju inte slut ännu.

Efter att ha gått runt i regnet inne i Leknes, så sitter jag nu på ett café med wifi och njuter av en god cappuchino och en chokladgifffel. Passar på att torka upp lite. Några regnkläder är inte medpackade, däremot bikini och shorts, men dessa plagg har ännu inte kommit till användning. Så nu har jag börjat tvivla...
I kväll beger vi oss vidare söderut och ankommer i morgon Ålesund. Hoppas att solen då tittar fram igen.
Fel! Vi skall till Trondheim.
Sedan blir det Åndalsnes på onsdag, Bergen på torsdag, fredag hela dagen till sjöss och lördag morgon är vi tillbaka i Amsterdam.


Tromsö

    
I morse, söndagen den 24/7, på morgonen kom vi in till Tromsö. Staden kallas också "Porten till Arktis" eftersom många epeditioner till Arktis sartar här.
Efter en rejäl frukost på båten var jag beredd att ge mig in till stan och se vad den hade att erbjuda.
Jag tillät mig att vara lite lat och tog en "shuttlebus" in till centrum.


Ishavskatedralen i bakgrunden och bron över Tromsösundet.

Tromsö ligger på "Tromsöya", och har två fasta förbindelser med fastlandet; bron som går över Tromsösundet och Tromsötunneln.
Det finns också andra tunnlar under vattnet som förbinder stadens olika delar.
Tromsö grundades 1794 och här finns också världens nordligaste universitet.
Tromsö är Nordnorges största stad och har ca. 64 000 invånare inom kommunen.

Här liksom i alla delar av Norge är sorgen och bestörtningen stor efter massakern i Oslo.
Jag har också fått berättat för mig här att ca. 40 ungdomar från Tromsö var på lägret på Ulvöya utanför Oslo och att ca 15 av dem är döda eller skadade.
Jag kände för att bege mig mot Ishavskatedralen och sätta mig där och fundera en stund innan jag fortsatte min upptäcksfärd i stan.


Ishavskatedralen var färdigbyggd 1964 och jag tyckte den var väldigt vacker både på ut och insidan.
(Jag valde att inte ta fler foton inne i kyrkan då många ungdomar var samlade här för att tillsammans sörja sina omkomna vänner.)


Fantastisk fönstermålning.


Orgeln


En stilla eftertanke med ett ljus blev det för min del.


Från Ishavskatedralen in mot Tromsö.


Mäktigt! (Vårt fartyg skymtas i bakgrunden.)

Den mindre fiskehamnen som är kantad av mysiga restauranger.

Och förstås; Roald Amundsen, förste man att ta sig till både Nord och Sydpolen. Han är inte född i Tromsö men de flesta av hans expeditioner utgick härifrån så han har en hedersplats på ett litet torg.


Min dag i Tromsö börjar lida mt sitt slut och jag skall bege mig tillbaka till Costa Deliziosa igen. Klockan 17 avgår vi och i morgon vid 8 tiden skall vi vara på Lofoten, där det säkert blir nya, spännande saker att uppleva.
Kanske kan vi i kväll, när vi lämnar Tromsö, få syn på delfiner, valar eller kanske rentav örnar ute till havs.

Innan man får gå ombord på båten igen så röntgas handbagaget och alla passagerare skannas av.
Och trots att det är många som skall av och på så flyter allt praktiskt väldigt smidigt.

Security vid båten.


Nordkapp, besök den 23/7

    
Honningsvåg, 30 km från Nordkapp nådde vi vid 12 tiden och Costa Deliziosa fick lägga till vid kajen. Från Geiranger tog det två nätter och en hel dag på sjön att komma hit. Men vi har vant oss vid livet ombord och det är spännande att titta ut över havet och speja efter valar men vi har hitintills bara sett två stycken. Alltid något!

Givetvis ville vi se Nordkapp och hade för enkelhetens skull anmält oss till en transfer dit som ordnades av fartyget.
Nu var det så att av båtens 3000 passagerare hade 2450 anmält sig att bli skjutsade till Nordkapp. Så vi väntade oss ett smärre kaos innan alla kom i väg.
Nejdå, ingen oro i leden. Allt var perfekt organiserat med olika avgångstider för olika språk. Vår buss, "den engelska"
avgick klockan 13 och vi hade ett särskilt ställe på båten där vi samlades. Likadant var det för de övriga "språken", spanska, italienska, tyska, holländska, portugisiska och ryska. Och 15 minuter senare var vi på väg.

Jag vet inte om det var resan upp till Nordkapp eller känslan av att ha varit där som var mest omtumlande.
Det var så otroligt vackert, att jag blev varm inombords.

Honingsvåg.
Båten är rejält förtöjd.

Mot Nordkapp! Foton tagna från bussen.


Framme!

Många ville bli fotade här, Bosse och jag också.Tillbaka vid fartyget.

Den pyttelilla, mörka pricken i mitten, i tredje balkonraden nerifrån är vår hytt.

Här uppe är det fortfarande midnattssol till slutet av juli, ett par dagar kvar. Dessa bilder togs vid efter midnatt då fartyget är på väg mot nästa destination, Tromsö.
Sitter nu i lobbyn på RICA hotell i Tromsö och skriver. Får använda wifree gratis. Verkligen generöst! Internet ombord fungerar inte. Satelituppkopplingen är mycket nyckfull.
Hit till Tromsö kom vi i morse och fartyget avgår vid 17 tiden i kväll. Så jag hinner strosa runt ett bra tag. Solen håller nu på att bryta igenom så en promenad över bron till Ishavskatedralen blir bra till att börja med.


Geiranger

    
Måste börja med att säga att vi befinner oss i ett land som idag är i stor sorg efter det som hände i Oslo igår.
Ingen kan förstå att detta hemska inträffat och här är flaggorna överallt på halv stång.
Det känns så förfärligt!

Efter att ha tillbringat två nätter till havs med all tänkbar komfort ombord kom vi i torsdags, den 21/7, på förmiddagen till Geiranger, en liten by längst in i Gerirangerfjorden som vi nådde via Storfjorden Det var fantastiskt, att tidigt på morgonen blicka ut över det vackra landskapet och njuta av den totala tystnaden. Fatyget ankrade upp på redden och "småbåtar", som vardera tog 150 passagerare, förde oss in till land.
Vi fick några härliga timmar i Geiranger innan Costa Deliziosa fram på eftermiddagen återigen lättade ankar för att fortsätta mot Nordkapp.


Vattenfall fanns det gott om.


Serpentinvägar slingrar sig uppför bergssluttningarna.


Många "tenders" körde i skytteltrafik mellan fartyget och Geiranger.
Blev förvånad över hur fort 3000 personer kom av fartyget. En organisation som heter DUGA.


Ett besök uppe vid Geirangers kyrka blev det också.


En jättevacker, liten, träkyrka med en otroligt välskött kyrkogård.
Mer vattenfall!

Timmarna i Geiranger försvann snabbt och trots att solen lyste med sin frånvaro hade vi en jättemysig dag.

Ligger lite efter med inläggen eftersom internet inte är någon självklarhet bland höjderna här i Norge. Fartyget har en satelit, men efetrsom vi är så långt norrut så är mottagningsförhålladena ganska/väldigt dåliga.

I morse, lördag den 23/7, kom vi till Honningsvåg, 30 km från Nordkap och där uppe har vi tillbringat dagen.
Otroligt vackert!
Bilder kommer!
I morgon bitti ankrar vi upp i Tromsö och skall stanna där hela dagen.
Nu måste jag rusa ombord. Dags för fem- rätters middag och sedan tar vi del av ett blandat utbud av det fartyget erbjuder.

Ha de´!


Polcirkeln och vidare mot Nordkapp

    
Internet ombord ar just nu nagra dagar valdigt segt. Aterkommer med bilder!
I gar efter tva natter till havs korde fartyget in i Geirangerfjorden och sa langt in som det gick , narnare bestamt till byn Geiranger. Dar tillbringade vi dagen och fortsatte fram pa kvallskvisten.
Nasta stopp ar Nordkap och dit kommer vi i morgon lordag.
Idag har vi passerat Polcirkeln och det ar nu ljust nastan hela dygnet. Jag tror solen forsvinner i ca en timma.
Om nagra timmar kommer vi att se Lofoten, men nagot stopp dar blir det inte forran vi vander tillbaka.
Aterkommer med bilder och rapporter sa fort det ar mojligt.
Men nu ska vi koncentrera oss pa djurlivet och hoppas att fa se valar och ornar fran baten.

Vi har det fantastiskt bra ombord och njuter av all lyx samycket vi kan.
Nagot vader for att ligga och sola pa dack ar det inte, men fullt pakladd och med en filt om sig sa njuter vi av havet som ar ganska lugnt. Idag blaser det bara ca 10m/sek/

Skriver dessutom inlagget pa en lanad dator; alltsa internationellt tangentbord.


Nordsjön den 20/7-2011

    
I skrivandets stund befinner vi oss mitt ute på Nordsjön; Norge norrut, Jyllnad i Danmark åt öster och Skottland västerut. Fartygets hastighet är nu 22 knop.

Vi anlände i god tid i går till Amsterdam och  fartyget Costa Delizosa, som skall vara vår bas i 12 dagar.
Resan gick jättebra. Den "Supershuttle" som vi bokat (stor minibuss som kan delas med andra passagerare) anlände i tid, 07.15 och en timme senare var vi på Arlanda och hade passerat säkerhetskontrollen. Planet startade före utsatt tid och vi var nere vid fartyget i Amsterdam föer klockan 13 och då hade boardingen redan börjat. I hamnen låg TVÅ STORA fatyg som vardera tar ca 2800 passagerare så det var minst sagt fullt i terminalbyggnaden.


Många förväntansfulla kryssningspassagerare.

Ombordstigningen skedde mycket systematiskt och välorganiserat man blev uppropade gruppvis och inom en timme var vi ombord på fartyget och i vår hytt.
Fartyget är stort, väldigt stort; 294 m lång, 12 däck, en besättning på 934 män och kvinnor och tar 2826 passagerare. Här finns 12 restauranger, mängder av baraer och allmänna utrymmen, flera soldäck, gott om solstolar så det känns inte alls trångt. Fartyget är också nytt, sjösattes 2010.
På den här resan är det helt utsålt och här finns omkring 30 svenskar i övrigt är det gott om italienare, fransmän, spanjorer, holländare och en del tyskar, kineser och ryssar. Alltså mycket internationellt!


Costa Deliziosa vid kajen i Amsterdam.


Baren vid på däck två, där man går ombord. Mäktigt!


Vår balkonghytt! Jättefräsch och rymlig.


Obligatorisk evakueringsövning.


Nordsjön i går kväll starx utanför Hollands kust.

Jag har betalat för internet i 3 h och det kommer att fungera idag. I kväll kommer vi in mot Norge och i morgon skall vi lägga till i Geirangerfjörden och då kan det bli knepigt med uppkopplingen har besättningen berättat för mig.
Men kanske är det lättare att koppla upp sig på land. Det återstår att se.
Jag är ju en envis typ.

P.S. Vad gäller maten så kan jag bara i förbigående nämna att man äta hela tiden om man nu så önskar. Men det önskar vi inte!

Aktivitererna som erbjuds ombord är av alla de slag; språkkurs i italienslka, aerobics, morgonpromenad, golf, sällskapsdans, kortspel, bio, seminarier och föredrag i kost och hälsa,  frågesporter, måleri-hantverk osv. osv......
Man kan om så önskas fylla hela dagen med varierade aktiviteter.
Idag tar vi det bara lugnt, går omkring och myser, slår oss ner på däck med en god bok och vilar tankarna blickandes ut över havet på vår balkong.
För vi har SEMESTER!

Men visst ska jag utnyttja lite gym. aktiviteter och också passa på att få en repetition i golf.

En del av den lilla golfbanan.....

Nu är det dags för "Beer Party" på akterdäck!Mot Nordkap

    
I morgon flyger vi till Amsterdam.  På eftermiddagen går vi ombord på fartyget Costa Deliziosa, som skall föra oss upp längs Norges kust med besök i städer, in i fjordar och till slutmålet som är Nordkap.
Det ska bli jätteroligt att göra resan och uppleva lite av mitt "andra hemland". Gott om tid har vi, 12 dagar, så vi hinner i lugn och ro njuta av allt som båten erbjuder och alla upplevelser som jag är säker på att vi kommer att få.
Förhoppningsvis skall internet fungera ombord, så att de som har lust kan följa resan via bloggen.


Nordkap!

Midnattssol. Kanske får vi se lite av den också.


Trafikcirkus i stan.

    
Lagom till turistsäsongen och semestrarna så har det påbörjats en massa olika trafikarbeten både i stan och ute på Essingeleden, så köerna är långa. Vissa arbeten skall pågå till november månad och några sägs bli slutförda i augusti. Kanske blir det då något bättre......
Så, det är numer inte ofta jag tar bilen för att ta mig genom stan. Köerna är gigantiska och beräkningar är gjorda som visar att nästan alla reor numer tar minst den dubbla tiden. Och då har man inte räknat med trafikanter som inte känner till stan och de ev. smitvägar som finns.
Idag skulle jag för en gångs skull ta bilen hemifrån Söder och åka till Solna kyrkogård för att sedan hämta upp bosse vid Cityterminalen.
I vanliga fall tar det mig ca. 18 minuter att köra till Solna. Men icke idag! Tiden klockades på 40 minuter......
Första momentet var att komma in i Söderledstunneln och därefter ta sig ur den. Jag körde in i tunneln vid Medborgarplatsen. Vid Skanstull var "tunnelröret" avstängt. Extra omväg via Götgatan. Sedan kom jag inte ur tunneln där jag trodde; på Söderleden. Avstängt! Fick köra runt Slussen, via Gamla stan och kom ut vid Klarastrandsleden. Puh!
Vid Norrtull byggs det om och det körde ihop sig igen. Den vanliga vägen mot Solna och Karolinska var stängd.
Det var gott om förvirrade bilförare i denna cirkus kan jag lova.


Vid Norrtull.Vill till att veta exakt vart man ska ta vägen.

Efter att ha kört fel vid norrtull, backade jag bilen och bytte sedan fil. Och efter lite kringelkrokar var jag vid Karolinska och Solna Kyrkogård. Stor Lättnad!
Lite blommor planterades på mina föräldrars grav och jag hann pusta ut en stund innan jag började fundera på resan till Cityterminalen. I vanliga fall hittar jag alldeles utmärkt, men numer ser det olika ut nästan varje dag. Känns som om ett lotteri om det blir vinst eller nitlott. (Vid Norrtull sprängs och byggs det om för den nya Citybanan.)


Bra skyltat.


Hänger på mot Stockholm C. Här var det gott om förvirrade bilister.

Vägen går mot Solna för att senare komma ut på Klarastrandsleden. Här är det inga ombyggnationer och jag kan som vanligt köra en tur över till Kungsholmen, vända tillbaka i rondellen, köra längs Karlbergskanalen för att sedan svänga in mot Cityterminalen.

Nästan framme.


Helt framme!
Vägen hem gick sedan smidigt då jag nu vet bättre än att prova att komma in i och ut ur några tunnlar.

Pustade ut på balkongen och såg att det var hektiskt även nere i Slussen. Dock ingen ombyggnation!
Vad ska vi göra?

    
Lördag morgon! Ingen sol, så någon badutflykt blir det inte idag. Blir till att tänka om.
Barnbarnet Max är på ett strålande humör, pigg och utvilad effter att ha sovit från åtta i går kväll till nästan halv nio idag på morgonen.

"Undrar just vad vi skall göra idag då"?

Liv och jag funderade ett tag och kom på att det vore trevlig att återuppleva ett gammalt minne, nämligen åka till Gustavsbergs Porslinsfabrik ute på Värmdö, bara en 20 minuters bilresa från oss. Så blev det!
Här ute var Liv och Helen då och då som barn tillsammans med sin mormor och hela området är ett trevligt utflyktsmål, var sig man är intresserad av porslin eller inte. För här finns mycket annat än porslinsfabriken.
PÅ 1600 talt fanns här ett stort tegelbruk och i dessa lokaler finns idag Gustavsbergs Porslinsmuseum med Nationalmuseums samlingar från fabrikens historia. Här finns Gustavsbergs Konsthall, många aktiva konsthantverkare i ett 70 tal ateljéer, antikaffärer, bageri, flera restauranger och en stor gästhamn för småbåtar.
Diverse "factoryoutlets" finns också för porslin, glas, keramik och kläder.
( Vad nu det har med porslin att göra?)
För barn finns möjlighet till specielle aktiviteter som att t.ex. måla sin egen tallrik  eller mugg. Men Max måste nog växa till sig något år innan vi satsar på något sådant.

Gustavsbergs Porslinsfabrik är idag Sveriges enda porslinsfabrik och tillverkar benporslin. Farbriken grundades 1826 och under 1990 talet såldes delar av fabriken ut. Några anställda köpte fabriken 1996 och har fortsatt att driva den.
Många svenska designers arbetar fortfarande kvar för fabriken och så sent som 2010 tillverkades Kronprinsessan Viktorias och Prins Daniels Officiell Bröllopsservice här.
Alltsedan 1839 har den berömda "ankarstämpeln" funnits i botten på det porslin som tillverkats av Gustavsbergs Porslinsfabrik och den fungerar än idag som ett varumärke för fabriken.
För vår del blev det inga inköp. Det var mysigt att bara strosa runt och titta.


Kak/fruktfat i två våningar är åter populära.


Muggar och porslin i mängder finns i butiken.

Max tycker om att springa fritt, titta på änder, plocka stenar , leka och charma alla som kommer i hans väg.
Mormor Ditte har fullt sjå att hänga på i den snabba takten.Veckans Max

    
Fredag morgon började med regn och trista, grå moln. Inget att göra åt, bara att "gilla läget". Men fram på förmiddagen bröt solens strålar igenom och en blå himmel tittade fram och alldeles lagom till Max kom på besök. Skönt!
Vi satte genast fart ner längs kajen för att ta båten in till Djurgården/Gröna Lund. Alltså inget Gröna Lundbesök, men det är bra att börja promenaden in mot stan här.
Först båten över till Hammarby Sjöstad för att där genast byta båt och ta båten in mot stan, en resa på totalt 25, avkopplande minuter. Max njöt av färden och charmade förstås övriga passagerare.

Och det fanns så mycket att titta på både från båten och under vår promenad in mot stan.

Kryssningsskepp nedanför Söders höjder.


Vasahamnen var fylld av gästande båtar.


Turister som vill se stan från sjösidan.


Båten Stockholm ger sig av full med folk för en eftermiddagskryssning.

Max och jag gick längs strandvägen in mot City. Som sig bör passerade vi Stureplan och jag hade kanske tänkt mig en kopp kaffe eller ett glas vin på Stirehofs uteservering. Hade passat bra eftersom Max just när vi passerade förbi där tog sig en liten siesta.
Men inga lediga bord där vid 16 tiden. Antar att det varit fullt sedan lunchtid. Men inte gjorde det så mycket. Stan är fylld av mysigare uteserveringar än Sturehof. Men det är alltid spännande att sitta där och spana.
Så blev det inte idag!
Det blev i stället inköp av skor. Liv ringde och vi bestämde träff vid Barnskospecialisten, vid St Eriksplan.
nU tog Max och jag oss en busstur.

Max har ju blivit riktigt stor, 76 cm lång och väger drygt 9 kilo och även hans fötter har växt. Sp de adidasskor jag köpte i storlek 21 är nu urvuxna. Tänk! Och bra är det att han blir större!


Max var intresserad av skor, det kunde man inte ta miste på.

Han provade villigt och affären hade verkligen proffsig personal som hjälpte till att mäta Max fötter.

Och visst blev dessa bra! Storlek 21. Max gillar att prova skor.


Dessa skor blev väldigt bra tyckte Max.


Max undrar vilka äventyr morgondagen ska bjuda på. Men först en lång natts vila.

God Natt!
Öka takten

    
I början av juni känns det alltid som om sommaren med de ljusa, ljumma, kvällarna och nätterna på något sätt ska vara bestående. Så är det förstås inte. Nu blir dagarna bara kortare och kortare.  Solen går i Stockholm upp strax före 4 på morgonen och ner strax före 22.
Visst är det mysigt att sitta ute och kura i mörkret med tända ljus och med en sjal om axlarna (jag är pensionär) och se stadens ljus reflekteras i vattnet.
Det är bara att inse; sommaren är kort och ack så härlig.
Antar att det nu är dags att skriva den där listan med "att göra saker" för sommaren.
En hel del av det jag tänkt att göra  i sommar har jag förvisso redan gjort. Och visst kan jag öka takten för det är den hel del kvar som jag vill göra, se och uppleva.
Å andra sidan så har jag  gott om tid i höst också, men det har ju kanske inte alla andra. Så bäst att sätta fart.


Rogivande!


En liten del av Hammarby Sjöstad som skiljs åt från Söder genom kanalen.


Funderar på att öka takten......Thailand, inte för sent

    
När blir det för sent att göra något? Eller är det för sent redan nu? Har jag blivit bekväm? Vad vill jag göra? Finns det något jag borde göra?
Har funderat en del på detta. Visst har jag blivit bekvämare av mig, det sticker jag inte under stolen med. Men det finns ett mellanting. Och svar på min fråga "när är/blir det för sent" har jag ännu inte. Och vad vill jag göra? Ja, det varierar högst väsentligt beroende på humör, årstid, hälsa och en massa andra saker. Saker jag borde göra, finns det också många....
Men det mesta går att hitta lösningar på.

Att kuska runt på långresa med min packning och byta logi nästan dagligen är inte heller längre något för mig. Jag har gjort det mycket, förr. Nu vill jag ha en bas, mer ett fast boende och därifrån bege mig i väg i olika riktningar.
Så, i höst blir det Thailand för Bosse och mig. Detta var något vi bestämde redan i vintras då vi var där i fem veckor.
Nu hade vi tänkt oss tre månader och även bokat lägenhet vid stranden för den tiden.
Här kommer vi att bo, till största delen. Detta blir vår bas, Beach Park, lägenhet med balkong och havsutsikt. ( vi har hyrt av samma par som vi gjorde i vintras, de härliga göteborgarna Mabel och Lasse http://mabelhouse.seNu är det så att i skrivandets stund är det en aning osäkert när vi åker till Thailand och Ban Phe och hur länge vi stannar. Men tanken är att det nog blir en förlängd vistelse för min del, åtminstone med någon månad. (Ban Phe ligger på fastlandet två och en halv timma från den nya flygplatsen i Bangkok, åt sydost och åtta mil från Koh Chang. Närmsta större stad är Rayong som ligger ca. tre mil väster om där vi kommer att bo.)

Jag har nämligen blivit med jobb. Det skall startas en ny, svensk, skola här; ESS, Eastern Swedish School. Det är en "semesterskola" och den har jag fått förmånen att vara med och starta. Jätteroligt!

Jag kommer INTE arbeta full tid!!! Men lite då och då passar mig alldeles utmärkt.
Vi kommer att vara två lärare som skall jobba i skoldelen och en förskolelärare som tar hand om förskolan. Men givetvis kommer vi att hjälpas åt med allt.
Förberedelsejobbet är i gång och det känns jättespännande. Ännu en utmaning! Och jag tar den!
Viktigt att notera; jag är anställd på skolan.


Anna! Du kommer väl på besök?
Allsången hörs nästan hit

    
Mysig balkongmiddag på tu man hand och Skansens Allsången pågår. Vi har vänt på teven så vi kan se vad som händer på Skansen. Det är nästan så vi kan höra det här hemma. Men se kan vi inte!
Vi tittar på teven och ser plötsligt själva samma sak på himlen; regnbågen och ett flygplan som passerar genom  den.Vi ser en entusiastisk Måns, härliga artister, trallvänlig allsång och en hängiven publik, 25 000 personer. Publikrekord!
Tänker tanken att det här måste vi få till.
Och visst ska väl Bosse och jag få till ett besök på Skansen och Allsången innan säsongen är slut.
Antar att man får utrusta sig med matsäck för hela dagen, för det gäller att vara på Skansen redan på morgonen när de öppnar grindarna. Helst innan dess förstås.Finns säkert hängivna fans som köat under natten. Det gör jag absolut INTE.  Men givetvis vill jag/vi ha en bra sittplats. Som vännen Anna skulle sagt; "du får knö in dig".....


Måns himself


Orkesterledaren och musikern Leig Kronlund tog en paus i sitt spelande.


Veronica Maggio
Och Söders höjder.....

Nu gäller det att få in Allsångsbesöket i planeringen. Men med tanke både på avståndet till Skansen och vår rikligt tilltagna frihet så skall det nog gå bra.

Reimersholme runt

    
Vännerna och "gamla kollegorna", Marit och Gullvi var på besök. Lunch här hemma, promenad runt Söder längs vattnet och ett extra varv runt Reimersholme.
Ingen strålande sol, men varmt och skönt i luften, alldeles lagom för en mysig strandpromenad.
Reimersholme är en egen liten ö som gränsar till Långholmen och som förbinds med Södermalm av en liten bro.
Från början hette ön Räkneholmen, men 1798 blev det namnbyte till Reimersholme. Hattmakaren och rådmannen Anders Reimer gav holmen det nya namnet.
Förr fanns det också en yllefabrik på Reimersholme och dit kom fångarna från fängelset på Långholmen för att jobba.

Idag är det här en mycket populär del av innerstan att bo på; låghusområden, mycket grönska, kontakten med vattnet (Mälaren) är nära och det råder ett lugn här ute och ändå är man nästan mitt i stan. Ett riktigt smultronställe!
Att gå runt ön tar kanske 40 minuter .Men det är väl värt att slå sig ner och njuta en stund och samla sina tankar.Picnickområden med grillar finns alldeles vid vattnet.

Körsbär på gång! Och INTE i någons trädgård!

Utsikt mot Hornstull på Söder med det gamla utomhusbadet, Liljeholmsbadet i bakgrunden. Och Mälaren!

Vi fortsatte in mot stan och passerade Långholmskanalen. Här vid de olika båtklubbarna ligger många, vackra, gamla båtar av trä. Några får komma på utflykt lite då och då.....I kväll blir det balkongmiddag med maken på tu man hand och sedan väntar förstås ALLSÅNG PÅ SKANSEN.


Turist i stan.

    
Lite turist i egen stad blev måndagens aktivitet. Det, liksom mysig samvaro med vänner, satte extra piff på dagen.
Mötte på förmiddagen upp Eva nere i Gamla Stan. Hon hade tänkt sig att komma in på skobutiken "Frövi" på Stora Nygatan.
Butiken är känd för att de har skor av bra kvalité och började idag sin sommarrea.
Detta måtte vara vida känt, för kön ringlade sig lång utanför butiken och där inne var det helt fullt.
Vi gav upp och gick upp mot Söders höjder och beslöt att utforska Hornsgatan.

Ingen idé att ens stå i kö.

Hornsgatan är nästan 3 km lång och har massor av små affärer av allehanda slag; inredning, smycken med bl.a. Efva Attling är alltid värt ett besök, kläder, second hand av alla möjliga och omöjliga slag. Här finns biografer, gallerier, uteserveringar, gamla hederliga konditorier där man kan få en kopp bryggkaffe, Folkoperan och mycket, mycket mer.
Här kan man lätt strosa i flera timmar. Roligt bara att titta.
Mina inköp sträckte sig idag endast till en rejäl och lång grillvante och ett par grytlappar, rödrutiga.
Och för att hinna se allt gick vi på ena gatusidan mot Hornstull och på andra sidan på vägen tillbaka.
Vi bestämde oss för att passera över Mariatorget på vägen mot Medborgarplatsen och dagens lunch.

Och visst var lunchen på en av Medborgarplatsens restauranger mysig med god mat och dryck.

Eva låter sig väl smaka av majskyckling med tomatsås och bulgursallad. Jag väntar på min mat och hinner ta kort.

Så småningom, med nya krafter, tar vi oss åter an stadens gator, nu blev det Götgatan ner mot Slussen och Gamla Stan. Även här finns många roliga affärer och vi tog god tid på oss.
Nere i Gamla Stan hade kön till skobutiken minskat och vi kom i varje fall in. några inköp blev det inte för någon av oss.

Stora Nygatan och ingen kö till skobutiken.

Här mötte nu nästa väninna upp, Ninni.
Eva vandrade in mot stan och Ninni och jag gick åter upp mot Söder och hittade ett trevligt bord på restaurang "Blå Dörrens" uteservering.


Katarinahissen som går upp till restaurang Gondolen och Mosebacke. Är på grund av ålderdom nu ej i bruk.
Ninni, nu mätt och belåten.

När skymningen började sänka sig och temperaturen gått ner till +22,  promenerade jag hemåt längs Götgatan och sammanfattade dagen.
Tänk;
"Det har varit en bra dag idag också".

Bevakad?

    
Jag vet inte om det är just vår lilla familj som är bevakad, eller om det bara är en slump att Kustbevakningen
då och då på senaste tiden rört sig i Kanalen utanför hos oss.Visserligen ska det i morgon bli böter för att skräpa ner i naturen och på sjön. Men de kanske är ute i förebyggande syfter? Ett par Polisbåtar låg också utanför och skvalpade och väntade på slussning. Men de kanske var i sällskap?
Skämt åsido!
Idag fanns det mycket att titta på från "balkongside". Knappt att huvudet och ögonen hann med. Kändes nästan som om jag var på tennis.
Kul att leka lite...


Däcket på båten Blidösund, rejält inzoomat.


Ångfartyget Blidösund har just slussat


Polisen på G!Vi har i ett par dagar flyttat om på balkongen, inte så stor yta att flytta runt på, men i alla fall....
Vårt ordinarie, avsågade matbord står inte längre ute vid kanten utan längre in, vilket är bra på morgonen om man inte vill äta frukost i solen.
Men sen var det lunchen och då vpre det bättre med ett bord ute vid kanten.
Eftersom balkongen inte med lätthet rymmer två bord uppfällda, så hittade jag idag ett alternativ; ett bord som kan fällas upp om man sitter där och fällas ner om man inte gör det.
Praktiskt!
Ringde maken från Sickla och frågade vad han trodde. det korta svaret blev "köp bordet".
Sagt och gjort. Bordet med hem och det monterades på balkongräcket. Även blommorna fick plats.Maken var väl inte överförtjust vid första påseendet. Det var ju inte ett träbord! Puh!
Nu är bordet på plats och slall invigas i samband med afonens middag. Kanske han blidkas?
I övrigt är vi också bevakade av ett par måsfamiljer som har ungar på taket, så det är helt uteslutet att sätta ut någon mat utan att det finns någon "måsvakt" på plats.
I övrigt störs vi inte så mycket av måsarna, men visst låter de lite ibland. Men antar att det är den olägenhet man får ta om man skall bo vid vattnet.
Det är i alla fall Saltsjön, även om vattnet inte är mer än möjligen bräckt.
Mälaren finns ju på andra sidan slussen.

Ut till landet, ut till.....

    
Varmt, sommar och sol!
Längtan ut till landet ett par dagar gör sig påmind.
Vad göra? Jo, antar vännerna vivi och Ubbes erbjudande om att komma på besök.
Vi var inte nödbedda!
Att sätta sig i bilen och köra de 13 milen deras sommarhus i Kvicksund, mellan Eskilstuna och Västerås gick både lätt och smidigt.
Här ute i "Afrika", huset heter så, är det verkligen som att komma till en oas. Det är så vackert med alla blommor som finns överallt.
Även intresset för hundar och katter är stort; nu finns tre hundar (mamma, pappa och son) och en jättefin katt.
Ja, jag är absolut ingen kattvän, snarare tvärtom. Jag är rädd för dessa vackra djur, men katten Tiffanny är en klar favorit hos mig och även hundarna ligger bra till. De är jättemysiga!


Bosse och "hundbarnet" Oliver.


Vivi med hundpappan, Elvis. Tror inte jag lyckades fånga hundmamman Märta på bild.

Men Tiffanny ville gärna vara med och fotas tillsammans med mig. Hon är stor! Men så jättesnäll!Bad i Mälaren, 100 m ner, ( inte för min del, alltför kallt) prat och glada skratt varvades med god mat och dryck. Vi hade en jättemysig kväll tillsammans med underbara vänner.
Visst är det härligt!Bosse och Ubbe vilar sig i form.

Grillad marulk, lax, majs, paprikor, halloumiost och citron; serverades med färsk potatis, härlig sås och bubbel. Så gott!!

Vi kommer gärna snart tillbaka!


"Tekniska Kontoret"

    
Nu är det inte så att jag på något sätt är tekniskt lagd. Men jag kan ha en del ideér om hur saker och ting kan "förbättras". Jag utför inte det praktiska själv, men det finns en "handy man" i familjen, Bosse, som är bra på allt sådant.
Just namnet "Tekniska Kontoret" fick han av en elev till mig, då jag jobbade på Råsunda skola i Solna, i en klass för rörelsehindrade barn. Vi skulle inför Nobelfirandet arbeta med experiment och jag hade hemma noga förberett några. Tyvärr, så misslyckades hälften av dem rent praktiskt då jag /vi skulle utföra dem i skolan. Jag tog hem både experimentbok och material för att träna hemma. Då säger en liten elev till mig "Ditte, det är bäst att du tar Tekniska Kontoret till hjälp om det hela ska lyckas i morgon." Sagt och gjort! Väl hemma fick Bosse utföra experimenten som jag misslyckades med. Och se, det lyckades genast! Bara för mig att träna vidare med hans hjälp. Och i skolan dagen därpå fungerade ALLT.

Fick idag flera ideér på samma gång. Markisen som sattes upp förra året behövde mer lutning, tyckte jag och maken instämde i förslaget.
Vi har sol från morgon till kväll på balkongen och lite mer skugga är bara skönt.
Bosse var uppe och klättrade, skruvade och ordnade till lutningen. Det blev absolut mer skugga och väldigt bra.


Färdigt resultat.

Tidigare har vi haft balkongbordet, ett runt sådant, och placerat vid räcket för att se allt som händer på och bredvid kanalen. Man vill ju inte missa något!
Men för att få plats med liggstolarna så var det idé att flytta bordet in mot vardagsrumsfönstret. Dessutom är det skuggigare där och det passar bra, eftersom jag helst inte ska vara så mycket i solen. Och det blir verkligen varmt på balkongen.
Även blommor och tomatodling fick flytta på sig.
Det var bara ett problem, eller möjlighet, bordet kändes för stort. Det blev trångt att få in stolarna.
Ny idé, från Bosse. Att såga av det runda bordet en bit så att det kunde komma helt intill väggen.
Detta i väntan på att hitta ett nytt bord som i sin helhet har en mindre diameter.
Köket förvandlat till verkstad.


Så där ja! Ny form på bordet= bättre plats på balkongen. Nu ska bara en duk på så är det klart.

Eftersom bordet nu är mindre, håller Bosse på att uppfinna en liten hylla som kan fungera som avställningsyta på fönsterblecket. Får se vad det blir!
Nu skall jag i alla fall lägga på en duk, min favoritduk, gjord av Lena Linderholm och med typiskt Provence mönster.
Sedan är det nog dags för en lätt lunch och inviga den nya placeringen av bordet.
Och några fler ideér idag, ska jag inte komma med.

Senare på kvällen; den extra avlastningshyllan är klar och fyller absolut en funktion. Hur länge den blir kvar återstår att se......Den är alltså placerad på det lutande fönsterbläcket och har reglerbara "fötter" så den blir helt plan.
Kvällens mat; egengjord pizza med champingjoner, squash, tomater, kräftstjärtar, och spansk serranoskinka. Ett glas bubbel till smakade bra.


Gotland Runt, start i Stockholm

    
Sol och klarblå himmel!
En perfekt start för kappseglingen Gotland Runt. Maken, som är lite påläst, föreslog att vi skulle gå bort längs kajen för att titta på starten klockan 11. Sagt och gjort och en rask 20 minuters promenad senare såg vi första båt komma, en trimaran. Månne var det vinnaren?Strax efter kom nästa snabba trimaran.


En tysk båt på gång.En "Göteborgare"


Nytt för i år är att de snabbaste båtarna i elitklassen, samt de över 50 fot och de klassiska träbåtarna startar inne i Stockholm. Starten för övriga båtar går ute i Sandhamn klockan 12. Nästa år kommer alla båtar att starta inne i Stockholm.
Gotland Runt är är nordens största klassiska kappseglingstävling och är i år omdöpt till ÅF Offshore Race; Stockholm - Gotland runt. (ÅF är ett teknikkonsultföretag som sponsrar tävlingen)

Så här såg det ut efter start när de snabbaste passerat och "antikrundan", träbåtarna kom. Starten gick melllan Kastellholmen och Stadsgården där båtarna radat upp sig.


Första båt beräkna passera Vaxholm strax efter 12 och vara ute i Sandhamn ca. 14.45. En bit av sträcan ut till Sandhamn skall båtarna segla i farleden och där kan det bli både si och så med vinden.
Det ska bli spännande att följa tävlingen och se vilken båt som lyckas bäst.
Tävlingen är uppdelad i olika klasser och båtarna seglar olika långa sträckor, men målet för alla efter genomförd tävling är på Sandhamn.
Segrarbåten är beräknad att ta ca 28h på sig för att genomföra tävlingen, att jämföras med de ca 50 h, den tid som de flesta segelbåtarna kommer att behöva för att komma i mål. Några behöver nog längre tid än så.
Snabbt lär det i alla fall gå på trimaranerna, omkring 30 knop, beräknar skepparen. Och det är fort!Amsterdam-Nordkap-Amsterdam

    
Så är det bokat, bekräftat och klart; en kryssning från Amsterdam mot Nordkap och tillbaka till Amsterdam.
Bosse och jag har sedan länge funderat på en tur med Hurtigruten och åka från norra Norge, Kirkenes och ner till Bergen.
Först hade vi tankar på att bila upp och ta med bilen på båten. Men efter vår bilresa i Finland ändrade vi oss. Långa bilresor är inte "vår grej". Absolut inte!
Fick av en slump ett kanonerbjudande via Globetrotter som var svårt att motstå; en 11 dagars kryssning från Amsterdam upp till Nordkap i Norge och med olika stopp längs resan. Helt perfekt!
(Kan också vara roligt att besöka Amsterdam  igen.)

Vi åker med ett STORT kryssningsfartyg, Costa Deliziosa; nästan 300 m lång och byggt 2010. Det låter betryggande för min del, att båten är stor alltså, eftersom jag inte gillar när det gungar för mycket på böljan den blå. Jag inbillar mig att vågorna "känns mindre" ombord ett större fartyg.
Har tidigare erfarenheter av Atlanten vid nyår, ombord på ett mindre kryssningsfartyg. Då var jag beredd att mönstra av i alla hamnar. Endast Bosses lugn fick mig på andra tankar.

För att verkligen kunna njuta av all vacker natur längs den norska kusten, så bokade vi en hytt med balkong. Kändes lagom lyxigt också! (Ingick nästan i priset som för hela resan var mycket modest. Helpension och ett antal mellanmål ingår också)


Costa Deliziosa


Hytt som vi bokat.


På väg in i Geirangerfjorden i Norge.
Jag har alltid,särskilt som halvnorska, velat göra denna tur. Hitintills har det inte blivit av. Men den 19/7, sen eftermiddag, blir resan alltså av. Härligt att bBsse är lika entusiastisk som jag.
Och särskilt som  priset  möjligen blev 1/4 av vad det kostat med Hurtigruten i en insideshytt och utan resan till och från Norge.
Vissa tillfällen ska man bara ta, tycker jag. Och det här är ett!


Resrutten norrut är följande; Amsterdam-till havs- Hellesylt- Geiranger- till sjöss, Nordkap och Honnisvag. Där startar fartyget sedan  resan söderut.
Söderut; Trosö-Lofoten (Leknes)- Trondheim- Åndalsnes- Bergen- till sjöss- Amsterdam.

Jag tror den här turen här blir jättebra! Och nu blir den av!


Äntligen!

    
Idag blev det av! Jag hade bokat in en träff med min sykunniga väninna, Eva.
I höstas när jag var i Beijing lät jag sy två gardinkappor till vårt lilla köksfönster här hemma. Tyvärr räckte inte min kinesiska till för att förklara att jag skulle ha ett "rynkhuvud" på 3-4 cm. Jag gjorde en skiss och ritade huer det färdiga resultatet skulle se ut, men det hjälpte inte heller. (Nu är mina teckningstalanger inte så utvecklade, men jag tycker de borde förstått. Men, nej då!)
Eftersom jag hämtade gradinerna samma dag jag åkte hem, kom på det hela bara dagen innan, så fanns ingen tid att på plats få till några rynkhuvuden.
Sen har gardinerna legat här hemma i sin påse. Ytterligare en väninna hade lovat att hjälpa mig, men hennes symaskin var på Öland och där har jag ännu inte varit i sommar.
Så idag tog jag bilen till Upplands Väsby, 25 km norr om stan. Tyvärr för oss bilburna så är det under hela sommaren jättejobbigt att ta sig genom stan. Broar, tunnlar och vägar ska ordnas till så en resa som brukar ta 35-40 minuter dörr till dörr tog idag det dubbla. Trist!
Fram kom jag till sist och Eva fick nästan genast fram symaskinen. Här skulle måttas, strykas, nålas och vikas innan det blev dags för sömnad.


Eva nålar och stryker samtidigt som hon visar mig hur jag skall göra med gardin nummer två.


Undan går det.

När jag sedan skulle stryka min gardin så blev inte järnet varmt. Jag väntade och väntade, men inget hände. Då konstaterade Eva att strykjärnet gått sönder. Det hjälpte inte att jag provade med olika kontakter och talade vänligt till det. Strykjärnet vägrade att samarbeta.


Resultatet av Evas sömnad blev bra och stryka kunde jag göra hemma.

Och så kom min sommargardin upp, nystruken. Javisst är det Marimekkotyg!
Tusen tack Eva för all hjälp!


Örebro och en spännande dag

    
Tidigt i går morse, 07.02, avgick tåget från Stockholm Central till Örebro. Ja, det gick i rätt tid och jag kom fram till Örebro Södra efter drygt två timmar, enligt tidtabell.
Var lite orolig under resan för att bli försenad. Ville verkligen inte missa något av denna dag.
Blev mött på stationen av Lars-Eric Uneståhl, rektor för Skandinaviska Ledarhögskolan.
och en kort bilresa senare var vi på Skandinaviska Ledarhögskolans kursgård.Kursgården är ett charmigt hus från slutet av 1700 talet som Lars-Eric nu fått köpa av Örebro stad.

Lars- Eric Uneståhl är leg. psykolog, fil.dr. i psykologi och är professor i tillämpad psykologi och mental träning.
Han har sedan 1970 talet hjälpt och utvecklat framgångsrika idrottsmän och kvinnor över hela världen med hjälp av mental träning genom idrott. Han är grundaren till själva begreppet Mental Träning, som förutom mycket framgångsrikt använts av idrottare och olympiska kommiteér världen över, också spridit sig till mängder av företag, organisationer, universitet , sjukhus och skolor runt om i världen och i Sverige.
Lars-Eric har forskat om och utvecklat principer och program för personlig utveckling och självförtroende genom Mental Träning; där områdena är avspänning, motivation, effektivitet, topp-prestationer, stresshantering, livskvalité och ledarskap.
Skandinaviska Ledarhögskolan grundades av Lars Eric Uneståhl 1990 och har specialicerat sig på Personlig Utveckling inom Mental Träning, Stresshantering, Coaching och Ledarskap.
Ja, nu kan man ju fråga sig varför jag var här i Örebro och i detta sammanhang.
Det finns flera svar, men ett är att jag kommer att lära mig mer om Mental Träning som jag också kommer att tillämpa i ett projekt som är på gång.
Man blir aldrig för gammal för att lära, göra, se och uppleva nya saker.
För att må riktigt bra och fortsätta att träna hjärnan och ge den utmaningar, så lärde jag mig att man skall göra tre helt nya saker varje dag.
Tre saker, händelser eller annat som man aldrig tidigare gjort!
Jag ska börja idag och det blir till att anteckna dem, för annars kanske det blir upprepningar. Och kanske får jag börja lite sakta med att göra minst en ny sak varje dag. Bra så!


Lars- Eric i svart, samt några av de andra som var här i Örebro.

Jag fick med mig ett par citat av Lars- Eric. Något för mig och säkert många att fundera vidare på, kanske.....

"Är du - ett resultat av det förflutna? eller en orsak till framtiden?"

"Vem kommer att tacka dig för att du inte njöt av livet och för att du inte hade roligt så länge du levde?""Gräsänka"!

    
Ja, jag är nog det i några dagar. Bosse har åkt till Åland, Lappo i åländska ytterskärgården, för att just klippa gräs.
Har efter dagens hetta nu svalkat mig på balkongen med en sval, snarare kall middag.
Blotta tanken på något varmt till middag denna dag kändes obehaglig, likaså tanken på att ens titta in i ICA på Ringen och fundera ut något. Bestämde mig för att se vad som fanns hemma. Alltid bra att rensa i kylskåpet och spännande att se vad huset kan förmå.
I kväll blev det  grekisk sallad, avocado med löjrom, lök och crème fraiche, samt galliamelon med räkor. Det gick ingen nöd alls på mig. Tvärtom! Det var jättegott och precis vad jag ville ha. Ett glas svalt rosévin passade utmärkt till.


En sval middag.

Sitter kvar ute på balkongen och bloggar. Det är myggfritt och svalare i luften, men väldigt fuktigt. Känns som om regndropparna hänger i luften.....
Tittar också tvärs över kanalen och ser  och hör restaurang "Hemma hos Kaj". De har livemusik i kväll och det hela går i ett mer balladliknade tempo varvat med lite snabbare låtar. Fullsatt är det också.
För egen del har jag bestämt träff med John Blund om en stund, så jag ska inte gå dit.
Får bli en annan kväll.
Min väckarklocka ringer nämlige 05.30 i morgon bitti och klockan 7 skall jag befinna mig på tåget till Örebro. Hemma igen i morgon kväll.

Utsikt åt andra hållet.

"Hemma hos Kaj" ligger tvärs över kanalen, där parasollerna är uppfällda.

Pust, vi tar nya tag.

    
Nu ska man ju inte alls klaga på värmen, idag snarare hettan. Men i skrivandets stund, 19.30, visar temperaturen +28 i skuggan. Det är också väldigt fuktigt och åskan hänger i luften.
Dagens utflykt med Max ställde jag in.
Planerna var att vi skulle tagit oss ut till Djurgården och bara myst, lekt och ätit lunch på restaurang Blå Porten. Men vi myste hemma på balkongen i stället, så då kunde vi få lite svalka inomhus av fläktarna. Djurgården och Blå Porten ligger kvar.


Kul att titta på alla båtar, måsar och flygplan som passerar.


Tomatplantorna ägnades särskild uppmärksamhet.

Även klippningen fick vi ställa in. En frisör hade semesterstängt och en hade ingen ledig tid. Men, det besöket kan också vänta någon vecka.

Vad som inte kunde vänta var besöket på vårdcentralen för att lägga om handen. När jag var uppe och skerv in Max blev det i alla fall tillfälle till juice och kanelbulle på ett fik tillsammans med moster. Det går ju lika bra med en "belöning" i förväg.

Visst var det obehagligt för Max att byta bandage, men med hjälp av en jätteduktig distriktssköterska, en mormor och en stabil, medföljande, moster gick besöket bra, utan föräldrar.

Vid gott mod så här långt, i väntrummet.

Att sedan ta sig till Uppsa gick lätt som en plätt.
Max är en mycket rutinerad tågåkare och road av allt han ser från fönsterrutan.
Enda kruxet är alltid på SJ:s tåg, utom intecitytågen, att komma på med en barnvagn. Oftast finns det hjälpsamma människor på perrongen som gärna tar ett hjälpande handtag med vagnen. Men idag var vi sena, eller vi hann med ett tidigare tåg än jag tänkt och alla hade stigt på. Jag gick då fram till två personal från SJ som skulle jobba på tåget och bad någon av dem hjälpa mig. (Till saken hör att vagnen är lätt och smidig.)
Båda två bara står där och verkar inte alls vilja förstå min fråga.
Jag frågade lika artigt igen, då tittar mannen på mig i alla fall. Jag tar tag i handtaget och backar upp på tåget och tänkte att mannen kunde lyfta i fotdelen. Det tyckte inte han. Då frågar jag ytterligare en gång och han kan ta tag i fotdelen och lyfta upp den.
Då hör jag en suck och mannen/biljettkontrollanten böjer sig ner och lyfter.
Jag tackar vänligt!
När vi skulle av i Uppsala, slutstation, så erbjuder sig åtta män och tre kvinnor att få hjälpa till. Härligt!
Och så brukar det vara!