Mariehamn; snö och plogat

    
I Stockholm så halkar jag fram och tillbaka på snöfyllda och nu i vinter på smala trottoarer. Snön är brun och ful. Det är moddigt av salt som strös ut.
Att ploga trottoarer i innerstan tror jag inte ens någon tänkt tanken att göra.
Att ta sig fram med spark går inte alls. Medarna fastnar i snö och saltblandningen.
Är man i behov av rullstol eller rollator, får man vackert stanna inne. Jag vet inte hur man skulle förflytta sig genom decimeter tjocka snö/saltlager. Kanske skulle någon ansvarig inom Stockholms stad ut och prova själv!
Möjligt  är att Södermalm är extremt eftersatt?
Annat är det i Mariehamn. Där är det är plogat på gator och trottoarer, inget salt strös ut och spark kan användas utan problem. Det går att ta sig fram även med hjälp av handikappanpassade hjälpmedel.
Snön är vit och vacker, även på trottoarerna.
På sina ställen har man sandat en aning på gatorna.
I Mariehamn tippas snön direkt ner i vattnet, eftersom den inte innehåller salt, så är det inte ovänligt mot havets invänare eller miljö.
I Stockholm, som ska vara så miljövänlig, är det däremot tillåtet för Stockholms stads snöröjare att tippa saltad snö i vattnet. Övriga snöröjare får köra bort den saltade snön så att den får smälta på andra ställen.
Förstår inte riktigt hur det hela hänger ihop.
Likaså är det svårt att förstå att det är förbud mot dubbdäck på Hornsgatan, miljöskäl. Men salta, det går bra. Motsägelsefullt!
Undrar om man får ha broddar på sina skor på Hornsgatan?


Effektiv snöröjning i Mariehamn.


Plogat men inte saltat.


Lätt att ta sig fram.......


Lugnt och stilla...


Denna mysiga balkong mötte oss i går kväll hos Maggi och Bertrand

Vi är ett par dagar i Mariehamn och hälsar på Bosses syster och svåger och tar del av ett vinterlandskap som i dag visar sig från en bister sida.
Det blåser, 15 sekundmeter, kulingvarning och snön yr omkring.
Jag undrar för mig själv hur mycket det kommer att blåsa på vägen hem över Ålands Hav. Tur att resan över öppet hav är kort och att jag inte så lätt blir sjösjuk.


Ålands Hav igår när det var lugnt.


Katarina

Hoppas att resan hem över havet gick bra.

Stockholm Stad borde kanske ta en kurs i snöröjning i Mariehamn. I innerstan är det hopplöst ens för pigga personer att gå på trottoarerna.

Kramar


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: